Απαγόρευση του καπνίσματος σε Γαλλία και Γερμανία (κι εσύ Ψωροκώσταινα;)

Απάντηση: Re: Απαγόρευση του καπνίσματος σε Γαλλία και Γερμανία (κι εσύ Ψωροκώσταινα;

Δε μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τόση μεγάλη γενίκευση και ισοπέδωση. Μιλάμε για το κάπνισμα και μόνο αυτό, τώρα αν οι καπνιστές ψάχνουν και βρίσκουν δικαιολογίες για να καπνίσουν και μάλιστα , να πείσουν τον εαυτό τους οτι αδικούνται από το σύστημα, ε τι να πω μπορούμε να βρούμε άπειρες δικαιολογίες. Πάντως σήμερα στην εργασία μου, από τους 177 εργαζομένους, είδα ένα παχύσαρκο κανένα σουρωμένο και 60 περίπου κάπνιζαν.
Οπότε ο συσχετισμός ανάμεσα στο αλκόλ την παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι τι λιγότερο που μπορώ να πω άτοπος.

+1

Έχει ανοίξει εδώ ένα μέτωπο εναντίον των "υστερικών αντικαπνιστών" από καπνιστές που δηλώνουν ότι σέβονται τους "ψύχραιμους" μη καπνιστές. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτό, εκτός του ότι... δεν έχει να κάνει με την ελληνική πραγματικότητα! Καλοί μου φίλοι, εδώ που μιλάμε οι καπνιστές που δεν σέβονται τους άλλους είναι η συντριπτική πλειοψηφία, ενώ οι "υστερικοί" είναι και ελάχιστοι και αθόρυβοι σε σχέση με την όχληση που προκαλούν οι πρώτοι.

Ομοίως, οι παθολογικά εξαρτημένοι από το αλκοόλ είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τους εξαρτημένους από το τσιγάρο. Κανείς δεν φέρνει αντιρρήσεις για τα προβλήματα του αλκοολισμού στους πάσοχντες και τους γύρω τους, αλλά το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους είναι ένα θέμα που αφορά τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού. Πόσοι είναι οι αλκοολικοί και οι γύρω τους; 2%; 5%; 10%;

+1000 στο μήνυμα του Kosh σχετικά με το πως ανέχεται ο εγωισμός του καπνιστή μία τόσο έντονη εξάρτηση.

Υ.Γ. Πάντως εγώ δεν χαίρομαι να βλέπω έναν καπνιστή να υποφέρει επειδή δεν του επιτρέπεται να καπνίσει. Τον λυπάμαι. Είμαι υστερικός;

Για άλλη μιά φορά βρισκόμαστε έρμαιοι και εξαρτημένοι μπροστά σε ένα νεοελληνικό φαινόμενο. Μην κοιτάτε σήμερα που το κάπνισμα είναι κατακριτέο, παλαιότερα ήταν εργαλείο αντρικής μαγκιάς και αμφισβήτησης θεσμών που προήγαγε κάποιον μεταξύ ομοίων. Αντίστοιχα, κάναμε σκαλωμαρία στα αστικά, λεηλατούσαμε τις μπομπότες ξένων οικοπέδων, γεμίζαμε με τα ονόματα ξένων συγκροτημάτων τα τζίν, ροκάραμε στα fm και πηγαίναμε σχολείο με ένα στυλό και μια διπλωμένη κενή σελίδα. Όλα αυτά ήταν καταξίωση. Βλέπετε, δεν είχαμε την δυνατότητα και την επιμονή να προκόψουμε στα μαθήματα, δεν είχαμε το αμάξι του μπαμπά να ψαρεύουμε γκόμενες, ούτε τα φράγκα και τα κονέ να κλείνουμε τραπέζια. Έτσι, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Όπως στήθηκε η αυξητική κοινωνικά ιεραρχία, έτσι κι'εμείς ασπαστήκαμε αντιστρόφως ανάλογα την τεντυμποϊστική. Ήταν ένα ηθικό αποκούμπι, ένας εφηβικός επαναστατικός άθλος. Και αφού στον ήλιο μοίρα δεν είχαμε, γιατί να μας νοιάξει να ζήσουμε περισσότερο ή καλύτερα, κούτες τα τσιγάρα! Ακούγαμε και κάτι χεντριξιάδικα ζήσε πολύ πέθανε νέος, μας έκοβαν και για μπασμένους κάτι αλανιάρες, οπότε.. τιμή και καμάρι μας. Σήμερα, στα σαρανταπέντε, ποιος δεν θα ήθελε να το σταματήσει?, μας φοράνε και ταμπέλα!, αλλά άντε να το κόψεις. Και τα κοινωνικά στάνταρ του τότε σήμερα σφυράν αδιάφορα. Και τα προβλήματα της ζωής δεν βοηθάν, γίνονται δυό κάθε φορά που λύνουμε το ένα. Το κάπνισμα και οι υπόλοιπες βρωμιές (το κουμάρι, το αλκοόλ, οι κόντρες στην παραλιακή, τα πολλά watt, τα μακριά καπό, οι adsl με τα πολλά Mbps, η διόρωφη δισκοθήκη) , αλλά και τα τσαλακωμένα οράματα, η έλλειψη ανθρωπιάς και η απόλυτη αδιαφορία όλων για όλα ωθεί τον κοσμάκη σε βίτσια και παρεκτροπές. Το κάπνισμα δεν είναι μεμονωμένο κουσούρι, είναι ένα μέστα χίλια και το κουβάρι πρέπει να ξετυλιχτεί όλο μαζί. Άντε πάνε παρηγόρησε την άνεργη τριαντάρα κόρη που της φάγαν την δουλειά τα ξώβυζα. Που δεν έχει πίσω της τον απαραίτητο εξοπλισμό –μπαμπά ή άντρα ματσό. Και που δεν ανέχεται την πορνεία ως συνείδηση.
Τουλάχιστον έχει τις μικρές καταφρονεύσεις του θανάτου (που λέει και ο Σπύρος) συντροφιά.

Υ.Γ
Όχι οτι δεν είναι μ@λακία και έγκλημα για τους δίπλα το κάπνισμα, αλλά το κράτος πρωτίστως θα έπρεπε να λύσει άλλα μαργαριτάρια του και μετά να διατάσσει να πάψουμε να είμαστε για το λεπρονήσι. -bye-

Περιμένω με ανυπομονησία το μέτρο να φτάσει και στην Ελλάδα. Βαρέθηκα να καπνίζω με το έτσι θέλω τον καπνό των άλλων!

Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Υποτίθεται Π.Χ πως υπάρχουν τραπέζια για καπνίζοντες και ΜΗ καπνίζοντες αλλά εννοείται στην ελλάδα αυτά τα γράφουμε εκεί που δεν πιάνει μελάνι γιατί είμαστε μάγκες...

Εγώ πάντως έχω βρει τον τρόπο να ανταποδίδω την αηδιαστική επιβολή του καπνίσματος από καπνιστές... Τι κάνω? Π.χ τρώω και ο καπνός του δίπλα με έχει φλωμώσει. Του λεώ "φίλε μπορείς να το σβήσεις? Με ενοχλεί!"

99% η απάντηση είναι κοροιδευτική, μπορεί και κανά "Άει γαμπιπ", η οποία φυσικά συνοδεύεται από μπούρδες του τύπου "Είναι δικαίωμα μου, αν δεν σου αρέσει να κάθεσαι σπίτι σου που δεν μυρίζει κτλπ"

Τότε μένει μόνο ένας τρόπος ισοφάρισης... το να πιαστείς στα χέρια δεν είναι λύση. Πρέπει να σκεφτείς κάτι ντελικάτο. Κάτι που θα ενοχλήσει τον άλλο όσο και εσένα και ταυτόχρονα δεν είναι ποινικά διώξιμο...

Σηκώνεσαι από την καρέκλα σου με τρόπο και του γυρνάς την πλάτη... με μικρά βηματάκια προσπαθείς να ευθυγραμμίσεις τον κώλο με το πρόσωπο του ενοχλητικού καπνιστή και ΠΡΑΠ! Ρίχνεις μία...

Φυσικά στην αντίδραση του. χρησιμοποιείς τα ακριβώς ίδια επιχειρήματα που σου ανέλυσε αυτός: "Άει γαμπιπ, είναι δικαίωμα μου ,αν δεν σου αρέσει να κάθεσαι σπίτι σου που δεν μυρίζει κτλπ"

:-)

Περιμένω με ανυπομονησία το μέτρο να φτάσει και στην Ελλάδα. Βαρέθηκα να καπνίζω με το έτσι θέλω τον καπνό των άλλων!

Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Υποτίθεται Π.Χ πως υπάρχουν τραπέζια για καπνίζοντες και ΜΗ καπνίζοντες αλλά εννοείται στην ελλάδα αυτά τα γράφουμε εκεί που δεν πιάνει μελάνι γιατί είμαστε μάγκες...

Εγώ πάντως έχω βρει τον τρόπο να ανταποδίδω την αηδιαστική επιβολή του καπνίσματος από καπνιστές... Τι κάνω? Π.χ τρώω και ο καπνός του δίπλα με έχει φλωμώσει. Του λεώ "φίλε μπορείς να το σβήσεις? Με ενοχλεί!"

99% η απάντηση είναι κοροιδευτική, μπορεί και κανά "Άει γαμπιπ", η οποία φυσικά συνοδεύεται από μπούρδες του τύπου "Είναι δικαίωμα μου, αν δεν σου αρέσει να κάθεσαι σπίτι σου που δεν μυρίζει κτλπ"

Τότε μένει μόνο ένας τρόπος ισοφάρισης... το να πιαστείς στα χέρια δεν είναι λύση. Πρέπει να σκεφτείς κάτι ντελικάτο. Κάτι που θα ενοχλήσει τον άλλο όσο και εσένα και ταυτόχρονα δεν είναι ποινικά διώξιμο...

Σηκώνεσαι από την καρέκλα σου με τρόπο και του γυρνάς την πλάτη... με μικρά βηματάκια προσπαθείς να ευθυγραμμίσεις τον κώλο με το πρόσωπο του ενοχλητικού καπνιστή και ΠΡΑΠ! Ρίχνεις μία...

Φυσικά στην αντίδραση του. χρησιμοποιείς τα ακριβώς ίδια επιχειρήματα που σου ανέλυσε αυτός: "Άει γαμπιπ, είναι δικαίωμα μου ,αν δεν σου αρέσει να κάθεσαι σπίτι σου που δεν μυρίζει κτλπ"

Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι λύση και ίσως προσβάλλει τα μέλη του φόρουμ, που μπορεί να έχουν ένταση στον τρόπο που παρουσιάζουν τις απόψεις τους, αλλά προσβλητικοί δεν είναι. :rifle:

Απάντηση: Re: Απαγόρευση του καπνίσματος σε Γαλλία και Γερμανία (κι εσύ Ψωροκώσταινα;

Πάντως το ΠΡΑΠ δεν είναι λύση. Η βία φέρνει βία. Άσε που αν σώνει και καλά είναι απαραίτητο να βρεθείς σε κάποιο χώρο που 532 τύποι καπνίζουν, χρειάζεται να έχεις καταναλώσει αρκετά πιάτα φασολάδας. Και η ερώτησή μου είναι το αντιμετωπίζεις σαν προσωπικό ζήτημα ή σαν κοινωνικό πρόβλημα? :ADFAD2:

Τελικά μετα απο 39 σελίδες ανάγνωσης κατέληξα στο απλό συμπέρασμα....

Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές. Υπάρχουν όμως αντιπαθητικοί αντικαπνιστές !

Χαλαρώστε λίγο... Και γω καπνιστής είμαι επι 26 χρόνια ... και το έχω μειώσει σε 8 τσιγάρα τη μέρα... και τώρα που περιμένω να καταφθάσει με το καλό η κόρη μου, δεν καπνίζω μέσα στο σπίτι.... και στο γραφείο το έφτασα στα 3 τσιγάρα μαξιμουμ.....

ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΩ, ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΒΩ !!!

Και αν δοκιμάσουν να μου επιβάλλουν να το κόψω, τότε θα γίνω παράνομος ! (έχει και η παρανομία μια κάποια γοητεία...)

Φίλιππος

Re: Απάντηση: Απαγόρευση του καπνίσματος σε Γαλλία και Γερμανία (κι εσύ Ψωροκώσταινα;

Για άλλη μιά φορά βρισκόμαστε έρμαιοι και εξαρτημένοι μπροστά σε ένα νεοελληνικό φαινόμενο. Μην κοιτάτε σήμερα που το κάπνισμα είναι κατακριτέο, παλαιότερα ήταν εργαλείο αντρικής μαγκιάς και αμφισβήτησης θεσμών που προήγαγε κάποιον μεταξύ ομοίων. Αντίστοιχα, κάναμε σκαλωμαρία στα αστικά, λεηλατούσαμε τις μπομπότες ξένων οικοπέδων, γεμίζαμε με τα ονόματα ξένων συγκροτημάτων τα τζίν, ροκάραμε στα fm και πηγαίναμε σχολείο με ένα στυλό και μια διπλωμένη κενή σελίδα. Όλα αυτά ήταν καταξίωση. Βλέπετε, δεν είχαμε την δυνατότητα και την επιμονή να προκόψουμε στα μαθήματα, δεν είχαμε το αμάξι του μπαμπά να ψαρεύουμε γκόμενες, ούτε τα φράγκα και τα κονέ να κλείνουμε τραπέζια. Έτσι, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Όπως στήθηκε η αυξητική κοινωνικά ιεραρχία, έτσι κι'εμείς ασπαστήκαμε αντιστρόφως ανάλογα την τεντυμποϊστική. Ήταν ένα ηθικό αποκούμπι, ένας εφηβικός επαναστατικός άθλος. Και αφού στον ήλιο μοίρα δεν είχαμε, γιατί να μας νοιάξει να ζήσουμε περισσότερο ή καλύτερα, κούτες τα τσιγάρα! Ακούγαμε και κάτι χεντριξιάδικα ζήσε πολύ πέθανε νέος, μας έκοβαν και για μπασμένους κάτι αλανιάρες, οπότε.. τιμή και καμάρι μας. Σήμερα, στα σαρανταπέντε, ποιος δεν θα ήθελε να το σταματήσει?, μας φοράνε και ταμπέλα!, αλλά άντε να το κόψεις. Και τα κοινωνικά στάνταρ του τότε σήμερα σφυράν αδιάφορα. Και τα προβλήματα της ζωής δεν βοηθάν, γίνονται δυό κάθε φορά που λύνουμε το ένα. Το κάπνισμα και οι υπόλοιπες βρωμιές (το κουμάρι, το αλκοόλ, οι κόντρες στην παραλιακή, τα πολλά watt, τα μακριά καπό, οι adsl με τα πολλά Mbps, η διόρωφη δισκοθήκη) , αλλά και τα τσαλακωμένα οράματα, η έλλειψη ανθρωπιάς και η απόλυτη αδιαφορία όλων για όλα ωθεί τον κοσμάκη σε βίτσια και παρεκτροπές. Το κάπνισμα δεν είναι μεμονωμένο κουσούρι, είναι ένα μέστα χίλια και το κουβάρι πρέπει να ξετυλιχτεί όλο μαζί. Άντε πάνε παρηγόρησε την άνεργη τριαντάρα κόρη που της φάγαν την δουλειά τα ξώβυζα. Που δεν έχει πίσω της τον απαραίτητο εξοπλισμό –μπαμπά ή άντρα ματσό. Και που δεν ανέχεται την πορνεία ως συνείδηση.
Τουλάχιστον έχει τις μικρές καταφρονεύσεις του θανάτου (που λέει και ο Σπύρος) συντροφιά.

Υ.Γ
Όχι οτι δεν είναι μ@λακία και έγκλημα για τους δίπλα το κάπνισμα, αλλά το κράτος πρωτίστως θα έπρεπε να λύσει άλλα μαργαριτάρια του και μετά να διατάσσει να πάψουμε να είμαστε για το λεπρονήσι. -bye-

Νομίζω ότι από αυτό το στάδιο έχουμε περάσει αρκετοί μέσα από το forum, και εγώ θυμάμαι το στρατιωτικό σακίδιο που έβαζα μέσα τα βιβλία μου, τα γραμμένα τζιν παντελόνια με διάφορα συνθήματα περι ειρήνης και φυσικά σε περίοπτη θέση το όνομα του αγαπημένου μας συγκροτήματος. Επίσης θυμάμαι τους ''μαγκάκους'' του σχολείου να φουμάρουν μέσα στην τουαλέτα, φυσικά και δεν ήμουν πλουσιόπαιδο έκανα και εγώ την δική μου επανάσταση και μάλιστα αντι να αγοράζω τσιγάρα , μάζευα ταλιράκι ταλιράκι το χαρτζηλίκι μου για να αγοράσω ένα δίσκο.
Ίσως δεν έφταιγε τόσο που οι ''φραγκάτοι'' είχαν γκόμενες, μπορεί πάλι νη μήν επηρεαζόμουν απο τα λεγόμενα του Χέντριξ, μπορεί πάλι 43 χρονών πλέον σήμερα, να σεβόμουν και να σέβομαι την υγεία μου περισσότερο από κάποιους άλλους που απρόσκοπτα την ξοδεύουν.

Καλα δεν ειναι τροπος ουτε συμπεριφορας ( το να προτρεπεις σε αντικανιβαλισμους ), ουτε συζητησης αυτος.

Το εκλαμβανω μονο σαν χιουμορ iphone hellas μιας και αν θες να πεισεις καποιον να σε σεβαστει δεν κανεις ακριβως το αντιθετο.....

mouratos μην κατηγοριοποιεις τον κοσμο αναλογα με την συνηθεια του.
Ζωα υπηρχαν , υπαρχουν και θα υπαρχουν και στα 2 στρατοπεδα-πλευρες.

Το να οπαδοποιουμαστε ,τους μονους που εξυπηρετει ειναι αυτους που προσπαθουν να στρεψουν προς τα εκει το προβλημα.

Καπνιστής ναι, φανατικός όμως όχι! Αυτό είναι το σωστό. Από την άλλη...
Αντικαπνιστής ναι, φανατικός όμως όχι!

Και εγώ καπνίζω, από 2-3 τσιγάρα την ημέρα μέχρι και ένα πακέτο! Ανάλογα την κατάσταση που βρίσκομαι.

Δεν θεωρώ πρόβλημα το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους όταν υπάρχει σωστός εξαερισμός. Ο σωστός εξαερισμός είναι όμως καθήκον του καπνιστή ή του μαγαζάτορα; Και αν το μαγαζί δεν έχει σωστό εξαερισμό, μόνο το τσιγάρο θα με βλάψει;

Αν και καπνίζω το να είμαι σε ντουμανιασμένο χώρο ενοχλεί και εμένα.
Κατά βάση όταν θέλω να πιώ τον καφέ μου και να καπνίσω προτιμώ καφετέριες που κάθεσαι σε εξωτερικό χώρο. Ακόμα όμως και έτσι μου έχει τύχει όμως να τσακωθώ με τύπο που μου την είπε επειδή κάπνισα σε εξωτερικό χώρο καφετέριας στην πλατεία Βικτωρίας!

Ας κάνουν μαγαζιά με δύο επίπεδα (όπως π.χ. ο Σταυρός του Νότου) και ας ορίσουν σαν πτέρυγα καπνιστών την πάνω όπου είναι πιό δίπλα στον εξαερισμό!

Κάθε μέρος όπου ο κόσμος μένει για παραπάνω από μία ώρα (για διασκέδαση ή μη) ας έχει καπνιστήριο.
Προς θεού, μπορείς να μην καπνίσεις μέσα στην τράπεζα. Ακόμη και αν περιμένεις πάνω από μία ώρα και έχεις χαρμανιάσει μπορείς να βγείς έξω και να κάνεις ένα τσιγάρο.
Μπορείς να αντέξεις για 10 δευτερόλεπτα και να μην καπνίσεις μέσα στο ασανσέρ.

Σε όλα όμως υπάρχει και κάποιο μέτρο.

Είδατε ? μόνοι σας επιβεβαιωνετε τα λόγια μου. Ειστε ο καθένας για την πάρτη του. Κατά τα άλλα εγώ ειμαι ο υστερικός. Ακόμα δεν εχει ερθει ούτε ιχνος απαγόρευσης στην Ελλάδα (και ουτε προκειται να εφαρμοστει ποτε και να ερθει οπως ξερουμε όλοι) και έχετε ήδη αρχίσει να φωνάζετε "Δεν το κοβω δεν το κόβω". Εσείς είστε οι υστερικοι λοιπόν. Οχι ολοι. Αλλα πολλοι. Σας εχει πιάσει ο πανικός απο τώρα και φωνάζετε μην τυχόν κάτσει καμια στραβή και και εφαρμοστεί (αν ειναι δυνατόν) στην ελλαδα απαγορευση του καπνισματος. Επιδεικνύετε την μαγκιά σας (καπνιστης το ειπε πριν ότι αποτελεσε μαγκιά το καπνισμα) και τιποτα παραπάνω, παιρνοντας στο λαιμό σας και τους πραγματικα εξαρτημένους που συχνα κανουν και προσπαθεια να σεβονται τους μη καπνιστες και υποφερουν. Για εσας τους "μαγκες" γίνονται οι απαγορευσεις.

Κατεστημένο. Σας βολεύει η κατάσταση, και επειδή δεν μπορει να κάνει κατι (μη διωξιμο ποινικα) ο μη καπνιστής για να σας επιβάλλει να τον σεβαστείτε, εκμεταλλευεστε την κατάσταση και το παιζετε άντρες. Πάτε στις χώρες που προαναφέρθηκαν όπου οι καπνιστες βγαινουν στον δρόμο εξω απο τα club για να καπνισουν, και αναψτε τσιγάρο μέσα στο μαγαζί αν τα εχετε μεγάλα. Εδω ειναι ευκολο να πουλας μαγκιά γιατι δεν σε αγγίζει κανένας.

Περιμένω τωρα τον Σπυρο, οπως χαρακτηρισε εμενα χιλτερικό και φασίστα όταν τόλμησα να μιλήσω για απαγόρευση (ποιος είπε οτι δεν υπαρχουν απαγορευσεις στην δημοκρατία, ακομα δεν εχω καταλαβει) να χαρακτηρισει τον mourato ως αναρχικό, εφόσον δήλωσε ρητά ότι αν του επιβάλλουν να το κόψει, θα παρανομήσει. Για να δω τωρα.

mouratos μην κατηγοριοποιεις τον κοσμο αναλογα με την συνηθεια του.
Ζωα υπηρχαν , υπαρχουν και θα υπαρχουν και στα 2 στρατοπεδα-πλευρες.

Το να οπαδοποιουμαστε ,τους μονους που εξυπηρετει ειναι αυτους που προσπαθουν να στρεψουν προς τα εκει το προβλημα.

Δεν οπαδοποίησα ούτε κατηγοριοποίησα ! Δεν είπα οτι ΟΛΟΙ οι αντικαπνιστές είναι αντιπαθητικοί, είπα οτι υπάρχουν τέτοιοι...

Επίσης, δεν υπάρχουν (ακούσιοι) παθητικοί καπνιστές. Ο κάθε παθητικός καπνιστής είναι εκούσια τέτοιος !

Είπα όμως κιόλας οτι δεν δέχομαι δικτατορικές απαγορεύσεις....

Φίλιππος

Καλά, χρονιάρες μέρες πάλι 39 σελίδες γράψατε;

Τελοσπάντων.
Ακόμη μία απαγόρευση. Δεν καταλαβαίνω τι προβλήματα τελικά θα έλυνε μία αντίστοιχη στη χώρα μας.
Θα σταματούσε το κάπνισμα λχ στους ανελκυστήρες των 4 ατόμων;
Θα έκανε τον διπλανό μου, ξαφνικά, να με σέβεται;

Υπάρχει μεγάλη υστερία γύρω από το ζήτημα.
Ως μη καπνιστή, δεν θα με ενοχλήσουν τα 1-2-3 τσιγάρα που θα κάνει μπροστά μου κάποιος, δεν είμα και αλλεργικός. Πιστεύω όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε πότε γίνεται η ατμόσφαιρα αποπνικτική για τον μέσο μη καπνιστή (φυσιολογικό, όχι ασθματικό). Τώρα το πώς τελικώς η ατμόσφαιρα σε πολλούς από τους χώρους που συναθροίζεται κόσμος, από ανάγκη (πχ χώροι εργασίας, εξυπηρέτησης κοινού κλπ) ή για ψυχαγωγία, καταλήγει να γίνεται αποπνικτική, είναι άλλο ζήτημα. Θα μας το έλυνε ένας τέτοιος νόμος;

Τώρα η σύγκριση με το αλκοόλ που επιχειρήθηκε παραπάνω, είναι καταφανώς λανθασμένη. Καταρχήν η συζήτηση δεν γίνεται για την βλαπτικότητα, προς όλες τις κατευθύνσεις, μίας συνήθειας, αλλά για την άμεση ενόχληση, τη στιγμή δηλαδή ακριβώς της ενάσκησης της συνήθειας, στους τριγύρω. Αλλά και πέρα από αυτό, στο αλκοόλ ο περίγυρος ενοχλείται από την κατάχρηση, όχι τη χρήση. Δηλαδή εάν 500 άτομα σε μία αίθουσα πιουν από ένα ποτήρι κρασί, δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, πέραν ενδεχομένως μίας ελαφρότατης ευφορίας (ακόμη και για αυτή απαιτούνται συνήθως δύο ποτηράκια). Εάν όμως τα παραπάνω 500 άτομα ανάψουν ταυτόχρονα τσιγάρο, η αίθουσα θα γίνει τεκές.

@mourato: δεν ξερω αν διαβασες ολο το thread, αλλα αναφερθηκε περιπτωση παρομοια με την δική σου. Καπνιστης που μολις εκανε παιδι, αρχισε να το σεβεται και καπνιζει στο μπαλκόνι. Μα ΕΚΕΙ ειναι ακριβως το πρόβλημα. Ολοι ειμαστε παιδι καποιου. Αν ο καθενας σεβεται μόνο το δικό του παιδί, το δικο του το παιδι δεν θα το σεβεται ΚΑΝΕΝΑΣ αλλος. το δικο σου το παιδι φιλε Φιλιππε, θα καπνιζει παθητικά όπου και να το πηγαίνεις, στα goody's, σε μια καφετερια, σε οποιοδήποτε χωρο δεν απαγορευεται. Γιατι εκει υπαρχουν καπνιστες που σεβονται μονο το δικο τους παιδι αλλα κανενας το δικό σου.

Μην το παρεις προσωπικα, απαντω σε σενα για να θιξω γενικά το πρόβλημα, το ξαναειπα, το ασυδοτο καπνισμα δεν ειναι προβλημα των μη καπνιστών (ή μονο των ανθρωπων με προβλημα υγείας οπως εγω), ειναι ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΛΩΝ.

@mourato: δεν ξερω αν διαβασες ολο το thread, αλλα αναφερθηκε περιπτωση παρομοια με την δική σου. Καπνιστης που μολις εκανε παιδι, αρχισε να το σεβεται και καπνιζει στο μπαλκόνι. Μα ΕΚΕΙ ειναι ακριβως το πρόβλημα. Ολοι ειμαστε παιδι καποιου. Αν ο καθενας σεβεται μόνο το δικό του παιδί, το δικο του το παιδι δεν θα το σεβεται ΚΑΝΕΝΑΣ αλλος. το δικο σου το παιδι φιλε Φιλιππε, θα καπνιζει παθητικά όπου και να το πηγαίνεις, στα goody's, σε μια καφετερια, σε οποιοδήποτε χωρο δεν απαγορευεται. Γιατι εκει υπαρχουν καπνιστες που σεβονται μονο το δικο τους παιδι αλλα κανενας το δικό σου.

Μην το παρεις προσωπικα, απαντω σε σενα για να θιξω γενικά το πρόβλημα, το ξαναειπα, το ασυδοτο καπνισμα δεν ειναι προβλημα των μη καπνιστών (ή μονο των ανθρωπων με προβλημα υγείας οπως εγω), ειναι ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΛΩΝ.

Εγώ δεν είπα οτι ήμουν ασύδοτος πρίν και τώρα δεν είμαι ! Ασύδοτος δεν ήμουν ποτέ ! Απλά είπα οτι το μείωσα στα 8 τσιγάρα τη μέρα λόγω της επερχόμενης κόρης...

Και επειδή είπα οτι ΟΛΟΙ οι παθητικοί καπνιστές είναι εκούσια τέτοιοι, δεν θα πηγαίνω με την κόρη μου ούτε σε Goody's ούτε σε καφετέριες ούτε σε φουαγιέ των σινεμά...

Και αυτό για να ΜΗΝ είναι εκούσια παθητική καπνίστρια

Φίλιππος

Είπα όμως κιόλας οτι δεν δέχομαι δικτατορικές απαγορεύσεις....

Φίλιππος

Δεν ειναι έτσι. Με ποιο κριτήριο βαφτίζεται μια απαγορευση δικατορική? Επειδη δεν μας συμφερει? Υπαρχει δημοκρατία χωρις απαγορευσεις? Δε νομίζω.

Αν ημασταν γειτονες, και 3 η ωρα το μεσημερι ανοιγα το Hi-end μου στο τερμα και ξυπναγα εσενα που μολις γυρισες πτωμα απο τη δουλεια, και την κόρη σου που μολις την πηρε ο υπνος, και μου εκανες παρατήρηση, πώς θα σου φαινόταν η απάντηση "δεν αναγνωριζω ωρες κοινής ησυχίας. Δεν δεχομαι δικατορικες απαγορευσεις"

Δεν σε αφηνω να κοιμηθείς, το παιζω μάγκας, αρα καποιος πρεπει να μου βαλει φρενο για να σε προστατεψει (και για να κοιμηθεις αλλα και για να μην αναγκαστεις να κανεις κατι ποινικα διωξιμο για να υπερασπιστείς το δικαίωμα σου στον υπνο)

Δεν με αφηνεις να αναπνευσω, καποιος πρεπει να με προστατεψει. Αν για σενα αυτο ειναι δικατορικη απαγορευση, ειναι απλα γιατι σε θιγει, για μενα ειναι δημοκρατικότατη. Πρεπει να βρεθει ενας τροπος ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ. Αφου δεν τα βρισκουμε μονοι μας (και φανηκε στην πραξη), καποιος πρεπει να μας κανει τον διαιτητή δυστυχώς.

Εγώ δεν είπα οτι ήμουν ασύδοτος πρίν και τώρα δεν είμαι ! Ασύδοτος δεν ήμουν ποτέ ! Απλά είπα οτι το μείωσα στα 8 τσιγάρα τη μέρα λόγω της επερχόμενης κόρης...

Και επειδή είπα οτι ΟΛΟΙ οι παθητικοί καπνιστές είναι εκούσια τέτοιοι, δεν θα πηγαίνω με την κόρη μου ούτε σε Goody's ούτε σε καφετέριες ούτε σε φουαγιέ των σινεμά...

Και αυτό για να ΜΗΝ είναι εκούσια παθητική καπνίστρια

Φίλιππος

Θελω να με καταλαβεις, οχι να τσακωθουμε. Ευτυχως μερικοι (και εσυ) νοιαζονται για τα παιδια τους και μπορουμε να φερουμε παραδειγματα για να συνεννοηθουμε. Εσυ μπορει να μην ασυδοτείς, αλλοι ομως το κανουν. Η ξαδερφη μου που καπνιζε και στις δυο εγγυμοσυνες. Οι γονεις που στις καφετερειες καπνιζουν (νομιζοντας οτι δεν ασυδοτουν) και δεν επιτρεπουν στην κορη σου να βρισκεται εκει. Δεν ειναι λυση να αποστειρωσεις το παιδι σου και να μην μπορει να κυκλοφορησει πουθενα. Λυση ειναι να γινει ελεγχομενο το καπνισμα σε αυτους τους χωρους.

Θελω να με καταλαβεις, οχι να τσακωθουμε. Ευτυχως μερικοι (και εσυ) νοιαζονται για τα παιδια τους και μπορουμε να φερουμε παραδειγματα για να συνεννοηθουμε. Εσυ μπορει να μην ασυδοτείς, αλλοι ομως το κανουν. Η ξαδερφη μου που καπνιζε και στις δυο εγγυμοσυνες. Οι γονεις που στις καφετερειες καπνιζουν (νομιζοντας οτι δεν ασυδοτουν) και δεν επιτρεπουν στην κορη σου να βρισκεται εκει. Δεν ειναι λυση να αποστειρωσεις το παιδι σου και να μην μπορει να κυκλοφορησει πουθενα. Λυση ειναι να γινει ελεγχομενο το καπνισμα σε αυτους τους χωρους.

Γενικώς αποφεύγω τους τσακωμούς :grandpa:

Ελεγχόμενο το κάπνισμα, ΟΚ και γώ μαζί σου ! Αλλά απαγορευμένο όχι !
Στην Ελλάδα καλώς ή κακώς οι καπνιστές ΕΙΝΑΙ πλειοψηφεία...
Δεν μπορείς να απαγορεύσεις κάτι σε πάνω απο το 50% του ενήλικου λαού χωρίς να το κάνεις δικτατορικά.
Αυτό ΔΕΝ το δέχομαι με τίποτε ! Οφείλει το κράτος να σεβαστεί τους καπνιστές ακόμα και αν αυτοί ήταν μειοψηφεία (που δεν είναι) ...

ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΟΧΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Φίλιππος

Ολες οι απαγορευσεις σε πλειοψηφιες γινονται. Σε ολους απαγορευται να περνανε με κοκκινο.

Σιγουρα δεν εχεις διαβασει ολο το thread. Πρεπει να το διαβασεις. Μεχρι να αποκτήσουμε παιδεία, εγω θα εχω πεθανει φιλε. Εσεις η πλειοψηφία μου εχετε επιδεινωσει την κατασταση της υγειας μου και τρεχω στους γιατρους. Μεθαυριο ισως ειναι το παιδι σου στη θεση μου και η πλειοψηφια που λες να το εχει καταστρεψει. Αν εσυ δεν το ευχεσαι μια φυσικα, εγω δεν το ευχομαι 10, γιατι ΕΓΩ ξερω πως ειναι να μην μπορεις να παρεις ανασα, εσυ δεν ξερεις. Αν θες να το νιωσεις, βαλε ενα χοντρο πανι και κλεισε την μυτη σου και προσπαθησε για 5 λεπτα να αναπνεεις ετσι. Παλι δεν θα παρεις εικόνα γιατι η δυσπνοια που θα νιωσεις ειναι παροδικη. Μπορεις να τραβηξεις το πανι και δεν θα ξαναεχεις ποτε προβλημα. Εχω ομως δεν μπορω να τραβηξω το πανι. Δεν μπορω να σας σταματησω να καπνιζετε μπροστα μου. Παλια δεν ειχα προβλημα και δεν γκρινιαζα. Τωρα είμαι υστερικός. Στα @@ σας τα προβληματα των αλλων το ξερω. Το ζω.

Καποια στιγμή όμως ισως να ειναι η σειρα σας

Γενικώς αποφεύγω τους τσακωμούς :grandpa:

Φίλιππος

καλά, κατσε να σου φερω τον προιστάμενο μου να ερθει να δει το νεογεννητο σου με το τσιγαρο στο στομα (γαιατι δεν το σβηνει ΠΟΤΕ) και τοτε να δω πως θα αποφυγεις τον τσακωμο. :argue: ;)