Αγορά αφυγραντήρα

Νεκτάριε, για την περιοχή που μένεις όντως ο dd8l είναι καλύτερη επιλογή. Για Αθήνα όμως η σειρά platinum είναι προτιμότερη λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών. Αν έπαιρνα για το σπίτι της γυναίκας μου στα Γιάννενα θα έπαιρνα τον dd8l. Πάντως και ο 20αρης βγάζει αρκετή ζέστη από τις γρίλιες του.
 
Meaco dd8l.
Το παρηγγειλα εχθες και τονπεριμενω αυριο. Εχω διαβασει διθυραμβικα σχολια και δεν το πολυσκεφτηκα.
Δεν ειναι με συμπιεςτη, οποτε και λιγο παραπανω αλλα εχει δυο πλεονεκτηματα. Το πρωτο ειναι οτι βγαζει ζεστο αερα, σε σχεση με τους αλλους που βγαζουν κρυο. Μικρη διαφορα αλλα εν μερη μπορεις να πεις οτι κανεις καιναποσβεση το επιπλεον ρευμα. Και το δευτερο ειναι οτι μπορει να λειτουργησει σε μεγαλο ευρος θερμοκρασιων. Δηλαδη σε μη θερμενομενο χωρο μπορεις να αφαιρεσεις υγρασια ενω οι αλλοι η θερμοκρασια πρεπει να ειναι ψηλα, ισως πανω απο 20*C αλλιως κανει συχνα αποψυξη τον ευατο του.

Τον πήρα το Φλεβάρη του 2015. Καταπληκτικός!
 
Re: Απάντηση: Re: Αγορά αφυγραντήρα

Μιχαλη ποιον εχεις εσυ;

Olimpia Splendid Secco 16
Σε απόδοση είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.
Το πρόβλημά του είναι ότι κάποιες στιγμές φρικάρει και συντονίζει.
Μέχρι και πειραματισμούς με αντικραδασμικές βιοχλαπάτσες έχω κάνει αλλά αν δεν φάει τη σφαλιάρα του δεν... :bigcry:
 
Απάντηση: Re: Αγορά αφυγραντήρα

Απορώ πώς δεν ξεκίνησε και η νέα σεζόν της σειράς "αφυγραντήρες" :))))))
Ξεκινάει το πρώτο επεισόδιο λοιπόν.
Meaco 20L Platinum. Μετά από έρευνα, απόψεις γνωστών, κατέληξα εδώ. Αλλά θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη συνφορουμιτών :)

Αυτός είναι με φρέον. Για ποιό λόγο τον θεωρείς καλύτερο από τους άλλους 20L/24h?

Ένα πολύ κατατοπιστικό και σωστό και κατανοητό άρθρο είναι αυτό.

Μόνο που λέει ότι αυτοί με το ζεόλιθο είναι πιό οικονομικοί και δεν ξέρω που το βασίζει.
Εγώ έχω 2 στο εξοχικό (είναι σε κυκλαδονήσι όχι παραθαλάσια αλλά έχει πολύ υγρασία γενικά). Τους λειτουργώ το χειμώνα όταν λείπω (αρκετούς έως πολλούς μήνες) που το σπίτι είναι κλειστό γιατί αλλιώς τα βρίσκω όλα μουχλιασμένα την άνοιξη.

Ο ένας είναι με φρέον (Philco PDH 520HB) και ο άλλος με ζεόλιθο.(Meaco DD8L Junior). Τους αγόρασα πριν 2-3 χρόνια περίπου στις τιμές που βλέπετε σήμερα στο skroutz.

Προφανώς δεν με ενδιαφέρει ο θόρυβος, ούτε η θέρμανση (παρά μόνο στο βαθμό που αυτή επηρεάζει την σχετική υγρασία). Αλλά με ενδιαφέρει πάρα πολύ η κατανάλωση.

Σε μάλλον νορμαλ συνθήκες τον Σεπτέμβριο απόγευμα (δεν κύτταξα τo θερμόμετρο και το υγρόμετρο) ο Philco (δεν έχει μικρή σκάλα) κατανάλωνε (μέτρησα με όργανο) 300-310W και ο Meaco 300W στη μικρή σκάλα και 630W στη μεγάλη. Τόσο λένε και τα αντίστοιχα manual.

Αυτό όμως δεν λέιε τίποτα. Σημασία όμως έχει πόσες KWh τρώει για να υγροποιήσει 1 λίτρο αέρα σε μια συγκεκριμένη κατάσταση θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας (ή απόλυτης υγρασίας - είναι το ίδιο αφού μιλάμε για μια συγκεκριμένη θερμοκρασία). Τέτοιες μετρήσεις δεν δημοσιεύουν οι κατασκευαστές, εδώ οι περισσότεροι λένε 20L/24h χωρίς κάν να αναφέρουν σε ποιά θερμοκρασία και υγρασία έγινε η μέτρηση.

Αλλά και η Meaco - που για τον 20λιτρο με φρέον αναφέρει "20 litres / day (at 30°C, 80%RH)" - αν η θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη (π.χ. 25οC) και η υγρασία 60% πόση ενέργεια θα χρειαζόταν για να αφαιρέσει 1 λίτρο νερό από αυτόν τον αέρα? Πάει πολύς καιρός που έχω να ανοίξω τα κιτάπια του μηχανικού, ίσως από το σημείο στο ψυχρομετρικό διάγραμμα που δίνει η Meaco να μπορεί να υπολογιστεί αυτό...

Στους ζεολίθου τα πράγματα μάλλον είναι πιό απλά. Π.χ. αυτός εδώ λέει 0,5L/KWh. δηλαδή, ανεξάρτητα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας θέλει 2 KWh για να αφαιρέσει 1 λίτρο.

Χοντρικά όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή οι με το φρέον δεν συμφέρουν. Αυτό μάλλον πρέπει να ισχύει και για την υγρασία. Αλλά όταν είναι υψηλή? Ποιός συμφέρει?

Με την ευκαιρία να πω ότι παρ' ολο που το έψαξα δεν μπόρεσα να λειτουργήσω τον Meaco σε συνεχή αποχέτευση. Όταν βγάλω το δοχείο δεν δουλεύει και όταν το βάλω, παρ' όλο που έχω συνδέσει το σωληνάκι αποχέτευσης σταματάει κάποια στιγμή. Και βρίσκω το σπίτι με μούχλα την άνοιξη.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εγώ από πέρσι χρησιμοποιώ τον Meaco τον 20 platinum. Το σπίτι είναι 105 τμ και ειχε μόνιμα 80% υγρασία. Μπορώ να πω οτ είναι από τις καλύτερες αγορές που εχω κάνει. Στεγνώσανε τα ντουβάρια του ημιυπαιθριου, οι ντουλάπες του παιδικού και η ζεστή είναι πλέον αισθητή. Πριν είχες 22 βαθμούς και ένιωθες κρύο, τώρα με 19-20 και είσαι πιο ζεστά. Το νέο που βγάζει ( πλέον ελάχιστο) το χρησιμοποιούμε για το ατμοσίδερο. Κατανάλωση στη μεγάλη σκάλα 300 watt στην μικρή 250 περίπου. Όταν πιάσει όμως την υγρασία που του έχεις βάλει σταματάει και είναι σε αναμονή

Παρεπιπτόντως γιατί οι κατασκευαστες ατμοσίδερων (π.χ. αυτό που έχω εγώ) λένε να μη βάζουμε απιονισμένο νερό αλλά της βρύσης? Ισχύει και για το απεσταγμένο (δηλ. από το κλιματιστικό/αφυγραντήρα)?

Υποψιάζομαι ότι το απιονισμενο δεν έχει καμιά σχέση με το απεσταγμένο...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ο κανόνας είναι δυνατός αερισμός για το ελάχιστο δυνατό χρόνο ώστε να μή κρυώσουν τα δομικά στοιχεία.

ΟΤΙ καιρό και να κάνει, όσο κρύο και να έχει, με δύο 10 λεπτους δυνατούς αερισμούς πρωί και μεσημέρι-απόγευμα νομίζω για σπίτι που δεν καπνίζουν είναι καλά.

Στις πολλές υγρασίες, ακόμα και πριν τον ύπνο ένας αερισμός βοηθάει

Οπότε εγώ που λέω να αφήνω λίγο ανοιχτά (σε ανάκλιση) 2 αντικρυστά παράθυρα (Βορράς-Νότος) όλο το χειμώνα ???

υπόψιν στα πολύ χοντρικά ότι
με 10-15 βαθμούς και 90% υγρασία
στον αέρα ανα κυβικό υπάρχει λιγότερο νερό απο
>18 βαθμούς με 70-80% υγρασία

Οπότε αντικαθιστώντας τον αέρα του σπιτιού με τον εξωτερικό αποβάλλουμε νερό άρα και υγρασία!

Άρα μπαίνει ο κρύος αέρας με το λιγότερο νερό και εφόσον ζεσταθεί πέφτει η σχετική υγρασία. Αν όμως δεν ζεσταθει (η περίπτωσή μου) τότε έχω πιό πολύ σχετική υγρασία και μούχλα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σε κεντρικό σημείο του σπιτιού.
Η διαφορά τεράστια!
Η απόσβεση σε πετρέλαιο θέρμανσης γίνεται χαλαρά από τον πρώτο χρόνο.

Δηλαδή να φτιάξω αποχέτευση στη μέση του σαλονιού? ;)
Η κουζίνα και το μπάνιο και το WC είναι στην άκρη συνήθως...
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Αγορά αφυγραντήρα

Δηλαδή να φτιάξω αποχέτευση στη μέση του σαλονιού? ;)
Η κουζίνα και το μπάνιο και το WC είναι στην άκρη συνήθως...

Αν πρέπει να τον δουλέψεις με αποχέτευση, τότε τον πας έξω από το μπάνιο και τραβάς τον σωλήνα στην αποχέτευση. :nounder:
Μιλάω για περιπτώσεις που κάποιος έχει τη δυνατότητα να αδειάζει το δοχείο.
 
Ηρθε ο dd8l.
Πρωτεε εντυπωσεις.
Στη μεγαλη σκαλα ακουγεται σε ενα υσηχο σχετικα σπιτι. Στη μικρη οχι.
Μια μυρουδια την εχει αλλα πιστευω, οπως διαβαζω θα υποχωρησει στη συνεχεια. Τον εκλεισα σε ενα δωματιο και μεσα σε μιαμιση ωρα περιπου κατεβασε την υγρασια κατα 6%.
Σκοπευω απο 70-75% που παιζει η υγρασια αυτη την εποχη και εχω μουχλιασματα πισω απο τα κομοδινα και σε μια γωνια να τη κατεβασω τουλαχιστον στα 60% και να ξεμπερδεψω με αυτα.
 
Πες μας όταν φύγει η μυρωδιά γιατί εμένα βγάζει ακόμη.
Δεν με πειράζει βέβαια γιατί λείπω όταν δουλεύει.

Επίσης αν καταφέρεις να δουλέψει κανονικά με συνεχή αποχέτευση δώσε και σε μένα οδηγίες.
 
η μυρωδια προφανως ειναι απ'τον ιονιστη και δεν προκειται να φυγει ποτε.
Απιονισμενο και απεσταγμενο νερο,ειναι το ιδιο πραγμα.
 
Re: Απάντηση: Re: Αγορά αφυγραντήρα

Παρεπιπτόντως γιατί οι κατασκευαστες ατμοσίδερων (π.χ. αυτό που έχω εγώ) λένε να μη βάζουμε απιονισμένο νερό αλλά της βρύσης? Ισχύει και για το απεσταγμένο (δηλ. από το κλιματιστικό/αφυγραντήρα)?

Σύμφωνα με το site της εταιρείας Tefal, είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείται αποσταγμένο νερό, δεδομένου ότι αυτά μπορούν να βλάψουν το σίδερο γιατί περιλαμβάνουν οργανικά απόβλητα, τα οποία συμπυκνώνονται όταν θερμαίνονται και μπορούν να προκαλέσουν και καφετί λεκέδες στο ρούχο.
 
Λοιπόν,

εγώ έχω 2 inventor mdt20 με φρέον.
Επειδή κάποιος είπε κάτι για το κρύο,
οι αφυγραντήρες με φρέον δεν κρυώνουν τον αέρα.

Αυτό γιατί και η συμπίεση και η αποσυμπίεση του φρέον γίνεται στον ίδιο χώρο άρα όσο κρυώνουν άλλο τόσο ζεσταίνουν.
Όμως επειδή η διαδικασία έχει και απώλειες (και ο συμπιεστής και ο ανεμιστήρας και τα όποια ηλεκτρονικά), στην τελική ζεσταίνουν "περισσότερο" τον αέρα.

Οπότε εγώ που λέω να αφήνω λίγο ανοιχτά (σε ανάκλιση) 2 αντικρυστά παράθυρα (Βορράς-Νότος) όλο το χειμώνα ???

Άρα μπαίνει ο κρύος αέρας με το λιγότερο νερό και εφόσον ζεσταθεί πέφτει η σχετική υγρασία. Αν όμως δεν ζεσταθει (η περίπτωσή μου) τότε έχω πιό πολύ σχετική υγρασία και μούχλα.



Δεν αφήνουμε συνεχώς ανοιχτά (εκτός για συγκεκριμένους λόγους όπου θέλουμε ανανέωση του αέρα πχ. κάπνισμα) γιατί έτσι οι απώλειες θερμότητας τεράστιες και δεν καταφέρνουμε κάτι.

Η μούχλα προκύπτει επειδή γίνεται υγροποίηση σε κάποιες επιφάνειες λόγο χαμηλότερης θερμοκρασίας απο του αέρα. Οι λεγόμενες κυρίως θερμογέφυρες στα σπίτια μας.
Απο εκεί και πέρα, υγροποίηση μπορείς να κάνεις όλο το χρόνο και στην επιφάνεια ενός ποτηριού με παγωμένο νερό για παράδειγμα.
Αυτός είναι και ο τρόπος λειτουργίας των αφυγραντήρων με φρέον τουλάχιστον που γνωρίζω.

Η σχετική υγρασία πάει πακέτο με τη θερμοκρασία της.
Δηλαδή είναι λάθος το
Μια μυρουδια την εχει αλλα πιστευω, οπως διαβαζω θα υποχωρησει στη συνεχεια. Τον εκλεισα σε ενα δωματιο και μεσα σε μιαμιση ωρα περιπου κατεβασε την υγρασια κατα 6%.

γιατί δε ξέρουμε τί έγινε με τη θερμοκρασία.
1 βαθμός διαφορά θερμοκρασίας είναι 4-6% διαφορά στη σχετική υγρασία
Και όλοι οι αφυγραντήρες αφού καταναλώνουν ρεύμα βγάζουν κάποια θερμότητα και στο χώρο.
 
Μετα απο δυομιση ωρες στον ιδιο κλειστο χωρο η υγρασια κατεβηκε στα 52% απο 72% και η θερμοκρασια ανεβηκε κατα ενα βαθμο. Το δοχειο εχει ηδη 2 δαχτυλα νερο που δεν ξερω σε ποσοτητα ποσο ειναι.
Για το κρυο αερα ρου αφυγραντηρα με συμπιεστη, το ειπα ορμωμενος τοσο απο αυτα που διαβασα αλλα και απο τη προσωπικη εμπειρια απο κλιματιστικο που οταν τον βαζω στην αφυγρανση, βγαζει ψυχρο αερα.
Για τη μυρουδια και να μεινει, σιγουρα θα μειωθει θελω να πιστευω. Και αν φερω την υγρασια σε επιθυμητα επιπεδα, μετα θα το βαλω στη χαμηλη σκαλα ισα για συντηρηση. Θα δειξει ο χρονος, οι κριτικες ειναι αριστες και οι προσδοκιες μεγαλες.
 
η μυρωδια προφανως ειναι απ'τον ιονιστη και δεν προκειται να φυγει ποτε.
Απιονισμενο και απεσταγμενο νερο,ειναι το ιδιο πραγμα.

Ενδεχομένως τον ιονιστή να μην τον χρειάζεται το σπίτι και να μπορεί να τον απενεργοποιήσει. Γενικά ο ιονιστής δίνει μια μυρωδιά αίσθηση "μετάλλου" στον αέρα. Ισως πάλι η μυρωδιά να είναι αυτή μιας καινούργιας ηλ.συσκευής και να φύγει σύντομα.
Απιονισμενο και απεσταγμενο νερο δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Απιονισμένο είναι το απλό νερό βρύσης με όλα τα τυχόν διαλυμένα ιχνοστοιχεία χωρίς όμως τα ιόντα (ελεύθερες ρίζες) των σωματιδίων αυτών.
Απεσταγμένο είναι το καθαρό Η2Ο (δηλαδή χωρίς μόρια και ιόντα ιχνοστοιχείων) και φυσικά για σιδέρωμα είναι προτιμητέο.
Τώρα... σε ένα ακατοίκητο σπίτι, το νερό που συλλέγεται απο τον αφυγραντήρα, είναι σχετικά καθαρό. Σε ένα καθημερινά κατοικούμενο σπίτι, ο αέρας που περνάει μέσα απο τον αφυγραντήρα, μεταφέρει την σκόνη και τους ρύπους της ατμόσφαιρας τους οποίους εναποθέτει πάνω στην ψυκτική επιφάνεια που υγροποιεί την υγρασία του αέρα. Αυτό που φτάνει στο δοχείο συλλογής νερού είναι ένα κοκτέιλ που (εγώ τουλάχιστον) δεν θα το χρησιμοποιούσα για τίποτα άλλο εκτός απο πότισμα... ( Για τον ίδιο λόγο το aircondition θέλει κάθε χρόνο καθαρισμό φίλτου και ψυκτικής επιφάνειας - ουσιαστικά ο αφυγραντήρας είναι ένα μικρό φορητό aircondition με μόνο σκοπό την αφύγρανση).
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Αγορά αφυγραντήρα

Πες μας όταν φύγει η μυρωδιά γιατί εμένα βγάζει ακόμη.
Δεν με πειράζει βέβαια γιατί λείπω όταν δουλεύει.

Επίσης αν καταφέρεις να δουλέψει κανονικά με συνεχή αποχέτευση δώσε και σε μένα οδηγίες.
Για την αποχετευση, το δοχειο πρεπει να ειναι στη θεση του. Το σωληνακι βγαινει απο μια τρυπα διπλα. Για δες το καλυτερα.
 
Μετα απο δυομιση ωρες στον ιδιο κλειστο χωρο η υγρασια κατεβηκε στα 52% απο 72% και η θερμοκρασια ανεβηκε κατα ενα βαθμο. Το δοχειο εχει ηδη 2 δαχτυλα νερο που δεν ξερω σε ποσοτητα ποσο ειναι.
Για το κρυο αερα ρου αφυγραντηρα με συμπιεστη, το ειπα ορμωμενος τοσο απο αυτα που διαβασα αλλα και απο τη προσωπικη εμπειρια απο κλιματιστικο που οταν τον βαζω στην αφυγρανση, βγαζει ψυχρο αερα.
Για τη μυρουδια και να μεινει, σιγουρα θα μειωθει θελω να πιστευω. Και αν φερω την υγρασια σε επιθυμητα επιπεδα, μετα θα το βαλω στη χαμηλη σκαλα ισα για συντηρηση. Θα δειξει ο χρονος, οι κριτικες ειναι αριστες και οι προσδοκιες μεγαλες.

Στον αφυγραντήρα είναι και το "μέσα" και το "έξω" στοιχείο του A/C στον ίδιο χώρο.
Και τη θερμότητα τη μεταφέρει 10-20 εκατοστά και όχι έξω απο το σπίτι. Συν τις απώλειες, οπότε τελικά ζεσταίνει λίγο τον αέρα.

Το 52% για μένα είναι πολύ χαμηλό.
Εγώ έβαζα τον δικό μου στο 60% για να πάρω λίγο πιο πέρα ~65%.

Γενικά αν το σπίτι δεν μπάζει αέρα ως στόχος το 60% είναι συνήθως καλό "value for money".
Κάτω απο 55% ξεραίνεται πολύ ο αέρας κάνει περισσότερο κακό απο καλό στον άνθρωπο.
 
Ειμαι σε τεστ mode , οποτε σε καθημερινη χρηση θα το τοποθετησω κεντρο σπιτι και σε μια επιθυμητη υγρασια 50-60%. Θα δω εμπειρικα μαλλον. Το σπιτι δεν μπαζει, απλα ανοιγει τονπαραθυρο της κουζινας, οταν μαγειρευουμε και το μπανιο επισης μετα απο χρηση.
 
Το μπάνιο εννοείται.
Της κουζίνας με τον απορροφητήρα δε γίνεται δουλειά? (δές τα φίλτρα του και αν έχει σίτα στην εξαγωγή)
Άντε ανάκλιση σε κανένα τηγανητό ή αν έχετε υγραέριο.
 
Παιδιά εγω που τον εχω τον αφυγραντηρα μεταξυ υπνοδωματίου κ μπάνιου το νερό που μαζεύει δεν ειναι για τπτ αλλο εκτός ποτίσματος οπως ειπώθηκε παραπανω. Εχει μυρωδιά κ μονο που το βλέπεις καταλαβαίνεις οτι δεν ειναι καθαρό. (Μένω αγγλια κ καίει 15 ωρες τη μερα ολο το χρόνο)
 
Το μπάνιο εννοείται.
Της κουζίνας με τον απορροφητήρα δε γίνεται δουλειά? (δές τα φίλτρα του και αν έχει σίτα στην εξαγωγή)
Άντε ανάκλιση σε κανένα τηγανητό ή αν έχετε υγραέριο.
Αορροφητηρας τραβαει, αλλα χωρις παραθυρο απο που θα μπει ο αερας που εξαγει? και δεν χρειαζεται παντα απορροφητηρας. Αναλογος το μαγειρεμα.
Δεν ξερω αν αλλαξουμε συνηθειες τωρα.
 
Αορροφητηρας τραβαει, αλλα χωρις παραθυρο απο που θα μπει ο αερας που εξαγει? και δεν χρειαζεται παντα απορροφητηρας. Αναλογος το μαγειρεμα.
Δεν ξερω αν αλλαξουμε συνηθειες τωρα.

εκτός αν μένεις σε παθητικό σπιτι,
βρίσκει αυτός και βγάζει αερα

καλα για κανένα μισάωρο σε ανακλιση δεν χάθηκε ο κόσμος
 
Απάντηση: Re: Αγορά αφυγραντήρα

Παιδιά εγω που τον εχω τον αφυγραντηρα μεταξυ υπνοδωματίου κ μπάνιου το νερό που μαζεύει δεν ειναι για τπτ αλλο εκτός ποτίσματος οπως ειπώθηκε παραπανω. Εχει μυρωδιά κ μονο που το βλέπεις καταλαβαίνεις οτι δεν ειναι καθαρό. (Μένω αγγλια κ καίει 15 ωρες τη μερα ολο το χρόνο)

Αν εννοείς εμένα δεν είπα αυτό. Ίσα - ίσα που το νερό είναι συμπύκνωμα ατμού δηλαδή απεσταγμένο. Τώρα αν η ψυχρή επιφάνεια μέσα στον αφυγραντήρα που πάνω της υγροποιείται ο ατμός έχει μικρόβια και άλλα αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν θα έχει όμως άλατα λογικά...