Στην κατοχή μου βρίσκονται πια και άλλες δύο android συσκευές, σχετικά φθηνές, και μάλιστα με τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Δηλαδή σε σχέση με ανάλογης τιμής κινέζικες συσκευές μπορεί να φαίνονται σχετικά αδύνατες, οπότε αναφέρομαι σε όσους μας διαβάζουν και θέλουν φθηνή επώνυμη συσκευή από την ελληνική αγορά.
Το ένα είναι το κινητό LG L80 με κωδικό D373. Αυτό είναι με μία κάρτα SIM γιατί υπάρχει και το D380 με δύο κάρτες SIM. Η διαφορά τους είναι ορατή και στην εμφάνιση γιατί τα δίκαρτα της LG είναι με 4 κουμπιά στην πρόσοψη, ενώ τα μονόκαρτα είναι με 3 κουμπιά. Το τέταρτο κουμπί είναι για την διαχείριση των καρτών SIM.
Το προσόν του: Η 5 ιντσών IPS οθόνη του. Προορίζεται για όσους θέλουν μεγάλη οθόνη, επώνυμη εταιρία, και δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 130-140 περίπου ευρώ. Ότι έψαχνα και εγώ δηλαδή.
Επίσημα δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Δηλαδή δεν υπάρχει σε Public, Πλαίσιο κτλ. Υπάρχει όμως σε πολλά σκρουτζομάγαζα, με ελληνικό μενού, και εγγύηση ελληνικής αντιπροσωπείας βάσει της Ευρωπαικής εγγύησης.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δεν εντυπωσιάζουν. Μάλλον στον μέσο όρο είναι. Ακόμα και η πεντάρα οθόνη του είναι χαμηλής ανάλυσης. Αλλά όπως διάβασα προτού το αγοράσω (και είδα και μόνος μου), είναι καλής ποιότητας και δεν φαίνεται πολύ η χαμηλή ανάλυση.
Γενικά μία χαρά δουλεύει, χωρίς να κολλάει αλλά και χωρίς να εντυπωσιάζει.
http://www.gsmarena.com/lg_l80_dual-6333.php
Το link είναι για το D380. Το μοντέλο που πήρα εγώ (της Γερμανικής αγοράς) είναι με πάνω από 4 GB ελεύθερου χώρου, οπότε η εσωτερική μνήμη είναι συνολικά πάνω από 4 GB. Και στα σχόλια παρακάτω λένε οτι το D373 έχει 8 GB εσωτερικό χώρο. Δηλαδή πάνω από τα συνηθισμένα της κατηγορίας των 130 ευρώ που έδωσα, που συνήθως έχουν συνολικά 4 GB, οπότε γύρω στα 2,5 GB ελεύθερα. Επίσης η κάμερα είναι 8 Mp. Αυτά μαζί με την πεντάρα οθόνη είναι τα δυνατά σημεία του. Και την μεγάλη μπαταρία του.
Η δεύτερη συσκευή είναι το tablet LG GPad V400. Και αυτό στον μέσο όρο της κατηγορίας των tablet με 7 ιντσών οθόνη. Υπάρχουν και στην ελληνική αγορά άλλα (κινέζικης μάρκας ή ΟΕΜ) με καλύτερα χαρακτηριστικά. Και εγώ είχα ήδη άλλο κινέζικο 7άρι τάμπλετ. Το κριτήριο αγοράς ήταν η ποιότητα κατασκευής. Πραγματικά το αισθάνομαι πιο στιβαρό (και κομψό) στο χέρι μου, και το λειτουργικό του πολύ πιο φροντισμένο. Και η λειτουργία του μία χαρά είναι, IPS οθόνη, καλή μπαταρία, στα 102 ευρώ που είχα δώσει μία καλή λύση για όποιον πάλι θέλει επώνυμη συσκευή με εγγύηση. Βέβαια αυτό υπάρχει και στα μεγάλα μαγαζιά, αλλά με 149 ευρώ που κάνει εκεί ούτε εγώ θα το έπαιρνα.
http://www.gsmarena.com/lg_g_pad_7_0-6352.php
Μόνο η μνήμη RAM να ήταν λίγο μεγαλύτερη και στα δύο. Στο κινητό δεν φαίνεται, αλλά τα tablet καταναλώνουν πάντα περισσότερη μνήμη για τις ίδιες εφαρμογές από ότι τα κινητά. Δυστυχώς στην Ελλάδα η μνήμη RAM είναι ακριβή. Για να πάρεις συσκευή με 2 GB RAM πρέπει να πας πάνω από τα 200 ευρώ. Στα 100κάτι ευρώ που έδωσα το 1GB είναι το καλύτερο και για τις 2 συσκευές, γιατί υπάρχουν ακόμα και με 512 MB RAM. Βλέπεις τετραπύρηνο κινητό με 5άρα οθόνη, αλλά με 512 MB RAM! Θα έπρεπε να τα απαγορέψει η Google.
Τώρα τελευταία όλο σε συσκευές LG καταλήγω. Θετικά τους: η μεγάλες μπαταρίες που βάζει η LG στις συσκευές της, η ποιότητα κατασκευής (για όποιους φοβούνται, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, τα κινέζικα), οι καλής ποιότητας οθόνες (ξέρει και από τις τηλεοράσεις της), η ελληνική εγγύηση, και η φροντίδα που έχει η LG για τα λειτουργικά της. Διορθώνει και τα θέματα της Google.
Οι δύο τελευταίες συσκευές που ανέφερα έχουν Kit Kat 4.4.2. Αλλά όπως και οι παλιότερες μου με 4.2.2 μπορούν να μεταφέρουν εφαρμογές στην κάρτα μνήμης. Που ξέρουμε ότι το έχει σταματήσει η Google από την αρχή του λειτουργικού 4. Αλλά η LG το διατηρεί. Δημιουργείται φάκελος .android_secure που στο κινητό αλλά και σε σύνδεση σε υπολογιστή φαίνεται άδειος. Αλλά με σκέτη την κάρτα σε card reader φαίνεται ότι έχει δεδομένα, και μάλιστα αρκετών εκατοντάδων MB αν έχει κάποιος πολλές εφαρμογές. Οπότε ελαφρώνει την εσωτερική μνήμη.
Πλάκα έχει και η δυνατότητα των LG να ανοίγει και να κλείνει η οθόνη με έναν συνδυασμό ελαφρών χτυπημάτων στην οθόνη. Τον συνδυασμό τον ορίζουμε εμείς. Υπήρχε και στην παλιότερη σειρά , αλλά στην τελευταία έχει τελειοποιηθεί. Βολικό στο tablet που όπως όλα, έχει μόνο ένα κουμπί εκτός των κουμπιών volume. Με αυτό ανοίγει και η οθόνη. Και με το συνεχές πάτημα μπορεί να βγει σύντομα off.
Το τελευταίο που είδα είναι ένα θέμα που υπάρχει στην Kit Kat, δηλαδή 4.4. Μετά από αρκετό ψάξιμο είδα ότι στην Kit Kat η Google έχει αφαιρέσει από τις τρίτες εφαρμογές την δυνατότητα να γράφουν στην κάρτα μνήμης. Δηλαδή αρχεία media που κατεβάζει κάποιος δεν μπορούν να μετακινηθούν στην κάρτα μνήμης! Όπως και σε κάποιες συσκευές διάβασα ότι ούτε καν η κάμερα δεν μπορεί να γράψει στην κάρτα μνήμης. Και φαντάσου ότι στην κατηγορία τιμής που αναφέρομαι τα κινητά συνήθως έχουν 2-3 GB ελεύθερου χώρου στο κινητό όπου πρέπει να χωρέσουν και αυτά. Δεν την καταλαβαίνω την Google. Όσο πάει τόσο δυσκολεύει τα πράγματα. Γνωστό το θέμα με το Flash που όσο πάει δυσκολεύει στο λειτουργικό android, στην Lolipop διάβασα εδώ στο forum ότι ούτε καν root δεν σε αφήνει να κάνεις. Αν θέλει να τα κάνει έτσι, πρέπει να βάλει και ελάχιστες προδιαγραφές στις συσκευές με android. Να απαγορεύσει πχ συσκευές με 512 MB RAM ή 4 GB εσωτερικού χώρου.
Ευτυχώς ο στάνταρ file manager έχει τα δικαιώματα και μπορεί να μετακινήσει αυτά τα αρχεία στην κάρτα μνήμης. Άλλοι τρίτοι file manager δεν μπορούν όπως είδα δοκιμάζοντας αρκετούς μέχρι να καταλάβω τι γίνεται. Επίσης διάβασα και για άλλες συσκευές που ούτε ο στάνταρ file manager δεν μπορεί να το κάνει. Θετικό είναι επίσης ότι και η κάμερα μπορεί να γράψει απευθείας στην κάρτα μνήμης. Οπότε η LG βοηθάει αρκετά στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Επίσης η LG δίνει την δυνατότητα να καταργήσεις κάποιες εφαρμογές της LG που υπάρχουν στην συσκευή και δεν τις χρειάζεσαι. Οπότε γλιτώνεις χώρο και πόρους. Μακάρι να έπειθε κάποιον και την Google να κάνει το ίδιο χωρίς να πρέπει να είσαι root.
Πολύ φροντισμένα λοιπόν τα λειτουργικά της LG. Και κάπως έτσι όλο σε LG καταλήγω τελευταία. 4 συνεχόμενες LG συσκευές.
Και κάτι τελευταίο. Το tablet το είχα πάρει πριν τα Χριστούγεννα και το βρήκα στα 102 ευρώ. Τα Χριστούγεννα είδα ότι είχε φτάσει στα 130 ευρώ! Το ίδιο είδα και με το LG L90 που ζαχάρωνα επίσης με το L80. Πιο δυνατό, αλλά μικρότερη οθόνη. Αλλά το κινητό το πήρα μέσα στα Χριστούγεννα. Και το L90 σε λίγες μέρες είδα ότι είχε φτάσει από τα 130 που υπήρχε γενικώς, στα 160-170! Το L80 είχε αρχίσει και αυτό να ανεβαίνει, και από τα 125 πήγε 140-150! Ευτυχώς εγώ το πρόλαβα στα 130.
Δεν την καταλαβαίνω την λογική των σκρουτζομάγαζων. Δεν ξέρω αν έχει σχέση με εκλογές, δυσκολίες συναλλαγής με το εξωτερικό λόγω δυσπιστίας, ή (το πιθανότερο) είναι καιροσκοπική λογική των σκρουτζομάγαζων λόγω Χριστουγέννων και αυξημένης κίνησης. Γιατί όντως είχε πολύ κίνηση ο κλάδος στις γιορτές.
Αν είναι καιροσκοπισμός, θα δώσω έναν πόντο στα μεγάλα μαγαζιά που είναι πιο ακριβά, αλλά τουλάχιστον έχουν σταθερές τιμές. Δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να αυξάνει η τιμή καιροσκοπικά και στα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά. Είχα συνηθίσει στα μεγάλα μαγαζιά με τις σταθερές τιμές.