Αλλαγή υλικών...Αλλο να τ' ακούς...

Re: Απάντηση: Αλλαγή υλικών...Αλλο να τ' ακούς...

Το θέμα είναι να καινοτομεί κάποιος, κι όχι απλώς να αντιγράφει υλοποιήσεις τρίτων, να τις βελτιώνει με αντιστάσεις επειδή δεν διαθέτει είτε ικανό αριθμό μεγαφώνων είτε τα κατάλληλα μεγάφωνα εφόσον δεν τα κατασκευάζει ο ίδιος.

Εχω και καινοτομίες στην γκάμα
να δω τι θα βρεις για αυτές
:flipout::flipout:

Δυστηχως για μένα και για τον χρόνο μου δεν αντιγράφω κυκλωματα από το δικτυο
μια δύο φορές που το έκανα τα αποτελέσματα ήταν από μέτρια και κάτω.
γιαυτό προσεξε τι φτιαχνεις για το σπίτι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αλλαγή υλικών...Αλλο να τ' ακούς...

Εχω και καινοτομίες στην γκάμα
να δω τι θα βρεις για αυτές

Η λύση να τοποθετεί κάποιος μεντεσέδες στην πίσω πλευρά του ηχείου, μου αρέσει για να δοκιμάζω νέα υλικά στο crossover.

Απάντηση: Re: Αλλαγή υλικών...Αλλο να τ' ακούς...

Να επιλέγεις με remote control την τάξη των φίλτρων του crossover, για τους αναποφάσιστους !

Και γιατί δε βάζεις ένα dsp με πολλαπλά dacs στην έξοδό του ένα για κάθε δρόμο λ.χ.
Και φυσικά ένα τηλεκοντρόλ για όλα
Γενικά θα δούμε όλο και περισσότερες υλοποιήσεις
Που θα αξιοποιούν και ηλεκτρονικά
Βέβαια αυξάνουν το κόστος…

Δηλαδή καμία φορά η τυποποίηση δεν είναι κακή όταν θες να έχεις μεγάλη παραγωγή
Ενώ τα features μπορεί να φέρνουν πελάτες
Αλλά όχι πάντα και όχι όλους

Και γιατί δε βάζεις ένα dsp με πολλαπλά dacs στην έξοδό του ένα για κάθε δρόμο λ.χ.
Και φυσικά ένα τηλεκοντρόλ για όλα
Γενικά θα δούμε όλο και περισσότερες υλοποιήσεις
Που θα αξιοποιούν και ηλεκτρονικά
Βέβαια αυξάνουν το κόστος…

Η καλύτερη λύση ασφαλώς είναι αυτή που προτείνεις.

Μόνο τις τάξεις???
Έλλειψη φαντασίας
Θα δεις ηχείο με τηλεχειρισμό
να αλλάζει Q στο γούφερ(με ηλεκτρομαγνήτη), ''χαρτογράφηση'' στο κρος, λίτρα και συντονισμό στη καμπίνα

Θα είναι τρίδρομο με περιστρεφόμενο δορυφόρο!
Από τη μία μερια ο δορυφόρος θα είναι διδρομος στα 89dB από την αλλη θα είναι με ενα fullrange στα 95dB
Οποια μεριά θέλεις θα γυρνάς (με τηλεχειρισμό φυσικά) και θα ακους με οτι χαμηλό θέλεις προσαρμοσμένο στις απαιτησεις σου και στα συνοδά.

Θα ονομάζεται Transformer

Μόνο τις τάξεις???
Έλλειψη φαντασίας
Θα δεις ηχείο με τηλεχειρισμό
να αλλάζει Q στο γούφερ(με ηλεκτρομαγνήτη), ''χαρτογράφηση'' στο κρος, λίτρα και συντονισμό στη καμπίνα

Θα είναι τρίδρομο με περιστρεφόμενο δορυφόρο!
Από τη μία μερια ο δορυφόρος θα είναι διδρομος στα 89dB από την αλλη θα είναι με ενα fullrange στα 95dB
Οποια μεριά θέλεις θα γυρνάς (με τηλεχειρισμό φυσικά) και θα ακους με οτι χαμηλό θέλεις προσαρμοσμένο στις απαιτησεις σου και στα συνοδά.

Θα ονομάζεται Transformer

Ελα ρε συ αυτό το κάνουν και μικρά παιδιά

CKUiN.gif

:D

Έχω πάρει στα σοβαρά τον King γιατί εχουν βάση αυτά που λέει
βεβαια δεν λέει οτι προσωπικά ποτε δεν ανέφερα οτι θα φτιάξω ενα ηχείο προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του κάθε χωρου και συστηματος.

Αυτό είναι λάθος και εχει δημιουργηθεί από την αρχή του θέματος.
Ο σχεδιασμός είναι αυτός που θα σου δώσει το ματσάρισμα και όχι μικρορυθμίσεις και αλλαγές υλικών

Αφου ακουσαμε το συστημα του Διονύση και 3-4 δικά μου το συζητήσαμε
και οπως θα συμφωνείται και εσεις καταλήξαμε οτι ιδανική λύση για τοσο μικρό χωρο είναι πάλι ενα διδρομο με μαξ 7'' γούφερ.
Προτεινα 5-6 συνδιασμούς μεγαφώνων από 700-2000 κόστος υλικών-κουτιων οι οποίοι θα μπορουσαν να ''δουλέψουν'' με τον ενισχυτη του Διονύση στο χώρο του
με μία μονο σχεδίαση, ''γρηγορο'' δίδρομο BR ~15lt.
Το BR και το γρήγορο είναι και θέμα γούστου, το μικρό διδρομο είναι το ''ματσαρισμα''

Από εκει και πέρα του ειπα ενα πράγμα, που το εχω πει σε όλους
''σε παρακαλώ μην γράψεις τίποτα''
την αλλη μέρα θέμα...
τηλεφωνο ''μη φοβάσαι δεν αναφέρω τιποτα''

Last edited:
Ας ρωτήσω κάτι που αφορά σε πραγματικές συνθήκες...

Έχω πάρει τα ωραία μου ηχειάκια, που τα διάλεξα μεταξύ πολλών άλλων,
τα ματσάρισα και ωραία με ενισχυτικά και πηγή, πήρα τα καλώδιά μου κτλ και
έφτιαξα το σύστημά μου που μου αρέσει και πολύ, ακούω τη μουσική μου και τη χαίρομαι.

Τα ηχεία μου είναι εργοστασιακά και κοστίζουν 2.500 .

Είναι δυνατόν να "πειράξω" το crossover από το ηχείο που είναι μελετημένο από τον κατασκευαστή και να το μετατρέψω σε "δικό μου" ηχείο, χωρίς να μπορώ να γυρίζω πίσω?

Δηλαδή, θα δοκίμαζα μια τέτοια λύση, αφού κάποιοι "ορκίζονται" ότι θα έχω βελτίωση, ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ, θα μπορούσα:

α. Να κάνω Α-Β ακρόαση
β. Να γυρίσω πίσω αν κάτι δε μου αρέσει.

Η 1η συνθήκη δεν παίζει, εκτός κι αν βρω κάποιον με τα ίδια ηχεία να θέλει να συμμετάσχει στη διαδικασία.
Η 2η μπορεί να ικανοποιηθεί μετά από κόλλημα-ξεκόλλημα διαφόρων εξαρτημάτων στην πλακέτα του crossover?
Δεν θα έχω ασελγήσει με τα διάφορα κόλλα ξεκόλλα εκει πάνω?

Αφου σου αρεσει πολυ το συστημα γιατι να το πειραξεις;

Τι θα ηθελες να αλλαξει στον ηχο του;

Economo
κατά βάση αυτό που λέει ο Πάνος
κατά δευτερο επιτρέπονται ελάχιστες αλλαγές ανάλογα του κυκλωματος, αλλιως η κατασταση ξεφευγει και θέλει ολο από την αρχή.
κατα τρίτο η κατασταση είναι αναστρεψιμη αν εισαι προσεκτικός και δεν γίνει ζημιά.

Τι ακριβώς θέλεις να αλλάξεις στον ηχο?

Αφου σου αρεσει πολυ το συστημα γιατι να το πειραξεις;

Τι θα ηθελες να αλλαξει στον ηχο του;

Τίποτα βρε Πάνο μου,

απλά διαβάζω ότι αν πειράξω το cross, θα έχω "σίγουρα" καλύτερο αποτέλεσμα σε διάφορες παραμέτρους, ό,τι κατηγορίας ηχείο κι αν έχω, γιατί οι κατασκευαστές για κάποιο λόγο (που σίγουρα είναι οικονομικός), δεν εγκαθιστούν τα καλύτερα υλικά της πιάτσας.

Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνω από τα πρώτα post του νήματος...

Αν κοιταζοντας το κρος δεις κατι που σε κανει να πιστευεις οτι επιδεχεται βελτιωσης,καλο ειναι να πειραματιστεις,δεν λεω,απλα οπως ειπαν αλλοι φιλοι,προσεκτικα και να ειναι κατι που θα μπορει να επανελθει στην αρχικη κατασταση,σε περιπτωση που δεν σου αρεσει.

Economo
κατά βάση αυτό που λέει ο Πάνος
κατά δευτερο επιτρέπονται ελάχιστες αλλαγές ανάλογα του κυκλωματος, αλλιως η κατασταση ξεφευγει και θέλει ολο από την αρχή.
κατα τρίτο η κατασταση είναι αναστρεψιμη αν εισαι προσεκτικός και δεν γίνει ζημιά.

Τι ακριβώς θέλεις να αλλάξεις στον ηχο?

Καλησπέρα, όπως είπα και στον Πάνο δε θέλω να αλλάξω τίποτα (προς το παρόν...).

Απλά το νήμα λέει εν ολίγοις (ή κατάλαβα ότι λέει) πως αν πειραματιστώ με αλλαγή των υλικών του cross, το αποτέλεσμα μπορεί να με εκπλήξει.
Δεν λέει ότι: Αν δεν σας αρέσει ο ήχος σας, πειράξτε το cross.
Λέει ότι αν το πειράξεις επιτυχώς, έχεις βελτίωση που δεν θα πιστεύεις στα αυτιά σου!

Οπότε, απάντάω.. Ποιός δε θέλει βελτίωση στο σύστημά του, αν πρόκειται για λίγα ευρώ (και πολύ κόπο :))???
Π.χ. στο πολύ καλό σύστημά του ο wind, άλλαξε το καλώδιο της παροχής και το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν αισθητά καλύτερο.

Αυτή την αίσθηση της βελτίωσης μου έδωσε η συζήτηση στο νήμα κ γι' αυτό την πήγα παρακάτω...

Όσο για το 3ο θέμα, έχω στο μυαλό μου ότι, όταν πρέπει να επέμβω στο cross και να εφαρμόσω 4-5 πυκνωτές και 2-3 αντιστάσεις, όσο προσεκτικός και να είμαι, κάτι θα χαλάσω...
Εδώ βέβαια μπορεί να έχω και λάθος, γιατί δε γνωρίζω πως γίνεται το βάλε - βγάλε, αλλά όταν κάποιοι ακούν την κόλληση, κι εγώ θα έχω αλλάξει τα "φώτα" στα σημεία επαφής πυκνωτών - αντιστάσεων, δεν ξέρω ξαναγυρνώντας στην αρχική κατάσταση, αν θα έχω μια ΜΚΙΙ εκδοχή της αρχικής (προς το χειρότερο...) :stickyman:

Πάντως, το γεγονός ότι και οι 2 που μου απαντήσατε ξεκινήσατε από την ερώτηση "τι δε μου αρέσει στο σύστημα", είναι ίσως ενδεικτικό ότι στο μυαλό των περισσοτέρων ισχύει το "πειραματίζομαι όταν κάτι μου λείπει ώστε να το βελτιώσω", έτσι?
Ή μήπως όχι?? :nounder:

Αν κοιταζοντας το κρος δεις κατι που σε κανει να πιστευεις οτι επιδεχεται βελτιωσης,καλο ειναι να πειραματιστεις,δεν λεω,απλα οπως ειπαν αλλοι φιλοι,προσεκτικα και να ειναι κατι που θα μπορει να επανελθει στην αρχικη κατασταση,σε περιπτωση που δεν σου αρεσει.

Άρα ως διαδικασία, λες ότι, πρώτα βλέπω τι χρησιμοποιεί ο κατασκευαστής και μετά μιλάω με τους "γκουρού" να δω αν προτείνεται κάποια αλλαγή που να αξίζει τον κόπο.
Και ότι μετά από 2,3,4 σενάρια δοκιμών, αν θέλω, γυρίζω πίσω, μάλλον χωρίς επίπτωση.
ΟΚ it makes sense...
Το πώς θα κάνω το Α-Β μένει να κανονίσω... :)