Αεροκινηματογράφηση - Drones gear

Re: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Για πες Maestro, εσυ που το χεις βασανίσει, εχεις καποια video tutorials για αρχαριο να κοιταξω;

thx

Απάντηση: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Το έχω ξαναπεί και θα το πω άλλη μία φορά αν σας δουλεύει σωστά χωρίς προβλήματα μην κάνετε firmware & app update, η DJI με τα διάφορα update έχει κάψει πολλούς.

maestro για το πρόβλημα που έχεις με το gimbal κάνε ένα IMU calibration σε επίπεδη επιφάνεια και μετά ένα compass calibration και δοκίμασε πάλι να δεις αν φτιάξει.

Re: Απάντηση: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Το έχω ξαναπεί και θα το πω άλλη μία φορά αν σας δουλεύει σωστά χωρίς προβλήματα μην κάνετε firmware & app update, η DJI με τα διάφορα update έχει κάψει πολλούς.

maestro για το πρόβλημα που έχεις με το gimbal κάνε ένα IMU calibration σε επίπεδη επιφάνεια και μετά ένα compass calibration και δοκίμασε πάλι να δεις αν φτιάξει.

Για το πρώτο δίκιο έχεις, όμως η DJI γράφει παντού, πριν πετάξεις να βεβαιώνεις ότι έχεις φορέσει τα τελευταία updates. Φοβάμαι λοιπόν πως αν σου τύχει καμιά στραβή και το drone πέσει από hardware failure, η DJI θα βρει ευκαιρία να σε πουλήσει στην εγγύηση αν δεν έχεις περασμένα τα τελευταία. Για τον ίδιο λόγο δεν πετάω ποτέ με κάτω από 0 βαθμούς, παρόλο που προφανώς και τους σηκώνει (ζεσταίνεται έτσι κι αλλιώς), για να βρίσκομαι εντός προδιαγραφών (ελάχιστη θερμοκρασία 0).

Το δεύτερο έχω στο μυαλό μου να το δοκιμάσω, απλά ο καιρός έχει γα$@εί αυτές τις μέρες, οπότε περιμένω πότε θα βρω ευκαιρία.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για πες Maestro, εσυ που το χεις βασανίσει, εχεις καποια video tutorials για αρχαριο να κοιταξω;

thx

Για τα θέματα πτήσης, ένα ωραίο συγκεντρωτικό είναι αυτό εδώ. Ισχύει για όλα τα drones οπότε ας το κοιτάξουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, και νομίζω λέει πολύ σωστά πράγματα.

Κάποια βασικά (τα περισσότερα περιλαμβάνονται στο λινκ):

1. Μάθε να πετάς σε ATTI (χωρίς GPS η άλλα βοηθήματα). Ναι, είναι ηλίθιο να το κάνεις γιατί η πτήση σου γίνεται πολύ επικίνδυνη, όμως θα έρθει η στιγμή που το GPS θα παραδώσει πνεύμα εκεί που δεν το περιμένεις, και θα μείνεις μαλάκας. Το έπαθα προχτές από δική μου μαλακία (πήγα να απενεργοποιήσω το sport mode και αντί για δεξιά γύρισα τον διακόπτη αριστερά), όμως θα μπορούσε να συμβεί για τρίτους λόγους, παρεμβολή, βλάβη ή οτιδήποτε. Οπότε, βρες μια αλάνα, σήκωσέ το κανονικά με όλα on, και όταν είσα αρκετά ψηλά και ελεγχόμενα, γύρνα το σε ATTI και κάνε λίγο εξάσκηση. Με τα βοηθήματα πάει μόνο του, δε χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη φιλοσοφία, χωρίς είναι το θέμα.

2. Μην απογειώνεσαι ΠΟΤΕ με μπαταρία που δεν είναι φορτισμένη στο 100% (ούτε καν 93%). Αυτό διότι υπάρχουν πολλές αναφορές για λάθος estimation του remaining time όταν ξεκινάει από λιγότερο από 100%, και για drones που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από το 80% βρέθηκαν στο 8%. Επίσης, μη γίνεσαι ιδιαίτερα cocky με το remaining time. Γύρνα πίσω και κατέβασέ το μετά το 30%, ή έστω, παίξε πολύ ελεγχόμενα, χαμηλά, κλπ.

3. Μην το αφήνεις ΠΟΤΕ απ´τα μάτια σου. Δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί, και better be safe than sorry. Ωραία είναι τα 7km εμβέλεια, και ίσως να δουλεύουν κιόλας αν όλα πάνε ιδανικά, δε χρειάζεται όμως να τα δοκιμάσεις.

4. Ρύθμισε το RTH στα 100m για να'σαι σίγουρος ότι αν γίνει μια απ'τις απλές στραβές και χάσεις τον έλεγχο, θα γυρίσει πίσω και δε θα κουτουλήσει σε κάποιο ψηλό δέντρο/τοίχο.

5. Μην αφήνεις μπαταρία γεμάτη για πάνω από 1-2 μέρες. Είναι κτήνη αυτές οι μπαταρίες και λίγο απρόβλεπτες. Το καλύτερο είναι να προγραμματίζεις τη βόλτα σου και να φορτίζεις το προηγούμενο βράδυ. Αν τύχει και δεν τα καταφέρεις να πας τελικά, πάρε ένα battery bank converter (~30-40$) που θα στην αποφορτίσει φορτίζοντας το κινητό/tablet κλπ.

6. Ειδικά για το P4 Pro, έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις τη συχνότητα του remote μεταξύ 2.4. και 5.8 Ghz. Αυτό είναι πολύ καλή προσθήκη για περιπτώσεις όπου μπορείς να έχεις παρεμβολές από δίκτυα κλπ. Ωστόσο, στα 5.8 μειώνεις αρκετά την εμβέλεια. Λόγω του 3. παραπάνω, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πάντως αν δεν περιμένεις να έχεις παρεμβολές (πχ αν είσαι σε δάσος κλπ), ίσως είναι καλύτερο το 2.4.

Για τα θέματα βίντεο, είναι μερικά κανάλια που φαίνονται ότι είναι αρκετά ψαγμένα. Πχ. αυτό και αυτό.

Ένα παράδειγμα για ρυθμίσεις βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=tctPI_Sw3XY

Last edited:

Μπράβο Maestro! Πολύ καλές συμβουλές!

DJI New Pilot Experience

Ένα event που γίνεται ανά τον κόσμο, αυτή την Κυριακή 5/3 στο ολυμπιακό χωριό

Δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ

ΥΣ δε γνωρίζω αν έχει κάποιο κόστος η συμμετοχή. Περιμένω να μου απαντήσουν.

Το event θα γίνει τελικά στις 9/4/2017 λόγω προβλήματος στο σύστημα διαχείρισης event της DJI
Οπότε υπάρχει χρόνος να το σκεφτούν οι ενδιαφερόμενοι και να δηλώσουν συμμετοχή.

Thnx για την ενημέρωση. Δήλωσα ήδη συμμετοχή.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Απάντηση: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Το event θα γίνει τελικά στις 9/4/2017 λόγω προβλήματος στο σύστημα διαχείρισης event της DJI
Οπότε υπάρχει χρόνος να το σκεφτούν οι ενδιαφερόμενοι και να δηλώσουν συμμετοχή.

Που το είδες αυτο;

Εγώ βλέπω κανονικά 5/3 και έκανα εγγραφή και αναμένω επιβεβαίωση

Thx 😉

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Που το είδες αυτο;

Εγώ βλέπω κανονικά 5/3 και έκανα εγγραφή και αναμένω επιβεβαίωση

Thx 😉
Άσε τι λέει εκεί, επικοινώνησαν μαζι μου αφού δήλωσα συμμετοχή.

Στάλθηκε από το SM-T705 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Α, ΟΚ

Λογικά θα τα πούμε εκει λοιπόν

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Α, ΟΚ

Λογικά θα τα πούμε εκει λοιπόν

NAI!

Να συμπληρώσω οτι η συμμετοχή στο event είναι εντελώς δωρεάν

Ωραίο βιντεάκι για color correction / color grading.

Πραγματικά το κανάλι του τύπου είναι must για όποιον ενδιαφέρεται για βίντεο (και προφανώς όχι μόνο από drone).

https://www.youtube.com/watch?v=rah8jpaTdjM

Μετα την 2η πτηση, προεκυψαν διαφορα θεματα (θα τα πω αργότερα, αναλυτικα)

Προς το παρον:

Την μπαταρια, αν εχει πεσει κατω απο 30%, πχ κοντα στο 10%, καλυτερα να την αφηνουμε (για καποιες μερες / εβδομαδες) ετσι, ή να την φορτίζουμε λιγο, στο 30%;

Απάντηση: Re: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Προς το παρον:

Την μπαταρια, αν εχει πεσει κατω απο 30%, πχ κοντα στο 10%, καλυτερα να την αφηνουμε (για καποιες μερες / εβδομαδες) ετσι, ή να την φορτίζουμε λιγο, στο 30%;

Ισως σε βοηθήσει αυτο

Για λέγε για λέγε...

Το δικό μου πάει για replacement, αφού, μετά τα jerks στις πλάγιες κινήσεις που αποφάσισα να τα παραβλέψω (γιατί έτσι κι αλλιώς πετάω χωρίς απότομες κινήσεις), τις δυο τελευταίες φορές που πετάξαμε έκανε διάφορα περίεργα. Λόξυγγα (τινάγματα μπρος-πίσω) στα καλά καθούμενα, drift ενώ ήταν σε GPS, και το κερασάκι, χθες που πέταξα τελευταία φορά έδινε critical error (τα πίσω led ήταν αναμμένα κόκκινα) χωρίς άλλες λεπτομέρειες, και πρασίνιζαν όταν κουνούσες το δεξί στικ μόνο. Επίσης, το tap to focus είναι hit or miss, σε πάνω απ'τις μισές περιπτώσεις, το πράσινο τετραγωνάκι αφού το πατήσεις γίνεται αμέσως κόκκινο. Δυστυχώς για 1300+ δολλάρια δε ρισκάρεις, επιστρέφεις.

Να'ναι καλά το Amazon και οι 30 μέρες του (και η μούρλια η δικιά μου, που μετά από 4-5 πτήσεις το drone είναι λες και βγήκε μόλις απ'το κουτί).

Δεύτερο DJI που πάει σπίτι του μέσα σε 2 βδομάδες, αν τριτώσει το κακό μάλλον θα εγκαταλείψω το σπορ, κρίμα και μ'αρεσε... Καιρός να παίξει μπάλα καμιά αμερικανική/ευρωπαϊκή εταιρία, γιατί αυτοί με το quality control δεν το'χουν.

Όσο για το customer support... το Mavic το έστειλα πίσω στις 16 Φλεβάρη, και ακόμα δεν έχω πάρει νέα για refund. (για να καταλάβετε διαφορά, το Amazon κάνει refund το ίδιο απόγευμα, με το που στείλει η UPS σήμα ότι τους έδωσες το πακέτο).

Last edited:

επομένως μακρυά από open box dji..

επομένως μακρυά από open box dji..

Εννοείται. Πάντως τα δύο που δοκίμασα εγώ ήταν καινούρια. Έχω μια μικρή επιφύλαξη για το P4P βέβαια, γιατί είχε εξαρχής κάποια σημάδια φθοράς στο πίσως μέρος (το πλαστικό, όχι τον φακό) της κάμερας. Πιθανόν λοιπόν στην DJI, στην καλύτερη περίπτωση να κάνουν ανακύκλωση υλικών, και στη χειρότερη, να κάνουν τίποτα περίεργα refurbishing και να τα στέλνουν ως new.

Γενικά η εταιρία βγάζει φανταστικά προϊόντα και δεν έχει ακόμα ανταγωνιστή, όμως απ'ό,τι φαίνεται δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί την επιτυχία της. Σε τέτοιου είδους παιχνίδια που, εκτός από πανάκριβα, είναι δυνητικά σκοτώστρες, το quality control έπρεπε να'ναι βασικότατο κομμάτι της παραγωγής.

Last edited:

βασικά εννούσα ότι κάποιος αγοράζοντας open box μπορεί να πάρει αυτό που επιστρέφεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος με τόσα μικροθεματάκια που προκύπτουν. πάντως εμένα δεν είχε βγάλει κάποιο πρόβλημα το p3

Κατάλαβα τι λες... απλά λέω ότι ούτε με καινούριο μπορείς να νιώθεις βέβαιος.

Το P3 έρχεται από μια εποχή που η DJI πουλούσε σε νορμάλ ρυθμούς. Τώρα μάλλον δεν προλαβαίνουν και γι'αυτό γίνεται το μπάχαλο.