Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

Του National Academy of Sciences είναι η σελίδα, αλλά πιθανώς να μη μπορείς να τη δεις αν μπαίνεις εκτός πανεπιστημίου.

Απλά ένα paper είναι που μιλάει για την τεράστια μείωση των πάγων την τελευταία δεκαετία. Η συγγραφέας είναι μάλλον εγκυρότατη.

εγώ το βλέπω κανονικά.

Έχετε υπ'όψιν ότι οι υδρατμοί είναι ασύγκριτα πιο "αέριο θερμοκηπίου" από ότι το CO2? Το μεθάνιο;; Αν αυτή τη στιγμή για Χ γεωλογική μ@λακία αποσταθεροποιηθούν οι υδρίτες μεθανίου στα πρανή της Σκανδιναυίας ή της Ιαπωνίας θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα εκκατομμύρια τόνοι CH4 ? Να ξαναπούμε πως το CO2 το τρώνε τα φυτά;; Καί τα καλλιεργούμενα.

Όχι, εσύ κάνεις λάθος. Δεν έχεις κατανοήσει τι σημαίνει στην Λογική η "προσφυγή στην αυθεντία".

Η συμφωνία όλων των επιστημόνων, που προήλθε με επιστημονικό τρόπο, δεν είναι "προσφυγή στην αυθεντία". Είναι ακριβώς το Αντίθετο!!! Είναι η επιστημονική μέθοδος!

Αν σου πω ότι νομίζω ότι το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο γιατί το λέει η επιστήμη, θα μου πεις ότι είναι "προσφυγή στην αυθεντία";;;

Όχι μονον είναι προφανές από το λογικώς ασύνδετο των όσων αντιπαραθέσεις ότι δεν αντιλαμβάνεσαι για το τι ομιλώ, αλλά μου κάνεις και μάθημα περί λογικής. Συνέχισε.

@greekBruin: θα βοηθούσε την οικονομία της συζήτησης πάντως αντί να επαναλαμβάνουμε περί 97% και τρανταχτών αποδείξεων να βάζουμε μερικές. Δεν έχει σκοπό το θρεντ να πείσουν οι "από δω" τους "απο κει", αλλά να μάθουμε 5 πράγματα παραπάνω.

@Everybody: Τα κουνήματα δακτύλων ένθεν κακείθεν δε βοηθάνε σε τίποτα. Ηρεμήστε λιγάκι, κουβέντα κάνουμε.

Απάντηση: Re: Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

Το μεθάνιο; Αν αυτή τη στιγμή για Χ γεωλογική μ@λακία αποσταθεροποιηθούν οι υδρίτες μεθανίου στα πρανή της Σκανδιναυίας ή της Ιαπωνίας θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα εκκατομμύρια τόνοι CH4 ?

Tην Σιβηρια ξεχασες > https://www.newsweek.com/methane-boiling-sea-discovered-siberia-1463766
Το 16% συνεισφορας του CH4 στο φαινομενο θερμοκηπιου .... αν γινει καμια στραβη (λιωσιμο του permafrost)
απλα θα σκαρφαλωσει σε απαγορευτικα (για την ζωη) επιπεδα.

Αλλα ας πουμε οτι ΣΗΜΕΡΑ (και μονο σημερα) το CO2 ειναι ο (τρεχον) μπαμπουλας.

Re: Απάντηση: Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

Αυτό δεν είναι παρά επιχείρημα υπέρ της αυθεντίας.
Λες ότι δεν γνωρίζεις Χριστό και αποδέχεσαι πλήρως την επιστημονική κοινότητα και τη *γνώμη* της ως θεό.
Μόνο που η επιστήμη δεν λειτουργεί έτσι.
Η επιστημονική αλήθεια δεν είναι το consensus της πλειοψηφίας των ειδικών του εκάστοτε τομέα.

άλλο αυθεντία και άλλο η επικρατούσα επιστημονική άποψη, πιστεύω καταλαβαίνεις τη διαφορά

δεν είπα πουθενά ότι δεν γνωρίζω Χριστό,
ξέρω πολύ καλά πως λειτουργεί η επιστήμη,
και ξέρω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να δημοσιεύσεις μία εργασία σε σοβαρό επιστημονικό περιοδικό

απλά κάποιοι, αγνοούν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας,
πιστεύοντας ότι οι ίδιοι έχουν την ικανότητα να ερμηνεύσουν καλύτερα τα δεδομένα που υπάρχουν,
ενώ το σύνολο των επιστημόνων (97% +) ή δεν καταλαβαίνουν ή υποστηρίζουν συμφέροντα

όπως γράφτηκε πιο πάνω από συμφορουμίτη, "θα μας πουν στο τέλος ότι μας ψεκάζουν" ή κάπως έτσι

δε θα επανέλθω στο συγκεκριμένο θέμα
αρκετά από μένα

giphy.gif

Eγώ να σου πω την αλήθεια δεν κατάλαβα τι λάθος βρήκες στην επίκληση από τον Send του argumentum ad verecundiam.

Πολύ σωστά το έθεσε.

το έγραψα πιο πάνω,
άλλο η επίκληση της αυθεντίας και άλλο η επικρατούσα επιστημονική άποψη,

μπορεί κάποιος να μην καταλαβαίνει τη διαφορά του καρκινοειδούς του πνεύμονα (νεοπλασία που δεν σχετίζεται με το κάπνισμα)
και του καρκίνου του πνεύμονα από πλακώδη κύτταρα (η νεοπλασία με τη μεγαλύτερη συσχέτιση με το κάπνισμα)
σε παθολογοανατομικό επίπεδο,

αλλά αφού η επιστήμη λέει ότι το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο,
μπορεί να αγνοεί αυτόν που λέει
"η γειτόνισσά μου πέθανε από καρκίνο στον πνεύμονα, μόνο 42 χρονών και δεν κάπνισε ούτε τσιγάρο"
(αλλά ήτανε καρκινοειδές δηαλαδή διαφορετική πάθηση)

έτσι χωρίς να ξέρεις ή να μπορείς να καταλάβεις λεπτομέρειες της πάθησης, μπορείς να δεχτείς αυτό που λέει η επίσημη επιστήμη,
όχι κάποια αυθεντία

και λέγοντας τα παραπάνω,

δεν υποννοώ,
ότι αφού η επίσημη επιστήμη έχει δίκιο στο τσιγάρο (αν και σε αυτό υπάρχουν αρνητές)
τότε θα έχει δίκιο και στην κλιματική αλλαγή

απλά το ότι κάποιος είναι πιο ασφαλές να δεχτεί αυτό που λέει η επιστήμη, αντί να προσπαθεί να ερμηνεύσει δεδομένα χωρίς να έχει τις εξειδικευμένες γνώσεις και το χρόνο που έχουν αφιερώσει άλλοι για να ερμηνεύσουν αυτά τα δεδομένα

αυτά όσον αφορά το ερώτημα περί αυθεντίας,
ευχαριστώ που ρώτησες, για να το διευκρινίσω,

για το κυρίως θέμα δε θα ήθελα να επανέλθω

textbook περίπτωση επίκλησης στην αυθεντία είναι!

Και η wikipedia ακόμη το αναφέρει ως παράδειγμα:

Οι παραθέσεις επιστημονικών ερευνών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά. «Η επιστήμη (υπό την μορφή άρθρου σε έγκριτο περιοδικό) λέει το Χ, άρα το Χ είναι ορθό».

https://el.wikipedia.org/wiki/Προσφυγή_στην_αυθεντία

τότε και η απάντησή σου το ίδιο είναι :flipout:

Παραδείγματα προσφυγής στην αυθεντία

Αναφορά στις φιλοσοφικές πεποιθήσεις του Αριστοτέλη. «Αφού το είπε ο Αριστοτέλης, έτσι θα είναι».
Παραθέσεις από θρησκευτικά βιβλία, όπως η Βίβλος. «Η Βίβλος κάνει την Χ δήλωση, άρα η δήλωση Χ είναι σωστή».
Ο ισχυρισμός ότι ένα έγκλημα είναι ηθικά εσφαλμένο επειδή είναι παράνομο. «Είναι παράνομο τα μαγαζιά να ανοίγουν την Κυριακή, άρα δεν είναι ηθικά αρμόζον να ανοίγουν». Σε αυτήν την περίπτωση, τον ρόλο της αυθεντίας έχουν οι νομοθέτες, η κρίση των οποίων εκλαμβάνεται ως ορθή ασυζητητί.
Οι παραθέσεις επιστημονικών ερευνών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά. «Η επιστήμη (υπό την μορφή άρθρου σε έγκριτο περιοδικό) λέει το Χ, άρα το Χ είναι ορθό».
Η πίστη σε ό,τι λέει κάποιος εκπαιδευτικός. «Το είπε ο δάσκαλος, άρα πρέπει να είναι αλήθεια».
Όταν θεωρείται πως κάτι είναι αληθές επειδή αναφέρθηκε στα νέα.
Όταν θεωρείται πως κάτι είναι αληθές επειδή αναφέρεται σε ένα εγχειρίδιο.
Όταν θεωρείται πως κάτι είναι αληθές επειδή αναφέρεται σε μία εγκυκλοπαίδεια.
Όταν θεωρείται πως κάτι είναι αληθές επειδή αναφέρεται στην Βικιπαίδεια.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%B1%CF%85%CE%B8%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B1

έχω γράψει πολλές φορές ότι και η επσιτήμη κάνει λάθη (μόνο ο πάπας δεν κάνει)
δε θεωρώ ότι λέει η επιστήμη το απόλυτα σωστό
αλλά μακράν το πιθανότερο να ισχύει από αυτά που λένε άλλοι άσχετοι σε blogs στο ίντερνετ

τέλος

(αυτές τις μέρες ασχολούμαι με την αποδοχή εργασίας προς δημοσίευση από αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό,
ευτυχώς τελικά δεχτήκανε ότι τα επιχειρήματά μου ισχύουν,
καθώ το αντικείμενο που αφορά η εργασία έρχεται από το μακρινό παρελθόν
και η απόδειξή της γνησιότητάς του θα προϋπέθετε την καταστροφή του)

:flipout:

Δεν έβαλα το Link της wiki σαν απόδειξη ορθότητας ισχυρισμού ! :D

Προφανές όταν γράφω "ακόμη και", θέτοντάς την πολύ χαμηλά σαν εργαλείο αναφοράς.

Βρε καλέ μου άνθρωπε. Δεν λέμε ότι εμείς ξέρουμε και 97 στους 100 επιστήμονες δεν ξέρουν.
Ούτε καν λέω, εγώ τουλάχιστον, ότι έχω το γνωστικό επίπεδο να κατανοήσω μια απόδειξη, ενδεχομένως ακόμη και εάν έρθουν και μου την κάνουν τάλαρα.
Και φυσικά για ζητήματα που αγνοώ θα σεβαστώ τη γνώμη των ειδικών, δεν είμαι κανένας συνωμοσιολογος, ούτε και τόσο αδαής ώστε να εμπιστευτώ κάτι που αλιευσα στο διαδίκτυο.
Αυτό που πολύ απλά λέω, είναι ότι επί μη αποδεδειγμενης επιστημονικής θεωρίας (και φυσικά δεν λέω καν ότι εγώ θα κρίνω εάν είναι αποδεδειγμένη ή όχι, αυτό θα το πουν προφανώς οι επιστήμονες, οι οποίοι και διακινδυνεύουν τη γελοιοποίηση τους εάν αφρόνως χρησιμοποιήσουν τον όρο), η γνώμη του 97% της επιστημονικής κοινότητας δεν αναβαθμίζεται σε αποδειξη, η δε επίκληση του παραπάνω consensus της επιστημονικης κοινότητας δεν είναι παρά μια μορφη προσφυγής στην αυθεντία.

Τώρα την επιμονή σου να μιλάς με αναλογίες, διόρθωση, διαρκώς με την ίδια αναλογία από τον χώρο της ιατρικής, θα την προσπεράσω, διότι δεν θέλω να την ερμηνεύσω ως αδυναμία διεξαγωγής μιας λογικής συζήτησης.

το προσπερνάς αλλά το υποννοείς όμως,
την αδυναμία διεξαγωγής μιας λογικής συζήτησης από μέρους μου

έχω συμμετοχή σε πολλά νήματα, δε νομίζω να έδειξα κάτι τέτοιο,
αλλά δεν πειράζει, ο καθένας με την άποψή του,
η διαφορετική φαίνεται ενοχλεί