Αγορά ενισχυτή+ ηχεία δαπέδου

1000017701.jpg
Αγόρασα τελικά μεταχειρισμένα τα ηχεία Focal Chora 826. Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές και απόψεις, τα άκουσα απο ψηφιακή πηγή Spotify στον προηγούμενο ιδιοκτήτη και με ικανοποίησαν περισσότερο που σε χαμηλές εντάσεις όσο και σε υψηλές ακούγονταν όλα καθαρά. Ο χώρος που τα ακούσαμε ήταν μεγάλος όσο ο δικός μου αλλά πιο "γυμνός" άρα ελπίζω σε εμένα να ακουστούν καλύτερα με λιγότερες αντανακλάσεις. Τα ειχε σε άψογη κατάσταση και φάνηκε να πόνεσε που τα αποχωρίστηκε. Mάλιστα μου έβαλε και άκουσα με ξεχωριστούς συνδιασμούς καλωδίων και μιας και το είχα μεγάλη απορία αν αυτό με τα καλώδια είναι μύθος ή αλήθεια.
Άρα τώρα συνεχίζω το ψάξιμο για ενισχυτή και ένα ζευγάρι καλωδίων σχετικά καλό.

Τα παρακάτω με μεγάλη επιφύλαξη γιατί μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε που τα θυμάμαι.

Αν ενδιαφέρεσαι για τα focal θα σου έλεγα να τα ακούσεις στον χώρο του ανθρώπου που τα πουλάει. Αν δεχθεί μεταφορά στον χώρο σου ακόμα καλύτερα, αλλά κ στον χώρο του θα πάρεις μια ιδέα.

Είναι εξαιρετικά ηχεία (πάντα κατά την γνώμη μου), αλλα οι παλιότερες σειρές όπως αυτή που έχω (Chorus 816v) θέλουν λίγο "βοήθεια" με το tweeter. Έχω διαβάσει ότι στις καινούριες σειρές δεν υπάρχει θέμα, αλλά δεν τα έχω ακούσει για να ξέρω σίγουρα.

Τα tweeter, τουλάχιστον της σειράς που έχω, ειναι πολύ αναλυτικά, ταχύτατα κ διάφανα αλλά αν έχει πολλές αντανακλάσεις ο χώρος π.χ. τραπεζάκι ανάμεσα με την θέση ακρόασης, ειναι κοντά σε πλαϊνους τοίχους κτλ, κάποιες συχνότητες γινονται "επιθετικές" κ θέλουν "μάζεμα".

Επίσης, πάλι θα σε πάω στο παρελθόν αλλά δεν έχω εμπειρία με τα καινούρια, προσωπικά δεν θα έβαζα Yamaha με Focal. Οι Yamaha παλαιότερα είχαν κάπως "ξυρό" ήχο σε αυτή την κατηγορία κ μαζί με το tweeter της Focal δεν έκαναν καλό ζευγάρι. Θα προτιμούσα NAD ή Marantz.
Αυτό για τον Yamaha μου το είπε και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης των ηχείων ότι δεν είναι καλός συνδυασμός

• Like
Reactions: Ge0rge
View attachment 276667
Αγόρασα τελικά μεταχειρισμένα τα ηχεία Focal Chora 826. Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές και απόψεις, τα άκουσα απο ψηφιακή πηγή Spotify στον προηγούμενο ιδιοκτήτη και με ικανοποίησαν περισσότερο που σε χαμηλές εντάσεις όσο και σε υψηλές ακούγονταν όλα καθαρά. Ο χώρος που τα ακούσαμε ήταν μεγάλος όσο ο δικός μου αλλά πιο "γυμνός" άρα ελπίζω σε εμένα να ακουστούν καλύτερα με λιγότερες αντανακλάσεις. Τα ειχε σε άψογη κατάσταση και φάνηκε να πόνεσε που τα αποχωρίστηκε. Mάλιστα μου έβαλε και άκουσα με ξεχωριστούς συνδιασμούς καλωδίων και μιας και το είχα μεγάλη απορία αν αυτό με τα καλώδια είναι μύθος ή αλήθεια.

Αυτό με τα καλώδια δεν είναι μύθος, αλλά δεν έχει τις διαστάσεις που παρουσιάζεται, τουλάχιστον στα συστήματα της κατηγορίας που συζητάμε, όπως το δικό σου κ το δικό μου. Εγώ έχω ένα ζευγάρι που το είχα αγοράσει 60€ μαζί με τα ηχεία, μια φορα κ έναν καιρό (τώρα έχουν 400€ βέβαια), αλλά το είχα αλλάξει με ένα του κιλού της monster που το πουλούσαν τότε στα MediaMrkt. Πήγαινες κ σου έκοβαν όσο ήθελες με 4-5€ το μέτρο. Η διαφορά υπήρχε, αλλά δεν ήταν 4πλασια όπως η διαφορά τιμής. Κάποιος μπορούσε να ζήσει είτε με το ένα, είτε με το άλλο. Ένα χαλί ας πούμε στο πάτωμα κάνει πολύ μεγαλύτερη διαφορά. 30 εκατοστά μεγαλύτερη απόσταση από τους πίσω τοίχους επίσης κάνει πολύ μεγαλύτερη διαφορά.

Οπότε ιεραρχείς και πορεύεσαι.

• Like
Reactions: panzer_dagon
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πάρε ότι να ναι κ βάλτο πάνω. Πάρε ένα αξιοπρεπές καλώδιο χωρίς υπερβολές.

• Like
Αναφορικά με το sub, πρέπει να το βάλεις όσο ποιο κοντά μπορείς και πίσω κατά προτίμηση σε ένα από τα δύο ηχεία κ να ρυθμίσεις την ένταση με το αυτί σου. Θα ανεβάζεις σιγά-σιγά μέχρι εκεί που δεν ακούγεται ως ξεχωριστή πηγή. Να μην το ξεχωρίζεις από τα ηχεία δηλαδή όταν το ακούς, αλλά να λειπει όταν το κλείνεις. Το sub στον δικαναλο πρέπει απλά να βοηθάει τα ηχεία όχι να κυριαρχεί, αλλιώς λασπώνει η σκηνή.

• Like
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πάρε ότι να ναι κ βάλτο πάνω. Πάρε ένα αξιοπρεπές καλώδιο χωρίς υπερβολές.
Τι σημαίνει αξιοπρεπές καλώδιο; Και σε τι κόστος μέτρου μιλάμε για να είναι αξιοπρεπές;
Ποιοι παράγοντες κάνουν ένα καλώδιο αξιοπρεπές για εσένα τεχνικά και λειτουργικά;

Αναφορικά με το sub, πρέπει να το βάλεις όσο ποιο κοντά μπορείς και πίσω κατά προτίμηση σε ένα από τα δύο ηχεία κ να ρυθμίσεις την ένταση με το αυτί σου. Θα ανεβάζεις σιγά-σιγά μέχρι εκεί που δεν ακούγεται ως ξεχωριστή πηγή. Να μην το ξεχωρίζεις από τα ηχεία δηλαδή όταν το ακούς, αλλά να λειπει όταν το κλείνεις. Το sub στον δικαναλο πρέπει απλά να βοηθάει τα ηχεία όχι να κυριαρχεί, αλλιώς λασπώνει η σκηνή.
Η θέση που έχει στο κέντρο το sub είναι η καλύτερη..
Εάν το βάλει δίπλα από το αριστερό ή το δεξί θα υπάρξουν αρκετά προβλήματα στην σωστή ρύθμιση/ενσωμάτωση αυτού με τα main ηχεία..
Εάν είχε δύο ίδια sub και τα έβαζε δεξιά και αριστερά των ηχείων θα γινόταν πολύ πιο σωστή ενσωμάτωση..
Όταν έχουμε ένα τεμάχιο sub η τοποθέτηση του στο κέντρο και πίσω από τα ηχεία κάνει την κατάσταση καλύτερη...

Τι σημαίνει αξιοπρεπές καλώδιο; Και σε τι κόστος μέτρου μιλάμε για να είναι αξιοπρεπές;
Ποιοι παράγοντες κάνουν ένα καλώδιο αξιοπρεπές για εσένα τεχνικά και λειτουργικά;

Οι προδιαγραφές. Καθαρότητα χαλκού, υλικά, διατομή, αντίσταση, ποιότητα κατασκευής. Η τιμή εξαρτάται από την αξία του συστήματος. 10% λένε για καλώδια, δεν θα διαφωνήσω.

Η θέση που έχει στο κέντρο το sub είναι η καλύτερη..
Εάν το βάλει δίπλα από το αριστερό ή το δεξί θα υπάρξουν αρκετά προβλήματα στην σωστή ρύθμιση/ενσωμάτωση αυτού με τα main ηχεία..
Εάν είχε δύο ίδια sub και τα έβαζε δεξιά και αριστερά των ηχείων θα γινόταν πολύ πιο σωστή ενσωμάτωση..
Όταν έχουμε ένα τεμάχιο sub η τοποθέτηση του στο κέντρο και πίσω από τα ηχεία κάνει την κατάσταση καλύτερη...

Ισως δεν ξερω

Last edited:
Οι προδιαγραφές. Καθαρότητα χαλκού, υλικά, διατομή, αντίσταση, ποιότητα κατασκευής. Η τιμή εξαρτάται από την αξία του συστήματος. 10% λένε για καλώδια, δεν θα διαφωνήσω.
Δηλαδή αν έχουμε 2 διαφορετικά καλώδια ίδιας διατομής, πχ 2.5 καρέ η 4 καρέ ofc free oxygen και οι δύο μάρκες θα παίζουν το ίδιο;

Δηλαδή αν έχουμε 2 διαφορετικά καλώδια ίδιας διατομής, πχ 2.5 καρέ η 4 καρέ ofc free oxygen και οι δύο μάρκες θα παίζουν το ίδιο;

Δεν είπα πουθενά ότι δύο καλώδια παίζουν το ίδιο, είπα οτι δεν είναι τα καλώδια που κάνουν τις μεγάλες διαφορές στον ήχο. Ιεραρχεί κ πορεύεται.

Το sub θα είναι απαραίτητο (θα έχει διαφορά αισθητή στο σύνολο ) στο νέο σύστημα που θα στήσω; ή να το αφήσω με τα edifier όπως έχει. Πρέπει φυσικά να υπάρχει και έξοδος sub από τον ενισχυτή που θα πάρω. Αν πάρω κάποιον παλιό μεταχειρισμένο δεν θα έχει.

Το υπάρχον sub είναι 70WRMS, τυπικά αντιστοιχεί σε ενισχυτή 2Χ35 άντε 2Χ50. Σε καλύπτει με τον χώρο σου?
Καλώδιο είναι πιο απλό θέμα.
Αν χρειάζεσαι sub, έχει να κάνει και με την ισχύ του ενισχυτή που θα πάρεις.
Αυτός που στα πούλησε, με τι ενισχυτή τα οδηγούσε?

• Like
Το sub θα είναι απαραίτητο (θα έχει διαφορά αισθητή στο σύνολο ) στο νέο σύστημα που θα στήσω; ή να το αφήσω με τα edifier όπως έχει. Πρέπει φυσικά να υπάρχει και έξοδος sub από τον ενισχυτή που θα πάρω. Αν πάρω κάποιον παλιό μεταχειρισμένο δεν θα έχει.

Διαισθητικά και μόνο θα σου έλεγα να μην το βάλεις να παίξει με τα Focal, δεν θα είναι καλύτερα. Έχεις δύο ηχεία δαπέδου 3ων δρόμων. Δεν πιστεύω ότι ένα sub 8' θα προσφέρει κάτι παραπάνω, μπορεί να χαλάσει τον ήχο κι όλας. Είναι σε διαφορετική κατηγορία.

Όταν ειπώθηκε αυτό το 10%-45 χρόνια πριν- δεν είχαν υπολογιστεί τα καλώδια ρεύματος(ήταν φυτευτα) άρα το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Όταν ειπώθηκε αυτό το 10%-45 χρόνια πριν- δεν είχαν υπολογιστεί τα καλώδια ρεύματος(ήταν φυτευτα) άρα το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ότι θέλει ο καθ ένας κ ότι τον ευχαριστεί, χόμπυ είναι.

Προσωπικά δεν είναι των καλωδίων. Ρεύματος δεν έχω, ούτε κ θα έχω ποτέ. Απλώς έχω θωρακίσει καλώδια για H/Y που αγόρασα από το πλαίσιο.

ο M5Si που αναφέρθηκε στο #40 μάλλον θα σε υπερκαλύψει, 2Χ150/8Ω - 2Χ270/4Ω - 2Χ512/2Ω και ξεχνάς το ζόρι της εμπέδησης των ηχείων.
Βέβαια δεν έχει έξοδο sub.
Φίλος ο οποίος έχει συνδέσει ένα μεγάλο sub στον ενισχυτή του,επιμένει πως η καλύτερη σύνδεση του είναι μέσω των μπορνων των ηχείων του ενισχυτή.

View attachment 276667
καλή κίνηση έκανες, σε σχέση με να αγόραζες καινούργια ηχεία!! Το sub μην το βάζεις καθόλου. Δεν συνάδει με την ποιότητα των ηχείων σου και αμφιβάλλω αν μπορεί να παίξει πιο χαμηλά από τα ηχεία. Αν θες sub μελλοντικά πάρε 2 της ίδιας κατηγορίας τιμής με τα ηχεία σου. Επίσης μην τοποθετήσεις τα ηχεία σε απόσταση μεγαλύτερη από 2,8-3 μέτρα από τη θέση ακρόασης.
Για ενισχυτή, όπως θα είδες φαντάζομαι στο site της εταιρείας, η ελάχιστη αντίσταση του ηχείου πέφτει στα 2,9Ω. Και η πρόταση της εταιρείας είναι 40-250W. Εγώ θα σου πρότεινα να κινηθείς προς το άνω όριο (120-150W 8Ω) και κυρίως στην ικανότητά του να αυξάνει πολύ την ισχύ του στα 4Ω. Αν είχες προενισχυτή θα έλεγα με κλειστά "αυτιά" να πάρεις έναν Hypex ή Purifi based amp.

Screenshot 2026-09-05 170232.png