Αυτό το "αφού οι μετρήσεις δεν συμβαδίζουν με τα μοντέλα, πρέπει να είναι λάθος οι μετρήσεις" μου φέρνει στον νου κάτι από 1984 και Υπουργείο Αληθείας...
Το οποίο είναι ειρωνικό βέβαια, και καταδεικνύει την στείρα πίστη σε προσομοιώσεις και θεωρητικά αποτελέσματα ενώ η πραγματικότητα (μετρήσεις) είναι διαφορετική.
Εγώ αυτό που έθιξα είναι ότι οι μετρήσεις μπορούν κάλλιστα να'ναι το ίδιο λάθος με τα μοντέλα. Δεν είπα πουθενά ότι πρέπει να πιστεύουμε τα μοντέλα και όχι τις μετρήσεις, είπα ότι το να διαψεύδουν οι μετρήσεις ενός paper τα μοντέλα 1000 papers δε σημαίνει απαραίτητα ότι ξαφνικά οι 1000 είναι λάθος, είναι πολύ πιθανόν να είναι αυτός ο ένας που έκανε μαλακία, στο πως καλίμπραρε τα sensors του, στο που τα τοποθέτησε, στο τι επιδράσεις είχαν από άλλους παράγοντες, κλπ κλπ κλπ.
Έχω στείλει από κει που'ρθαν δεκάδες papers σε peer review λόγω μετρήσεων που είναι εξώφθαλμα λανθασμένες (ή εννίοτε γιατί δεν ακολούθησαν τις σωστές διαδικασίες για να διασφαλίσουν την ακρίβειά τους). Δε μιλάμε για κουκιά εδώ, μιλάμε για εξαιρετικά ευαίσθητες μεταβλητές, και για εξαιρετικά μικρές διαφορές που μας ενδιαφέρουν.