Αγορά ενισχυτή+ ηχεία δαπέδου

Το προαναφερθέν από τον @steadyshot Monitor Audio πέφτει στα 4,2Ω-εντος των δυνατοτητων του ενισχυτη-κι όχι εκεί που έγραψε πιο πριν.
Επί της ουσίας,ο Roksan δεν κλήθηκε σε καμμια δοκιμή να οδηγήσει ένα πραγματικά δύσκολο ηχειο-γιατι να το κάνει άλλως τε αφού δεν μπορεί;
Εγώ περιμένω να "ξετρυπωθει" η συνεχής ισχύς του ενισχυτή σε 2Ω η οποία περιέργως δεν αναφέρεται πουθενά και είναι αυτή που ξεχωρίζει την ηρα από το σιτάρι.

Κοίταξε σε παρακαλώ ξανά το διάγραμμα. Πού ακριβώς ξεκινάει να πέφτει η πράσινη γραμμή των 2 Ohm; Πάνω από τα 20.000 Hz! Δηλαδή σε συχνότητες εκτός ανθρώπινης ακοής. Αυτό οφείλεται στο φίλτρο εξόδου και είναι εντελώς αδιάφορο ακουστικά.

Τώρα πήγαινε στα 92 Hz. Εκεί δηλαδή που το Focal κάνει τη διαβόητη βουτιά του στα 2,8 Ω και ζητάει ρεύμα. Πού βρίσκεται η πράσινη γραμμή των 2 Ω στα 92 Hz;
Είναι απολύτως επίπεδη! Δεν υπάρχει κανένα απολύτως roll off, καμία πτώση, καμία συμπίεση.

Αυτο που διαβασες ειναι "The fastest rolloff was into 2 ohms (green trace), the output being down by 3dB at 39kHz" αλλα που ξεκινησε ?

Αν δεις στο review του hi fi news που μετρησε 330w στα 2ohm συνεδεσε τον attessa με τα Monitor Audio Silver 500 7g. Για να ξέρουμε για τι φορτίο μιλάμε, πρόκειται για τεράστια ηχεία δαπέδου, 3 δρόμων, με διπλά γούφερ 8 ιντσών.Παρότι η ονομαστική τους αντίσταση δηλώνεται στα 8 Ohm, λόγω των γωνιών φάσης, η ισοδύναμη αντίστασή τους (EPDR) κατακρημνίζεται στα 2,12 Ohm στους 102 Hz! Μάλιστα, παραμένει σταθερά κάτω από τα 3 Ohm σε όλη την κρίσιμη περιοχή του μπάσου (81 Hz - 135 Hz).
Καλές οι μετρήσεις του Stereophile, αλλά η πράσινη γραμμή είναι με ωμικό φορτίο 2Ω - Ένα ηχείο δεν φαίνεται ποτέ στον ενισχυτή απλά ως ωμικό φορτίο.
Αυτό που θέλω να πω είναι οτι ναι μεν η συγκεκριμένη μέτρηση ζόρισε τον Roksan σ' ένα βαθμό όσο ένα φορτίο των 2Ω, αλλά όχι όσο ένα ηχείο που πέφτει στα 2Ω.

Το ενδιαφέρον στο review είναι οτι ο Attessa έπαιξε πολύ καλά, ειδικά στις χαμηλές, και με το Golden Ear BRX που έχει και αυτό ένα βύθισμα σχεδόν στα 3Ω κοντά στα 200Hz.

1789214403095.png

Εννοείται ότι η συζήτηση είναι ενδιαφέρουσα για το πώς διαβάζουμε μετρήσεις κλπ, αλλά δε νομίζω ότι τίθεται θέμα αν ο ενισχυτής μπορεί ηλεκτρικά να οδηγήσει ή όχι τα ηχεία του φίλου μας... Φυσικά και μπορεί, σε λογικές εντάσεις. Πέραν της οδήγησης όμως τίθεται και θέμα στο αν θα του αρέσει ο "χαρακτήρας" που θα βγάλουν τα ηχεία με τον Roksan, όπως και με τον
Yamaha, το οποίο φυσικά δεν μπορούμε να απαντήσουμε εδώ.

Πέραν της οδήγησης όμως τίθεται και θέμα στο αν θα του αρέσει ο "χαρακτήρας" που θα βγάλουν τα ηχεία με τον Roksan, όπως και με τον
Yamaha, το οποίο φυσικά δεν μπορούμε να απαντήσουμε εδώ.
Κατι , που εκτος κι αν ακουει συνεχως σε πολυ ψηλες εντασεις , ισως θα ειναι και ο μονος λογος αγορας ή απορριψης τετοιου ενισχυτη.
Οτι γινεται σχεδον παντα δηλαδη.

Αν δείτε το διάγραμμα για το b&w nautilus 801d4 θα καταλάβετε τι θα πει δύσκολο ηχείο και τι ρεύματα ζητάει . Εκεί χρειάζονται και high end ενισχυτές . Πραγματικοί high end
παντως στην εκθεση περσι αυτα τα ηχεια παιζανε με εναν moonriver 2 epi 50 watt

Γιατί δεν επαρκεί η τροφοδοσία ώστε να οδηγήσει ένα απαιτητικό ηχείο σε ρεύμα όπως είναι το Focal..
Αν παίζεις τα ηχεια σε χαμηλές στάθμες δεν υπάρχει θέμα στην επάρκεια του τροφοδοτικού ώστε να μην μπαίνει σε προστασία ο ενισχυτής και δεν έχει φόβο να φύγει dc στην έξοδο με αποτέλεσμα την καταστροφή κάποιου μεγαφώνου, (συνήθως Tweeters)
απορω πραγματικα πως δεν λαμβανεται υποψιν τη γνωμη καποιου ο οποιος εχει τετοιο σετ. εχω τα aria 926 και 2 ενισχυτες που με κανεναν απο τους 2 δεν εχω θεματα ουτε σε εντασεις ουτε σε παραμορφωσεις. ο yamaha 2χ90 στα 8 και 2x145 στα 4 και τον λαμπατατο αιολο 2Χ45 . Οποιος δεν πιστευει κερναω καφε σπιτι μου για ακροαση :cool:

Αυτό δεν το πιστεύουν ούτε οι αδελφοί Τσακιριδη.
κανεις πολυ μεγαλο λαθος. στην εκθεση φυσικα και ανεφερα στον κωνσταντινο τι ηχεια εχω και μου εδωσε το οκ.

Σχετικά με μερικά post που διάβασα περί οδήγησης δύσκολου ηχείου,
Ψάρεψα το σχέδιο των focal από το net
(φαίνεται το σωστό..)
Η απάντηση στα γιατί της βύθισης της
εμπέδησης σε κάποια σημεία, όπως και
στην δύσκολη οδήγηση του ηχείου, βρίσκεται στην επιλογή φίλτρων σκληρής 2ης τάξης στα δύο woofer, παρά την προσπάθεια απλοποίησης
του cross στο πάνω φάσμα!
Επιπλέον η χαμηλή διασταύρωση του mid δημιουργεί απαιτήσεις για ρεύματα στα μεσοχαμηλά
Παρά όμως την οικονομική φιλοσοφία
τα μεγάφωνα δείχνουν οκ,
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Γνώμη μου, ότι ένας ενισχυτής που έχει καλή επάρκεια στα 4ωμ θα τα οδηγήσει
σε λογικές στάθμες, αλλά αν θέλουμε γκάζια ίσως εδώ ένας d να είναι πιο άνετος..

Το προαναφερθέν από τον @steadyshot Monitor Audio πέφτει στα 4,2Ω-εντος των δυνατοτητων του ενισχυτη-κι όχι εκεί που έγραψε πιο πριν.
Επί της ουσίας,ο Roksan δεν κλήθηκε σε καμμια δοκιμή να οδηγήσει ένα πραγματικά δύσκολο ηχειο-γιατι να το κάνει άλλως τε αφού δεν μπορεί;
Εγώ περιμένω να "ξετρυπωθει" η συνεχής ισχύς του ενισχυτή σε 2Ω η οποία περιέργως δεν αναφέρεται πουθενά και είναι αυτή που ξεχωρίζει την ηρα από το σιτάρι.
Πριν προσπαθήσεις να διορθώσεις αυτά που έγραψα, διάβασέ τα πρώτα σωστά.

Δεν έγραψα πουθενά ότι το Monitor Audio Silver 500 7G έχει ελάχιστη αντίσταση 2,12 Ω. Έγραψα ξεκάθαρα ότι η ισοδύναμη αντίσταση, δηλαδή το EPDR, πέφτει στα 2,12 Ω στα 102 Hz και παραμένει κάτω από 3 Ω από 81 έως 135 Hz.

Τα 4,2 Ω που αναφέρεις είναι η ελάχιστη πραγματική αντίσταση. Τα 2,12 Ω είναι η ισοδύναμη αντίσταση όταν συνυπολογίζεται και η γωνία φάσης. Είναι δύο διαφορετικά μεγέθη. Επομένως δεν διόρθωσες κάποιο λάθος μου. Απάντησες σε κάτι που δεν έγραψα.

Στη συνέχεια γράφεις ότι ο Roksan «δεν κλήθηκε να οδηγήσει πραγματικά δύσκολο ηχείο, γιατί να το κάνει αφού δεν μπορεί;». Αυτό δεν είναι μέτρηση ούτε τεχνικό δεδομένο. Είναι απλώς δικό σου συμπέρασμα.

Και μια μικρή λεπτομέρεια, επειδή μιλάμε για πραγματικά δύσκολα φορτία: ο δικός σου ATC SPA2-150 έχει μετρηθεί περίπου στα 15,9 A και 252 W στο 1 Ω. Ο 80άρης Attessa έχει μετρηθεί στα 16,7 A και 280 W στο 1 Ω.

Δηλαδή όταν το φορτίο γίνεται πραγματικά ακραίο, ο ενισχυτής που λες ότι δεν μπορεί έχει μετρηθεί με περισσότερο διαθέσιμο ρεύμα και μεγαλύτερη δυναμική ισχύ στο 1 Ω από τον δικό σου.

Κατι , που εκτος κι αν ακουει συνεχως σε πολυ ψηλες εντασεις , ισως θα ειναι και ο μονος λογος αγορας ή απορριψης τετοιου ενισχυτη.
Οτι γινεται σχεδον παντα δηλαδη.
Ε ναι... Δυστυχώς, αν δεν μπορεί ν' ακούσει τα ηχεία με τον ενισχυτή, τον χαρακτήρα θα τον ανακαλύψει εκ των υστέρων.

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Πριν προσπαθήσεις να διορθώσεις αυτά που έγραψα, διάβασέ τα πρώτα σωστά.

Δεν έγραψα πουθενά ότι το Monitor Audio Silver 500 7G έχει ελάχιστη αντίσταση 2,12 Ω. Έγραψα ξεκάθαρα ότι η ισοδύναμη αντίσταση, δηλαδή το EPDR, πέφτει στα 2,12 Ω στα 102 Hz και παραμένει κάτω από 3 Ω από 81 έως 135 Hz.

Τα 4,2 Ω που αναφέρεις είναι η ελάχιστη πραγματική αντίσταση. Τα 2,12 Ω είναι η ισοδύναμη αντίσταση όταν συνυπολογίζεται και η γωνία φάσης. Είναι δύο διαφορετικά μεγέθη. Επομένως δεν διόρθωσες κάποιο λάθος μου. Απάντησες σε κάτι που δεν έγραψα.

Στη συνέχεια γράφεις ότι ο Roksan «δεν κλήθηκε να οδηγήσει πραγματικά δύσκολο ηχείο, γιατί να το κάνει αφού δεν μπορεί;». Αυτό δεν είναι μέτρηση ούτε τεχνικό δεδομένο. Είναι απλώς δικό σου συμπέρασμα.

Και μια μικρή λεπτομέρεια, επειδή μιλάμε για πραγματικά δύσκολα φορτία: ο δικός σου ATC SPA2-150 έχει μετρηθεί περίπου στα 15,9 A και 252 W στο 1 Ω. Ο 80άρης Attessa έχει μετρηθεί στα 16,7 A και 280 W στο 1 Ω.

Δηλαδή όταν το φορτίο γίνεται πραγματικά ακραίο, ο ενισχυτής που λες ότι δεν μπορεί έχει μετρηθεί με περισσότερο διαθέσιμο ρεύμα και μεγαλύτερη δυναμική ισχύ στο 1 Ω από τον δικό σου.
Γράψε που βρήκες τις τελευταίες μετρήσεις επειδή ακόμη και το Hi-Fi News αλλα γράφει.

απορω πραγματικα πως δεν λαμβανεται υποψιν τη γνωμη καποιου ο οποιος εχει τετοιο σετ. εχω τα aria 926 και 2 ενισχυτες που με κανεναν απο τους 2 δεν εχω θεματα ουτε σε εντασεις ουτε σε παραμορφωσεις. ο yamaha 2χ90 στα 8 και 2x145 στα 4 και τον λαμπατατο αιολο 2Χ45 . Οποιος δεν πιστευει κερναω καφε σπιτι μου για ακροαση:δροσερός:
Αυτό που λες δεν είναι σωστό..
(Ότι δεν λαμβάνω υπ'οψιν τη γνώμη κάποιου μέλους)...
Μιλάω πάντα τεχνικά και σύμφωνα με την «εμπειρία» μου που αν θες την «δέχεσαι» ή όχι...
Δεν έχει σημασία αν πιστεύω τα λεγόμενα ή όχι των μελών εδώ μέσα..
Κάποιοι νομίζουν ότι οδηγούν τα ηχεία τους μέχρι τη στιγμή που βάζουν σοβαρούς ενισχυτές στα ηχεία τους και «βλέπουν/ακούν» αλλά πράγματα μετά τη νέα προσθήκη ενισχυτή...
Δεν έχω κανέναν λόγο να έρθω σε αντιπαλότητα με καποιο μέλος εδώ μέσα...
Ο καθένας μπορεί να πράττει όπως θέλει στο σύστημα του, εξάλλου ποιος είναι εγω ώστε να βάζω "κανόνες" στο τι θα χτίσει ο καθένας στα συστήματα του...

Όμως υπάρχουν κάποιοι κανόνες στο Audio και πρέπει να τούς ακολουθούμε ώστε να έχουμε ορθή αναπαραγωγή μουσικής ανάλογα με το σύστημα που έχουμε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί "στραβώνεται" με τα λεγόμενα μου...

Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει και σύμφωνα με την κρίση του, προχωράει όπως θέλει ο καθένας μας...😉

Αν δείτε το διάγραμμα για το b&w nautilus 801d4 θα καταλάβετε τι θα πει δύσκολο ηχείο και τι ρεύματα ζητάει . Εκεί χρειάζονται και high end ενισχυτές . Πραγματικοί high end
Αυτά τα ηχεία όπως και πολλά άλλα δεν έπρεπε να βγαίνουν στο εμπόριο...
(Υπάρχουν και πιο δύσκολα από αυτά.. και;
Πρέπει να τα αγοράζουμε από την στιγμή που υπάρχουν καλύτερα ηχεία από αυτά;...

Αυτό που λες δεν είναι σωστό..
(Ότι δεν λαμβάνω υπ'οψιν τη γνώμη κάποιου μέλους)...
Μιλάω πάντα τεχνικά και σύμφωνα με την «εμπειρία» μου που αν θες την «δέχεσαι» ή όχι...
Δεν έχει σημασία αν πιστεύω τα λεγόμενα ή όχι των μελών εδώ μέσα..
Κάποιοι νομίζουν ότι οδηγούν τα ηχεία τους μέχρι τη στιγμή που βάζουν σοβαρούς ενισχυτές στα ηχεία τους και «βλέπουν/ακούν» αλλά πράγματα μετά τη νέα προσθήκη ενισχυτή...
Δεν έχω κανέναν λόγο να έρθω σε αντιπαλότητα με καποιο μέλος εδώ μέσα...
Ο καθένας μπορεί να πράττει όπως θέλει στο σύστημα του, εξάλλου ποιος είναι εγω ώστε να βάζω "κανόνες" στο τι θα χτίσει ο καθένας στα συστήματα του...

Όμως υπάρχουν κάποιοι κανόνες στο Audio και πρέπει να τούς ακολουθούμε ώστε να έχουμε ορθή αναπαραγωγή μουσικής ανάλογα με το σύστημα που έχουμε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί "στραβώνεται" με τα λεγόμενα μου...

Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει και σύμφωνα με την κρίση του, προχωράει όπως θέλει ο καθένας μας...😉
το οτι πχ ενας accuphase e5000 με 240 στα 8 και 320 στα 4 θα οδηγησει πιο ανετα και ευκολα τα φοκαλ χαιρω πολυ χαιροπουλος εννοειται. Αλλα το θεμα ειναι κατα ποσο ενας νορμαλ σαν το yamaha μου μπορει να οδηγησει τα φοκαλ χωρις θεμα ακομα και σε υχηλες εντασεις. Και κατ εμε ναι μπορει ανετα

Καταρχάς, κρατάω το βασικό σου συμπέρασμα ότι ο Attessa έχει την ικανότητα να οδηγήσει φορτία 2 Ω και δεν αναμένεται να έχει πρακτικό πρόβλημα με τα Chora 826 σε φυσιολογικές οικιακές στάθμες. Αυτό είναι και το ουσιαστικό σημείο.

Μόνο μια διευκρίνιση για τα 330 W/2 Ω. Το Hi Fi News δεν ισχυρίστηκε ότι ο Attessa αποδίδει 330 W συνεχώς στα 2 Ω. Πρόκειται για δυναμική μέτρηση. Η συνεχής ισχύς του μετρήθηκε στα 88 W/8 Ω και 145 W/4 Ω, ενώ δυναμικά έφτασε τα 195 W/4 Ω, 330 W/2 Ω και 280 W/1 Ω, με current limit 16,7 A.

Τα νούμερα είναι απολύτως συμβατά μεταξύ τους:

Στα 1 Ω, τα 280 W αντιστοιχούν σε περίπου 16,7 A.

Για τα 330 W στα 2 Ω χρειάζονται περίπου 12,8 A.

Άρα τα 330 W/2 Ω δεν συγκρούονται με το όριο των 16,7 A. Αντίθετα, απαιτούν περίπου 23% λιγότερο ρεύμα από αυτό που ενεργοποιεί την προστασία στο 1 Ω.

Επομένως, το έχει όριο 16,7 A στα 1 Ω, άρα δεν μπορεί να δώσει 330 W στα 2 Ω είναι λάθος συμπέρασμα. Συγκρίνει δύο διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας, δυναμική ισχύ στα 2 Ω και το σημείο ενεργοποίησης της προστασίας στα 1 Ω.

Μάλιστα, μόνο από πλευράς ρεύματος, τα 16,7 A στα 2 Ω αντιστοιχούν θεωρητικά σε περίπου 558 W. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ενισχυτής είναι continuous 558 W/2 Ω, γιατί μπορεί να περιορίζεται νωρίτερα από την τάση τροφοδοσίας, τη θερμοκρασία ή άλλα κυκλώματα προστασίας. Δείχνει όμως ότι τα 330 W/2 Ω είναι απολύτως ρεαλιστική δυναμική επίδοση και όχι κάποιο αδύνατο νούμερο.

Το διάγραμμα του Stereophile επίσης δεν δείχνει πρόβλημα στη ζώνη των 92 Hz. Η πτώση της πράσινης γραμμής αφορά την πολύ υψηλή περιοχή, με το −3 dB περίπου στα 39 kHz. Στα 92 Hz η απόκριση παραμένει επίπεδη στη συγκεκριμένη δοκιμή. Αυτό δεν αποτελεί μέτρηση μέγιστης συνεχούς ισχύος στα 2 Ω, αλλά δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποια εμφανής κατάρρευση στην κρίσιμη περιοχή του Focal.

Ναι ο Attessa δεν είναι δηλωμένος ως continuous 2 Ω rated ενισχυτής, αλλά έχει πολύ ισχυρή παροχή ρεύματος, εξαιρετική συμπεριφορά στα 4 Ω, σημαντικό δυναμικό headroom στα 2 Ω και αποδεδειγμένη λειτουργία σε πολύ χαμηλά φορτία. Για τα Chora 826, το συμπέρασμα ότι θα τα οδηγήσει κανονικά σε αποδεκτές και αρκετά υψηλές οικιακές στάθμες είναι απολύτως τεκμηριωμένο.
Θα το ξαναπω άλλη μια φορά...
Με 400w μετασχηματιστή και 13000 εξομάλυνση δεν υπάρχει ελπίδα...
(Μιλάμε για τα Focal πάντα)...

Γιατί όμως γίνεται η ίδια κουβέντα συνέχεια;
Ποιο το νόημα;

• Like
Reactions: Θρησκος