επειδή το θέμα έχει ξεφύγει και από αναβάθμιση έχει γίνει μια γενική κουβέντα περί προβολέων, προβλημάτων, αντιπροσωπειών, επίδρασης χώρου στην βιντεοπροβολή τα πράγματα είναι απλά.
στην χαμηλή κατηγορία του χιλιάρικου τα dlp παίζουν μόνα τους. από εκεί και πέρα στην πλευρά των dlp ο 7500 αν παίζει με ίριδα θα δώσει λογικά καλύτερο contrast.
έχω δεί 1070 με 7000 δίπλα δίπλα. χωρίς ίριδα ο 7000 έχανε από τον 1070 λόγο chip dc2 o 7500, dc3 ο 1070. Μόλις μπήκε η ίριδα που δεν την καταλαβαίνεις λειτουργεί πολύ ήπια ο 7000 έδειξε τα δόντια του και άφησε πίσω τον μικρούλη. ο 7500 έχει dc3 και φαντάζομαι ότι και η ίριδα θα παίζει όπως στον 7000.
τον 6600 τον προσπερνάω. Αν και τεχνολογίας lcd δίπλα δίπλα με benq 1300 ή 1100 (δεν θυμάμαι) έχανε στα μαύρα αλλά το συγκεκριμένο κομμάτι ήταν πολύ καλό σε ευκρίνεια για lcd μηχανάκι.
ακολουθεί ο 9200 και ο μικρούλης της sony.
έχω δεί αν θυμάμαι καλά τον Optoma hd25 (ανάλογος του 1070) δίπλα δίπλα με τον 9100 σε τυπικό χώρο μιας έκθεσης καταστήματος με λευκούς τοίχους. Η διαφορά στο κόντραστ ήταν τεράστια και έκανε μπαμ χωρίς μα μου σου του.
ο μικρούλης ο sony (αν δεν κάνω λάθος ο 40) δεν μου άφησε καλή εντύπωση στο μαύρο και αν δεν κάνω λάθος δεν έχει ίριδα που για μένα είναι μειονέκτημα σε τέτοιας κατηγορίας μηχανάκι.
μετά πάμε στους τζίβηδες. έχω δεί τον 55άρη σε ένα τυπικό σαλόνι με τζαμαρία στη μία μεριά και το παντζούρι ανοιχτό με ωραία θέα σε ακρόπολη - λυκαβητό

και ανοιχτόχρωμο τοίχο στην άλλη και το προβόλι κυριολεκτικά έγραφε στα πελέ του το χώρο και έκανε τα δικά του.
Στον ίδιο χώρο είδα και τον 700άρη μετά (ακαλιμπράριστο) και η μεγαλύτερη φωτεινότητα του έβγαζε ένα πέπλο στα φωτεινά το οποίο φαντάζομαι ότι έχει έρθει με το καλιμπρέισον που ακολούθησε. Στα σκοτεινά μάζευες σαγόνια από το πάτωμα.
και κάτι για το φροντισμένο χώρο επειδή τελευταία τυγχάνει να κάνω δοκιμές με μαύρες κουρτίνες που καλύπτουν την πίσω πλευρά και τις πλαινές από την οθόνη μέχρι την θέση θέασης (περίπου 2.5 -3 μέτρα).
Ο προβολέας πέρνει punch και κοντραστ στα φωτεινά πλάνα λόγω αντανακλάσεων αλλά έχω την εντύπωση ότι οι σκοτεινές σκηνές φαίνονται χειρότερες. Αυτό γιατί ακόμα και σε αυτές τις σκηνές οι λευκοί τοίχοι δεν φαίνονται τελείως μαύροι αλλά σαφώς οι αντανακλάσεις είναι πολύ λιγότερες από τα φωτεινά πλάνα όπου όλο το δωμάτιο γίνεται πανάγιος τάφος στην αφή του φωτός. Όταν έχεις μαύρες κουρτίνες γύρω γύρω τότε το μάτι γύρω βλέπει κατράμι και η σκοτεινή σκηνή στον προβολέα φαίνεται πιο ξεπλυμένη. Δεν είμαι ειδικός στα οφθαλμολογικά αλλά το όλο θέμα το αποδίδω στο μάτι και στο πως λειτουργεί η ίριδα του ματιού όχι του προβολέα στο έστω και λίγο φώς και στο σκοτάδι.
Το αν αξίζει κάποιος να πάει 300 ευρώ παραπάνω, 500 παραπάνω, 2000 παραπάνω, 5000 παραπάνω εξαρτάται από τις εμπειρίες του, τις απαιτήσεις του και το πορτοφόλι του. Ισχύει ότι στα ηλεκτρονικά για λίγο καλύτερες επιδόσεις μπορεί να πλήρώσεις διπλάσια τιμή ειδικά όταν πρόκειται για κορυφαίες σε κατηγορία. Το αν αξίζει είναι αλουνού παπά ευαγγέλιο.