Αναβάθμιση προενισχυτή audiolab 8000Q

Υπάρχει το service manual ή το σχηματικό για αυτόν τον προενισχυτή;
Κάτι έχει αλλάξει στην ισορροπία του κυκλώματος με την αλλαγή απο 20ΚΩ σε 10ΚΩ ποτ.
Πρέπει να υπάρχουν αντιστάσεις παράλληλα ή εν σειρά και πυκνωτές στην είσοδο του ενεργού κυκλώματος μετά το ποτ που πιθανόν να θέλουν αναπροσαρμογή.
Μπορεί και με την αλλαγή σε 50ΚΩ να μην πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Επίσης η αλλαγές σε τόσο ταλαιπωρημένη πλακέτα δεν είναι καλό.

Υπάρχει το service manual ή το σχηματικό για αυτόν τον προενισχυτή;
όχι δυστυχώς.. τουλάχιστον όχι χωρίς πληρωμή
Κάτι έχει αλλάξει στην ισορροπία του κυκλώματος με την αλλαγή απο 20ΚΩ σε 10ΚΩ ποτ.
αυτό είναι σίγουρο
Πρέπει να υπάρχουν αντιστάσεις παράλληλα ή εν σειρά και πυκνωτές στην είσοδο του ενεργού κυκλώματος μετά το ποτ που πιθανόν να θέλουν αναπροσαρμογή.
Μπορεί και με την αλλαγή σε 50ΚΩ να μην πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
θα φανεί σύντομα..
Επίσης η αλλαγές σε τόσο ταλαιπωρημένη πλακέτα δεν είναι καλό.
όντως.. την επιδιορθώνω όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
θα δείξω πως...

Προς το παρόν ας δούμε τις διαφορές μεταξύ Alps (10KΩ) με Alps (?) Denon 50ΚΩ

IMG_20250617_160552_HDR.jpg

IMG_20250617_160621_HDR.jpg

IMG_20250617_160629_HDR.jpg

Για την έξτρα θωράκιση στο μοτέρ έχει τα 2πλά λεφτά το Denon ;;;

IMG_20250617_160643_HDR.jpg

IMG_20250617_160703_HDR.jpg

IMG_20250617_160739_HDR.jpg

Στο χέρι το Alps είναι λιγάκι πιο σφιχτό.

Το Denon έχει λίγο πιο μακρύ άξονα και αυτό θα με βοηθήσει πολύ.

Το Alps με παίδεψε λίγο στην προσαρμογή με τον υπόλοιπο άξονα μέχρι την πρόσοψη.

Καταρχάς μπράβο στον vlad για το εγχείρημα, που αποτελεί ένα συνδυασμό συντήρησης, βελτίωσης και επισκευής.

Στην συνεχεία θα μου επιτρέψετε να είμαι λίγο πιο radical.
Σαν πρώτη κίνηση δεν θα επέλεγα την χρήση αυτής της σειράς των ALPS.
Καλούτσικη είναι, αλλά απέχει από το να είναι ακριβής.
Η σύμπτωση των καναλιών είναι συνήθως χειρότερη από 5%, ενώ και η αντοχή του δεν είναι η καλύτερη.
Το χρησιμοποιώ σε προενισχυτή, από ανάγκη χώρου, σχεδόν 10 χρονιά τώρα.
Αντίθετα καλύτερη θα ήταν η επιλογή ενός prime motorized pot όπως TKD ή ALPS blue
στη τιμή των 20 Khom όπως άλλωστε ορίζει το κύκλωμα του ενισχυτή.
Θα το τοποθετούσα στην πρόσοψη και θα δρομολογούσα το σήμα με θωρακισμένα καλώδια,
από και προς την πλακέτα και το pot, παρακάμπτοντας το πρόβλημα του footprint.
Επίσης με ένα ζεύγος συνεστραμμένων καλωδίων θα έδινα την τάση τoυ μοτέρ για την κίνηση.
Θεωρώ επίσης πως η αίσθηση χειρισμού θα ήταν καλύτερη, με την κατάργηση της ντίζας.
Επίσης θα απομόνωνε την πλακέτα από κάθε μορφή μηχανικού ή θερμικού stress.

Υγ: επίσης πάντα υπάρχει η περίπτωση, με κάπως αυξημένο κόστος
να βρεθεί ένα NOS pot της Noble ή της Penny & Giles (δεν άντεξα το είπα).

οι ικανότητές μου απέχουν πολύ για τέτοιας κλίμακας αλλαγές.. μακάρι να μπορούσα να κάνω αυτά που προτείνεις Ντίνο...

σε ευχαριστώ όμως για τα καλά σου λόγια και την ενθάρρυνση !

Και τα δυο οπως και αυτο που σου εδειξα πριν, η ALPS τα φτιαχνει. Μικροδιαφορες μπορει να υπαρχουν αναλογα με το τι ζητα ο καθε ενας που τα αγοραζει.
Το μαυρι πλαστικο κομματι που δεν υπαρχει σε αυτο που σου εδειξα, εχει δυο πινς που μαλλον θα χρειαζεται η denon ? Ισως γειωνουν το κελυφος του μοτερ ?
Εσυ αυτα τα δυο πινς τα κολλησες καπου ? Eχει δηλαδη τρυπες η πλακετα του audiolab γι αυτα ?

Μη το βάλεις το καινούργιο.
Είναι γραμμικό, ενώ το αρχικό delta ήταν λογαριθμικό.
Το ίδιο πρόβλημα χειρισμού θα υπάρξει και με το νέο pot.
Ο κωδικό πρέπει ναι είναι 20ΚΩ ΑΧ2 ή 10ΚΩ ΑΧ2 ή 50ΚΩ ΑΧ2.
Αρχικά αναγράφεται η τιμή αντίστασης (π.χ 20ΚΩ),
ακολουθεί το γράμμα Β αν είναι γραμμικό ή το Α αν είναι λογαριθμικό
και το Χ2 αν είναι stereo.

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC and trav
Και τα δυο οπως και αυτο που σου εδειξα πριν, η ALPS τα φτιαχνει. Μικροδιαφορες μπορει να υπαρχουν αναλογα με το τι ζητα ο καθε ενας που τα αγοραζει.
Το μαυρι πλαστικο κομματι που δεν υπαρχει σε αυτο που σου εδειξα, εχει δυο πινς που μαλλον θα χρειαζεται η denon ? Ισως γειωνουν το κελυφος του μοτερ ?
Εσυ αυτα τα δυο πινς τα κολλησες καπου ? Eχει δηλαδη τρυπες η πλακετα του audiolab γι αυτα ?
Τα δύο πίσω βύσματα είναι η οδήγηση του μοτέρ (αφορούν dc πολικό σήμα από το remote).
Το μικρό μαύρο πλαστικό αποτελεί στήριξη του γενικότερου assembly και οδηγεί τα καλώδια των συνδέσεων του μοτέρ στην πλακέτα.
Αν δεν υπάρχει αυτό το μαύρο πλαστικό σε ένα καινούργιο pot και το χρειάζεσαι, μπορείς να το αφαιρέσεις προσεκτικά από ένα παλαιό pot
και να το συνδέσεις στο καινούργιο. Αλλιώς απλά μικρά καλώδια θα είναι μια χαρά, εφόσον τηρηθεί η σωστή πολικότητα.

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Το ποτ για Denon, Marantz, Pioneer ή ότι άλλο, δεν ταιριάζει στον audiolab..
Δεν δουλεύει (καθόλου σωστά) γιατί έχει εντελώς διαφορετική συνδεσμολογία.
Καθαρίστηκε και αποθηκεύτηκε μήπως χρειαστεί κάποτε σε κάποιον.

"Χρειάστηκε" να κάνω και άλλη αλλαγή σε εξαρτήματα..

Σε κάποια στιγμή ήρθε σε επαφή το καυτό κολλητήρι με έναν πυκνωτή (styroflex αν δεν κάνω λάθος και αν κάνω διορθώστε με) και αυτό δεν μου άρεσε καθόλου

IMG_20250625_231618_HDR.jpg

Είναι σε 2 "ομάδες" ίδιων πυκνωτών στα 10pf , 5 πυκνωτές η κάθε "ομάδα" , μία για κάθε κανάλι όλοι κοντά στο ποτ φυσικά..

IMG_20250625_221034_HDR.jpg

Υπάρχουν άλλοι 2 τέτοιου είδους στα 22pf πολύ μακριά ο ένας από τον άλλον στις απέναντι πλευρές της μεγάλης μονοκόμματης πλακέτας.

Πήγα το χτυπημένο στον Φανό και μου είπε ότι αυτοί δεν υπάρχουν πια...

-Στην θέση τους θα βάλεις Mica πολύ χαμηλής ανοχής , οι οποίοι είναι όμως ακριβοί και πρέπει να γίνουν παραγγελία και θα έρθουν σε καμιά βδομάδα.

-Οκ, να την κάνουμε τώρα, τους πληρώνω και περιμένω..
(65€ 12 πυκνωτές, 10 των 10pf , 2 των 22pf)

Ήρθαν και αμέσως έπιασα δουλειά βάζοντας στην άκρη ότι άλλο...

IMG_20250625_221830_HDR.jpg

IMG_20250625_231115_HDR.jpg

Μέχρι να έρθει το 3ο ποτ (ναι, παράγγειλα alps στα 50ΚΩ ΑΧ2 αυτή την φορά, δεν αποκλείεται να είναι από τον πωλητή και το λινκ που έβαλε πιο πάνω ο Πανίκος), είπα να βάλω ξανά το alps των 10ΚΩ ΒΧ2 που άκουγα μέχρι πρόσφατα..
Κάποιες ζημιές από το βάλε - βγάλε αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και από δω και πέρα το βάλε - βγάλε ποτς θα είναι εύκολο χωρίς παρατράγουδα...

Αχ αυτοί οι κατασκευαστές που δεν προβλέπουν ούτε μία "αναίμακτη" αλλαγή ποτενσιόμετρου.....

Ακούω λοιπόν για ακόμα μία φορά το μηχάνημα με αλλαγή εξαρτημάτων σχηματίζοντας γνώμη για το αν αυτή ήταν χρήσιμη ή όχι...

Οι Mica δεν ξέρω τι κάνουν εκεί και ποιός ξέρει να μας πει....
Αλλά υπάρχει αλλαγή!

Αφήνω στην άκρη την εντύπωση των λίγο καλύτερων υψηλών και των λίγο πιο "προβολικών" μεσαίων , ίσως να είναι και placebo αφού είχα πολλές μέρες να ακούσω το μηχάνημα...

Αυτό που δεν είναι placebo είναι η "απόκριση" του ποτ που άλλαξε προς το πιο "φιλικό"
Δεν "γκαζώνει" από τόσο νωρίς πια , ενώ οι δυναμικές όπως και τα μπάσα είναι στο ίδιο επίπεδο με πριν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε "πολιτισμένο" όπως ήταν το εργοστασιακό, αλλά τουλάχιστον τώρα θα μπορούσα να το συνηθίσω..

Επίσης παρατήρησα κάτι που δεν θυμάμαι να είχα δοκιμάσει πριν.. την "συμπεριφορά" του συστήματος σε υψηλές εντάσεις.
Παλιά κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο γιατί τα "ηχητικά σκουπίδια" έκαναν τόσο έντονη την παρουσία τους που δεν άντεχα..!
(Παλιά εννοώ τον καιρό που ο προενισχυτής ήταν απείραχτος)

Κάπου μέχρι 90-92db ήταν "καθαρός" ο ήχος και από κει και πάνω έλεγα ότι μπουμάρει , αντανακλά έντονα ο χώρος και δεν φταίει κάτι στην αλυσίδα..

Σήμερα είδα ότι ο χώρος είναι μια χαρά.. ο προ δεν ήταν...

Με το gain του στο +6 και το ποτ στο "12 ακριβώς" είχα κρυστάλλινο πεντακάθαρο ήχο χωρίς παραμορφώσεις , δείγμα της συνολικής δουλειάς που έχει γίνει στον προενισχυτή.

Τι έγραψε το ντεσιμπελόμετρο στο τραπεζάκι μπροστά από τον καναπέ, με Spotify μάλιστα:

IMG_20250627_211800_HDR.jpg

IMG_20250627_211920_HDR.jpg

Ποτέ κάτω από 95db

Με πικάπ (όχι το ίδιο άλμπουμ όμως με το Spotify) τα νούμερα ήταν πιο λογικά άσχετα αν στα αφτιά ακούγονταν το ίδιο δυνατά.. πάντα gain & pot στην ίδια θέση

IMG_20250627_213423_HDR.jpg

Άλλη μία αλλαγή σε ποτ περιμένει ο προενισχυτής.. μπορεί να είναι η τελευταία, μπορεί να γυρίσει ξανά στην παρούσα κατάσταση....
Κάπου μέχρι τέλος Ιούλη πρέπει να έρθει το ρημάδι.....

• Like
Reactions: Tzimisce
Ξέχασα να αναφέρω ότι για "τις ανάγκες" του σημερινού alps προμηθεύτηκα από την GRobotronics μια πιο μεγάλη σε μήκος "μούφα" (ή όπως αλλιώς λέγεται) γιατί ο άξονας του ποτ ήταν κοντός και με βασάνιζε στην σύνδεση..

IMG_20250625_231651_HDR.jpg

Μάλιστα έχει 2 ζευγάρια σκουλικόβιδες και μπράβο στον κατασκευαστή

IMG_20250625_232219_HDR.jpg

Το alps που περιμένω θα έχει πιο μακρύ τσουτσούνι και θα μπει ξανά το εργοστασιακό εξάρτημα.

Με τα ποτενσιομετρα χρειαζεται λιγη προσοχη. Τα ιδια kΩ της ιδιας μαρκας , υπαρχουν με διαφορετικο μηκος αξονες, οπως επισης και στρογγυλους αξονες, με μισο κοψιμο , ή οδοντωτους. Αυτα συνηθως τα λενε οι πωλητες.

Στη θεση σου θα αφηνα τους polystyrene πυκνωτες και θα αλλαζα (προσωρινα ) μονο αυτον (και του αλλου καναλιου) μεχρι να ευρισκα καινουργιους .
Βρισκεις και γενικα ειναι καλυτεροι πυκωντες οσον αφορα ηχο. Πιστευω δε , οτι δεν θα εγινε ζημια απο το κολλητηρι.
10 pf ισως εχω , να σου πω σε 1-2 μερες. Ιδιους polystyrene με αυτους που εχεις.

Με τα ποτενσιομετρα χρειαζεται λιγη προσοχη. Τα ιδια kΩ της ιδιας μαρκας , υπαρχουν με διαφορετικο μηκος αξονες, οπως επισης και στρογγυλους αξονες, με μισο κοψιμο , ή οδοντωτους. Αυτα συνηθως τα λενε οι πωλητες.

στρογγυλό με μισό κόψιμο όπως όλοι αυτοί που έχω εδώ πήρα..
του ζήτησα με μήνυμα να μου στείλει με μακρύ άξονα (αν θυμάμαι καλά στα 2,5cm) και μου απάντησε "οκ"

τώρα αν το ξεχάσει και μου στείλει με κοντό, δεν θα σκάσω... έχω το κατάλληλο εξάρτημα πια ;)

ακόμα και αν στείλει οδοντωτό πάλι δεν θα έχω πρόβλημα.. αν δεν χωράει στο ανάλογο εξάρτημα, θα το ανοίξω λίγο και τέλος.
πάμθηνο ήταν (κάτω από 2€ αν θυμάμαι καλά)

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Στη θεση σου θα αφηνα τους polystyrene πυκνωτες και θα αλλαζα (προσωρινα ) μονο αυτον (και του αλλου καναλιου) μεχρι να ευρισκα καινουργιους .
Βρισκεις και γενικα ειναι καλυτεροι πυκωντες οσον αφορα ηχο. Πιστευω δε , οτι δεν θα εγινε ζημια απο το κολλητηρι.
10 pf ισως εχω , να σου πω σε 1-2 μερες. Ιδιους polystyrene με αυτους που εχεις.

δεν χρειάζεται Πάνο !
οι Mica μου αρέσουν περισσότερο και όσο περνάει η ώρα και δουλεύει ο προ , τόσο τους εκτιμώ πιο πολύ.

οι μεσαίες ήρθαν σε απόλυτη αρμονία με το υπόλοιπο φάσμα, τα μπάσα "τρομάζουν" sub και οι υψηλές είναι ποίημα

θα κάνω την αλλαγή του ποτ γιατί με τρώει ο κ@λος μου.....

αν παραμείνει έτσι ακριβώς ο ήχος στα ηχητικά χαρακτηριστικά του με το ποτ να δουλεύει πιο "ψηλά" , είμαι οκ!