Απάντηση: Re: Αγορά αφυγραντήρα
Απορώ πώς δεν ξεκίνησε και η νέα σεζόν της σειράς "αφυγραντήρες"

)))))
Ξεκινάει το πρώτο επεισόδιο λοιπόν.
Meaco 20L Platinum. Μετά από έρευνα, απόψεις γνωστών, κατέληξα εδώ. Αλλά θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη συνφορουμιτών
Αυτός είναι με φρέον. Για ποιό λόγο τον θεωρείς καλύτερο από τους άλλους 20L/24h?
Ένα πολύ κατατοπιστικό και σωστό και κατανοητό άρθρο είναι
αυτό.
Μόνο που λέει ότι αυτοί με το ζεόλιθο είναι πιό οικονομικοί και δεν ξέρω που το βασίζει.
Εγώ έχω 2 στο εξοχικό (είναι σε κυκλαδονήσι όχι παραθαλάσια αλλά έχει πολύ υγρασία γενικά). Τους λειτουργώ το χειμώνα όταν λείπω (αρκετούς έως πολλούς μήνες) που το σπίτι είναι κλειστό γιατί αλλιώς τα βρίσκω όλα μουχλιασμένα την άνοιξη.
Ο ένας είναι με φρέον (
Philco PDH 520HB) και ο άλλος με ζεόλιθο.(
Meaco DD8L Junior). Τους αγόρασα πριν 2-3 χρόνια περίπου στις τιμές που βλέπετε σήμερα στο skroutz.
Προφανώς δεν με ενδιαφέρει ο θόρυβος, ούτε η θέρμανση (παρά μόνο στο βαθμό που αυτή επηρεάζει την σχετική υγρασία). Αλλά με ενδιαφέρει πάρα πολύ η κατανάλωση.
Σε μάλλον νορμαλ συνθήκες τον Σεπτέμβριο απόγευμα (δεν κύτταξα τo θερμόμετρο και το υγρόμετρο) ο Philco (δεν έχει μικρή σκάλα) κατανάλωνε (μέτρησα με όργανο) 300-310W και ο Meaco 300W στη μικρή σκάλα και 630W στη μεγάλη. Τόσο λένε και τα αντίστοιχα manual.
Αυτό όμως δεν λέιε τίποτα. Σημασία όμως έχει πόσες KWh τρώει για να υγροποιήσει 1 λίτρο αέρα σε μια συγκεκριμένη κατάσταση θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας (ή απόλυτης υγρασίας - είναι το ίδιο αφού μιλάμε για μια συγκεκριμένη θερμοκρασία). Τέτοιες μετρήσεις δεν δημοσιεύουν οι κατασκευαστές, εδώ οι περισσότεροι λένε 20L/24h χωρίς κάν να αναφέρουν σε ποιά θερμοκρασία και υγρασία έγινε η μέτρηση.
Αλλά και η Meaco - που για τον 20λιτρο με φρέον αναφέρει "20 litres / day (at 30°C, 80%RH)" - αν η θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη (π.χ. 25οC) και η υγρασία 60% πόση ενέργεια θα χρειαζόταν για να αφαιρέσει 1 λίτρο νερό από αυτόν τον αέρα? Πάει πολύς καιρός που έχω να ανοίξω τα κιτάπια του μηχανικού, ίσως από το σημείο στο ψυχρομετρικό διάγραμμα που δίνει η Meaco να μπορεί να υπολογιστεί αυτό...
Στους ζεολίθου τα πράγματα μάλλον είναι πιό απλά. Π.χ.
αυτός εδώ λέει 0,5L/KWh. δηλαδή, ανεξάρτητα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας θέλει 2 KWh για να αφαιρέσει 1 λίτρο.
Χοντρικά όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή οι με το φρέον δεν συμφέρουν. Αυτό μάλλον πρέπει να ισχύει και για την υγρασία. Αλλά όταν είναι υψηλή? Ποιός συμφέρει?
Με την ευκαιρία να πω ότι παρ' ολο που το έψαξα δεν μπόρεσα να λειτουργήσω τον Meaco σε συνεχή αποχέτευση. Όταν βγάλω το δοχείο δεν δουλεύει και όταν το βάλω, παρ' όλο που έχω συνδέσει το σωληνάκι αποχέτευσης σταματάει κάποια στιγμή. Και βρίσκω το σπίτι με μούχλα την άνοιξη.
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Εγώ από πέρσι χρησιμοποιώ τον Meaco τον 20 platinum. Το σπίτι είναι 105 τμ και ειχε μόνιμα 80% υγρασία. Μπορώ να πω οτ είναι από τις καλύτερες αγορές που εχω κάνει. Στεγνώσανε τα ντουβάρια του ημιυπαιθριου, οι ντουλάπες του παιδικού και η ζεστή είναι πλέον αισθητή. Πριν είχες 22 βαθμούς και ένιωθες κρύο, τώρα με 19-20 και είσαι πιο ζεστά. Το νέο που βγάζει ( πλέον ελάχιστο) το χρησιμοποιούμε για το ατμοσίδερο. Κατανάλωση στη μεγάλη σκάλα 300 watt στην μικρή 250 περίπου. Όταν πιάσει όμως την υγρασία που του έχεις βάλει σταματάει και είναι σε αναμονή
Παρεπιπτόντως γιατί οι κατασκευαστες ατμοσίδερων (π.χ.
αυτό που έχω εγώ) λένε να μη βάζουμε απιονισμένο νερό αλλά της βρύσης? Ισχύει και για το απεσταγμένο (δηλ. από το κλιματιστικό/αφυγραντήρα)?
Υποψιάζομαι ότι το απιονισμενο δεν έχει καμιά σχέση με το απεσταγμένο...
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Ο κανόνας είναι δυνατός αερισμός για το ελάχιστο δυνατό χρόνο ώστε να μή κρυώσουν τα δομικά στοιχεία.
ΟΤΙ καιρό και να κάνει, όσο κρύο και να έχει, με δύο 10 λεπτους δυνατούς αερισμούς πρωί και μεσημέρι-απόγευμα νομίζω για σπίτι που δεν καπνίζουν είναι καλά.
Στις πολλές υγρασίες, ακόμα και πριν τον ύπνο ένας αερισμός βοηθάει
Οπότε εγώ που λέω να αφήνω λίγο ανοιχτά (σε ανάκλιση) 2 αντικρυστά παράθυρα (Βορράς-Νότος) όλο το χειμώνα ???
υπόψιν στα πολύ χοντρικά ότι
με 10-15 βαθμούς και 90% υγρασία
στον αέρα ανα κυβικό υπάρχει λιγότερο νερό απο
>18 βαθμούς με 70-80% υγρασία
Οπότε αντικαθιστώντας τον αέρα του σπιτιού με τον εξωτερικό αποβάλλουμε νερό άρα και υγρασία!
Άρα μπαίνει ο κρύος αέρας με το λιγότερο νερό και
εφόσον ζεσταθεί πέφτει η σχετική υγρασία. Αν όμως δεν ζεσταθει (η περίπτωσή μου) τότε έχω πιό πολύ σχετική υγρασία και μούχλα.
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Σε κεντρικό σημείο του σπιτιού.
Η διαφορά τεράστια!
Η απόσβεση σε πετρέλαιο θέρμανσης γίνεται χαλαρά από τον πρώτο χρόνο.
Δηλαδή να φτιάξω αποχέτευση στη μέση του σαλονιού?

Η κουζίνα και το μπάνιο και το WC είναι στην άκρη συνήθως...