Αεροκινηματογράφηση - Drones gear

Re: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

είναι σα να λες, ένας 28αρης δεν είναι ίδιος με έναν 16αεη , αν πας πιο πίσω?
Όχι ακριβώς....

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

και η gopro έχει κι άλλα καλούδια... έχει πχ flat profile, μεγαλύτερο bit rate κλπ

τεσπα... to Mavic είναι όντως εντυπωσιακα μικρό, με αρκετές δυνατότητες, αλλά ακριβό για μένα. με τα ίδια χρήματα φτιάχνω πιο σταθερό drone, με καλύτερες επιδόσεις, και θυσίαζω τη φορητότητα.
Αν για κάποιον είναι απόλυτη προτεραιότητα η φορητότητα, τότε οκ.

Απάντηση: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Πάντως η λήψεις φωτογραφιών και βίντεο απο drones ευνοεί και αναδεικύει εξαιρετικά περιοχές που χρειάζεται να προβληθούν τουριστικά.
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αναδείξεις μια παραλία, τα καταγάλανα νερά και τις διαβαθμίσεις του μπλέ.
Όσο και καλή λήψη να είναι η επίγεια, δείχνει εντυπωσιακότερη απο ψηλά.
Στο βίντεο χρειάζεται προσοχή καθώς απότομες στροφές δεξιά/αριστερά της κάμερας είναι ενοχλητικές.

Ο θάνατος ενός χόμπι πριν καλά καλά ξεκινήσει...

Σιγά,

Παίρνω το drone, εγγράφομαι στο μητρώο, είμαι κάτω από 4kg οπότε δε θέλω άδεια, δεσμεύομαι ΚΑΙ ΤΗΡΩ να μη πετάω κοντά σε αεροδρόμια, πάνω από χώρους με κόσμο κλπ που (πολυ σωστά) ορίζονται και είμαι κομπλέ.
Τώρα αν το πετάξω πάνω από 50 μέτρα εμβέλεια, ας έρθει η υπηρεσία που ελέγχει και το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους να μ βάλει πρόστιμο. :P

ΥΣ: Για το σχέδιο πτήσης, γελάνε και οι πέτρες.

Μόνο σε λαγκάδια και βουνά, στη μέση του πουθενά, θα μπορείς να το πετάς νόμιμα με αυτούς τους κανονισμούς! Μακριά από κόσμο, 8 χιλιόμετρα από την περίμετρο αεροδρομίων (wow! για παράδειγμα η μισή ανατολική Αττική αποκλείεται αυτομάτως λόγω του Βενιζέλος, το ίδιο και η δυτική - Ελευσίνα, και όλη σχεδόν η βόρεια Αθήνα έως τη Νέα Φιλαδέλφεια, με το Τατόι ).

Εντάξει το σχέδιο πτήσης είναι όντως για γέλια αλλά οι κανονισμοί καλά κάνουν και υπάρχουν, και καλά κάνουν και είναι και... large.

Μιλάμε για μηχανάκια που κοστίζουν πλέον πολύ κάτω από 1000αρικo, συχνά ακόμα και κοντά στο 100ρικο, άρα μπορεί ο καθένας να τα πάρει, φανταστείτε τι θα γίνει με 5 χιλιάδες drones να κόβουν βόλτες πάνω απ'τα Σπάτα πχ. Η απόσταση 8km από αεροδρόμια είναι λογική, αφού η προσγείωση ξεκινάει από μεγάλη απόσταση, τα μαραρφέτια έχουν πλέον μεγάλη εμβέλεια και πάνε σε μεγάλο ύψος, ε, κρίμα είναι να σκοτωθούν 300 δύστυχοι επειδή κάποιου πιτσιρικά του τέλειωσε η μπαταρία στο κοντρόλ και έχασε το drone.

Προφανώς μιλάμε για ελάχιστες πιθανότητες, αλλά οι πιθανότητες σε αεροπορικά συμβάντα σ'αυτή την κατηγορία παίζουν.

Αυτά για τα αεροπλάνα, υπάρχει άλλη ακόμα μεγαλύτερη συζήτηση για το πόσο θεμιτό είναι πχ σ'ενα πάρκο που παίζουν παιδάκια να πετάνε από πάνω μαραφέτια σεβαστού βάρους, που αν απλά πέσουν, από βαρύτητα και μόνο μπορούν να στείλουν άνθρωπο αδιάβαστο.

Γαμώ τα χόμπι είναι, και ψήνω κι εγώ τώρα το πρώτο μου, αλλά πολύ μεγάλη ευθύνη, και καλό είναι να υπάρχει ο μπαμπούλας του νόμου να μας το υπενθυμίζει.

Σχέδιο πτήσης!

Γελάνε και οι πέτρες ρε σύριζα.

Ήμαρτον!

Μόνο σωστό το θέμα των αεροδρομίων ( αν και αρκετά τα 8χλμ ακτίνα ).

Τα υπόλοιπα είναι τραβάω τις π***ότριχές μου

8 χιλιόμετρα δεν είναι καθόλου λογική απόσταση από ένα αεροδρόμιο, όταν την ίδια στιγμή ο ίδιος κανονισμός βάζει όριο ύψους 400 πόδια από το μέσο ύψος της θαλασσας ή του εδάφους (αν θεωρήσουμε ότι κάποιος θα παραβιάσει αυτό το όριο, έτσι κι αλλιώς θα το κάνει και για την απόσταση). Και για να καταλάβουμε το παράδοξο, τα αερομοντέλα επιτρέπεται με νόμο του 2010 (επέκταση φαίνεται να είναι ο νέος κανονισμός της ΥΠΑ) να πετούν στα 3000 μέτρα από το αεροδρόμιο και με τον ίδιο περιορισμό στο ύψος.

http://www.serresairclub.gr/Kanonismos Aeromontelon.pdf

Καλά, όσο για το γελοίο του πράγματος, το σχέδιο πτήσης! Δηλαδή ας πούμε ότι αγοράζω (δεν έχω ασχοληθεί καν έως τώρα) ένα drone όπως το mavic, που διπλώνει και μπαίνει σε ένα backpack. Το οποίο το παίρνω μαζί μου σε βόλτα με το ποδήλατο, και τραβώ στα όρη και στα βουνά (στις Μαδάρες!!). Θα πρέπει δηλαδή να ξέρω εκ των προτέρων που θα έχει ενδιαφέρον μία περιοχή (που δεν έχω επισκεφθεί ποτέ έως τότε) για να καταθέσω σχέδιο πτήσης πριν ξεκινήσω, και να είμαι νόμιμος! Γελάνε και τα Κρι Κρι! :BDGBGDB55:

Δεν ξέρω αν προσέξατε το άλλο, για τους επαγγελματίες, ή σε κατηγορία Α2 και πάνω, θέλει λέει και proficiency για την άδεια. Τι ακριβώς θα χρησιμεύει δεν καταλαβαίνω (αμφιβάλλω αν και αυτοί καταλαβαίνουν), θα συνεννοείται δηλαδή ο χρήστης με τον Πύργο Ελέγχου κοντινού αεροδρομίου, για τις κινήσεις του; :BDGBGDB55:

Last edited:

Μα και τωρα τα σοβαρα drones με gps δεν μπορουν να πεταξουν κοντα σε αεροδρομιο και απαγορευμενες περιοχες . Ειναι κλειδωμενες απο το software τους.

Παντως ο νεος νομος δεν νομιζω Γιαννη να επηρεασει πολυ την αγορα στην Ελλαδα μιας και μιλαμε κατα βαση για μικρα και ελαφρια drones κατω απο τα 25 κιλα. Μην σου πω οτι θα απογειωσει την χρηση των "μικρων" σε βαρος των βαρυτερων.

Δεν ξερω ποσο ζυγιζει το ενα που εχω δει να σηκωνει red μιας και το βαρος της καμερας με τον φακο.....ειναι μια επιβαρυνση. Δεν νομιζω παντως να ξεπερνα τα 25 κιλα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Μα και τωρα τα σοβαρα drones με gps δεν μπορουν να πεταξουν κοντα σε αεροδρομιο και απαγορευμενες περιοχες . Ειναι κλειδωμενες απο το software τους.

Παντως ο νεος νομος δεν νομιζω Γιαννη να επηρεασει πολυ την αγορα στην Ελλαδα μιας και μιλαμε κατα βαση για μικρα και ελαφρια drones καιτ απο τα 25 κιλα. Μην σου πω οτι θα απογειωσει την χρηση των "μικρων" σε βαρος των βαρυτερων.

Δεν ξερω ποσο ζυγιζει το ενα που εχω δει να σηκωνει red μιας και το βαρος της καμερας με τον φακο.....ειναι μια επιβαρυνση. Δεν νομιζω παντως να ξεπερνα τα 25 κιλα.

Τα περισσότερα απο αυτά είναι οριακά κάτω απο 25κιλα με την RED επάνω.

Γιαννη Ναι δεν είναι το ίδιο να κάνεις λήψη από μεγαλύτερο υψόμετρο?

Αντί ναι γραψτε Ναθ !

Βλαση το ιδιο ισχυει οπως και στις λοιπες φωτογραφικες. Ναι μεν καλυπτει απο μεγαλυτερο υψομετρο με αλλη προοπτικη δε.

Εγω το προτιμω παντως οσο πιο κλειστος ο φακος τοσο καλυτερα για μενα. Δεν πολυγουσταρω τους υπερευρυγωνιους. Ομως.......μπαινουν μεσα αλλοι παραγοντες....

Πχ αν παει αρκετα ψηλα πιθανον να εχει αλλα ρευματα αερα (?) και επισης το hazing της ατμοσφαιρας θεωρητικα αυξανεται. Ελαχιστα ισως αλλα ειναι μια σκεψη ακομα.

Κατσε να καταληξουν οι νομικοι περιορισμοι και θα δουμε ....αν βαλουν υψομετρικα ορια για ολα αλλαζει το πραμα.

Τα περισσότερα απο αυτά είναι οριακά κάτω απο 25κιλα με την RED επάνω.

Για ποια μοντελα λες ?

Φυσικα μιλαμε για RED με τα ελαχιστα αξεσουαρ πανω (brain,μπαταρια εντος καμερας) και καποιον φακο prime ή EF mount πχ.

Re: Απάντηση: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Σιγά,

Παίρνω το drone, εγγράφομαι στο μητρώο, είμαι κάτω από 4kg οπότε δε θέλω άδεια, δεσμεύομαι ΚΑΙ ΤΗΡΩ να μη πετάω κοντά σε αεροδρόμια, πάνω από χώρους με κόσμο κλπ που (πολυ σωστά) ορίζονται και είμαι κομπλέ.
Τώρα αν το πετάξω πάνω από 50 μέτρα εμβέλεια, ας έρθει η υπηρεσία που ελέγχει και το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους να μ βάλει πρόστιμο. :P

ΥΣ: Για το σχέδιο πτήσης, γελάνε και οι πέτρες.

Αυτό με το κάπνισμα το σκέφτηκα και εγώ όταν διάβαζα το ΦΕΚ.

άλλος ένας "δρακόντιος" νόμος που ποτέ δε θα εφαρμοστεί....

είμαστε για γέλια (για τους άλλους) και για κλάμματα (για εμάς)

Γιατί δεν δοκιμάζουν κάτι πιο λάιτ για αρχή.
Να αστυνομεύσουν, ας πούμε, τα Εξάρχεια.

H αλήθεια είναι ότι ο νόμος για το κάπνισμα δεν εφαρμόζεται πλήρως, ωστόσο εφαρμόζεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Αυτό το ντουμάνι που υπήρχε κάποτε δεν υπάρχει και αν σε ένα μαγαζί κάποιος καπνίζει και κάποιος διαμαρτυρηθεί το σβύνει δίχως μα και μου. Είμαι καπνιστής και έχω άποψη περί αυτού.

Τώρα για τα drones... δεν είμαι κάτοχος και η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι χειριστές το είχαν παρακάνει, πχ σε κάποια πολυσύχναστα νησιά οι ίδιοι οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν και έβαζαν και αυτοσχέδιες ταμπέλες. Ή κάποιοι πετούν πανάλαφρα dronάκια του200άευρου με 4 και 5 μποφόρ. Έτσι είναι δυστυχώς, για κουταμάρες λίγων την πληρώνουν οι πολλοί.

Πάντως πράγματι νομίζω ότι πρακτικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Το να μην πετά κάποιος πάνω από συγκεντρωμένο πλήθος το βρίσκω λογικό - αν και στην πράξη μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα γιατί έτσι κι αλλιώς κάποιοι θα τα πετούν πάνω από πλήθος κι αν έχουν το νου τους να πετούν χαμηλά θα είναι χειρότερο για την ασφάλεια του πλήθους. Να μην είναι κοντά σε αεροδρόμιο πάλι λογικό - αν και νομίζω από μόνα τους δεν σηκώνονται. Εγγραφή σε κάποιο μητρώο έτσι για να γνωρίζουν αν κάτι πάει στραβά ποιός είναι ο κάτοχος επίσης λογικό. Ε τώρα για σχέδια πτήσης κλπ... κλασσικά το μαμήσαμε το θέμα.

Ορίστε κύριε υπουργέ το πρόγραμμά πτήσης μου

ZVkmU5G.jpg