Αναβάθμιση προβολεα

Καλά δάσκαλε.
Όπως επιθυμείς.
Χατίρια δεν χαλάω.
Εσύ είδες πρώτος ότι ο BenQ έχει bugs & δεν κάνει save το service menu settings.
Δεν πήγα να σου πάρω τα πρωτεία.

Για τα λοιπά.

Θα το πω όσο πιο απλά ελληνικά μπορώ.
Παίρνουμε έναν W7500.
Παίζουμε με στοκ ρυθμίσεις.
Μετράμε μαύρο με ένα i1 Display ( colorimeter )
Πειράζουμε τις ρυθμίσεις στο service menu.
Μετράμε μαύρο πάλι με το i1 Display.
Μπορούμε στην 2η μέτρηση να είναι χαμηλότερη ναι ή όχι.

Απάντηση: Re: Αναβάθμιση προβολεα

Συμφώνησες με την άποψη svellinis ότι μπορούμε να κάνουμε σταθερή την ίριδα του 7500 και να κερδίσουμε σε μαύρο, κάνω λάθος?φυσικά όχι. Μπορείς τώρα, έστω κατόπιν εορτής αφού σε πληροφόρησα, να δηλώσεις οτι δεν γνώριζες ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται, όχι να προσπαθείς να ξεγλιστρήσεις σαν χέλι εξαιτίας της ημιμάθειας σου. Οχι δεν ρίχνεις το μαύρο του προβολέα στο service menu. Το service menu υπάρχει για να ρυθμίζουν οι μηχανικοί τον προβολέα πριν βγεί για πώληση. Εσένα σου μένει να κάνεις καλιμπράρισμα από το κυρίως μενού του προβολέα και εκεί όσο καλός και αν είσαι , μαύρο καλύτερο δεν μπορείς να πάρεις όπως υποστήριξες.
Για να μην μπερδευόμαστε δεν είπες τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το ότι ένας καλιμπραρισμένος 7500 βγάζει καλύτερο μαύρο από έναν ακαλιμπράριστο (ξαναδιάβασε το ποστ σου), που είναι από μόνο του λάθος. Το ότι δεν κρατάει ο benq ρυθμίσεις σταθερής ίριδας μετά από επανεκκίνηση το έμαθες τώρα, από εμένα, και αντί να με ευχαριστείς που έμαθες κάτι που δεν ήξερες, δυσανασχετείς κιόλας.
Τι να πω, συνέχισε να παραπληροφορείς...

Ακομα και ετσι δεν ειναι τελειως λαθος αφου σε εναν καλιμπραρισμενο προβολεα η φωτεινοτητα ειναι σημαντικα μειωμενη σε σχεση με εναν ακαλιμπραριστο .
Ασε που απο τo service menu εχουν ρυθμιστει μηχανακια και μηχανακια

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μισό βρε Νίκο τώρα...

Όταν βγαίνει ο προβολέας από κούτα είναι εντάξει στο brightness? Το μαύρο του είναι καλά? Το πρώτο πράγμα που κάνουμε δεν είναι να φτιάξουμε την στάθμη του λευκού και του μαύρου?

Αν κάποιος πάρει το μηχάνημα και default το βάλει στην μπρίζα πατώντας το on, θα βλέπει το σωστό μαύρο που μπορεί να αποδώσει ο προβολέας? Για να μην πάω στα levels (video-pc) που πάλι θέλεις ρύθμιση brightness/contrast.

Το ότι το μαύρο της κάθε συσκευής είναι δεδομένο, δεν συζητείται. Για να έρθει, όμως, πολλές φορές αν όχι όλες χρειάζεται πείραγμα στις βασικές ρυθμίσεις.

Αυτο ακριβως !!!

Καλά δάσκαλε.
Όπως επιθυμείς.
Χατίρια δεν χαλάω.
Εσύ είδες πρώτος ότι ο BenQ έχει bugs & δεν κάνει save το service menu settings.
Δεν πήγα να σου πάρω τα πρωτεία.

Για τα λοιπά.

Θα το πω όσο πιο απλά ελληνικά μπορώ.
Παίρνουμε έναν W7500.
Παίζουμε με στοκ ρυθμίσεις.
Μετράμε μαύρο με ένα i1 Display ( colorimeter )
Πειράζουμε τις ρυθμίσεις στο service menu.
Μετράμε μαύρο πάλι με το i1 Display.
Μπορούμε στην 2η μέτρηση να είναι χαμηλότερη ναι ή όχι.

Θα μπορούσες να πάρεις καλύτερο μαύρο απλά κλείνοντας τον φακό με το χέρι σου. Αυτό θεωρείται καλιμπράρισμα?Αυτό που λες τώρα έχει καμία σχέση με αυτό που υποστήριξες σε προηγούμνεο ποστ σου ότι σε καλιμπραρισμένο 7500 έχουμε πολύ καλύτερο μαύρο? Καμία σχέση φίλτατε. Δεν έχει κανένα bug ο 7500, απλά εσύ τώρα έμαθες ότι την δυναμική ίριδα του δεν μπορούμε να την μετατρέψουμε σε βηματική μόνιμα και ταράχτηκες προφανώς.

Βρε παιδιά, μην κολλάμε στο καταραμένο το μαύρο...και αν κλείσουμε τελείως την ίριδα (σε περίπτωση μηχανικής) και κρασσάρουμε και τα μαύρα με το brightness, θα έχουμε σούπερ μαύρα! Και? Θα βλέπεται αυτή η εικόνα?

Αν κρατήσουμε κάποια στάθμη στο λευκό (π.χ. 15 FL), το μαύρο μας οριοθετείται αυτόματα από το κόντραστ (αληθινό και όχι όπως το μετράνε διάφοροι...) του προβολέα. Αν είναι 2000:1, τότε το μαύρο του θα πάει στα 0,0075 FL...so simple.

Re: Απάντηση: Αναβάθμιση προβολεα

Μισό βρε Νίκο τώρα...

Όταν βγαίνει ο προβολέας από κούτα είναι εντάξει στο brightness? Το μαύρο του είναι καλά? Το πρώτο πράγμα που κάνουμε δεν είναι να φτιάξουμε την στάθμη του λευκού και του μαύρου?

Αν κάποιος πάρει το μηχάνημα και default το βάλει στην μπρίζα πατώντας το on, θα βλέπει το σωστό μαύρο που μπορεί να αποδώσει ο προβολέας? Για να μην πάω στα levels (video-pc) που πάλι θέλεις ρύθμιση brightness/contrast.

Το ότι το μαύρο της κάθε συσκευής είναι δεδομένο, δεν συζητείται. Για να έρθει, όμως, πολλές φορές αν όχι όλες χρειάζεται πείραγμα στις βασικές ρυθμίσεις.

Γιάννη μιλάμε για τον 7500. Το ρυθμιστικό της φωτεινότητας παίζει στην ουσία μόνο προς τα πάνω, να αυξήσει την φωτεινότητα δηλαδή (βάλτου μαύρο φόντο από το μενού του χωρίς πηγή και μείωσε το ρυθμιστικό της φωτεινότητας να δεις ότι δεν κάνει τίποτα απολύτως). Στο 50 που είναι, ήδη βρίσκεται στην χαμηλότερη στάθμη του. Πρός τα κάτω απλώς μειώνεις την φωτεινότητα σε άλλα levels και όχι στο 0 ire.Απο κει και πέρα παίζει σε τι πηγή θα τον συνδέσεις ώστε στη ουσία να κάνεις διόρθωση των λανθασμένων levels της πηγής μέσα από την ρύθμιση φωτεινότητας του. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο προβολέας απέκτησε καλύτερο μαύρο, σημαίνει απλά ότι ρύθμισες σωστά ώστε να δεις το μαύρο που βγάζει ο προβολέας και όχι το λάθος level της πηγής. Σαφώς και τα levels που δίνουμε από την πηγή μας πρέπει να είναι σωστά. Αυτό δεν είναι όμως καλιμπράρισμα προβολέα, είναι σωστή εγκατάσταση και παραμετροποίηση των πηγών μας. Με το καλιμπράρισμα δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μαύρο του προβολέα, αυτό είναι σταθερό και δεν αλλάζει, αυτό θέλω να πω, είναι τουλάχιστον λάθος να το διατυπώνουμε έτσι.

Last edited:
Ενας προβολεας δεν κρινεται μονο απο το επιπεδο του μαυρου κρινεται συνολικα απο την ευκρινεια, του την ομοιομορφια του λευκου, την γραμμικοτητα του στους διαφορετικα επιπεδα κορεσμων, το πως αποδιδουν τα ρυθμιστικα του , τον τροπο που λειτουργει η ιριδα την διαρροη φωτος και ενα σωρο αλλα πραγματα και κυριως την αντοχη του στο χρονο .....
Το συνολο θα επρεπε να ενδιαφερει τον φιλο .
Η συζητηση επικεντρωθηκε στην ρυθμιση του προβολεα που πουλησε γιατι δεν του αρεσε το μαυρο και μαλιστα το μωρο του ειπε οτι δεν δοκιμασε να περασει τις ρυθμισεις που του προτεινε για να δει βελτιωση .
Σαφως και σε εναν προβολεα οπως ο 1070 θα ειχε διαφορες
Βελτιωση θα μπορουσε να δει και με ενα γκριζο πανι και με ενα nd2 φιλτρο ....
Αυτες οι σκεψεις δεν ηταν λαθος

Γιάννη μιλάμε για τον 7500. Το ρυθμιστικό της φωτεινότητας παίζει μόνο προς τα πάνω, να αυξήσει την φωτεινότητα δηλαδή (βάλτου μαύρο φόντο από το μενού του χωρίς πηγή και μείωσε το ρυθμιστικό της φωτεινότητας να δεις ότι δεν κάνει τίποτα απολύτως). Στο 50 που είναι ήδη βρίσκεται στην χαμηλότερη στάθμη του. Πρός τα κάτω απλώς μειώνεις την φωτεινότητα σε άλλα levels και όχι στο 0 ire.Απο κει και πέρα παίζει σε τι πηγή θα τον συνδέσεις ώστε στη ουσία να κάνεις διόρθωση των λανθασμένων levels της πηγής μέσα από την ρύθμιση φωτεινότητας του. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο προβολέας απέκτησε καλύτερο μαύρο, σημαίνει απλά ότι ρύθμισες σωστά ώστε να δεις το μαύρο που βγάζει ο προβολέας και όχι το λάθος level της πηγής. Σαφώς και τα levels που δίνουμε από την πηγή μας πρέπει να είναι σωστά. Αυτό δεν είναι όμως καλιμπράρισμα προβολέα, είναι σωστή εγκατάσταση και παραμετροποίηση των πηγών μας. Με το καλιμπράρισμα δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μαύρο του προβολέα, αυτό είναι σταθερό και δεν αλλάζει, αυτό θέλω να πω, είναι τουλάχιστον λάθος να το διατυπώνουμε έτσι.

Ασε το ρυθμιστικο της φωτεινοτητας (το 50 ειναι η μεση παει και πιο κατω ) μιλαμε για το ρυθμιστικο του contrast εαν ειναι στο 50 σου δινει 100 ire λευκο 40 nits και μαυρο 0.8 nits (τυχαια νουμερα ) εαν κατεβασεις το contrast στο 45 και σου δωσει μετρηση 30 nits στο λευκο λες οτι μαυρο θα παρεις παλι 0.8 nits ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναβάθμιση προβολεα

Γιάννη μιλάμε για τον 7500. Το ρυθμιστικό της φωτεινότητας παίζει μόνο προς τα πάνω, να αυξήσει την φωτεινότητα δηλαδή (βάλτου μαύρο φόντο από το μενού του χωρίς πηγή και μείωσε το ρυθμιστικό της φωτεινότητας να δεις ότι δεν κάνει τίποτα απολύτως). Στο 50 που είναι ήδη βρίσκεται στην χαμηλότερη στάθμη του. Πρός τα κάτω απλώς μειώνεις την φωτεινότητα σε άλλα levels.Απο κει και πέρα παίζει σε τι πηγή θα τον συνδέσεις ώστε στη ουσία να κάνεις διόρθωση των λανθασμένων levels της πηγής μέσα από την ρύθμιση φωτεινότητας του. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο προβολέας απέκτησε καλύτερο μαύρο, σημαίνει απλά ότι ρύθμισες σωστά ώστε να δεις το μαύρο που βγάζει ο προβολέας και όχι το λάθος level της πηγής. Σαφώς και τα levels που δίνουμε από την πηγή μας πρέπει να είναι σωστά. Αυτό δεν είναι όμως καλιμπράρισμα προβολέα, είναι σωστή εγκατάσταση και παραμετροποίηση των πηγών μας. Με το καλιμπράρισμα δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μαύρο του προβολέα, αυτό είναι σταθερό κια δεν αλλάζει, αυτό θέλω να πω, είναι τουλάχιστον λάθος να το διατυπώνουμε έτσι.

Νίκο, αυτό που γράφεις δεν μπορεί να ισχύει διότι κάθε πηγή δεν είναι η ίδια. Καταρχάς, δεν υπάρχει κάποια προδιαγραφή από την Μπενκ και κάθε εταιρεία, ποια πηγή θεωρείται αναφοράς σχετικά με τα levels. Και φυσιολογικά δεν το κάνουν για να μην κάνουν διαφήμιση. Τις προάλλες τον ρύθμισα με ένα ποπκορν. Βάζοντας τα σωστά levels, χρειάστηκε να κατεβάσουμε το ρυθμιστικό της φωτεινότητας 2-3 κλικ (αν θυμάται ακριβώς ο Ανδρέας που το σετάραμε ας το γράψει). Τώρα...αν αυτό σημαίνει ότι το ποπκορν περνάει κουκουρούκου σήμα, αυτό δεν το γνωρίζω. Είμαι, όμως, σχεδόν σίγουρος πως διαφοροποιήσεις στα brightness/contrast θα βλέπαμε ακόμα και αν χρησιμοποιούσαμε μια ATI και μια NVidia. Επομένως, δεν βλέπω παράλογο να κατεβαίνει το ρυθμιστικό ώστε να φέρει το μαύρο σωστά ανάλογα με την εκάστοτε συσκευή.

Προφανώς, η όλη παρεξήγηση γίνεται για ορισμούς (καλιμπράρισμα ή όχι) και όχι για την ουσία, διότι και οι δυο σας το ίδιο λέτε.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναβάθμιση προβολεα

Νίκο, αυτό που γράφεις δεν μπορεί να ισχύει διότι κάθε πηγή δεν είναι η ίδια. Καταρχάς, δεν υπάρχει κάποια προδιαγραφή από την Μπενκ και κάθε εταιρεία, ποια πηγή θεωρείται αναφοράς σχετικά με τα levels. Και φυσιολογικά δεν το κάνουν για να μην κάνουν διαφήμιση. Τις προάλλες τον ρύθμισα με ένα ποπκορν. Βάζοντας τα σωστά levels, χρειάστηκε να κατεβάσουμε το ρυθμιστικό της φωτεινότητας 2-3 κλικ (αν θυμάται ακριβώς ο Ανδρέας που το σετάραμε ας το γράψει). Τώρα...αν αυτό σημαίνει ότι το ποπκορν περνάει κουκουρούκου σήμα, αυτό δεν το γνωρίζω. Είμαι, όμως, σχεδόν σίγουρος πως διαφοροποιήσεις στα brightness/contrast θα βλέπαμε ακόμα και αν χρησιμοποιούσαμε μια ATI και μια NVidia. Επομένως, δεν βλέπω παράλογο να κατεβαίνει το ρυθμιστικό ώστε να φέρει το μαύρο σωστά ανάλογα με την εκάστοτε συσκευή.

Προφανώς, η όλη παρεξήγηση γίνεται για ορισμούς (καλιμπράρισμα ή όχι) και όχι για την ουσία, διότι και οι δυο σας το ίδιο λέτε.

Μα ακριβώς το ίδιο πράγμα λέμε Γιάννη. Το ρυθμιστικό της φωτεινότητας του Benq βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο level του όσο αφορά το 0 ire που βγάζει ο προβολέας χωρίς πηγή (γιαυτό σου έφερα και το παράδειγμα του να βάλεις μαύρο φόντο από το μενού του benq ωστε να διαπιστώσεις ότι μειώνοντας το ρυθμιστικό της φωτεινότητας δεν αλλάζει τίποτα στο μαύρο, δείγμα του ότι βρίσκεται στην χαμηλότερη ρύθμιση του). Αν βάλεις πηγή όμως που το χαμηλώτερο level της είναι λάθος, τότε το ρυθμιστικό δουλεύει κανονικά προς τα κάτω ώστε να πιάσεις πάλι το απόλυτο μαύρο που μπορεί να βγάλει ο προβολέας.

Δεν ξερω τι λετε εσεις, αλλα τωρα μετα απο την βηματικη ιριδα και την δυναμικη, επιτελους ανακαλυψα και την υβριδικη.
Μιση ωρα τεστ νυχτιατικα.
JVQ PRIUS τον εκανα λεμε. :laugh:

Γιαννη εισαι θεος... το threat ειναι πιο απολαυστικο και απο ταινια. Κατσε να φερω πατατακια!!

Εγώ δηλαδή δεν παίρνω καθόλου εύσημα δηλαδή βρε που βοήθησα να εξελιχθεί το νήμα σε "hot πολυσέλιδο" μπαμ μπαμ? τσάμπα τόσος κόπος? :grinning-smiley-043

πατατάκια πρωινιάτικα βρε?τελικά τα πάντα είναι θέμα γούστου σε αυτόν το μάταιο κόσμο.. :flipout:

Απάντηση: Re: Αναβάθμιση προβολεα

Εγώ δηλαδή δεν παίρνω καθόλου εύσημα δηλαδή βρε που βοήθησα να εξελιχθεί το νήμα σε "hot πολυσέλιδο" μπαμ μπαμ? τσάμπα τόσος κόπος? :grinning-smiley-043

πατατάκια πρωινιάτικα βρε?τελικά τα πάντα είναι θέμα γούστου σε αυτόν το μάταιο κόσμο.. :flipout:

Καλα, εσυ δεν ξερεις οτι υπαρχουν κατηγοριες πρωινων πατατοφαγων. ?
12278679_432558840202280_8863322159164601676_n.jpg

Re: Epson EH-TW9200 / TW9200W

Καληςπερα επειδη εχω καταλήξει σε αγορα Epson eh tw9200w θα ήθελα τη βοήθεια οςο αφορά την εγκατάσταση .Το κάδρο ειναι 106" 1.0 gain 16:9 εχει μαυρο bolder στο πάνω μέρος 50cm δλδ η εικονα ξεκιναει στα 50 cm απο την οροφή.Το ύψος οροφης ειναι 2,6μ.ΑΠοσταση φακού με οθονη 3,8μ .Αναμεσα στο φακό και στην οθονη υπάρχει ενα δοκαρι που κατεβαίνει απο την οροφή στα 30cm .Το δοκαρι αυτο ειναι σε αποςταςη καπου 2. Μετρα απο το φακό του μηχανήματος .Εγω ειδα οτι τις 106" μπορω να τις ανοίξω απο αυτη την αποςταςη.Το θέμα μου ειναι οτι θέλω να τον βάλω οςο ποιο ψηλά συγκεκριμένα να πάρω βάση 12-15cm.Το κέντρο φακού του epson ειναι 8cm όποτε αποςταςη απο οροφή μέχρι κέντρο φακού 12+8=20cm.Λογικα η εικονα μου θα βρίσκει ψηλά στο μαυρο bolder της οθόνης η ακόμα και στο δοκαρι στα 2 μετρα .Μπορω να παίξω με το φακο προς τα κατω για να φτιάξω το κάδρο μου;Επιςης μπορω να τοποθετήσω τον προβολεα όχι ομόκεντρα με την οθονη αλλα 20-40cm δεξιά;Η καλύτερη τοποθέτηση ειναι το κέντρο φακού να χτυπάει στην αρχή της οθόνης πάνω αλλα αν γινει αυτο θέλω βάση οροφης 30-50cm.Δεδομενου οτι το σπίτι ειναι χαμηλοτάβανο και ο προβολεας ειναι μεγάλος και θα μπει ακριβως πάνω απο το καναπέ δλδ το κεφαλι μου με 30-50cm το αποτέλεσμα θα ειναι αντιαισθητικό.Ευχαριστω για το χρονο σας .Ελπιζω στη βοήθεια σας και ιδιαίτερα απο αυτούς που εχουν το μηχάνημα αυτο

Στο κέντρο της οθόνης ε;

Και αν το βάλουμε στο κέντρο της οθονη ακριβως απέναντι λες και στα 40 cm βρίσκει στο φωτιστικο και στο δοκαρι τις έχεις δει τις φωτο μου Γιάννη δεν μπορω να παίξω με το φακο προ τα κατω;Δλδ στον benq η εικονα έπεφτε χαμηλα και η σήκωνα με το lens shift .Ο σκοπός μου ειναι να μπει κέντρο αλλα με βάση οροφης 12-15cm όποτε θα παμε στα 20!μεχρι το κέντρο του φακού

Δηλαδή αν δεν γίνεται να μη βάλω το μηχάνημα δεξιά η αριστερα αλλα ομόκεντρα .Τωρα αν δεν μπορω να παίξω και πάνω κατω θα εχω θέμα θέλω 30-40 cm βάση

Δλδ πρεπει να μπει καρφί απέναντι εχω μπερδευτεί με την εφαρμογη της epson

Όποτε κύριες Γιάννη ποια η λογική της οριζόντιας και κάθετης μετατόπισης ; Αυτές οι ευκολίες γιατι υπάρχουν Εγω θέλω ευκολία εγκατάστασης αν ειναι έτσι ε τοτε δεν αξίζει να το πάρω

Εδώ πήρε την epson τηλέφωνο και μου είπε οτι σύμφωνα με το εργαλείο υπολογισμού πρεπει να τον βάλω 1 μέτρο και κατι αποςταςη απο την οροφή γιατι λεει εχω μεγάλο περιθώριο πάνω

Την ποιο κουφή απάντηση μου την έδωσε έμπορας Παρτον και μετα κοιτά τη βάση θα βάλεις ε τοτε ειναι αργά

Αν γνωρίζει κάποιος κάτοχος του συγκεκριμένου προβολεα ας με βοηθήσει .Νομιζω οτι ειναι στο σωστό νήμα .Ευχαριστω

Απάντηση: Epson EH-TW9200 / TW9200W

Το σχεδιάγραμμα δείχνει την έκταση μετακίνησης του φακού κάθετα. Ο προβολέας έχει και δυνατότητα για οριζόντια μετατόπιση. Αυτή παραπάνω είναι η ιδανική του θέση διότι το offset του φακού είναι 0 (ο φακός απλά πετάει το φως απέναντι). Αν δεν μπορείς να τον βάλεις έτσι, αναγκαστικά χρησιμοποιείς την μετακίνηση φακού (lens shift) όπως δείχνει το σχέδιο.

Κύριε Γιάννη μέσα στα πλαίσια με τις κουκιδες

Απο οτι βλέπω στο manual το κέντρο φακού ειναι στα 8cm με μια βάση 12cm φτάνουμε στα 20cm μεχρι το κέντρο φακού χωρίς να πείραξω τιποτα που θα αρχίζει η εικονα απο το πάνω μέρος ;

Με μπερδεύει η εφαρμογη της epson οπου την εικονα τη ρίχνει απο την οροφή πάνω πολυ ψηλά ,μα όταν γυρνάς ανάποδα το προβολεα το φως προς τα κατω δεν πάει ;τουλάχιστον στο benq αυτο είχα παρατηρήσει και μάλιστα ο benq ήθελε καπου 40cm βάση

Όταν τον προβολεα τον έχεις σε τραπεζάκι χρυπαει προς τα πάνω

Απάντηση: Re: Epson EH-TW9200 / TW9200W

Καληςπερα επειδη εχω καταλήξει σε αγορα Epson eh tw9200w θα ήθελα τη βοήθεια οςο αφορά την εγκατάσταση .Το κάδρο ειναι 106" 1.0 gain 16:9 εχει μαυρο bolder στο πάνω μέρος 50cm δλδ η εικονα ξεκιναει στα 50 cm απο την οροφή.Το ύψος οροφης ειναι 2,6μ.ΑΠοσταση φακού με οθονη 3,8μ .Αναμεσα στο φακό και στην οθονη υπάρχει ενα δοκαρι που κατεβαίνει απο την οροφή στα 30cm .Το δοκαρι αυτο ειναι σε αποςταςη καπου 2. Μετρα απο το φακό του μηχανήματος .Εγω ειδα οτι τις 106" μπορω να τις ανοίξω απο αυτη την αποςταςη.Το θέμα μου ειναι οτι θέλω να τον βάλω οςο ποιο ψηλά συγκεκριμένα να πάρω βάση 12-15cm.Το κέντρο φακού του epson ειναι 8cm όποτε αποςταςη απο οροφή μέχρι κέντρο φακού 12+8=20cm.Λογικα η εικονα μου θα βρίσκει ψηλά στο μαυρο bolder της οθόνης η ακόμα και στο δοκαρι στα 2 μετρα .Μπορω να παίξω με το φακο προς τα κατω για να φτιάξω το κάδρο μου;Επιςης μπορω να τοποθετήσω τον προβολεα όχι ομόκεντρα με την οθονη αλλα 20-40cm δεξιά;Η καλύτερη τοποθέτηση ειναι το κέντρο φακού να χτυπάει στην αρχή της οθόνης πάνω αλλα αν γινει αυτο θέλω βάση οροφης 30-50cm.Δεδομενου οτι το σπίτι ειναι χαμηλοτάβανο και ο προβολεας ειναι μεγάλος και θα μπει ακριβως πάνω απο το καναπέ δλδ το κεφαλι μου με 30-50cm το αποτέλεσμα θα ειναι αντιαισθητικό.Ευχαριστω για το χρονο σας .Ελπιζω στη βοήθεια σας και ιδιαίτερα απο αυτούς που εχουν το μηχάνημα αυτο

Λοιπόν...έχουμε και λέμε:

Ταβάνι 2,60 μέτρα.
Φακός του προβολέα: 2,40 (12+8)

Οθόνη 106'' στο ύψος σημαίνει 1,32 μέτρα. 1,32 + 50 (μπόρντερ) = 1,82 μέτρα + 15 η κάσα = 1,97 μέτρα. Δηλαδή, η εικόνα σου θα ξεκινάει 63 πόντους από το πάτωμα. Μια χαρά είσαι.

Και άσε τα κύριε...σκέτο Γιάννη αρκεί.:smile:

Άκυρο, δεν είσαι μια χαρά...πρέπει να πάει ο προβολέας λίγο πιο κάτω. Θα το τσεκάρω και θα σου πω.