Οk ...
ας αρχισουμε απο τα εντελως βασικα !
Ποια ειναι η παραμετρος με την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ επιρροη στο τελικο αποτελεσμα ?
Λογικο δεν ειναι να ειμαστε οσο το δυνατον πιο συγκρατημενοι μαζι της ?
Ας τα παρουμε ενα-ενα και τα υπολοιπα ...
O ρυθμος γεννησης αστρων R* (ανα ετος) ειναι απο 1.5 μεχρι 7 (αλλα στην κατανομη τα περισσοτερα μαζευονται στο 3).
Η πιθανοτητα πλανητων γυρω απο καθε αστρο Fp (μετα την πολυετη ερευνα του Kepler) μαλλον τεινει στο 1.0 !!!!
Δηλαδη καθε αστρο εχει πλανητες (η εστω εναν πλανητη). Μεχρι εδω καλα ...
Ομως ... το τηλεσκοπιο στραφηκε ΣΚΟΠΙΜΑ σε μια περιοχη οπου τα περισσοτερα αστρα εχουν περιπου την ιδια μεταλλικοτητα
με τον ... Ηλιο μας !!!!! Αρα οι πλανητες τους εχουν εξαιρετικα μεγαλες πιθανοτητες να εχουν Ανθρακα (και λοιπα μεταλλα)
παρα πολυ κοντα στην γηινη ποσοστωση !!! Aυτο, ειναι αυτονοητα ΜΗ-αντιπροσωπευτικο στο τι υπαρχει στον υπολοιπο γαλαξια.
Και εκτροχιαζει τις εκτιμησεις βασει των μετρησεων του Kepler. Αρα ο Ne ... ειναι η πρωτη παραμετρος με πολυ μεγαλο ποσοστο
αβεβαιοτητας. Να υπενθυμισω οτι το Kepler εψαξε σε μια περιοχη με μονο 150.000 αστερια. Ο γαλαξιας εχει 200 ΔΙΣ αστερια !!!
Το δειγμα ειναι σκανδαλωδους μικρο. Τα μεγαλα αστρα εχουν τοσο ισχυρους ηλιακους ανεμους που ακομα και αν οι πλανητες τους
βρισκονται κατι δεκαδες (με εκατονταδες) AUs μακρια απο το αστρο (αρα ΣΙΓΟΥΡΑ το νερο πανω τους ειναι παγωμενο ως γρανιτης)
οι ατμοσφαιρες τους εχουν "σκουπιστει" απο το σαρωμα των ανεμων και οι επιφανειες τους ιονιζονται με Κρονια μοχθηρια.
No man's land .... end of story ! Και ειναι και κατι ακομα ....
Ξερετε τι χρειαζεται για να παμε απο δω ...
..... εδω ? ....
Εναν λιωμενο πυρηνα (και μανδυα) που ΠΟΤΕ δεν πηραν μπρος (γεωδυναμο) ωστε να τριφτουν τα μεταλλα.
ΤΟΣΟ ... ΑΠΛΑ ! Tιποτε αλλο (δραματικοτερο η πολυπλοκοτερο).
Οι παραμετροι Fl, Fi και Fc ..... ειναι ακομα πιο δυσκολες να ανιχνευθουν (και ας φαινονται ευκολες).
Aπο και ως που, η Ζωη ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ θα προκυψει σε πλανητες που εχουν ιδανικες συνθηκες για αυτην ?
Βρηκαμε πως παμε απο τα αμινοξεα στα DNA ? ΟΧΙ ... ! Μπορει να αναπαραξαμε συνθηκες αρχεγονης Γης εργαστηριακα αλλα ...
το μονο που παρατηρησαμε ηταν ΤΑΣΗ για αυτοοργανωση (στα αμινοξεα). Οχι την σκαλωσια του DNA (απ'οσο γνωριζω) !
Aκομα πιο ομιχλωδες οτι ΝΤΕ και ΚΑΛΑ η Ζωη (αν προκυψει και αν οντως στηριζεται στην χημεια του Ανθρακα
γιατι μπορει να στηριζεται και στο Πυριτιο η κατι αλλο εντελως ανηκουστο) θα φτασει, some sunny day, στην ευφυια
ενος Homo Australopithecus. Τεραστια (και εντελως αβεβαιη) η μεταβαση απο το πρωτοκυτταρο .... στον πιθηκο.
Εκατομμυρια τα χρονια. Εκατονταδες εκατομμυρια. Οπου η Ζωη (τουλαχιστον πανω στην Γη) σαρωθηκε απο
ΠΕΝΤΕ πολυ μεγαλες λαχταρες (life extinction events). Ξερει κανεις ΠΩΣ ακριβως ξαναεπεστρεψε ? ΟΧΙ.
Απλα το θεωρουμε βεβαιο. Αν ΜΙΑ απο αυτες εξολοθρευε τα παντα (και δεν ειναι καθολου δυσκολο αν εσκαγε
το IK Pegasi στα 20 ε.φ. απο μας) .... δεν θα μασταν εδω σημερα, πανευτυχεις μεσα στην χαζομαρουλα μας
να τρεχουμε για OLED του 500αρικου στην Bλακ Friday. Ομως ειμαστε .... και αυτο σπρωχνει ακομα και τον
εγκρατη επιστημονα σε μια ανεπαισθητη αλαζονεια. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ... ο Thanos δεν τα καταφερε τελικα !
Την Fc παραμετρο ... την αφηνω στην δικη σας κριση.
Για μενα προσωπικα ειναι μαλλον η ευκολοτερη εκτιμηση. ΝΑΙ, καθε τεχνολογικος πολιτισμος θα περασει
απο ηλεκτρομαγνητικη εποχη .... γιατι ειναι τοσο ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ απο το να παει κατευθειαν στα νετρινα.
H σε ακομα πιο απιθανα κβαντα, η τεχνικες που παρακαμπτουν τον χωροχρονο (quantum entangled electrons).
Ηλεκτρομαγνητισμος ειναι το πρωτο πρωτο πραγμα που εκπεμπεις αν βρεις τροπο να αναψεις μια φωτια.
Αλλα ειδατε σε τι λουμπα επεσα και εγω ?
Ο χειρισμος και ανακαλυψη φωτιας απαιτουν ατμοσφαιρα με ευφλεκτα αερια (σε υγροσφαιρες, τραγικα δυσκολοτερο)
ΚΑΙ ...... οργανικο ειδος προκισμενο με χερια (η εστω πλοκαμια). Αμα εισαι φιδι ... πως στο κορακα θα αναψεις φωτια ?
Αν καποιες συνθηκες απαιτησαν αλλη προσεγγιση (δεν ξερω, ουτε παει το μυαλο μου ... αλλα αφηνω ανοιχτο το ενδεχομενο)
Ομως ... δεν μου την σκαπουλαρετε

roud: .... θα μου γραψετε ενα νουμερακι για N :smash: ..... ακομα και αν ειναι λαθος :smash:
Δεν ειναι Γιαννης κερναει, Γιαννης πινει ... η οπτικη μου και αισθητικη μου