Αναβάθμιση προενισχυτή audiolab 8000Q

Εσύ είσαι υπέρμαχος του dsp.. γιατί να φας ξύλο;;;
:LOL:

Για μένα το λέει ο mdvq που ούτε για "μπάσα πρίμα" σε ενισχυτή θέλω να ακούω....

Δεν γίνεται αλλιώς μαναμ' άμα είναι να βάλεις το "ακατανομαστο". 😁

Μπορεί να κατάλαβα λάθος, αλλά το σχόλιο του Μιχάλη αφορούσε την προσπάθεια για δύο χιλιάδες ποστ να χτιστεί στο άλλο θέμα φράγμα εναντίον του dsp, και με το που ανέφερε ο φίλος το "κλέψιμο" ο Μιχάλης είπε... αμάν ζημιά!

Και είπα να μπω με γελάκι μην φας όλο το ξύλο μόνος. 😅

• Haha
Reactions: Tzimisce and vlad66
Δεν γίνεται αλλιώς μαναμ' άμα είναι να βάλεις το "ακατανομαστο". 😁

Μπορεί να κατάλαβα λάθος, αλλά το σχόλιο του Μιχάλη αφορούσε την προσπάθεια για δύο χιλιάδες ποστ να χτιστεί στο άλλο θέμα φράγμα εναντίον του dsp, και με το που ανέφερε ο φίλος το "κλέψιμο" ο Μιχάλης είπε... αμάν ζημιά!

Και είπα να μπω με γελάκι μην φας όλο το ξύλο μόνος. 😅

Πλάκα πλάκα το τελευταίο πράγμα που θέλω εγώ εδώ, είναι DSP & sub...

IMG_20260208_021828.jpg

Τα 56db κορυφής που βλέπεις είναι όταν μπαίνουν τα μεγάλα τύμπανα στο έργο που ακούω αυτή την στιγμή...

IMG_20260208_021847.jpg

Έκλεισα μέχρι και το λάπτοπ από κάτω για να μην ενοχλεί το ανεμιστηράκι του...

Δεν θέλω (και δεν χρειάζεται) να σου περιγράψω το μπάσο, τα δυναμικά (και τα μικροδυναμικά) , το kick & το punch παρά την πολύ χαμηλή ένταση..

Ίσως κάποτε καταλάβεις ότι δεν χρειάζονται όλα τα 2καναλα dsp & subs γιατί θα κάνουν ζημιά και όχι καλό...

Ωραίο και το σημερινό....

Αυτή τη φορά συγκρίναμε τους προ στον δικό μου χώρο.

Η διαφορά χωρίς "κλέψιμο" ήταν και εδώ εμφανης σε όλο το φάσμα, με κύριο χαρακτηριστικό τον ποιο "καθαρό" ήχο. Στις χαμηλές συχνότητες δεν πρόσεξα κάποια τόσο εμφανή διαφορά όπως στο σπίτι του @vlad66 ίσως γιατί δεν είναι τόσο έντονες, ίσως γιατί τα ηχεία του κοστίζουν σχεδόν 2.5 φορές πάνω από τα δικά μου, ίσως γιατί είναι διαφορετικά στημένα.... όλα παίζουν τον ρόλο τους.

Όταν άνοιξε το DSP όμως και άρχισε το κλέψιμο, το οποίο είναι ρυθμισμένο για να διώχνει την κουρτίνα μπροστά από τα ηχεία, η διαφορά μειωθηκε. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι, γιατί το DSP έχει ρυθμιστεί πάνω στον εργοστασιακό προ οπότε αν ρυθμίζαμε το DSP αντίστοιχα και πάνω στον αναβαθμισμένο, είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε το ίδιο εμφανές αποτέλεσμα υπέρ του αναβαθμισμένου και όχι μόνο με ποιό καθαρό ήχο, αλλά και σε άλλους τομείς.

Επίσης κοιτάξαμε crosstalk και θόρυβο. Στον αναβαθμισμένο το crosstalk ήταν ανύπαρκτο σε κάποιες εξόδους ενώ στον εργοστασιακό υπήρχε και μάλιστα ποιό έντονο και το φύσιμα στα ηχεία φαίνεται ότι προέρχεται από τον τελικο του Βλαδίμηρου.

@vlad66 διορθωσέ με αν έχω κάνει λάθος ή έχω παραλήψει κάτι

Ψάχτηκα τώρα νυχτιάτικα με το "ςςςς" και βρήκα την αιτία.

Καταρχήν νωρίτερα δεν έκανα τον κόπο να δω αν υπάρχει και στα 2 ηχεία..
Άκουγα μόνο το ένα που είναι πιο κοντά στον προενισχυτή.. το δεξί δηλαδή.
Το αριστερό κατά πάσα πιθανότητα όπως τώρα, ήταν απόλυτα ήσυχο.

Για να μην μακρηγορώ, το καλώδιο του δεξιού ηχείου είχε "σφηνώσει" ανάμεσα από το furman και το πολύπριζο.

Με τα σούρτα φέρτα στα καλώδια ρεύματος, με την ηλεκτρική σκούπα, με τα γατιά να "μ@λ@κίζονται" εκεί όλη την ώρα, τίποτα δεν μένει στην θέση του...

Όταν απομάκρυνα το καλώδιο από εκεί και καλού κακού το furman από το πολύπριζο, το "ςςςς" εξαφανίστηκε!

Τερμάτισα το gain, τερμάτισα το ποτ, άλλαξα όλες τις πηγές, νεκρική σιγή!

Για κάποιο περίεργο λόγο που δεν μπορώ να εξηγήσω, το crosstalk (που δεν έχει σχέση με τον τελικό και τα καλώδια που έχει πάνω του), μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό που πάλι με ποτ και gain στο τέρμα πρέπει να κάνω τρομερή προσπάθεια να το ακούσω.

Σίγουρα πρέπει να τακτοποιήσω την σπαγγεταρία, αλλά είναι κάτι τρομερά δύσκολο, πόσο μάλλον όταν λείπει ένα πικάπ και ένα phono με εξωτερικό τροφοδοτικό.....
Τι θα γίνει όταν και αυτά μπουν στην θέση τους ;;;

Το καλώδιο που "τσίμπαγε" παρεμβολή το κόλλησα στον τοίχο και το πήγα έτσι μέχρι την μπόρνα του τελικού.

View attachment 266192
Τα ανακατεμένα καλώδια κάνουν ζημιές...
Προσπάθησε τα ρεύματος με τα ic και τα ηχείων να μην είναι κοντά μεταξύ τους..
Μην πεις δεν γίνεται..

• Like
Reactions: Ge0rge
Οπότε πιθανότατα αν ξεχωρίσω κι εγώ τα καλώδια των ηχείων που είναι ένα κουβάρι μαζί του ρεύματος να βελτιωθούν τα πράγματα. 🤡

Το DSP ειναι ρυθμισμένο με το γενικό gain στο -3 (στο ψηφιακό σήμα), γιατί υπάρχουν κομμάτια που από την εγγραφή τους σε κάποια σημεία κλιπαρουν, οπότε έτσι το αποφεύγουμε. Τα τελείως κατεστραμμένα κομμάτια δεν θα τα διορθώσει βέβαια, αλλά τέτοια δεν ακούω έτσι κι αλλιώς.

Είναι ιστορία πάντως θέλει δουλειά για να μην κάνει ζημιά, δεν είναι plug n play. Αυτό που έχω καταλάβει γενικά είναι ότι θέλει λίγες και "χειρουργικές" κινήσεις γιατί αλλιώς γινονται όλα μαντάρα. Πρέπει κατά την γνώμη μου, αυτός που θα το ρυθμίσει να ξεχάσει τον κανόνα +/-3db σε καθημερινό οικιακό χώρο και να επέμβει λίγο και σε συγκεκριμένα σημεία, να "μαζέψει" τα "χοντρά" και όχι τελείως, τόσο όσο. Αρκεί βέβαια και τα ηχεία να παίζουν σωστά από μαμά. Λίγο φρόντισμα στον χώρο και λίγο DSP

Σε μένα τουλάχιστον έτσι δούλεψε και καταλαβαίνω ότι αυτά που έχω κερδίσει είναι σημαντικά, γιατί το 99% των κομματιών που βάζω, να μην πω όλα, ακόμα και οι κακές εγγραφές, ακούγονται, μπορεί δηλαδή κάποιος να τα ακούσει με ευχαρίστηση (τις κακές εγγραφές) χωρίς να "πονάνε" τα αυτιά του.

Last edited:
Οπότε πιθανότατα αν ξεχωρίσω κι εγώ τα καλώδια των ηχείων που είναι ένα κουβάρι μαζί του ρεύματος να βελτιωθούν τα πράγματα. 🤡

Το DSP ειναι ρυθμισμένο με το γενικό gain στο -3 (στο ψηφιακό σήμα), γιατί υπάρχουν κομμάτια που από την εγγραφή τους σε κάποια σημεία κλιπαρουν, οπότε έτσι το αποφεύγουμε. Τα τελείως κατεστραμμένα κομμάτια δεν θα τα διορθώσει βέβαια, αλλά τέτοια δεν ακούω έτσι κι αλλιώς.

Είναι ιστορία πάντως θέλει δουλειά για να μην κάνει ζημιά, δεν είναι plug n play. Αυτό που έχω καταλάβει γενικά είναι ότι θέλει λίγες και "χειρουργικές" κινήσεις γιατί αλλιώς γινονται όλα μαντάρα. Πρέπει κατά την γνώμη μου, αυτός που θα το ρυθμίσει να ξεχάσει τον κανόνα +/-3db σε καθημερινό οικιακό χώρο και να επέμβει λίγο και σε συγκεκριμένα σημεία, να "μαζέψει" τα "χοντρά" και όχι τελείως, τόσο όσο. Αρκεί βέβαια και τα ηχεία να παίζουν σωστά από μαμά. Λίγο φρόντισμα στον χώρο και λίγο DSP

Σε μένα τουλάχιστον έτσι δούλεψε και καταλαβαίνω ότι αυτά που έχω κερδίσει είναι σημαντικά, γιατί το 99% των κομματιών που βάζω, να μην πω όλα, ακόμα και οι κακές εγγραφές, ακούγονται, μπορεί δηλαδή κάποιος να τα ακούσει με ευχαρίστηση (τις κακές εγγραφές) χωρίς να "πονάνε" τα αυτιά του.
Πολύ σωστή η σκέψη σου για το Setup σου, μιλάς πολύ σωστά..
Το DSP δεν είναι καθόλου εύκολο στο να το χειριστεί ο μέσος ακροατής...
Εμένα μου έφαγε πάνω από 2 χρόνια ώστε να έχω σωστή εξοικείωση μαζί του, πολύ διάβασμα, πολλές μετρήσεις, πολλοί πειραματισμοί κλπ ώστε να έχω σωστά αποτελέσματα...
Έχω 3 Setup, μόνο στο μικρό χρησιμοποιώ DSP..

Συμφωνώ σε όλα όσα αναφέρεις..

• Like
Reactions: Ge0rge
Πολύ σωστή η σκέψη σου για το Setup σου, μιλάς πολύ σωστά..
Το DSP δεν είναι καθόλου εύκολο στο να το χειριστεί ο μέσος ακροατής...
Εμένα μου έφαγε πάνω από 2 χρόνια ώστε να έχω σωστή εξοικείωση μαζί του, πολύ διάβασμα, πολλές μετρήσεις, πολλοί πειραματισμοί κλπ ώστε να έχω σωστά αποτελέσματα...
Έχω 3 Setup, μόνο στο μικρό χρησιμοποιώ DSP..

Συμφωνώ σε όλα όσα αναφέρεις..

Έτσι ακριβώς κι εμένα μου πήρε χρόνια μέχρι να φτάσω εδώ. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Εκτός των άλλων θέλει εξοικείωση και με το πως ακούγονται οι διαφορετικές συχνότητες.