Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

ειναι προφανεs οτι δεν καταλαβεs το σκεπτικο μου. η εμφαση ειναι στην παρανομια. αν χτιζονταν σωστα και νομιμα δεν Θα ειχαμε Θυματα, γιατι Θα υπηρχαν δρομοι να φυγουν και να γλιτωσουν οι ανΘρωποι. τα αλλα που προτεινειs ειναι αστοχα και παρα το ειρωνικο υφοs, συμφωνω μαζι σου, οπωs καΘε σωφρων νουs.
αν προσεξεs, ειπα για περισσοτερα canadair απ`οσα χρειαζονται.. δλδ ποσα? οσα και να`χαμε Θα φταναν? ποσα κονδυλια πρεπει να διαΘεσει ενα κρατοs για να προστατεψει αυΘαιρετα σε βαροs τηs παιδειαs, τηs υγειαs, των ΜΜΜ οπωs ειπεs ή του επιδοματοs Θερμανσηs?(και ολεs τιs αλλεs παροχεs που πρεπει να παρεχει το κρατοs στουs πολιτεs.. μεσα ειμαι δεν διαφωνω). το ποστ που σου αρεσε ειχε μεταφορικη εννοια..νομιζω δεν ηταν δυσκολο για καποιον να το καταλαβει ε? ειμαι ΚΑΤΑ των αυΘαιρετων και τηs παρανομιαs!! (πωs Θα το κανουμε δλδ!!) και δεν μπαινω καν στον κοπο να σε ρωτησω αν εισαι και εσυ.. το καταλαβα εξ αρχηs οτι εισαι κατα.. άλλα που εγραψεs με προβληματισαν .. αλλα δεν τρεχει τπτ, μη βγουμε και εντελωs off topic

Δε νομιζω οτι ειμαστε εκτος θεματος. Ισα ισα που το πρωτο ρολο παιζει η κυβερνηση σε τετοια φαινομενα και ο κρατικος μηχανισμος ο οποιος ομως ειναι ευθυνη της κυβερνησης. Ο απλος κοσμος ειναι θυμα

Καταρχην επειδη εχω δουλεψει στον ιδιωτικο τομεα τοσο εντος οσο εκτος Ελλαδας, το μονο που πραγμα που δεν μπορεις να δωσεις ως δικαιολογια ειναι το πως ο προηγουμενος τα κανε σ***ά και πως πρεπει να ξαναγινει το εργο from scratch. Το λες δλδ, αλλα μετα μαζευεις τα μπογαλακια σου. Και ειναι λογικο γιατι γι'αυτο προσεληφθεις, αν ηταν θα εμενε ο προηγουμενος. Το ιδιο συμβαινει και με τις κυβερνησεις. Δεν μπορει δλδ η συγκυβερνηση συριζανελ να κατηγορει τους προηγουμενους.
Και ευθυνες της συγκυβερνησης υπαρχουν και στους 3 τομεις. Προληψη, αντιμετωπιση, και μετρα ανακουφισης.

Στην προληψη 0. Που ειναι η ενημερωση των κατοικων για το οτι μπορουν να αντιμετωπισουν τετοια φαινομενα. Εγιναν ασκησεις εκκενωσης με σαφες σχεδιο για το που πρεπει να παει ο καθενας; Τιποτα. Αφεθηκαν ολοι στην τυχη τους. Εγινε καθαρισμος των δασων με αντιπυρικες ζωνες (δεν ειναι δα και καμια μεγαλη περιοχη) ωστε να ανακοπει η φορα της φωτιας; Τιποτα απο αυτα. Φροντισε να υπαρχουν κρουνοι γεματοι με νερο; Υπηρχε απο πριν σχεδιο αντιμετωπισης τετοιων καταστασεων; Δηλαδη τι γινεται αν πιασει φωτια σε μικτη περιοχη οπως το ματι. Ξερει ο καθενας τις θεσεις του και τι να κανει; Εγιναν οι απαραιτητες περιπολιες σε επικινδυνες περιοχες για την αντιμετωπιση φρενοβλαβων που εκαιγαν χορτα καλοκαιριατικα; Μετα, ξερεις 3 μερες πριν οτι στη συγκεκριμενη περιοχη θα επικρατουν 7 μποφορ και θερμοκρασια 39 βαθμων. Και τι κανεις, τπτ. Ο Καπακης που διορισε ο Τσιπρας διακοπαρε στην Ανδρο την ημερα που ξερεις πως αν πιασει φωτια μετα δυσκολα τη σταματας. Και το κυριοτερο. Πιανει φωτια. Τι κανει ο κατοικος; Μενει να σωσει το σπιτι του με το λαστιχο, φευγει και αν φευγει μηπως αν η φωτια πλησιαζει ειναι καλυτερο να μεινει μεσα; Απλες οδηγιες, δηλαδη. Δεν μιλαμε μεχρι τωρα για τπτ το εξαιρετικο. Να κανουν δηλαδη τη δουλεια τους, ειπαμε στην κυβερνηση και στη δουρου.

Στην αντιμετωπιση 0. Ειναι δυνατον σε μια τετοια περιοχη με τοσα πευκα να υπαρχει ενα πυροσβεστικο και για το βουτζα και για το ματι; Και αυτο δεν υπηρχε λεει ειχε παει στην Κινετα. Και καλα εκανε κ πηγε. Αλλα αυτο λεμε γιατι δεν εχει περισσοτερα. Γιατι το ελικοπτερο που ενημερωνει εκανε "ξεναγηση";
Και παρενθεση.
Στους νεκρους υπηρχαν παιδια, βρεφη, υπερηλικες και τυχαιοι περαστικοι. Με το να λες οτι γι'αυτους φταινε τα αυθαιρετα ουσιαστικα ξεπερνας και τους ναζι στη συλλογικη ευθυνη (οχι πως δικαιολογω το λογο των σφαγων των ναζι ουτε κατα διανοια). Ακομα και αυτοι τα μικρα παιδια τα αφηναν απεξω. Μετα το οτι κατι ειναι αυθαιρετο, σημαινει πως πρεπει ο αλλος πρεπει να χασει τη ζωη του; Τι νοοτροπια ειναι αυτη. Αν ηταν ετσι δεν θα στελναμε κανενα στη φυλακη, θα τους εκτελουσαμε επι τοπου. Και επιπλεον τα σπιτια αυτα ειναι παλια 40κ 50 χρονων. Αυτοι που τα χτισαν εφυγαν. Τωρα μενουν (μεναν μαλλον) τα παιδια και τα εγγονια τους. Ελα στη θεση τους, θα μπορουσαμε και μεις να γνωριζαμε γυναικες με σπιτια στο ματι, τι θα καναμε δηλαδη; Εκτος και αν εσυ οποιες γνωριζες ζητουσες τους τιτλους ιδιοκτησιας των γονιων της. Εχω δεν ειχα τετοι βιτσιο παντως.
Οποτε παμε στο σημερα. Εισαι κυβερνηση και εχεις το ματι. Τι κανεις δηλαδη. Πας και γκρεμιζεις οτιδηποτε υπαρχει εκει και σε ολα τα Ματια; H ευκολη λυση, που ομως οπως ειδαμε στον ιδιωτικο τομεα δεν περναει. Και προσεξε δεν ειναι αυθαιρετα. Αυθαιρετο ειναι αν παω γω και χτισω στη μεση του πουθενα και δεν εχω δρομους, νερο, τηλεφωνο, ρευμα και δεν πληρωνω ενφια. Οταν υπαρχει ηδη ο δρομος, εχω συνδεση νερου, ρευματος, τηλεφωνου, εχω πληρωσει ενα σκασμο λεφτα για τη νομιμοποιηση και εχω και νομιμους - κρατικους τιτλους ιδιοκτησιας οικοπεδου ε τοτε παυει να ειναι αυθαιρετο. Εκτος και αν αγοραζει καποιος οικοπεδο οχι για να χτισει, αλλα για να δει τα αγριοχορτα να μεγαλωνουν.
Μενει λοιπον το επιχειρημα πως τα αυθαιρετα φταινε που χαθηκαν ζωες. Δυστυχως (και με προβληματιζει που δεν το ανεφερες) χαθηκαν ζωες γιατι η κυρια Δουρου που μας κανει και το θυμα δεν εδωσε εντολη εκκενωσης. Γιατι αν ειχε δοθει εντολη εκκενωσης σε συνδυασμο με την παρουσια πυροσβεστικων μεσων και αντιπυρικων ζωνων θα μιλαγαμε διαφορετικα σημερα. Γιατι σε αντιθεση με τον τυφωνα ή την καταιγιδα που εχεις την πληροφορια απο πριν, στη φωτια δεν την εχεις. Και δυστυχως πολλοι ανθρωποι την ωρα της φωτιας δεν ηξεραν καν οτι εκαιγε. Και μην παιρνουμε υποψη μας τους εαυτους μας. Τα μικρα παιδια, τα βρεφη, οι υπερηλικες, οι γυναικες, δεν μπορουν να παρουν ψυχραιμες αποφασεις. Οσον αφορα τωρα τη ρυμοτομια. Επειδη εχω ταξιδεψει με το αμαξι σχεδον σε ολη την Ελλαδα αλλα και σε Βαλκανια -Νοτια Ευρωπη το ματι δεν διαφερει σε τπτ απο ενα ελληνικο χωριο με μικρους δρομους που ζητημα ειναι να χωρανε δυο αυτοκινητα. Οπως ολα τα ελληνικα χωρια. Τι να κανουμε δηλαδη, να γκρεμισουμε ολη την Ελλαδα για να υποστηριξουμε το αφηγημα του συριζα ή να φτιαξουμε μια αττικη οδο στο καθε χωριο.

Βασει λοιπον των παραπανω δεδομενων η ευθυνη βαραινει μοναχα την κυβερνηση και τον κρατικο μηχανισμο. Και η κυβερνηση καλειται να βρει λυσεις στην σημερινη Ελλαδα. Οχι σε μια υποθετικη που δουλευουν ολα τελεια.

Αυτα τα ολιγα, αλλα δυστυχως η προπαγανδα του συριζα και το φταιξιμο στους νεκρους για μενα ειναι ασυγχωρητα.

Πάντως συμβαίνουν πρωτοφανή φαινόμενα , που δεν τα έχουμε ξαναδεί . Η αλλαγή δεν είναι κάτι απρόσωπο που αφορά «άλλους».

Έχω ανακαλύψει μία απόμερη παραλιούλα που πηγαίνω εδώ και δεκαετίες για κολύμπι / ψάρεμα – ας το πούμε απομονωμένο. Δεν πηγαίνει δρόμος ούτε έχει κτισθεί τίποτα με εξαίρεση μία μικρή παράγκα-καλύβα εγκαταλειμμένη πάνω στην πολύ μικρή παραλία - από πίσω τίποτα - πλαγιά με άγρια βλάστηση – αδιάβατη - ατελείωτη , ούτε σπίτια ούτε μπαζωμένα κλπ .
Τη γνωρίζω σταθερά ίδια ..25 χρόνια. Καμία αλλαγή.
Κοιτάξτε τι συνέβη με τον τροπικό κυκλώνα πριν 15 ημέρες, και δεν μιλάμε για μέρος που υπήρξαν παρεμβάσεις (κτίσματα – δρόμοι – μπαζώματα σε ρέματα κλπ κλπ)

b_double.jpg

Πάντως συμβαίνουν πρωτοφανή φαινόμενα , που δεν τα έχουμε ξαναδεί . Η αλλαγή δεν είναι κάτι απρόσωπο που αφορά «άλλους».

Έχω ανακαλύψει μία απόμερη παραλιούλα που πηγαίνω εδώ και δεκαετίες για κολύμπι / ψάρεμα – ας το πούμε απομονωμένο. Δεν πηγαίνει δρόμος ούτε έχει κτισθεί τίποτα με εξαίρεση μία μικρή παράγκα-καλύβα εγκαταλειμμένη πάνω στην πολύ μικρή παραλία - από πίσω τίποτα - πλαγιά με άγρια βλάστηση – αδιάβατη - ατελείωτη , ούτε σπίτια ούτε μπαζωμένα κλπ .
Κοιτάξτε τι συνέβη με τον τροπικό κυκλώνα πριν 15 ημέρες, και δεν μιλάμε για μέρος που υπήρξαν παρεμβάσεις (κτίσματα – δρόμοι – μπαζώματα σε ρέματα κλπ κλπ)

να υποθέσω ότι η θάλασσα υποχώρησε στα πρότερα σύνορά της μετά τον κυκλώνα ή μήπως παραμένει?

άλλο θέμα είναι ότι δεν είναι όλα τα εδάφη προς χτίσιμο.
Υπάρχουν κάτι όμορφες πλαγιές με θέα τη θάλασσα που βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές και πανω σε σαθρά πετρώματα
που η μετακίνησή τους είναι εμφανής με γυμνό μάτι ακόμα και απο χρόνο σε χρόνο

Όταν μάλιστα γίνεται πυκνή δόμηση μπορεί να συμβούν διάφορα

Το ερώτημα, που προκύπτει, είναι αν τα φερτά τα κατέβασε η πλαγιά, μετά από έντονη βροχόπτωση ή τα ξέβρασε έντονος και παρατεταμένος κυματισμός απ' τη θάλασσα; Ότι και νάναι δύσκολο να χαρακτηρίσεις το φαινόμενο ανθρωπογενές.

να υποθέσω ότι η θάλασσα υποχώρησε στα πρότερα σύνορά της μετά τον κυκλώνα ή μήπως παραμένει?

άλλο θέμα είναι ότι δεν είναι όλα τα εδάφη προς χτίσιμο.
Υπάρχουν κάτι όμορφες πλαγιές με θέα τη θάλασσα που βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές και πανω σε σαθρά πετρώματα
που η μετακίνησή τους είναι εμφανής με γυμνό μάτι ακόμα και απο χρόνο σε χρόνο

Όταν μάλιστα γίνεται πυκνή δόμηση μπορεί να συμβούν διάφορα

Δεν υποχώρησε η θάλασσα. Απλά κατέβηκαν φερτά υλικά από το βουνό (που δεν υπάρχει η παραμικρή τεχνητή παρέμβαση από πίσω για χιλιόμετρα).
Μπαζώθηκε μέσα στη θάλασσα μία περιοχή περίπου 200 μ2 με 3 μέτρα ύψος δηλαδή περίπου 600 κυβικά. Η παραλιούλα εξαφανίσθηκε υπάρχει η εναπόθεση υλικών που βλέπουμε και μόλις βουτήξεις στην θάλασσα πάς κατευθείαν στα 5 μέτρα βάθος.
Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι ήταν ένα εξαιρετικά βίαιο και ασυνήθιστο φαινόμενο αυτή η καταιγίδα και άλλαξε μία φυσική κατάσταση που ήταν σταθερή για πολλές δεκαετίες.

@nikoskouklos: Θα σε παρακαλουσα να μη με εξομοιωνειs με τουs ναζι. στην παρενΘεση σου δεν λεs και λιγεs μπουρδεs και εισαι ΚΑΙ προκλητικοs.
πληροφοριακα Θα πω μονο οτι δεν στηΘηκα και λιγη ωρα στο "ελπιs" για να δωσω αιμα. (αυτο για το αν με νοιαξαν οι νεκροι)
το σταματαω εδω γιατι βλεπω να με στελνουν για μπανια εκτοs εποχηs

Το οτι η θαλασσα προχωρησε σε πεδιο δεν σημαινει οτι ανεβηκε το επιπεδο του νερου. Ουτε οτι γεμισε με νερο το πεδιο που εξαφανιστηκε.

Το λεω με σιγουρια γιατι εδω που ζω ακριβως εχουμε ενα επιστημονικο παρατηρητηριο των ακτων το οποιο καταγραφει τις υποχωρησεις εδαφους εναντι της θαλασσας.

Σιγουρα ο Κυκλωνας επαιξε ρολο. Αυτον του να αποροφησε την μικρη στερεη χωματινη μαζα που εκανε την παραλιουλα.

Ειναι πτεσμα σχετικα με αυτα που γινονται εδω απο διαφορες περιπτωσεις η πιο σημαντικη ειναι η υποχωρηση του εδαφους μεσα στην θαλασσα ( Κυριο) η η εξαλειψη χλωριδας που κραταει το εδαφος.

Γιατι υποχωρει εδαφος μεσα στην θαλασσα ;

Εκει μπορει να προερχεται απο αθνρωπινο πραγοντα.

Να ξερετε οτι μια απο τις κυριες αιτιες περιβαντολογικη καταστροφης στι μερες μας ειναι (κρατηθειτε) η βιομηχανικη αν και πλεον πρανομη (οπως το ψαρεμα) ληψη αμμου για υπερκατασκευες ( Βλεπε Κινα, Μαλαισια, Χονγκ Κονγκ, Σινγκαπουρη, Ντουμπαϊ, Αραβια κλπ).

Αυτες οι επεμβασεις (και οχι μονο) προκαλουν χασματα σε καποια αποσταση απο τις ακτες που "τραβουν" αναγκαστικα εδαφος και δυστυχως αμμο απο την στερια.

Λεω δυστυχως γιατι η αμμος της παραλιας προερχεται απο την κατεργασια και το ταξιδι απο τις κορυφογραμμες μεσω των ποταμων και των ρυακιων μεχρι στο επιπεδο 0 στην θαλασσα.

Πανω απο ενα εκκατομυριο χρονια για ενα κοκο αμμου για να δημιουργηθει σαν "παραλια".

γιαυτο και στενευουν οι παραλιες...και η αμμος.

Μιλαμε σε καταστροφικο επιπεδο.

Ψαξτε το λιγο. Υπαρχει και ενα ντοκυμαντερ πανω σ'αυτο.

Λεμε απο τις μειζονες και ανεπιστρεπτες καταστροφες.

Αλλη μπαζωμένη παραλιούλα . Δεν ξέρω αν γίνομαι μονότονος αλλά αυτά δεν τα έχω ξαναδεί επι δεκαετίες.

Φαίνεται πεντακάθαρα ότι δεν υπάρχει κάποια παρέμβαση στο χώρο- απλά γίνονται εξαιρετικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

para2_a.jpgpara2_b.jpg

Re: Απάντηση: Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

Ερασιτεχνες αμερικανοι. Αντι να κατηγορησουν τους κατοικους του μαλιμπου που χτισαν σπιτια κοντα σε δασος να πουν πως τις φωτιες τις βαζουν οι δημοκρατικοι καθονται ακουσον ακουσον και βγαζουν εντολες εκκενωσης.