Αν οι εξωγήινοι επικοινωνήσουν μαζί μας, τι πρέπει να απαντήσουμε;

Απάντηση: Re: Αν οι εξωγήινοι επικοινωνήσουν μαζί μας, τι πρέπει να απαντήσουμε;

Από την άλλη, ο Voyager 2 ταξιδεύει με μια τρομακτική ταχύτητα 60.000 χιλιομέτρων την ώρα. Παρόλα αυτά, ενώ ταξιδεύει πλέον επί 40 χρόνια, μόλις που κατάφερε να βγει από το ηλιακό σύστημα. Για να φτάσει στο κοντινότερο άστρο χρειάζεται άλλα 70.000 χρόνια. Ναι, 70 χιλιάδες χρόνια ταξιδιού.... όμως είναι επίσης πολύ πιθανό ότι δεν θα τους συναντήσουμε ποτέ, διότι οι αποστάσεις είναι τεράστιες.

Παντως,
επειδη ειχαμε ανοιξει παρεμφερη κουβεντουλα σε ποστακι αρκερα παλιο (για Διαστημικα Ταξιδια)
με ενα 10% της ταχυτητας του φωτος χρειαζομαστε μονο 42 .2 χρονια ταξιδιου μεχρι τον Eγγυτατο του Κενταυρου.
Δεν ειναι τοσο τραβηγμενη πιθανοτητα να φτασουμε αυτην την ταχυτητα στα επομενα 100 η 200 χρονια.
Και ουτε πλησιαζουμε τοσο πολυ το C ωστε να εμπλακουμε με τα Σχετικιστικα (διαστολες χρονου).

Το τι ισχυ χρειαζεται για το 10% του C ...... ειναι μια αλλη μεγαλη κουβεντα (και δυσκολια).
Ομως, η Φυση ... τουλαχιστον για μεχρι τον Εγγυτατο του Κενταυρου ... δεν μας βαζει περιορισμους
(περα απο τους προφανεις δικους μας, που θα κανιβαλιστουμε μεταξυ μας, 42 χρονια στο ιδιο σκαρι).
Υπαρχει και η Κρυογονικη ....

Εαν φτασουμε εκει, το ζητημα ειναι που θα ζησουμε, γιατι μεσα στο αστροπλοιο θα αυτοκτονησουμε.
Γιαυτο ειναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ υποθεση αυτο που κανει το Kepler (αλλα και το Spitzer). Oι πιθανοτητες
ΔΕΝ ειναι με το μερος μας. Δηλαδη να βρουμε τοσο κοντα earth-like πλανητη. Δεν αυταπατωμαι.
Και αν δεν βρεις προορισμο που να σε σηκωνει .... δεν ξεκινας να πας πουθενα.

Απο την αλλη, γιατι, ντε και καλα, πρεπει να παμε αυτοπροσωπως ? Μηχανες Von Neuman δεν μπορουν
να κανουν δουλεια για μας ? Ανοιγονται καποιες προοπτικες (αν βγαλουμε τον ανθρωπο απο το ταξιδι).
Και για το Α του Κενταυρου, και για το Ε του Ηριδανου, και για τον Σειριο ... και ακομα παραπερα.

Re: Απάντηση: Αν οι εξωγήινοι επικοινωνήσουν μαζί μας, τι πρέπει να απαντήσουμε;

Εννοεί σύμφωνα με τις πιθανότητες.

Aκριβως .... Γιαννη (και Γιωργο) !

Οι πιθανοτητες δεν ειναι κατι που ερμηνευεται κατα το δοκουν !
Δηλαδη ... αφου ΔΕΝ βρηκαμε κανεναν ... ΜΙΑ ειναι η φωλια.
Και ποσο ψαξαμε για να βρουμε ... "κανεναν" ?
Ποσο εξω απο την φωλια μας, μπουσουλησαμε ?
Τι εργαλεια εχουμε στην διαθεση μας ?...

Για τις πιθανοτητες ΟΚ.

Αλλα στις πιθανοτητες δεν υπαρχει αποκλειεται (υπεθυμιζω...Δεν γινεται να ειμαστε η μοναδικη φωλια ... )
Υπαρχει πιθανοτητα σημαινει δεν ξερω εαν υαρχει η δεν υπαρχει και οι πιθανοτητες ειναι ... κλπ

Το αποκλειεται εμενα μου μοιαζει σαν ενας ποθος που θελουμε Sony και καλα να ειναι ετσι.
Και το ολο σκεπτικο περι αυτου περισσοτερο ψυχολογικο παρα λογικο μου φαινεται σαν πεδιο.
"Θελουμε εξωγηινους εδω και τωρα"...
Καλο κουραγιο... το υπολοιπο στα λογια της ημερας ;)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αν οι εξωγήινοι επικοινωνήσουν μαζί μας, τι πρέπει να απα

..........

Από κει και πέρα, είναι πολύ δύσκολο, μάλλον απίθανο, να φτάσουμε ποτέ στον διπλανό *αστέρα* (!). Στον διπλανό γαλαξία δεν έχει κάν νόημα να το συζητάμε. Οπότε για την επικοινωνία με τους εξωγήινους, μικρή σημασία έχει αν είναι 2 τρις οι γαλαξίες ή αν είναι 200 δις ή αν είναι και 20 τρις...

Τα ειπες ολα σε μια φραση.

Re: Απάντηση: Re: Αν οι εξωγήινοι επικοινωνήσουν μαζί μας, τι πρέπει να απαντήσουμε;

Η τωρινη μας εξελιξη ... ΠΙΑ ... ΔΕΝ ειναι γραμμικη.
Γραμμικα πηγαινε (ισως) απο τον αυστραλοπιθηκο στον Habilis και απο τον Erectus στον Νεατερνταλ.
Τωρα .... ακολουθει καμπυλη. Αλλοι λενε γεωμετρικη ... αλλοι λενε εκθετικη ! Θα δειξει ....
Σκέφτομαι το Μάυρο Σύννεφο του Hoyle...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αν οι εξωγήινοι επικοινωνήσουν μαζί μας, τι

Συμφωνω,
αλλα απαντησα σε μια ειδηση (απο ενα λινκ) και καπως νιωθω την αναγκη να το επεξεργαστω.
Ειδικος δεν ειμαι (το χω ξαναπει). Παντως, τα τηλεσκοπια μας ΠΑΝΤΑ θα βλεπουν παρελθον.
Το θεμα ειναι ΑΝ θα βρουμε εναν τροπο (στο πολυ μακρινο μελλον) να δουμε τι υπαρχει
ΣΗΜΕΡΑ σε αποσταση 13 δις ετων φωτος (φυσικα, ΔΕΝ θα στηριζεται σε φωτονικη πληροφορια).
Σημερα ... ειναι αδιανοητο αυτο.

Οσον αφορα το πληθος γαλαξιων ... ας περιμενουμε να μιλησουν οι ειδικοι.
Εγω παντως ειμαι (συναισθηματικα) ΥΠΕΡ του μεγαλυτερου πληθους (> 200 δις).

Δεν έχει καν νόημα να πούμε " τι υπαρχει ΣΗΜΕΡΑ σε αποσταση 13 δις ετων φωτος".

Αυτά τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί πριν από 100 και βάλε χρόνια με την θεωρία της σχετικότητας. Ο χώρος και ο χρόνος σε μεγάλες αποστάσεις είναι πράγματα συνδεδεμένα.

Τέλος πάντων. Δεν τα έχεις καταλάβει ούτε καν επιφανειακά. Και σίγουρα δεν είσαι ο μόνος. Είναι δύσκολες έννοιες για όλους μας, έστω και αν έχουν γραφεί πριν από 100 χρόνια και έχουν πειραματικά αποδειχθεί πολλές φορές ενδιάμεσα, και έχουν γραφεί πολλά εκλαϊκευτικά βιβλία για τα θέματα αυτά.

Πάντως η διαφορά που έχεις με τους υπόλοιπους είναι ότι εσύ γράφεις συνεχώς για θέματα για τα οποία δεν καταλαβαίνεις ούτε τις βασικές έννοιες! Είναι εντυπωσιακό! Λες ότι δεν είσαι ειδικός, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζεις ασταμάτητα χαχαχα! Και συγνώμη που παίρνω θάρρος να μιλήσω ευθέως, αλλά προσωπικά μου έχεις δημιουργήσει την εντύπωση ότι αδυνατείς και να μάθεις! Σα να μένεις συνεχώς σταματημένος στο ίδιο σημείο. Ως ένα απλό παράδειγμα, γράφεις "Οσον αφορα το πληθος γαλαξιων ... ας περιμενουμε να μιλησουν οι ειδικοι." ενώ πιο πάνω σου έβαλα άρθρο του Scientific American ακριβώς γι αυτό το θέμα! Ποιοι "ειδικοί" περιμένεις να μιλήσουν;;; (Ρητορικό το ερώτημα... μάλλον δεν θα βγάλω άκρη με την απάντηση! ) Βρε μπας και έπρεπε να γίνεις πολιτικός;;; Και αυτοί κάπως έτσι είναι, μιλάνε ασταμάτητα για θέματα για τα οποία δεν γνωρίζουν, χαχαχα! Ελπίζω χωρίς παρεξήγηση τα σχόλιά μου αυτά. Για κάποιο περίεργο λόγο μου αρέσει να σε διαβάζω, έστω και αν συνήθως είτε δεν καταλαβαίνω τίποτα, είτε (όταν γνωρίζω κάτι για το θέμα) βρίσκω αμέτρητες ανακρίβειες! Περίεργο, αλλά αληθινό!!!

(εντιτ: Έβαλα σε πράσινο όσα έκανα copy paste από το δικό σου κείμενο!...

-Τι είναι για εσένα Θεε μου 1 δις ευρω;
-1 σεντ.
-Τι ειναι για εσένα Θεε μου 13 δις χρόνια;
-1 λεπτό
-Θα μου δώσεις Θεέ μου ένα 1 σεντ;
-Αμέσως! Περίμενε 1 λεπτό......

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αν οι εξωγήινοι επικοινωνήσουν μα

Αυτά τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί πριν από 100 και βάλε χρόνια με την θεωρία της σχετικότητας. Ο χώρος και ο χρόνος σε μεγάλες αποστάσεις είναι πράγματα συνδεδεμένα.

Τέλος πάντων. Δεν τα έχεις καταλάβει ούτε καν επιφανειακά. Και σίγουρα δεν είσαι ο μόνος. Είναι δύσκολες έννοιες για όλους μας, έστω και αν έχουν γραφεί πριν από 100 χρόνια και έχουν πειραματικά αποδειχθεί πολλές φορές ενδιάμεσα, και έχουν γραφεί πολλά εκλαϊκευτικά βιβλία για τα θέματα αυτά.

Πάντως η διαφορά που έχεις με τους υπόλοιπους είναι ότι εσύ γράφεις συνεχώς για θέματα για τα οποία δεν καταλαβαίνεις ούτε τις βασικές έννοιες! Είναι εντυπωσιακό! Λες ότι δεν είσαι ειδικός, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζεις ασταμάτητα χαχαχα! Και συγνώμη που παίρνω θάρρος να μιλήσω ευθέως, αλλά προσωπικά μου έχεις δημιουργήσει την εντύπωση ότι αδυνατείς και να μάθεις! Σα να μένεις συνεχώς σταματημένος στο ίδιο σημείο. Ως ένα απλό παράδειγμα, γράφεις "Οσον αφορα το πληθος γαλαξιων ... ας περιμενουμε να μιλησουν οι ειδικοι." ενώ πιο πάνω σου έβαλα άρθρο του Scientific American ακριβώς γι αυτό το θέμα! Ποιοι "ειδικοί" περιμένεις να μιλήσουν;;; (Ρητορικό το ερώτημα... μάλλον δεν θα βγάλω άκρη με την απάντηση! ) Βρε μπας και έπρεπε να γίνεις πολιτικός;;; Και αυτοί κάπως έτσι είναι, μιλάνε ασταμάτητα για θέματα για τα οποία δεν γνωρίζουν, χαχαχα! Ελπίζω χωρίς παρεξήγηση τα σχόλιά μου αυτά. Για κάποιο περίεργο λόγο μου αρέσει να σε διαβάζω, έστω και αν συνήθως είτε δεν καταλαβαίνω τίποτα, είτε (όταν γνωρίζω κάτι για το θέμα) βρίσκω αμέτρητες ανακρίβειες! Περίεργο, αλλά αληθινό!!!

Εισαι προσβλητικος .... και τα χαχαχα δεν λειαινουν τις προσβολες σου.
Σ'αρεσει να διαβαζεις καποιον που δεν ξερει τι γραφει, ουτε τα βασικα !!!!
Ειτε δεν ξερεις τι σου γινεται, ειτε χαιρεσαι να διαβαζεις ατομα που αυτοξεφτιλιζονται.
Και τα δυο ... δηλωνουν θεματακι .... με σενα τον ιδιο ... οτι και αν ειμαι εγω.
Η θα πρεπει να σταματησεις να με διαβαζεις, ειτε να ζητησεις να με απομακρυνουν.
Μπορει το AVclub να βαλει ενα τεστακι εποπτειας (σε βασικα θεματα)
και οποιος το περναει να μπαινει στην κουβεντα. Οι λοιποι .... απ'εξω.
Θα σας διαβαζουμε.

Πως σου ακουγεται ?

Kαι κατι ακομα ...
"At present, researchers can only directly observe about 10% of the 2 trillion galaxies ..."
... απο το δικο σου λινκ !

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αν οι εξωγήινοι επικοινωνήσουν μα

Απαράδεκτο ποστ....

Καταρχην,

ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ να γνωριζουμε τι συμβαινει ΠΕΡΑ απο τα 13.74 δις ετη φωτος !!!!
1) για να ειμαστε σιγουροι για το ισοτροπο του συμπαντος (και των νομων του)
2) για να κατανοησουμε την γεωμετρια της διαστολης του ... στο ΟΛΟΝ της
(να υπενθυμισω οτι κανεις δεν μας εβαλε στο κεντρο του συμπαντος, αλλες περιοχες
εχουν μεγαλυτερη επιταχυνση και αλλες μικροτερη ... και τα πραγματα γινονται ακομα
πιο περιπλοκα οταν κατανοησουμε οτι το συμπαν ΔΕΝ ειναι μια ευκλειδια σφαιρα !
Οποτε .... δεν εχει κανενα νοημα ? ....)

Τι ακριβως ξεκαθαριστηκε πριν 100 χρονια ?
Οτι ο Χρονος ειναι μια επιπλεον διασταση ? Εγω, το εχω δεχτει (στην καουκα μου)
αλλα να υπενθυμισω οτι ακομα και σημερα, απο επιστημονες αστροφυσικους (οχι εμενα)
υπαρχει περισκεψη στο αν πηραμε ενα ποιοτικο μεγεθος (Χρονο) και το καναμε διασταση.
Ειναι οντως διασταση ? Η ειναι μια πολυ πολυ πολυ ποιοτικη παραμετρος ? ....
Εγω ως ΜΗ-επιστημονας αφηνω μια αμφιβολια (στο πισω μερος της καουκας μου).

Ο Χρονος υπαρχει υφασμενος και στην 1 διασταση (ευθεια) και στις 2 διαστασεις (επιπεδο) και στις
3 διαστασεις (κυβος η σφαιρα). Δεν κατοικει αποκλειστικα στην 4η διασταση !!!! Οπου προκυψει
Αποσταση ... αναφυεται Χρονος (με το πιστολι στον κροταφο), θες δεν θες. Αντιθετα, εαν εγω
ζω πανω (μεσα) σε μια ευθεια ... δεν αναφυονται σημεια ΕΚΤΟΣ της ευθειας (του επιπεδου η του
κυβου που την περικλειει). Ο Χρονος ειναι μπαλαντερ που κολλαει σε καθε πληθος διαστασεων.
Απο την 1η μεχρι την 11η (και παραπερα). Δεν ειναι ουτε Βαλες, ουτε Ρηγας, ουτε Ασσος.
Η 1η διασταση ομως ... ειναι Ασσος. Ξακαθαρα και αυτονοητα. Ρηγας ειναι η επομενη χωρικη
διασταση (Νταμα η επομενη, Βαλες η μεθεπομενη .... και ουτε καθεξης). Δεν μπλεκει
ο ενας στα χωραφια του αλλουνου. Οπως ο Χρονος ....

Η Φυση βεβαια, βλεπει ολους αυτους τους επιμερισμους κα γελαει ! Γιατι η Φυση ΔΕΝ
χρειαζεται διαστασεις. Λειτουργει ως ΟΛΟΝ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΝ. Γιαυτην το συμπαν απλα ...
ΕΙΝΑΙ. Ποιος Χρονος και ποιες Διαστασεις. Ολα ειναι ΕΝΑ .... ομως ... αντε ψαξε βρες
ΤΙ ακριβως ειναι αυτο το ΕΝΑ. Παντως δεν ειναι ενας απλος χωροχρονος (4D brane).
Για να μην παρεξηγηθω (που δεν το αποφευγω παρολη την παιγνιωδη διαθεση μου)
ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ... δεν υπαρχει καλυτερη ερμηνεια του συμπαντος απο αυτην του
Αλβερτου (Αινσταιν). Ομως, οπως εχει αποδειξει η ιστορια, ο Νευτωνας δεν αμφισβητειται
πανω στο αδρανειακο συστημα της Γης, αλλα ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ο Αλβερτος σε περιπτωσεις
οπου ειτε φτανουμε την ταχυτητα ενος φωτονιου, ειτε το βαρυτικο πεδιο δεν αφηνει το
φωτονιο να ξεφυγει. Αρα ... θα ρθει εποχη που ακομα και ο Αλβερτος θα επικαλυφθει και
ενσωματωθει σε κατι ακομα μεγαλυτερο. Δεν ειναι το τερμα του δρομου, ο Αλβερτος.

Οσον αφορα την συνδεσιμοτητα των παντων, δεν εγραψα πουθενα οτι τα 15 δις ετη φωτος
απο μας (ο χωρος εκει περα) δεν συνδεεται με μας. Χωρικα και Χρονικα. Απλα εχω περιεργεια
για τους 2 παραπανω λογους που εγραψα. Και δεν εχω μονο εγω αυτην την περιεργεια.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αν οι εξωγήινοι επικοινωνήσουν μαζί μας, τι

Το ποστ αυτό κανονικά θα έπρεπε να διαγραφεί γιατί περιέχει προσωπικές επιθέσεις σε άλλο μέλος. Δε θα διαγραφεί απλά και μόνο γιατί η συζήτηση έχει προχωρήσει και η απάντηση στο συγκεκριμένο ποστ δε θα έβγαζε νόημα.

Την επόμενη φορά όμως, το ποστ θα φύγει, όπως και ο συντάκτης του-για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα.

Παιδιά αν είναι να'χουμε προσβλητικά ποστ ακόμα και σε θρεντ για εξωγήινους, εντάξει, τι να πω...

@greekΒruin, δεν υπάρχει κάποιο προαπαιτούμενο επιστημονικής κατάρτισης για το AVCLUB, ειδικά δε για ένα θρεντ που βρίσκεται στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Εξάλλου, η κοσμολογία από μόνη της χωράει πολύ 'bending', και πολλά απ'οσα σήμερα θεωρούμε ως δεδομένα, τα χρωστάμε σε κόσμο που σκέφτηκε εκτός κουτιού (και χλευάστηκε σχετικώς).

Θέλω να πιστεύω ότι δεν είχες διάθεση να προσβάλεις, αλλά απ'την άλλη δε μπορώ να καταλάβω τι νόημα είχε αυτό αν όχι την προσβολή. Αφήστε και κάτι να πάει στο καλό, δε χρειάζεται κάθε φορά να βγαίνουμε από πάνω για οτιδήποτε.

θρεντ για εξωγήινους. χμμ

λοιπόν, πόσα είδη ζωής υπήρξαν/υπάρχουν στη γη; πολλά, χιλιάδες. Τι κοινό είχαν/έχουν; πολλά, χιλιάδες.
κάποια έκαναν/κάνουν μια δουλειά με άλλο τρόπο. πχ άλλα έχουν μάτια για να βλέπουν, άλλα έχουν κεραίες, άλλα πόδια για να περπατούν, άλλα σέρνονται για να μετακινηθούν κτλ κτλ.

Στο σύμπαν λοιπόν, εφόσον αποτελείται από πλανήτες και άστρα, δεν μπορεί παρά να υπάρχει ζωή παραπλήσια με αυτήν της γης, αν τέλος πάντων υπάρχει. Αν έχουν περάσει το στάδιο των μικροβίων, σίγουρα τα όντα αυτά θα έχουν μάτια, μύτη, άκρα όπως οι σημερινοί ζωντανοί οργανισμοί (όχι μόνο ο άνθρωπος). Αυτά της ξηράς τουλάχιστον.

Επομένως αν είναι κακοί μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με τα όπλα που διαθέτουμε, τι παραπάνω να έχουν. Να γίνονται αόρατοι; Να έχουν λέιζερ; Έχουμε κι εμείς. Να έχουν αυτά που έχουμε σκεφτεί στην αχαλίνωτη φαντασία μας; Ακόμα κι έτσι, ο Trump και ο Πούτιν έχουν stealth και δεν ξέρω γω τι άλλο. Αν και πιστεύω δεν θα χρειαστούν. Τα σάπια ο Κιμ Γιονγκ να εκτοξεύσει θα καεί το πελεκούδι. Επομένως όσον αφορά δύναμη πυρός δεν τίθεται θέμα. Είμαστε τα όντα που έχουν κάνει κατάληψη τη Γη, βοηθηθήκαμε κάποτε από την εξάλειψη των δεινοσαύρων αλλά πλέον ποιος να μας την πει; Λέτε να μην μπορούμε να κάνουμε κατάληψη άλλους πλανήτες; Εύκολα. Είμαστε το χειρότερο ον στο γνωστό σύμπαν.

Και πλανήτη γεμάτο με κακούς δεινόσαυρους να βρούμε, θα τους αφανίσουμε στο πι και φι. Στο σημείο που έχουμε φτάσει με όπλα μαζικής καταστροφικής κτλ, είμαστε οι κακοί του διαστήματος. Τέλος.

Το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε και ένα μηχάνημα να αφανίζουμε/μετακινούμε αστερειδείς εφόσον βρεθούν στο δρόμο μας. Μόλις το φτιάξουμε να είστε σίγουροι πως θα θέλουμε να μετακινούμε και πλανήτες με αυτό...

Οι "κακοί" του Κόσμου θεωρώ πως είναι οι ιοί. Είτε υπάρχουν μόνο εδώ, είτε και αλλού, αυτοί είναι η πραγματική απειλή γιά μονοκύτταρους και πολυκύτταρους. Δε χρειάζεται νοημοσύνη για να υπάρξει ο απόλυτος δολοφόνος, το αντίθετο θα έλεγα. Αν υπάρχει εξελιγμένη ζωή κάπου αλλού, που πολύ αμφιβάλλω, κινδυνεύει εξ´ίσου απο την πιό απλή "μορφή ζωής".

θρεντ για εξωγήινους. χμμ

λοιπόν, πόσα είδη ζωής υπήρξαν/υπάρχουν στη γη; πολλά, χιλιάδες. Τι κοινό είχαν/έχουν; πολλά, χιλιάδες.
κάποια έκαναν/κάνουν μια δουλειά με άλλο τρόπο. πχ άλλα έχουν μάτια για να βλέπουν, άλλα έχουν κεραίες, άλλα πόδια για να περπατούν, άλλα σέρνονται για να μετακινηθούν κτλ κτλ.

Στο σύμπαν λοιπόν, εφόσον αποτελείται από πλανήτες και άστρα, δεν μπορεί παρά να υπάρχει ζωή παραπλήσια με αυτήν της γης, αν τέλος πάντων υπάρχει. Αν έχουν περάσει το στάδιο των μικροβίων, σίγουρα τα όντα αυτά θα έχουν μάτια, μύτη, άκρα όπως οι σημερινοί ζωντανοί οργανισμοί (όχι μόνο ο άνθρωπος). Αυτά της ξηράς τουλάχιστον.

Επομένως αν είναι κακοί μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με τα όπλα που διαθέτουμε, τι παραπάνω να έχουν. Να γίνονται αόρατοι; Να έχουν λέιζερ; Έχουμε κι εμείς. Να έχουν αυτά που έχουμε σκεφτεί στην αχαλίνωτη φαντασία μας; Ακόμα κι έτσι, ο Trump και ο Πούτιν έχουν stealth και δεν ξέρω γω τι άλλο. Αν και πιστεύω δεν θα χρειαστούν. Τα σάπια ο Κιμ Γιονγκ να εκτοξεύσει θα καεί το πελεκούδι. Επομένως όσον αφορά δύναμη πυρός δεν τίθεται θέμα. Είμαστε τα όντα που έχουν κάνει κατάληψη τη Γη, βοηθηθήκαμε κάποτε από την εξάλειψη των δεινοσαύρων αλλά πλέον ποιος να μας την πει; Λέτε να μην μπορούμε να κάνουμε κατάληψη άλλους πλανήτες; Εύκολα. Είμαστε το χειρότερο ον στο γνωστό σύμπαν.

Και πλανήτη γεμάτο με κακούς δεινόσαυρους να βρούμε, θα τους αφανίσουμε στο πι και φι. Στο σημείο που έχουμε φτάσει με όπλα μαζικής καταστροφικής κτλ, είμαστε οι κακοί του διαστήματος. Τέλος.

Το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε και ένα μηχάνημα να αφανίζουμε/μετακινούμε αστερειδείς εφόσον βρεθούν στο δρόμο μας. Μόλις το φτιάξουμε να είστε σίγουροι πως θα θέλουμε να μετακινούμε και πλανήτες με αυτό...
Βρε συ ...
τοση αισιοδοξια σε ΤΕΤΟΙΟ θεμα, δεν εχω πετυχει στην ζωη μου ΟΛΟΚΛΗΡΗ.
Τι παραπανω να εχουν ?

Θα σου απαντησω εγω ... για να σε περισωσω απο τους υπολοιπους :
οτι παραπανω διαθετει ενα πρωτευον (πιθηκακι) απο ενα ακαρεο !

(και οπως ειδες δεν εβαλα στην εξισωση την τεχνολογια ...
μονο βιολογικη εξελιξη και μονο με γηινα κριτηρια ...
εαν βαλω την τεχνολογια, δεν θα υπαρξει μετρο συγκρισης !)

Απάντηση: Re: Αν οι εξωγήινοι επικοινωνήσουν μαζί μας, τι πρέπει να απαντήσουμε;

Οι "κακοί" του Κόσμου θεωρώ πως είναι οι ιοί. Είτε υπάρχουν μόνο εδώ, είτε και αλλού, αυτοί είναι η πραγματική απειλή γιά μονοκύτταρους και πολυκύτταρους. Δε χρειάζεται νοημοσύνη για να υπάρξει ο απόλυτος δολοφόνος, το αντίθετο θα έλεγα. Αν υπάρχει εξελιγμένη ζωή κάπου αλλού, που πολύ αμφιβάλλω, κινδυνεύει εξ´ίσου απο την πιό απλή "μορφή ζωής".

Για καποιο λογο, φιλε Νικο, επι 3 δις χρονια ... δεν βρηκαν τον τροπο (οι ιοι) να αφανισουν τους πολυκυτταρους (και εμας).
Παρολη την απαραμιλλη ταχυτητα μεταλλαξης που διαθετουν. Ομως σε εναν πλανητη με προβαδισμα αλλα 4 δις ετη ...
εαν βγαλουμε τις στολες ... ΕΚΕΙ ... πραγματικα φοβαμαι :afraid:

Καταρχην,

ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ να γνωριζουμε τι συμβαινει ΠΕΡΑ απο τα 13.74 δις ετη φωτος !!!!
1) για να ειμαστε σιγουροι για το ισοτροπο του συμπαντος (και των νομων του)
2) για να κατανοησουμε την γεωμετρια της διαστολης του ... στο ΟΛΟΝ της
(να υπενθυμισω οτι κανεις δεν μας εβαλε στο κεντρο του συμπαντος, αλλες περιοχες
εχουν μεγαλυτερη επιταχυνση και αλλες μικροτερη ... και τα πραγματα γινονται ακομα
πιο περιπλοκα οταν κατανοησουμε οτι το συμπαν ΔΕΝ ειναι μια ευκλειδια σφαιρα !
Οποτε .... δεν εχει κανενα νοημα ? ....)

Τι ακριβως ξεκαθαριστηκε πριν 100 χρονια ?
Οτι ο Χρονος ειναι μια επιπλεον διασταση ? Εγω, το εχω δεχτει (στην καουκα μου)
αλλα να υπενθυμισω οτι ακομα και σημερα, απο επιστημονες αστροφυσικους (οχι εμενα)
υπαρχει περισκεψη στο αν πηραμε ενα ποιοτικο μεγεθος (Χρονο) και το καναμε διασταση.
Ειναι οντως διασταση ? Η ειναι μια πολυ πολυ πολυ ποιοτικη παραμετρος ? ....
Εγω ως ΜΗ-επιστημονας αφηνω μια αμφιβολια (στο πισω μερος της καουκας μου).

Ο Χρονος υπαρχει υφασμενος και στην 1 διασταση (ευθεια) και στις 2 διαστασεις (επιπεδο) και στις
3 διαστασεις (κυβος η σφαιρα). Δεν κατοικει αποκλειστικα στην 4η διασταση !!!! Οπου προκυψει
Αποσταση ... αναφυεται Χρονος (με το πιστολι στον κροταφο), θες δεν θες. Αντιθετα, εαν εγω
ζω πανω (μεσα) σε μια ευθεια ... δεν αναφυονται σημεια ΕΚΤΟΣ της ευθειας (του επιπεδου η του
κυβου που την περικλειει). Ο Χρονος ειναι μπαλαντερ που κολλαει σε καθε πληθος διαστασεων.
Απο την 1η μεχρι την 11η (και παραπερα). Δεν ειναι ουτε Βαλες, ουτε Ρηγας, ουτε Ασσος.
Η 1η διασταση ομως ... ειναι Ασσος. Ξακαθαρα και αυτονοητα. Ρηγας ειναι η επομενη χωρικη
διασταση (Νταμα η επομενη, Βαλες η μεθεπομενη .... και ουτε καθεξης). Δεν μπλεκει
ο ενας στα χωραφια του αλλουνου. Οπως ο Χρονος ....

Η Φυση βεβαια, βλεπει ολους αυτους τους επιμερισμους κα γελαει ! Γιατι η Φυση ΔΕΝ
χρειαζεται διαστασεις. Λειτουργει ως ΟΛΟΝ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΝ. Γιαυτην το συμπαν απλα ...
ΕΙΝΑΙ. Ποιος Χρονος και ποιες Διαστασεις. Ολα ειναι ΕΝΑ .... ομως ... αντε ψαξε βρες
ΤΙ ακριβως ειναι αυτο το ΕΝΑ. Παντως δεν ειναι ενας απλος χωροχρονος (4D brane).
Για να μην παρεξηγηθω (που δεν το αποφευγω παρολη την παιγνιωδη διαθεση μου)
ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ... δεν υπαρχει καλυτερη ερμηνεια του συμπαντος απο αυτην του
Αλβερτου (Αινσταιν). Ομως, οπως εχει αποδειξει η ιστορια, ο Νευτωνας δεν αμφισβητειται
πανω στο αδρανειακο συστημα της Γης, αλλα ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ο Αλβερτος σε περιπτωσεις
οπου ειτε φτανουμε την ταχυτητα ενος φωτονιου, ειτε το βαρυτικο πεδιο δεν αφηνει το
φωτονιο να ξεφυγει. Αρα ... θα ρθει εποχη που ακομα και ο Αλβερτος θα επικαλυφθει και
ενσωματωθει σε κατι ακομα μεγαλυτερο. Δεν ειναι το τερμα του δρομου, ο Αλβερτος.

Οσον αφορα την συνδεσιμοτητα των παντων, δεν εγραψα πουθενα οτι τα 15 δις ετη φωτος
απο μας (ο χωρος εκει περα) δεν συνδεεται με μας. Χωρικα και Χρονικα. Απλα εχω περιεργεια
για τους 2 παραπανω λογους που εγραψα. Και δεν εχω μονο εγω αυτην την περιεργεια.

Μα όχι 100 χρόνια πριν αλλά 2000 χρόνια πριν έχει δοθεί η απάντηση από τον Επίκουρο, από τον Πλάτωνα και τους υπόλοιπους.
Ο χρόνος που μετράμε εμείς ως 13,7 δις έτη, είναι ένα σχετικό ως προς εμάς τους ανθρώπους χρονικό διάστημα στο δικό μας σύστημα αναφοράς. Αυτό το σύστημα αναφοράς είναι κάτω από τον αδιανόητο? για εμάς άχρονο χρόνο που όλα όσα έχουν συμβεί συμβαίνουν και θα συμβούν βρίσκονται ταυτοχρόνως? μαζί. Φευγαλέα για κάποια δευτερόλεπτα μερικές φορές όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι παρελθόν παρόν και μέλλον είναι ένα και το αυτό, αλλά αμέσως το διαγράφουμε ως πραγματικότητα γιατί λειτουργούμε μέσα στο σύστημα μας και ο γραμμικός χρόνος του δικού μας συστήματος μας ξαναεπαναφέρει στα ρολόγια μας στους ήχους στις εικόνες και στην ζωή μας.