Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

Δεν καταλαβαίνω για ποιο πράγμα μιλάμε... ειλικρινά δηλαδή.

Τα γεγονότα είναι σαφή: το 97% των επιστημόνων (δεν ξέρω αν το ποσοστό είναι σωστό και πως βγήκε αλλά τέσπα) αποδίδουν την κλιματική αλλαγή στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το 3% των επιστημόνων δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το 0% των επιστημόνων έχει αποδείξει ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Όποιος το αποδείξει θα πάρει και το nobel.

Κάνεις λάθος. Τόσο απλά.

Για την επιστήμη έχει ήδη αποδειχτεί ότι η αλλαγή του κλίματος οφείλεται στον άνθρωπο. Όπως έχει αποδειχτεί ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο.

Αυτό λένε το 97% των επιστημόνων. Και το λένε ξεκάθαρα.

Αν εγώ σου πω ότι όχι δεν αποδείχτηκε ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο γιατί ο μπαμπάς μου κάπνιζε από τα 15 μέχρι τα 87 και δεν έπαθε καρκίνο, τι θα μου απαντήσεις;

Όχι, με το πετρέλαιο δε βγαίνουν πολλά περισσότερα. Και αν βγαίνουν το καθαρό κέρδος είναι ασύγκριτα μικρότερο.Βλέπεις εκεί έχουν βουτήξει πολλόι στο βάζο με το μέλι. Στην "πρασινάδα" λίγοι και καλοί... Ακόμα... Μετά θα σκαρφιστούν άλλη start up μπίζνα. Πχ AI.

Eπ' αυτου θα πω μια προσωπικη εμπειρια μεσα απο μια συζητηση.
Εχω ενα γειτονα που ερχεται περιοδικα εδω, που ειναι βιομηχανος στον τομεα εργαλειων εξαρτηματων εξορυξης πετρελαιου. Μολις τελευταια μαλιστα εμαθα οτι εχει τρια εργοστασια εκ των οποιων ενα στην Σιγκαπουρη και ενα στην Πορτογαλλία. Τελος παντων στην πρωτη γραμμη και απο πρωτο χερι.
Εχει δυο κορες διδυμες. Που τις γνωρισαμε απο οταν ηταν παιδια και παιζαν. Τωρα εχουν γινει δεσποινιδες και κανουν λαμπρες σπουδες απο οτι μαθαμε.
Η μια σπουδαζει γιατρος αυτο το ξεραμε. Η αλλη σπουδαζει Μηχανολογος μηχανικος (αυτο δεν το ξεραμε) και κανει καπου ειδηκευση στο Μονακο.

Οταν τους ειδαμε λοιπον φετος το καλοκαιρι (το ζευγαρι) και πηραμε νεα τους εγω του λεω..."αρα ειστε ευτυχης γιατι η μια κορη τουλαχιστον θ παρει την σκυταλη της Επιχειρησης"...
"Μπαα μου λεει". "Δεν την ενδιαφερει η απολιθωματικη ενεργεια μαλιστα ειναι εναντιων"
"Α τι κριμα" του λεω.
"Μπα οχι" μου λεει. "Εχει δικιο, το μελλον δεν ειναι πια στα απολιθωματικα (ετσι λενε τους υδρογονανθρακες) αλλου ειναι. Καλα κανει.."
Απο καποιον που εφτιαξε βασιλειο πανω στον τομεα.
Και απ'οτι μου ειπε πηρε την συνταξη του, δηλαδη πουλησε μαλλον τα δικαιωματα του, αλλα παει και παρειστατε εκει συχνα, γιατι τον εχουν αναγκη. Και μετα αποδρα ολο και περισσοτερο. γιαυτον ειναι μια δραστηριοτητα του παρελθοντος. Γιαυτο δεν τον καει καν που η κορη του δεν αναλαμβανει την επιχειρηση...
Αλλου ειναι το ενδιαφερον ειπε. Πολυτεχνιτης και ο ιδιος.
Και σιγουρα δεν ειναι απο αυτους που ξερουν να χανουν στα παιχνιδια αυτα.

Δεν είναι τυχαίοι "οι περισσότεροι". Είναι οι ειδικοί στο θέμα. Αν δεν γνωρίζουν οι ειδικοί στο θέμα, πως γίνεται να γνωρίζουν οι μη-ειδικοί;;;

Και δεν είναι απλώς "οι περισσότεροι". Είναι το 97% των ειδικών. Δεν γνωρίζω άλλο θέμα στο οποίο να υπάρχει τόσο μεγάλη γενική συμφωνία.

Και δεν πρόκειται για μια θεωρητική επιστήμη. Πρόκειται για τις σκληρές επιστήμες Φυσικής και Χημείας.

Και δεν πρόκειται για Πίστη, πρόκειται για Επιστήμη.

Και πρόκειται για το σύνολο των Ακαδημιών Επιστημών, όλων των χωρών, που λένε τα ίδια!

https://www.tovima.gr/2019/06/04/sc...i-allagi-apeilei-sovara-tin-anthropini-ygeia/

Αν δεν εμπιστευτούμε αυτούς, για ποιο λόγο να εμπιστευτούμε κάποιους άλλους που δεν είναι ειδικοί;

Οι επιστήμονες που ζητάνε αποδείξεις δεν είναι ειδικοί?

Στην επιστήμη για να γίνει κάτι αποδεκτό απαιτείται απόδειξη.&-

Όλα τα υπόλοιπα είναι θεωρίες.

Για να καταλάβεις αυτό, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός.

Τέλος όταν μιλάς για εμπιστοσύνη, μιλάς για πίστη!

εμπιστοσύνη η [embistosíni] Ο30 (χωρίς πληθ.) : 1.η πίστη, η βεβαιότητα κάποιου ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο έχει ορισμένη ικανότητα ή ιδιότητα (εντιμότητα, ειλικρίνεια συναισθημάτων, εχεμύθεια

κτλ.)

http://www.greek-language.gr/greekL...riantafyllides/search.html?lq=εμπιστοσύνη&dq=

Eπ' αυτου θα πω μια προσωπικη εμπειρια μεσα απο μια συζητηση.
Εχω ενα γειτονα που ερχεται περιοδικα εδω, που ειναι βιομηχανος στον τομεα εργαλειων εξαρτηματων εξορυξης πετρελαιου. Μολις τελευταια μαλιστα εμαθα οτι εχει τρια εργοστασια εκ των οποιων ενα στην Σιγκαπουρη και ενα στην Πορτογαλλία. Τελος παντων στην πρωτη γραμμη και απο πρωτο χερι.
Εχει δυο κορες διδυμες. Που τις γνωρισαμε απο οταν ηταν παιδια και παιζαν. Τωρα εχουν γινει δεσποινιδες και κανουν λαμπρες σπουδες απο οτι μαθαμε.
Η μια σπουδαζει γιατρος αυτο το ξεραμε. Η αλλη σπουδαζει Μηχανολογος μηχανικος (αυτο δεν το ξεραμε) και κανει καπου ειδηκευση στο Μονακο.

Οταν τους ειδαμε λοιπον φετος το καλοκαιρι (το ζευγαρι) και πηραμε νεα τους εγω του λεω..."αρα ειστε ευτυχης γιατι η μια κορη τουλαχιστον θ παρει την σκυταλη της Επιχειρησης"...
"Μπαα μου λεει". "Δεν την ενδιαφερει η απολθωματικη ενεργεια μαλιστα ειναι εναντιων"
"Α τι κριμα" του λεω.
"Μπα οχι" μου λεει. "Εχει δικιο, το μελλον δεν ειναι πια στα απολιθωματικα (ετσι λενε τους υδρογονανθρακες) αλλου ειναι. Καλα κανει.."
Απο καποιον που εφτιαξε βασιλειο πανω στον τομεα.
Και απ'οτι μου ειπε πηρε την συνταξη του, δηλαδη πουλησε μαλλον τα δικαιωματα του, αλλα παει και παρειστατε εκει συχνα, γιατι τον εχουν αναγκη. Και μετα αποδρα ολο και περισσοτερο. γιαυτον ειναι μια δραστηριοτητα του παρελθοντος. Γιαυτο δεν τον καει καν που η κορη του δεν αναλαμβανει την επιχειρηση...
Αλλου ειναι το ενδιαφερον ειπε. Πολυτεχνιτης και ο ιδιος.
Και σιγουρα δεν ειναι απο αυτους που ξερουν να χανουν στα παιχνιδια αυτα.

Μα εδώ συζητάμε για ένα θέμα στο οποίο το σύνολο των επιστημόνων έχουν καταλήξει εδώ και 30 χρόνια. Και ενδιάμεσα δεν βγήκε τίποτα (από επιστήμονες) που να αλλάξει τα δεδομένα. Είναι σαν κάποιος καπνοβιομήχανος να ψάχνει και να βρίσκει μελέτες ότι το κάπνισμα δεν προκαλεί καρκίνο τελικά, και έκαναν όλοι λάθος.

Κάνεις λάθος. Τόσο απλά.

Για την επιστήμη έχει ήδη αποδειχτεί ότι η αλλαγή του κλίματος οφείλεται στον άνθρωπο. Όπως έχει αποδειχτεί ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο.

Αυτό λένε το 97% των επιστημόνων. Και το λένε ξεκάθαρα.

Αν εγώ σου πω ότι όχι δεν αποδείχτηκε ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο γιατί ο μπαμπάς μου κάπνιζε από τα 15 μέχρι τα 87 και δεν έπαθε καρκίνο, τι θα μου απαντήσεις;

Ε δείξε μου το paper που το αποδεικνύει βρε άνθρωπε!

Τι μας αφήνεις να ταλαιπωρούμαστε?

Δώσε την απόδειξη: ποιος, που, ποια μελέτη Κλπ.

Για όσους δεν γνωρίζουν από επιστημονικές μεθόδους, να προσθέσω ότι για την επιστήμη η απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής είναι πολύ πιο ισχυρή από την απόδειξη ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Που είναι λογικό, διότι η Ιατρική είναι πιο δύσκολη από την Φυσική και την Χημεία.

Γι αυτό άλλωστε υπάρχει συμφωνία 97% των επιστημόνων ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής. Στους επιστημονικούς κύκλους αυτό το θέμα έχει αποδειχθεί πλήρως εδώ και 30 χρόνια.

Για όσους δεν γνωρίζουν από επιστημονικές μεθόδους, να προσθέσω ότι για την επιστήμη η απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής είναι πολύ πιο ισχυρή από την απόδειξη ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Που είναι λογικό, διότι η Ιατρική είναι πιο δύσκολη από την Φυσική και την Χημεία.

Γι αυτό άλλωστε υπάρχει συμφωνία 97% των επιστημόνων ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής. Στους επιστημονικούς κύκλους αυτό το θέμα έχει αποδειχθεί πλήρως εδώ και 30 χρόνια.

Η απόδειξη δεν είναι ποτέ ισχυρή ή αδύναμη.
Η απόδειξη απλά είναι.

Μπερδεύεις πράγματα και έννοιες. Άλλο απόδειξη, άλλο ένδειξη, άλλο μοντέλο, άλλο πραγματικότητα.

Απόδειξη ΔΕΝ υπάρχει για το θέμα αυτό.

Τι έχεις στο μυαλό σου για απόδειξη; Ας πούμε κάτι σαν την απόδειξη για το πυθαγόρειο θεώρημα; Μπορείς να βρεις κανένα paper που να αποδεικνύει ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

Αν δεν γνωρίζεις, να εμπιστευτείς την Ακαδημία Επιστημών. Οποιαδήποτε χώρας! Όλες οι Ακαδημίες Επιστημών, ΟΛΩΝ των χωρών, τα ίδια λένε:

https://www.tovima.gr/2019/06/04/sc...i-allagi-apeilei-sovara-tin-anthropini-ygeia/

Aυτα τα γνωριζω εδω και χρονια !
Και εγω και η μανα μου υποφερουμε απο ασθμα (ελαφρυ αλλα σπαστικο).
Με τα Aerolin, κανουμε μια τρυπα στο νερο. Αλλα και τι αλλο να κανουμε ?
Σε ΠΟΛΕΙΣ ζουμε .... τα τελευταια 40 χρονια (εγω) και 70 (η μανα μου).
Αν πραγματικα θελουμε ... ιδου η Ροδος ιδου και το πηδημα ... ας φυγουμε
απο Θεσσαλονικη να παμε σε καποιο χωριο ξεχασμενο στα βουνα.
Περδικια θα γινουμε ! Ομως ....

Τεσσερεις ειναι οι αιτιες που (εγω προσωπικα) εχω ασθμα :
1) υπερβολικη υγρασια στους τοιχους του παλιου μου διαμερισματος (επι 22 χρονια) αφου ηταν ρετιρε
2) εργασια σε ακρως καπνιστικα περιβαλλοντα (τολμα να πεις στον πελατη οτι σε ενοχλει, εφυγε !)
3) εισπνοη ρυπων απο αυτοκινητα αλλα και οτιδηποτε αλλο στηριζεται σε καυση εντος και περιξ μιας πολης
4) μικροκλιμα Θεσσαλονικης (υγρασια, που συνδεεται αμεσα με το Νο1)

Κατα αναλογια με τα οσα γραφετε ... ειναι δυνατον να τα αποδωσω ολα ... στα καπνιστικα περιβαλλοντα ?
Ετσι λοιπον, δεν πρεπει να επιμεριστουν οι λογοι που αυξανετε η θερμοκρασια ... και ΜΕΤΑ να δουμε τι θα κανουμε ?

Ας πούμε, το παρακάτω δεν σου κάνει;;; Για ποιο λόγο δεν σου κάνει;

Multiple studies published in peer-reviewed scientific journals1 show that 97 percent or more of actively publishing climate scientists agree*: Climate-warming trends over the past century are extremely likely due to human activities. In addition, most of the leading scientific organizations worldwide have issued public statements endorsing this position. The following is a partial list of these organizations, along with links to their published statements and a selection of related resources.

https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/

για κάποιους,
αυτά που παρουσιάζουν στις μελέτες τους είναι αποδείξεις

μη με ρωτήσεις αν είναι ή όχι, δεν έχω τις γνώσεις να το κρίνω

Αυτό δεν είναι παρά επιχείρημα υπέρ της αυθεντίας.
Λες ότι δεν γνωρίζεις Χριστό και αποδέχεσαι πλήρως την επιστημονική κοινότητα και τη *γνώμη* της ως θεό.
Μόνο που η επιστήμη δεν λειτουργεί έτσι.
Η επιστημονική αλήθεια δεν είναι το consensus της πλειοψηφίας των ειδικών του εκάστοτε τομέα.

1. Να σημειώσω ότι κανένας από μας δεν είναι ικανός να καταλάβει ένα πραγματικά επιστημονικό paper, είτε στη Φυσική, είτε για τον Καρκίνο, είτε για οποιοδήποτε επιστημονικό θέμα αιχμής. Είναι λογικό. Τα επιστημονικά paper είναι γραμμένα από ειδικούς για ειδικούς, και δεν επαναλαμβάνουν όσα για τους ειδικούς είναι θέματα απλά και δεδομένα. Δεν έχει νόημα.

Για να πάρει κανείς διδακτορικό στην Φυσική, θέλει 4 χρόνια πανεπιστήμιο και 6 χρόνια διδακτορικό. Και τότε μόλις αρχίζει. Είναι πρακτικά αδύνατο σε κάθε επιστημονικό άρθρο να επαναλαμβάνει όλα όσα έμαθε σε 10+ χρόνια, ώστε να τα καταλάβει και ένας πρωτοετής. Θα γράψει μόνο όσα χρειάζονται σε κάποιον άλλο ειδικό να καταλάβει, ώστε να μην χάνεται ο χρόνος και του αναγνώστη.

2. Μετά από τα επιστημονικά άρθρα, υπάρχουν τα λεγόμενα review πολλαπλών άρθρων για σημαντικά θέματα αιχμής. Και αυτά είναι γραμμένα από ειδικούς για ειδικούς, απλώς είναι ευρύτερα.

3. Μετά υπάρχουν τα βιβλία. Ανάλογα με το βιβλίο, είναι και το επίπεδο. Σε θέματα έρευνας, και τα βιβλία αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολα για μας.

4. Πιο μετά υπάρχουν τα εκλαϊκευτικά βιβλία. Αυτά διαφέρουν σε ποιότητα και στην πραγματικότητα μπορεί να τα γράψει οποιοσδήποτε. Οι περισσότεροι πραγματικοί επιστήμονες δεν ασχολούνται με αυτά, γιατί έχουν πίεση χρόνου και γιατί χρειάζεται άλλου είδους ταλέντο για να γράψει κανείς ένα εύπεπτο βιβλίο.

5. Τέλος, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπως οι συγκεκριμένες (κλιματική αλλαγή ή καρκίνος από κάπνισμα) υπάρχουν ανακοινώσεις των επιστημονικών ακαδημιών για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.

Ας πούμε, το παρακάτω δεν σου κάνει;;; Για ποιο λόγο δεν σου κάνει;

Multiple studies published in peer-reviewed scientific journals1 show that 97 percent or more of actively publishing climate scientists agree*: Climate-warming trends over the past century are extremely likely due to human activities. In addition, most of the leading scientific organizations worldwide have issued public statements endorsing this position. The following is a partial list of these organizations, along with links to their published statements and a selection of related resources.

https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/

Η ίδια η φρασεολογία αυτού που παραθέτεις αντιμάχεται τη φύση της απόδειξης, η οποία αποτελεί απόλυτη και αναντίρρητη αλήθεια, όχι ...extreme likeliness. Δεν το αντιλαμβάνεσαι;

Re: Απάντηση: Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

Αυτό δεν είναι παρά επιχείρημα υπέρ της αυθεντίας.
Λες ότι δεν γνωρίζεις Χριστό και αποδέχεσαι πλήρως την επιστημονική κοινότητα και τη *γνώμη* της ως θεό.
Μόνο που η επιστήμη δεν λειτουργεί έτσι.
Η επιστημονική αλήθεια δεν είναι το consensus της πλειοψηφίας των ειδικών του εκάστοτε τομέα.

Άλλο πράγμα όμως η αυθεντία ΕΝΟΣ ανθρώπου (ή έστω Θεού).

Και άλλο πράγμα το σύνολο των επιστημόνων.

Το τελευταίο δεν έχει σχέση με αυθεντία, είναι απλώς η καλύτερη γνώση που έχει το ανθρώπινο είδος σε κάποιο θέμα.

Και βεβαίως η επιστήμη βασίζεται στην επιστημονική μέθοδο, δεν έχει σχέση με την "αυθεντία".

Άλλο πράγμα όμως η αυθεντία ΕΝΟΣ ανθρώπου (ή έστω Θεού).

Και άλλο πράγμα το σύνολο των επιστημόνων.

Το τελευταίο δεν έχει σχέση με αυθεντία, είναι απλώς η καλύτερη γνώση που έχει το ανθρώπινο είδος σε κάποιο θέμα.

Και βεβαίως η επιστήμη βασίζεται στην επιστημονική μέθοδο, δεν έχει σχέση με την "αυθεντία".

Πάλι προσφυγή στην αυθεντία εξακολουθεί να είναι, είτε του ενός είτε των χιλίων. Δεν έχει σχέση με τη λογική (η οποία αποτελεί εκ των ουκ άνευ εργαλείο της επιστημονικής μεθόδου), είναι ψευδο-λογικο επιχείρημα. Μάλιστα χαρακτηρίζεται συχνά και λογική πλάνη.

Η ίδια η φρασεολογία αυτού που παραθέτεις αντιμάχεται τη φύση της απόδειξης, η οποία αποτελεί απόλυτη και αναντίρρητη αλήθεια, όχι ...extreme likeliness. Δεν το αντιλαμβάνεσαι;

Όχι δεν το αντιλαμβάνομαι.

Η επιστήμη δεν έχει μόνο αποδείξεις σαν την απόδειξη του πυθαγόρειου θεωρήματος. Αυτήν την κάναμε στο δημοτικό και είναι απλή και εύπεπτη για όλους μας. Αυτές οι απλές αποδείξεις είναι όμως 2000 ετών ... και τα απλά κάποτε τέλειωσαν. Σήμερα η επιστήμη έχει αποδείξεις, αλλά εσύ κι εγώ δεν πρόκειται να καταλάβουμε τίποτα. Προσπάθησε να διαβάσεις ένα επιστημονικό άρθρο στα μαθηματικά, οποιαδήποτε σύγχρονα μαθηματικά. Δεν θα καταλάβεις λέξη! Ούτε μια λέξη!

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αποδεικνούν νέα θεωρήματα οι σύγχρονοι μαθηματικοί, επειδή εσύ κι εγώ δεν καταλαβαίνουμε τις αποδείξεις. Τι να κάνουμε, η σύγχρονη επιστήμη είναι δύσκολη. Τα εύκολα τέλειωσαν εδώ και εκατονταετίες...

Πάλι προσφυγή στην αυθεντία εξακολουθεί να είναι, είτε του ενός είτε των χιλίων. Δεν έχει σχέση με τη λογική (η οποία αποτελεί εκ των ουκ άνευ εργαλείο της επιστημονικής μεθόδου), είναι ψευδο-λογικο επιχείρημα. Μάλιστα χαρακτηρίζεται συχνά και λογική πλάνη.

Όχι, εσύ κάνεις λάθος. Δεν έχεις κατανοήσει τι σημαίνει στην Λογική η "προσφυγή στην αυθεντία".

Η συμφωνία όλων των επιστημόνων, που προήλθε με επιστημονικό τρόπο, δεν είναι "προσφυγή στην αυθεντία". Είναι ακριβώς το Αντίθετο!!! Είναι η επιστημονική μέθοδος!

Αν σου πω ότι νομίζω ότι το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο γιατί το λέει η επιστήμη, θα μου πεις ότι είναι "προσφυγή στην αυθεντία";;;

Τασο, ομως ...

οταν/ΕΑΝ αποδειχθει ο συσχετισμος CO2 και Υπερθερμανσης .... μηπως θα ειναι πολυ αργα ?
Περα απο τα papers, τις εγκυροτητες και τις λογικες ερμηνειες .... υπαρχει και η ΠΡΟΝΟΗΣΗ
οταν το διακυβευμα ... απλα ειναι αδιανοητο !

Το 2100 ... φοβαμαι .... οτι ο πνιγμενος θα τραβιεται απ'τα μαλλια του για να σωθει !
Ο πλανητης δεν θα παθει τιποτα .... ΕΜΕΙΣ δεν θα προφταινουμε τα δεινα που θα μας
ερχονται κατακουτελα. Ενω τωρα ... οι κυβερνωντες ΜΠΟΡΟΥΝ να επιβαλλουν αγορα,
συντηρηση και αλλαγη φιλτρου σε βιομηχανικες καμιναδες (οχι μονο του ΑΗΣ Πτολεμαιδας,
γενικα μιλω). Αλλα ... ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ το μαμημενο ! Ψηφαλακια στους πρωτους, λεφτα στους
δευτερους. Και που να το ψαξουμε σε υπαναπτυκτες χωρες ...

Το μελλον των εγγονιων μας/σας ? .... (εγω δεν εχω, βαρατε με :rolleyes:) .... αλλος θα μεριμνησει ?
Αλλος θα προνοησει ?

Αν σου πω ότι νομίζω ότι το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο γιατί το λέει η επιστήμη, θα μου πεις ότι είναι "προσφυγή στην αυθεντία";;;
Όχι. Είναι προσφυγή στην παρατήρηση, νεκροτομές, ιστορικά κτλ. Που εννοείται ότι συνεπικουρείται από τη θεωρεία. Για τον Αρμαγεδδώνα της ανθρωπογενούς αιτίας οι παρατηρήσεις που είναι; Τα δεκατάκια των βαθμών και τα χιλιοστάκια της στάθμης τεκμηριώνουν κάτι;; Τεκμηριώνουν το ζόφο που σπέρνουν επι 30+ χρόνια οι new agers? Δύσκολες ερωτήσεις έ; Κάποιο γράφημα που να συγκρίνει τη ρεκλάμα της πρασινάδας με τα κέρδη της υπάρχει;