AK4490 DAC by.. avclub.gr?

OK, no prob.

Έχε επίσης υπόψη ότι θα μου περισσεύουν και 2 x AK4490 όταν παραλάβω αυτά που έχω παραγγείλει (αν αυτό βοηθάει).

φυσικα και βοηθαει θελω και απο αυτα και στο τελος βαλε και δυο γυρω απο ολα
 
BoM λοιπόν.

Βλέπετε συνημμένο..

Μερικά hints & tips:

- To Si570 πρέπει να είναι τύπου εξόδου CMOS. Επίσης υπάρχουν διαφορετικά grades, με διαφορές στη θερμοκρασιακή σταθερότητα (pps). Εύκολα μπορεί να βρεθεί στο Ebay ή στον Mouser. Του Ebay συνήθως είναι τύπου "CAC" (50ppm) ενώ ο Mouser έχει διαθέσιμα τύπου "CBC" (20ppm). Η διαφορά στην τιμή είναι σχετικά μικρή, οπότε επιλέγετε ανάλογα τον ψυχαναγκασμό σας. :p Θεωρητικά υπάρχει σαν επιλογή και το τύπου "CCC" (7ppm) αλλά δεν το έχω δει να πουλιέται πουθενά.

- Τα LDOs (LT3042) είναι αλμυρά σε τιμή αν αγοραστούν σε μικρή ποσότητα. Αν μαζευτείτε αρκετοί ώστε να πάρετε 25άδα βγαίνουν τελική τιμή ~4 / κομμάτι. Μπορείτε να τα πάρετε εύκολα από τον Farnel (έρχονται σε 2 μέρες από Αγγλία με πολύ λίγα μεταφορικά).

- Τα AK4490EQ όπως είπαμε καλό είναι να τα πάρετε από Aliexpress. Αν μαζευτείτε και πάρετε πεντάδα θα σας βγουν ~4 /τεμ., αλλιώς λίγο ακριβότερα.

- Οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές που προτείνω είναι τύπου Organic Polymer. Είναι κάπως τσιμπημένοι σαν τιμές, αλλά δεν τους λες και εξωτικούς. Μπορείτε ελεύθερα να δοκιμάσετε ότι πυκνωτές θέλετε, αλλά προσοχή στις διαστάσεις γιατί ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος. Θα σας βοηθήσει η στήλη "Package" του BoM. Για παράδειγμα, ο κωδικός "Ε2,5-5" σημαίνει απόσταση μεταξύ των ποδιών 2.5mm και διάμετρος 5mm. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει χώρος στην πλακέτα για μεγαλύτερους πυκνωτές, αλλά στις πιο πολλές φορές είναι σχεδόν κολλητά. Οι κωδικοί που έχω δώσει στο BoM είναι τσεκαρισμένοι ότι χωράνε (είναι αυτοί που βλέπετε στις φωτογραφίες της πλακέτας).

- Οι κεραμικοί πυκνωτές πρέπει να είναι όλοι τύπου X7R. Η διάσταση των περισσότερων είναι 0805 αλλά οι bypass είναι πιο μικροί (0603), οπότε λίγη προσοχή εκεί..

- Σε κάποιους κεραμικούς γύρω από τα LDOs γράφω χωρητικότητα "10-22uF" ή "4.7-10u". Αυτό σημαίνει ότι είστε ΟΚ με 4.7 ή 10uF αλλά θεωρητικά βοηθάει αν μπουν μεγαλύτεροι. Εγώ είχα ήδη πολλούς 10uF οπότε έβαλα παντού τέτοιους.

- Όσο αφορά τις αντιστάσεις, οι μόνες "κρίσιμες" είναι αυτές που ορίζουν τις τάσεις εξόδου των LDOs. Είναι οι R7(A,B,C,D,E,F). Τις έχω βάλει τύπου 0,1%. Μην πάρετε πολύ ακριβές, δεν έχει νόημα, αλλά να είναι 0.1% (ειδικά οι R7A & R7B).

- Όσο αφορά τους φερρίτες, δεν είναι κρίσιμες οι τιμές τους. Απλά κοιτάξετε να έχουν σχετικά χαμηλό DCR και να είναι διάστασης 0805.

- Όσο αφορά τα U.FL, ψωνίστε τα είτε από Mouser είτε από Ebay. Στο Ebay είναι πολύ πιο οικονομικά.

- Για headers βάλτε ότι σας βολεύει.. είναι όλοι τους διάστασης 0.1".

Επίσης επισυνάπτω σχηματικό, PCB και τοπογραφικό.

AK4490 Dual Mono v146 schematic.jpg

AK4490 Dual Mono v146 placement.jpg

AK4490 Dual Mono v146 PCB.jpg

View attachment AK4490 Dual Mono v146 BoM v1.7.pdf

Επειδή η πλατφόρμα μας μειώνει αυτόματα την ανάλυση και επανα-συμπιέζει τις εικόνες, σύντομα θα τα ανεβάσω και στο dimdim.gr σε πλήρη ανάλυση και θα δώσω links.
 
ωραία όλα περιμένω πότε θα εχεις έτοιμες προς παράδοση τα τυπωμένα και τα 2 AK 4490 που μου είπες ότι περισσεύουν
 
Οπότε takis & spynet, επειδή και εγώ χρειάζομαι μερικά LDOs ακόμα, μπορώ να βάλω μια παραγγελία για LT3042. Αν μπορείτε επιβεβαιώστε μου ότι θέλετε 2 σετ LDOs ο takis (δηλαδή 12 x LT3042) και ένα σετ ο SpyNet (6 x LT3042).

Για AK4490 όπως είπα μου περισσεύουν 2, τα οποία έκλεισαν στον takis. Με δεδομένο ότι ο takis και ο SpyNet θέλουν συνολικά άλλα 4, λογικό θα ήταν να κανονίσετε μεταξύ σας να βάλετε μια παραγγελία στο aliexpress για μια πεντάδα (καλό είναι να περισσέψει ένα.. ατυχήματα συμβαίνουν..).
 
Χαιρετώ σας, μετά από μια περίοδο απουσίας.

Επανήλθα στο πρότζεκτ, προχωρώντας στα παρακάτω:

1) οι δύο δοκιμαστικές πλακέτες (mono) τακτοποιήθηκαν σε συστοιχία έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι καλωδιώσεις στις τροφοδοσίες και τα σήματα. Έγινε επάλληλη η τοποθέτηση και αρθρωτή.
Το σήμα i2s μεταξύ των πλακετών γινόταν με κοντά u.fl cables, από την αμανέρο το σήμα i2s έφευγε με τα γνωστά dupoint καλώδια και πήγαινε απευθείας στην άνω πλακέτα.
Ένα reflektor-D έδινε την τροφοδοσία των 7V
Δύο TPS7A4700X έδιναν τα 3.3V
Δύο LT3042 έδιναν στον ελεγκτή τις αντίστοιχες τροφοδοσίες

dac.jpg

2) φτιάχτηκε μια πρόχειρη πλακέτα πάνω στα σχέδια των Quanghao-Andrea για χρήση Μ/Τ. Στην άκρη είχα πρόχειρους Lundhal LL1545A και αυτούς χρησιμοποίησα.

pcb.jpg
trans output.jpg

Ο Μ/Τ έχει συνδεσμολογία 1:1 με αντίσταση 610:610. Differential είσοδος, unbalanced έξοδος
Σε πραγματικές καταστάσεις με την επιλεγμένη αντίσταση στην έξοδο, η πραγματική αντίσταση εξόδου κυμαίνεται περίπου από 540ωμ σε φορτίο 10Κ έως 120ωμ σε φορτίο 40Κ.

Το σύνολο δίνει μηδενικό dc-offset και έξοδο περίπου στο 1.25Vrms, με την υπάρχουσα συνδεσμολογία.



Μετρήσεις

Επιλέχθηκε η γεννήτρια Altor JKG384-12 επειδή δίνει τέλειο σήμα και το σήμα i2s οδηγήθηκε στις AK πλακέτες.
Τα αποτελέσματα δικαιώνουν το σωστό της σχεδίασης και είναι άριστα.

THD σε 0dB, -1dB, -3dB σήματος γεννήτριας.
Ως γνωστό πολλά dac-chip όταν το σήμα πλησιάζει τα 0dB αρχίζουν και ανεβάζουν επικίνδυνα τις παραμορφώσεις. Το συγκεκριμένο ΑΚ παίρνει δάφνες στο συγκεκριμένο τομέα. Τα 12Κ είναι artifact του μηχανήματος σύλληψης.

THD, 0dB signal.jpg
THD, -1dB signal.jpg
THD, -3dB signal.jpg


IMD με συνιστώσες 19Κ & 20Κ σε -3dB εισερχόμενου σήματος γεννήτριας.
Το σήμα μετά τη συνιστώσα των 1Κ είναι πεντακάθαρο. Ένα δύσκολο τεστ που τα περισσότερα dac chip αποτυγχάνουν.

IMD, -3dB signal 19K-20K.jpg

Jitter στα 48Κ
Τα πολλά λόγια είναι φτώχια, πεντακάθαρο σήμα αρκεί και η μονάδα που αναπαράγει το i2s να κάνει σωστά τη δουλειά της.

Jitter 48K.jpg
 
Last edited:
Μήπως να κοιτάζαμε και το θέμα της τροφοδοσίας;
Αν χρειαζόμαστε 8-10 τροφοδοτικά θα κοστίσουν κοντά στα 500 , δηλαδή πολύ περισσότερο απ ότι το dac μαζί με τον controller και τις εισόδους με το upsampler.
Να φτιαχτεί μια πλακέτα με πολλά τροφοδοτικά που να σπάει ώστε να χρησιμοποιηθούν όσα χρειάζεται ο καθένας. Τι τσιπάκι δεν είμαι ο ειδικός το μόνο που γνωρίζω είναι το TPS7A4700 που στοιχίζει περίπου 5
 
Τα εμπορικά mainstream DACs αν σχεδιάζονταν με τα δικά μας κριτήρια θα απαιτούσαν και αυτά τόσα τροφοδοτικά, αλλά στην πράξη γίνονται όλα "built down to a price" που λέμε. Δηλαδή "κόβουν γωνίες" για να πιάσουν το επιθυμητό price point.

Οπότε είναι θέμα επιλογής. Από τα 8-10 τροφοδοτικά που αναφέρω τα πραγματικά (από ηλεκτρική άποψη) απαραίτητα είναι μόλις 4-5. Αλλά όταν έχεις μπει στη διαδικασία να κάνεις overengineering σε όλα τα άλλα επίπεδα, δίνοντας σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια, τρώγοντας άπειρο χρόνο και φαιά ουσία, τελικά δεν θα κάνεις την οικονομία σου στα τροφοδοτικά.

Οπότε, το minimum είναι 4-5 τροφοδοτικά με 317/337. Κόστος ~15-20 + τον μετ/τη.

Το max είναι στη στρατόσφαιρα. :p

Προσωπικά για αρχή τουλάχιστον σκοπεύω να βάλω:

- Συμμετρικό Salas BiB ή v1.2 στο αναλογικό στάδιο
- Ένα Salas Ref-D ως pre-reg για τα 5V της πλακέτας DAC και την πλακέτα με τις s/pdif.
- Δύο ακόμα Salas Ref-D για τα AVcc του DAC.
- Ένα της σειράς για τον ελεγκτή.
 
μαλλον θα πρέπει να κάνουμε μια λίστα για τι χρειαζόμαστε και από εκεί και πέρα ο καθένας στο θέμα των τροφοδοτικών κάνει την δική του υλοποίηση
 
μαλιστα τα ειχα δει αλλα ως συνηθως ξεχναω διαφορα που εχουμε γραψει , αυτπ εδω AK4118A Receiver εχει να κανει με το dac av club ;