απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

Θα μου πείτε "σε αυτό μόνο κολλάς ρε Έκτορα";

Όχι βέβαια, είναι ενδεικτικό όμως της νοοτροπίας που υπάρχει σε όλες τελικά τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Παραδείγματα άπειρα. Τι να πρωτοπώ. Για τη διαθεματική διδασκαλία; Έπεσαν λεφτά απο το ΚΠΣ και έπρεπε να εισαχθεί στα σχολεία. Ήρθαν λοιπόν οι σύμβουλοι (έναντι αδρότατης αμοιβής) να μας κάνουν σεμινάρια. Και τί ακούσαμε εκεί;
Πρώτον: Οτι επειδή στην εισήγηση στους καθηγητές των Αθηνών "υπήρξαν αντιδράσεις απο τους παλιούς καθηγητές του λεκανοπεδίου" πάρθηκε η απόφαση να εφαρμοστεί σε ποσοστό 15% του διδακτικού χρόνου.
Και δεύτερον (και χειρότερο): "Άς εφαρμοστεί για τη φουρνιά αυτή και αν δεν έχει αποτέλεσμα το παίρνουμε πίσω".

Η ίδια "υπευθυνότητα" σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης: Στο Δημοτικό δεν επιμένουμε στην προπαίδια διότι είναι "αποστήθιση" και στην ορθογραφία "διότι δεν είναι παιδαγωγικώς ορθή".
Κατα τα άλλα πέρα απο τις "πολιτικώς ορθές" παιδαγωγικές μεθόδους που διέπουν (ενίοτε και κατα το δοκούν) το Π.Ι., οι εκπαιδευτικοί (ακόμη και αυτοί που έχουν μελετήσει τις μεθόδους αυτές ελέω ΑΣΕΠ) ακολουθούν το τυπικό δασκαλοκεντρικό μοντέλο της δεκαετίας του 60.
Παράδειγμα: Σε κάθε ευκαιρία συζήτησης π.χ. με συναδέλφους πέφτει η επιχειρηματολογία " οι παλιές μέθοδοι είχαν την αξία τους διότι αν δεν ίσχυε αυτό εμείς πως αναδειχθήκαμε μέσα απο αυτές;" Δασκαλοκεντρισμός του κερατά δηλαδή (απο άτομα που δεν έχουν περάσει ακόμη την τρίτη δεκαετία της ζωής τους) διότι παρόλα τα ΑΣΕΠ και τους μήνες μελέτης δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν οτι μιλάμε για το μέσο όρο των μαθητών και όχι τους λίγους που επιπλέουν απο οποιοδήποτε σύστημα όσο αυταρχικά δομημένο κι αν είναι αυτό.
Άλλο στοιχείο: "Τα κενά των άλλων δεν είμαι υποχρεωμένος να τα καλύψω διότι με πιέζει η ύλη". Έρχονται τα παιδιά στο γυμνάσιο και σε μεγάλο ποσοστό δεν ξέρουν καλά προπαίδια ή μία τυπική ορθογραφία. Κανείς δεν θ'ασχοληθεί λίγο για να καλύψει τα κενά αυτά. Άς τα μαθαίναν στο Δημοτικό. Τώρα μπορούν να μάθουν άλγεβρα και διανυσματικό λογισμό και για τα παλιότερα κενά έχει ο Θεός.

Τρίτο στοιχείο "Με τις καινούριες θεωρίες γέμισαν τα σχολεία δυσλεκτικούς". Ναί, διότι στα παλιά χρόνια οι βαριές περιπτώσεις δυσλεξίας δεν έβγαζαν το Δημοτικό. Χώρια που καθηγητές συνειδητοποιημένοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη δυσλεξία απο την πνευματική καθυστέρηση και ζητάνε "ειδικά σχολεία" και για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες...

Τέταρτο (και τελευταίο γιατί θα σας κούρασα) οι θεωρίες μάθησης που "παίζουν" στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο όλα politically correct. Κάμποσος εποικοδομητισμός και μέθοδοι πρότζεκτ (αυτές παίξαν πολύ αλλά έμειναν απο βενζίνη) αλλά επι της ουσίας αχταρμάς με άμεσο αποτέλεσμα να ξεσπαθώνουν οι θιασώτες του back to basics της επαναφοράς δηλαδή της παραδοσιακής προσέγγισης. Ενδιαφέρον έχουν και απόψεις οι οποίες θεωρούν οτι πίσω απο τις μοντέρνες θεωρίες μάθησης υπάρχει συνομωσία με απώτερο σκοπό να γεμίσει η κοινωνία αγράμματο κόσμο οπότε η λύση είναι το παλιό μεταδοτικό μοντέλο.
 
Επιστημονικά συνέδρια γίνονται πολλά. Τα περισσότερα αναλώνονται σε ομφαλοσκόπηση. Επίσης οι θιασώτες κάθε "τάσης" παίζουν με τους δικούς τους και αγνοούν τους "αντιπάλους".

Το Π.Ι. αποτελείται απο Διδάκτορες της Παιδαγωγικής που έχουν απομακρυνθεί απο τις αίθουσες διδασκαλίας εδώ και καιρό. Καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη υπεροχή κάποιου μοντέλου η ρότα του Π.Ι. αλλάζει ατάκτα και άναρχα ανάλογα ποιός επικρατεί κάθε φορά. Φυσικά ο χρόνος που επικρατεί κάθε μοντέλο είναι τόσο μικρός που δεν μπορούν να βγούν συμπεράσματα.

Για τον Κ.Κ.

Προσωπικά υποστηρίζω το εποικοδομητικό μοντέλο αλλά για λόγους δυσκολίας εφαρμογής (απαιτείται πολύ μεγαλύτερος χρόνος διδασκαλίας) μόνο στα γνωστικά πεδία όπου είναι κρίσιμη η σωστή και στέρεη δόμηση μιάς έννοιας απο την αρχή. Μία γνώση της ιστορικής εξέλιξης της έννοιας αυτής παίζει επίσης σημαντικό ρόλο καθώς οι "εναλλακτικές απόψεις" των μαθητών έχουν πολλάκοινά με τις προηγούμενες ιστορικά θεωρίες.
Αντίθετα στα πεδία όπου το μεταδοτικό μοντέλο παίζει ακόμη (π.χ. ιστορία) θα πρότεινα δραστική περικοπή του όγκου της ύλης που διδάσκεται εις όφελος της κριτικής σκέψης.

Πάντως σε γενικότερες γραμμές καλός δρόμος προς ουσιαστικές λύσεις είναι κατα τη γνώμη μου πρώτα να εντοπιστεί το πρόβλημα και εφόσον εντοπιστεί να προταθεί η κατάλληλη λύση. Και αυτό το λέω διότι μου έτυχε πρόσφατο παράδειγμα όταν ο Κριαρής πρότεινε σε συνέντευξή του δραστική μείωση των ωρών διαδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών, με την διακαιολογία οτι η αύξηση των ωρών τα τελευταία χρόνια οδήγησε τα παιδιά σε κόπωση η οποία συνεπάγεται παύση της ενασχόλησης με την γλώσσα. Σωστή κατα τη γνώμη μου η παρατήρηση. Η απάντηση λοιπόν του "παραδοσιακού" φιλολόγου είναι: "Άφού η αύξηση των ωρών στα αρχαία δεν έφερε το ποθητό αποτέλεσμα ας τα αυξήσουμε κι άλλο."!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Last edited:
Εκτορα το τρίτο στοιχείο περί δυσλεξίας που αναφέρεις στο post 521 έχει πολύ ενδιαφέρον.
Υπάρχει η πραγματική δυσλεξία πού σαφώς διαγιγνώσκεται επιτυχέστερα σήμερα σε σχέση με το παρελθόν.
Υπάρχει η ´δυσλεξία´που ανακαλύπτουν κάποιοι εκπαιδευτικοί,σάν εύκολη λύση γιά κάποια παιδιά που δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν αλλοιώς.
Υπάρχει η ´δυσλεξία´πού ανακαλύπτουν ,δυστυχώς ,κάποιοι γονείς με την συναίνεση μερικών επιόρκων ειδικών που δίνουν ψευδείς βεβαιώσεις ,για να έχουν τα παιδιά αυτά επιεικέστερη αντιμετώπιση.
Εχω αρκετά παραδείγματα επίσης πού ένα παιδί ονομάζεται ´προβληματικό´επειδή αποκλίνει ελαφρά απο τον μέσο όρο συμπεριφοράς.
Η εμπειρία τής ύπαρξης σχολικών ψυχολόγων σε ιδιωτικά σχολεία ,έχει δείξει,κατα την γνώμη μου, έως τώρα,ότι αρκετοί καθηγητές ψυχολογικοποιούν συμπεριφορές μερικών παιδιών αναίτια και τα παραπέμπουν στον ψυχολόγο,ενώ στήν ουσία ειναι δική τους δουλειά να τα χειριστούν.
Μιά προσπάθεια καλής προθέσεως λοιπόν ,έχει μετατραπεί ,μεχρις σήμερα,σε μιά καθηγητική ´διευκόλυνση´
Τέλος έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στην διάγνωση τών ´υπερκινητικών παιδιών´η οποία δεν ισχύει .
Οι εκπαιδευτικοί έχουν μπερδευτεί πολύ απ´αυτή την κατάσταση,και σε αυτό συνδράμει η σύγχρονη παιδοψυχιατρική τάση ,ψυχιατρικοποιήσεως πολλών συμπεριφορών των παιδιών πού μονον τετοιες δεν είναι.Ηδη στην Αμερική ,αλλά και στην Μ.Βρεττανία έχουν προκύψει(ευτυχώς)αντιδράσεις γι´αυτή την αντιεπιστημονική στάση πίσω απο την οποία υποκρύπτονται ευκόλως εννοούμενα συμφεροντα άλλου είδους.
Δυστυχώς το ίδιο συμβαινει και στήν Ελλάδα,εν μέρει.
Θά πρέπει οι εκπαιδευτικοί να είναι πολύ προσεκτικοί και καθόλου βιαστικοί στίς παραπομπές παιδιών σε ειδικούς,γιατί ξερεις καλύτερα απο μένα ότι πολλές συμπεριφορές τών παιδιών έχουν παροδικό χαρακτήρα και συχνά οφείλονται σε πιό απλά και καθημερινά γεγονότα ή και στην εξελικτική περίοδο ζωής πού περνάνε.
 
Και ποιές λύσεις δίνει η εκπαιδευτική κοινότητα; Αλλά παραξενεύομαι, ότι έγιναν συνέδρια, δεν κατέληξαν σε κοινά (μάλλον) συμπεράσματα, όπως μας πληροφορεί ο Έκτωρας, αμφισβητεί η ΔΟΕ αυτά που δόθηκαν απο το Υπουργείο (που εκπονήθηκαν απο το Π.Ι., νομίζω) και ζητάνε τι; αφου δεν έχουν κοινά υιοθετήσει κάτι σαν επιστημονικά ενδεδειγμένο;
Έκανε το ΤΕΕ συνέδρια με μελέτες και έβγαλε τον νέο ΓΟΚ, κάτι τέτοιο η εκπαιδευτική κοινότητα έκανε;
 
Re: Απάντηση: απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

Δημήτριος Ντοκατζής said:
Τι ακριβώς είναι ο εποικοδομητισμός ως διδακτική θεωρία ;

Είναι αρκετά περίπλοκο και για να γίνω πλήρως σαφής θα γίνω αναγκαστικά και βαρετός. Οπότε επιγραμματικά, στα πλαίσια του επικοδομητισμού (constructivism) η γνώση:

Πρώτον, δεν υφίσταται ανεξάρτητα απο το άτομο και
Δεύτερον, δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ή να μεταδοθεί αλλά κατασκευάζεται απο αυτόν που μαθαίνει.

Βέβαια υπάρχουν διάφορες εκφάνσεις των παραπάνω, με πιό ριζοσπαστική εκείνη του Feyerabend οτι αντικειμενική γνώση επι της ουσίας δεν υπάρχει αλλά είναι αντικείμενο διαφορετικό στο μυαλό κάθε ανθρώπου.

Πρακτικά βέβαια η μεταφορά της παραπάνω θεωρίας απο την φιλοσοφία της επιστήμης στη διδακτική είναι αρκετά επίπονη και ακόμη σηκώνει πολύ νερό.
Σε γενικές γραμμές αυτό που γίνεται είναι ένα παιχνίδι διαλεκτικής με τις προϋπάρχουσες γνώσεις των μαθητών (αυτές που έχουν για ένα γεγονός ή φαινόμενο πριν το διδαχθούν στο σχολείο) που αναφέρονται και σαν "εναλλακτικές απόψεις" των μαθητών. Μέσω αυτών δομούνται οι παρανοήσεις και παρουσιάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να φτάσουν όσο το δυνατόν αβίαστα και χωρίς την παρέμβαση του διδάσκοντα σε αυτό που η γνωστική ψυχολογία αναφέρει ώς εννοιολογική σύγκρουση με τελικό αποτέλεσμα την εννοιολογική αλλαγή. Με άλλα λόγια πρόκειται για μία "σύντομη περίληψη" και σε μικρογραφία της εξέλιξης των επιστημών (για κάθε μαθητή ξεχωριστά).
 
Re: Απάντηση: απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:
Και ποιές λύσεις δίνει η εκπαιδευτική κοινότητα; Αλλά παραξενεύομαι, ότι έγιναν συνέδρια, δεν κατέληξαν σε κοινά (μάλλον) συμπεράσματα, όπως μας πληροφορεί ο Έκτωρας, αμφισβητεί η ΔΟΕ αυτά που δόθηκαν απο το Υπουργείο (που εκπονήθηκαν απο το Π.Ι., νομίζω) και ζητάνε τι; αφου δεν έχουν κοινά υιοθετήσει κάτι σαν επιστημονικά ενδεδειγμένο;
Έκανε το ΤΕΕ συνέδρια με μελέτες και έβγαλε τον νέο ΓΟΚ, κάτι τέτοιο η εκπαιδευτική κοινότητα έκανε;

Πολύ κρίσιμη η απορία σου Βαγγέλη.

Η άποψή μου είναι οτι δεν υπάρχει σαφής "ομφάλιος λώρος" μεταξύ εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας (μιλάω για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπάιδευση). Τουλάχιστον μεταξύ εκπαιδευτικών και επιστημόνων της διδακτικής. Οι τελευταίοι "εκπροσωπούνται" στο υπουργείο απο το Π.Ι. μόνο που οι εισηγήσεις τους είναι αποσπασματικές και ως επι το πλείστον άσχετες με την εξέλιξη της επιστήμης της διδακτικής. Χώρια που οι ανακοινώσεις τους στα συνέδρια έχουν σαν κύριο σκοπό τον εμπλουτισμό του βιογραφικού τους για κατάληψη θέσης ΔΕΠ σε αντίστοιχο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή στη χειρότερη περίπτωση τη διατήρηση τη θέση του συμβούλου στο Π.Ι. Πιάσε αυγό και κούρευτο.

Πάντως για να αποδώσουμε τα του Κάισαρος τω Καίσαρι, η παραπάνω κατάσταση ενισχύεται (για να μην πω πηγάζει) απο την απολύτως σχετική θεώρηση της αξίας κάθε διδακτικής θεωρίας.
Σχεδόν καμιά δεν έχει αντικειμενικά αποδειχθεί στην πράξη (τουλάχιστον στην Ελλάδα). Με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται κάτι που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται σαν τακτική δοκιμής και λάθους (trial and error).
Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Το σύστημα είναι σχεδόν τυχαίο, σχεδόν χαοτικό και μάλλον συσχετίζεται με την επιρροή που εξασκεί ο εκάστοτε πάρεδρος του Π.Ι....
Και για να το κάνω ακόμη χειρότερο, επειδή οι αντίρροπες δυνάμεις (και οι επιρροές) είναι πολλές, ακολουθείται μία τακτική "συμβιβασμού", δηλαδή συνδυασμού θεωριών που είναι ακόμη περισσότερο αποπροσανατολιστική διότι αφού δεν ακολουθείται κάποια θεωρία αυστηρά, κανένα απο τα τυχόν αποτελέσματα δεν μπορεί να αποδοθεί στην εφαρμογή της.
 
Καλησπέρα σας,

Ποσες μερες πραγματικα δουλευει ενας «μεσος» δάσκαλος; Λοιπον ας το υπολογισουμε...
Το ετος εχει 365 μερες.
Απο αυτες αφαιρουμε το χρονικο διαστημα απο 15/6 εως 11/9, τις διακοπες του Πασχα και Χριστουγεννων που τα σχολεια ειναι κλειστα, ήτοι 87 μερες περιπου, δηλ 365-87
278 μερες.
Συνεχιζουμε,
Οι 278 μερες ειναι 40 περιπου βδομαδες. 40 επι 2 μερες (ΣΚ) μη εργασιμες
= 80 μερες. 278-80
198 μερες.
Συνεχιζουμε...
Φετος δεν εργαστηκε 32 μερες λογω χιονιου, Γενικων Συνελευσεων, 28η, 25η, αδειες κτλ. Αρα 198-32
166 μερες.
Συνεχιζουμε...
Οι 166 αυτες μερες σε αντιστοιχια με εναν υπαλληλο του ιδιωτικου τομεα (8ωρο!!) ειναι για τον δάσκαλο (3ωρο, απο 12:45 εως 3:45, ολοημερο) 166 Χ
3/8
62 μερες!!
Τοσες μερες εργαστηκε το σωτήριον σχολικο ετος 2005-2006....
Παμε στα οικονομικα τωρα....
15.000 ευρω που παίρνει ετησίως / 62 μερες
242 ευρω την ημερα!
242 ευρω / 3 ωρες εργασιας
81 ευρω την ωρα!!



Ευθυμείτε...

Υ.Γ. Πέρα απ´το χιούμορ, όταν ένα "κακό" παιδί κάνει μια αταξία, οι γονείς του το μαλώνουν. Όταν την αταξία την κάνει ένα "καλό" παιδί, τότε γελάνε χαριτωμένα... Ας αναρωτηθούν οι φίλοι καθηγητές γιατί οι περισσότεροι Έλληνες δεν συντάσσονται μαζί τους, αλλά αδιαφορούν, τουλάχιστον. Ενίοτε τους κατηγορούν.

Όταν οι καθηγητές αποφασίσουν να διδάξουν ελληνικά (αναφέρομαι και στις υπόλοιπες λέξεις της γλώσσας μας, όχι μόνο στις 200, με τις οποίες εφοδιάζουν το μέσο απόφοιτο λυκείου και, πιθανόν, αυριανό καθηγητή), τότε να κατέβουμε όλοι μαζί να κάψουμε το σύνταγμα.

Μέχρι τότε, μια απ' τα ίδια. Μιζέρια.
 
Απάντηση: Re: απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

Κώστας Μιχαλόπουλος said:
Καλησπέρα σας,

Ποσες μερες πραγματικα δουλευει ενας «μεσος» δάσκαλος; Λοιπον ας το υπολογισουμε...
Το ετος εχει 365 μερες.
Απο αυτες αφαιρουμε το χρονικο διαστημα απο 15/6 εως 11/9, τις διακοπες του Πασχα και Χριστουγεννων που τα σχολεια ειναι κλειστα, ήτοι 87 μερες περιπου, δηλ 365-87
278 μερες.
Συνεχιζουμε,
Οι 278 μερες ειναι 40 περιπου βδομαδες. 40 επι 2 μερες (ΣΚ) μη εργασιμες
= 80 μερες. 278-80
198 μερες.
Συνεχιζουμε...
Φετος δεν εργαστηκε 32 μερες λογω χιονιου, Γενικων Συνελευσεων, 28η, 25η, αδειες κτλ. Αρα 198-32
166 μερες.
Συνεχιζουμε...
Οι 166 αυτες μερες σε αντιστοιχια με εναν υπαλληλο του ιδιωτικου τομεα (8ωρο!!) ειναι για τον δάσκαλο (3ωρο, απο 12:45 εως 3:45, ολοημερο) 166 Χ
3/8
62 μερες!!
Τοσες μερες εργαστηκε το σωτήριον σχολικο ετος 2005-2006....
Παμε στα οικονομικα τωρα....
15.000 ευρω που παίρνει ετησίως / 62 μερες
242 ευρω την ημερα!
242 ευρω / 3 ωρες εργασιας
81 ευρω την ωρα!!



Ευθυμείτε...

Υ.Γ. Πέρα απ´το χιούμορ, όταν ένα "κακό" παιδί κάνει μια αταξία, οι γονείς του το μαλώνουν. Όταν την αταξία την κάνει ένα "καλό" παιδί, τότε γελάνε χαριτωμένα... Ας αναρωτηθούν οι φίλοι καθηγητές γιατί οι περισσότεροι Έλληνες δεν συντάσσονται μαζί τους, αλλά αδιαφορούν, τουλάχιστον. Ενίοτε τους κατηγορούν.

Όταν οι καθηγητές αποφασίσουν να διδάξουν ελληνικά (αναφέρομαι και στις υπόλοιπες λέξεις της γλώσσας μας, όχι μόνο στις 200, με τις οποίες εφοδιάζουν το μέσο απόφοιτο λυκείου και, πιθανόν, αυριανό καθηγητή), τότε να κατέβουμε όλοι μαζί να κάψουμε το σύνταγμα.

Μέχρι τότε, μια απ' τα ίδια. Μιζέρια.



Αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αρκετά μηνύματα του τύπου: σύγκριση εργασιακών συνθηκών ιδιωτικού-εκπαιδευτικού βίου (βλ.παρακάτω), τα οποία μοιράζονται και μεταξύ φίλων, αποφάσισα να συντάξω μια απάντηση την οποία και να χρησιμοποιώ όποτε δεχθώ ξανά τέτοιου είδους προκλήσεις.
Σας καλώ να τη διαβάσετε.



αρχικό γράμμα που δέχθηκα από έναν φίλο



Πόσες μέρες πραγματικά δουλεύει ένας «μέσος» δάσκαλος ;
Λοιπόν, ας το υπολογίσουμε… το έτος έχει 365 μέρες, από αυτές αφαιρουμε το χρονικο διαστημα απο 15/6 εως 11/9, τις διακοπες του Πασχα και Χριστουγεννων που τα σχολεια ειναι κλειστα, ήτοι 87 μερες περιπου, δηλ 365-87 = 278 μερες.
Συνεχιζουμε, οι 278 μερες ειναι 40 περιπου βδομαδες. 40 επι 2 μερες (ΣΚ) μη εργασιμες = 80 μερες. 278-80 = 198 μερες.
Συνεχιζουμε... Φετος δεν εργαστηκε 32 μερες λογω χιονιου, Γενικων Συνελευσεων, 28η, 25η, αδειες κτλ. Αρα 198-32 = 166 μερες.
Συνεχιζουμε... Οι 166 αυτες μερες σε αντιστοιχια με εναν υπαλληλο του ιδιωτικου τομεα (8ωρο!!) ειναι για τον δάσκαλο (3ωρο, απο 12:45 εως 3:45, ολοημερο) 166 Χ 3/8 = 62 μερες!!
Τόσες μέρες εργάστηκε το σωτήριον σχολικό έτος 2005-2006....
Πάμε στα οικονομικά τώρα....
15000 ευρώ που παίρνει ετησίως / 62 μέρες X242 ευρώ την ημέρα!
242ευρω / 3 ώρες εργασίας = 81 ευρώ την ώρα!!
Είναι στο ίδιο μισθολογικό επίπεδο με τους Αλβανούς μαστορους οικοδομών... Θέλει αύξηση!!!! ΤΗΝ ΑΞΙΖΟΥΝ!!
Καλο Χειμώνα......σε όλα τα στελέχη των ιδιωτικών εταιριών που νομίζουν οτι κάνουν καριέρα....


αρχή απαντητικού γράμματος



Λοιπόν φίλε <όνομα> , μιας και σε μερικά πράγματα υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση άκου πως έχουν τα πράγματα εκ των έσω (αν και έχω μόνο μια χρονιά δημόσιου βίου στην πλάτη μου):

Όσον αφορά τις εργάσιμες ημέρες:
- ένας καθηγητής εργάζεται από 1/9 έως 30/6 εκτός των Χριστουγέννων και του Πάσχα (και όχι 11/9 μέχρι 15/6)
- οι γενικές συνελεύσεις καθώς και τα συμβούλια καθηγητών γίνονται εκτός διδακτικών ωρών (απογεύματα και μεσημέρια αντίστοιχα).
*οριακά να μην γίνει η 7η ώρα για να λάβει μέρος συμβούλιο καθηγητών δηλ. να ξεκινήσει το συμβούλιο στις 13:00.
- οι ειδικές περιπτώσεις ημερών χωρίς εργασία έχουν ως εξής:
α) 3 λόγω κακοκαιρίας =>το 2005-06 όπου η Λήμνος είχε έναν από τους χειρότερους χειμώνες της τελευταίας δεκαετίας, με συνεχείς διακοπές ρεύματος, απουσία συγκοινωνιών κτλ.
β) 2 λόγω εκλογών: 1 για συνδικαλιστικές εκλογές + 1 ως μέσο όρο των δημοτικών/βουλευτικών εκλογών (επειδή σε κάθε 2 χρόνια αντιστοιχούν 2 μέρες εκλογική άδεια)
γ) οι μέρες των εθνικών γιορτών (28η Οκτωβρίου, 17 Νοεμβρίου, 25η Μαρτίου) μόνο καθισιό δεν σημαίνουν διότι απαιτούν την προετοιμασία καθώς και την παρουσία στην εκάστοτε σχολική γιορτή/παρέλαση κτλ. όπου έρχεται ο κόσμος για να παρακολουθήσει τα παιδιά του. Παρολαυτά, θα προσθέσω 2 μέρες διακοπών στους υπολογισμούς μου.

Επομένως, ένας εκπαιδευτικός εργάζεται: 365 - 60 (καλοκαίρι) - 30 (Χριστούγεννα+Πάσχα) - 7 (βλ. α-β-γ) = 268ημέρες/έτος.


Όσον αφορά τις ημερήσιες ώρες εργασίας, όπου η αντιστοιχία με τον ιδιωτικό υπάλληλο είναι και πάλι ατυχής, έχω να σου αναφέρω τα εξής:
- κάθε διδακτική ώρα (45λεπτά) απαιτεί το 100% της προσοχής του καθηγητή προκειμένου να ανταπεξέλθει επαρκώς στα καθήκοντα του. Και πίστεψε με, δεν είναι στο χέρι του να μην το κάνει ειδάλλως η τάξη μετατρέπεται σε χάος και το μάθημα του γίνεται κόλαση (για να μην αναφέρω τις νομικές ευθύνες που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών την ώρα που αυτός έχει μάθημα). Μάλιστα, έχοντας δουλέψει και στον ιδιωτικό τομέα μπορώ να πω ότι κανένα αφεντικό , όσο σκληρό και να είναι, δεν μπορεί να σταματήσει τη σκέψη να πετάει την ώρα της δουλειάς. Έτσι, τα 60 λεπτά της ώρας μπορούν κάλλιστα να μεταμορφωθούν σε 30 λεπτά πραγματικής δουλειάς (σαν τους μαστόρους του συγγραφέα που μου έστειλες οι οποίοι σταματάνε κάθε λίγο και λιγάκι για να ξεκουραστούν).
- κάθε διδακτική ώρα απαιτεί τον ίδιο έως και διπλάσιο χρόνο προετοιμασίας στο σπίτι: διάβασμα όχι μόνο του αντικειμένου αλλά και πως αυτό θα διδαχθεί, από πριν πραγματοποίηση πειραμάτων (στο εργαστήριο), διόρθωση τετραδίων-τεστ-διαγωνισμάτων, ενημέρωση για θέματα επιστημονικά/παιδαγωγικά κτλ.
Ειδικότερα, διπλάσιο χρόνο για όσους από εμάς πιστεύουν στη δια βίου μάθηση και για τους ίδιους δηλ. ψάχνουν τρόπους να κάνουν πιο αποδοτικό το έργο τους, αλλά και τον ίδιο χρόνο για όσους αδιαφορούν για το μέλλον της παιδείας ή καλύτερα για την "παιδεία" (τα παιδιά) του αύριο. Και για το τελευταίο σου παραθέτω την απόδειξη:
* αρκετοί νομίζουν ότι τον τελευταίο κανόνα (εξωδιδακτική απασχόληση) μπορεί να τον αποφύγει ένας επίδοξος λουφαδόρος (αυτοί παντού βρίσκονται, από τον Ε.Σ. και το Δημόσιο, μέχρι τον Ιδιωτικό τομέα). Όμως, αν λάβουμε υπόψη ότι κάθε 5-7 χρόνια περίπου αλλάζουν τόσο τα διδακτικά συγγράμματα ή/και η διδακτική μεθοδολογία (τώρα περνάμε τη "Μαθητοκεντρική" περίοδο για αυτό και έχουν ξεσαλώσει τα βλαστάρια μας!), ακόμη και αυτός θα αναγκαστεί να μάθει το μάθημα του. Έτσι, τα πρώτα 2-3 χρόνια θα διαβάζει συστηματικά (δύο ώρες για κάθε μια διδακτική ώρα), γιατί αλλιώς θα τον κράξουν οι ίδιοι οι μαθητές, με αποτέλεσμα να του βγαίνει ένας μέσος όρος μιας ώρας προετοιμασίας για κάθε διδακτική ώρα, αφού τα επόμενα 3 χρόνια (μέχρι να ξαναλλάξουν τα βιβλία ή το διδακτικό σύστημα) αυτός θεωρούμε ότι μένει άπραγος.

Επομένως, σε κάθε περίπτωση, από τον συνειδητοποιημένο μέχρι τον αδιάφορο, οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ενός καθηγητή κυμαίνονται από 40 μέχρι 50. Μονάχα την ειδική περίπτωση των 30 ωρών την προσεγγίζουν οι αρκετά παλιοί συνάδελφοι και μόνο όταν το διδακτικό πακέτο παραμένει ως έχει. Σε περίπτωση που δεν πιστεύεις τα παραπάνω νούμερα σε καλώ να επιβεβαιώσεις την ακρότατη τιμή: βρες έναν έμπειρο καθηγητή (φίλο/συγγενή/γείτονα κτλ) και ρώτα τον αν ασχολείται 10 ώρες/εβδομάδα εξωσχολικά (στο σπίτι του). Θα διαπιστώσεις ότι ακόμη και ο ¨παλιός¨ δουλεύει τουλάχιστον 30 ώρες εβδομαδιαίως (20 στο σχολείο).


Όσον αφορά τα οικονομικά:
Ο ετήσιος μισθός είναι 12180 ευρώ (14 μηνιάτικα χ 870ευρώ)
* όπου 870ευρώ είναι ο καθαρός μισθός χωρίς τα 45ευρώ επίδομα μεταπτυχιακού καθώς και χωρίς τα 120ευρώ επίδομα παραμεθορίου τα οποία τα παίρνει δικαίως κάθε δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται σε ακριτική περιοχή (ελπίζω να είναι προφανές ότι δεν μπορεί να τα πάρει αυτά ο ιδιωτικός υπάλληλος που δουλεύει στην πόλη όπου είναι το σπίτι του και η οικογένεια του).

Συνοψίζοντας, ο καθαρός ημερήσιος μισθός ενός εκπαιδευτικού είναι (λαμβάνοντας υπόψη τις διακοπές): 12.180ευρώ : 268ημέρες = 45ευρώ/ημέρα.
Ακόμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας το ωράριο του έμπειρου καθηγητή (30 ώρες/εβδομάδα ή 6ώρες/ημέρα), καταλήγουμε στα:
=> 45ευρώ / 6ώρες = 7,5 ευρώ/ώρα. Και αυτό ακριβώς είναι το *μέγιστο* καθαρό ωρομίσθιο μας.
(το γράμμα που μου έστειλες έχει πέσει έξω μια τάξη μεγέθους)


Να προσθέσω ότι στους υπολογισμούς δεν λήφθηκε υπόψη ότι ένας καθηγητής δεν πάει στο σχολείο να κάνει 4ώρες συνεχόμενες και έπειτα φεύγει αλλά έχει κατά μέσο όρο 1,5ωριαία κενά ημερησίως (δηλ. 7,5κενά/εβδομάδα) στα οποία και εργάζεται, συνήθως, ως γραμματειακή υποστήριξη.

Τώρα, γνωρίζοντας αρκετά περισσότερα για το φλέγον αυτό ζήτημα της εποχής μας: αν αξίζουν οι δάσκαλοι/καθηγητές τα λεφτά τους, μπορείς να διαμορφώσεις μια καλύτερη γνώμη.


Μιχάλης Μπλέκας ΠΕ0401
Μούδρος Λήμνου, 2005-06 / 2006-07 / ...../.../.../../.. (αλήθεια πιστεύεις ότι 120 ευρώ είναι αρκετά για κάλυψη αναγκών στην παραμεθόριο;)


ΥΓ. Η αύξηση των 103 ευρώ στους δασκάλους (και όχι και τους καθηγητές) έχει κερδηθεί μετά από τρία δικαστήρια εναντίον του Δημοσίου όπου στο τελευταίο, το 2000 περίπου, δικαιώθηκαν. Μάλιστα ότι η όλη ιστορία ξεκίνησε πριν το 1995. Νομίζω ότι φαντάζει αρκετά γελοίο να έρχεται τώρα η κυβέρνηση και να τους λέει ότι "θα σας τα δώσουμε" (αφού τα έχουν ήδη κερδίσει δικαστικώς!) και να προσθέτει ότι θα τους το αυξήσουν κατά 2ευρώ! Θα τελειώσω λέγοντας σου:
(κάνοντας copy-paste το θέμα του γράμματος που μου έστειλες)



ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΥΞΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΞΙΖΟΥΝ




τέλος απαντητικού γράμματος



Σε αυτό τη σημείο, να καλέσω τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, που συναντάνε κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο γράμματα τέτοιου τύπου, να δίνουν λίγο από τον προσωπικό τους χρόνο για να τα απαντήσουν ώστε να μην υπάρχει ουδεμία περίπτωση η απουσία απάντησης να ερμηνευτεί ως απουσία επιχειρημάτων! Μάλιστα, για όσους δεν θεωρούν σκόπιμο το να ξοδέψουν τον απαιτούμενο χρόνο, για τους δικούς τους λόγους, τους διαθέτω τη δική μου απάντηση αφήνοντας την ελευθερία να την τροποποιήσουν όπως οι ίδιοι νομίζουν.

Μιχάλης Μπλέκας
Φυσικός Γυμνασίου Μούδρου

www.edra.gr

ΥΓ. δεν άλλαξα ούτε λέξη από το κείμενο του κυρίου Μπλέκα. θεώρησα - όπως πάντα - δεοντολογικό ν'αναφέρω το site στο οποίο φιλοξενείται.
 
Last edited:
Συγνώμη Έκτωρα μπορείς να το κάνεις λίγο πιό γήινο; Δηλάδή οι δάσκαλοι τι προτείνουν σαν λύση πέρα απο αυτά που ζητάνε. Βγήκαν οι των καλλιτεχνικών και είπαν αποσύρτε τα βιβλία και συμφωνεί η ομοσπονδία; ή η ομοσπονδία δεν έχει άποψη; Αν κατάλαβα καλά φταίει το Π.Ι.; συγνώμη αλλά κάπου χάθηκα.
 
Για τα βιβλία τ5ων καλλιτεχνικών που ρώτησα, η μόνη αντίδραση που γνωρίζουν στη Θεσσαλονίκη, είναι το κάψιμο των βιβλίων από κάποιο-ους καθηγητές καλλιτεχνικών στο Βόλο. Άλλη επίσημη αντίδραση δεν έχει υπάρξει στη Βόρειο Ελλάδα.
 
Αναφορικα με τις μερες εργασιες των Δασκαλων, υπαρχει και η εκδρομη.
Απο την αλλη ομως δεν ειναι απαραιτητως σωστη αυτη η αντιδραση προς τους Δασκαλους.
Για να τους συγκρινουμε με τους Ιερεις πχ. που εχουν και τον ιδιο εργοδοτη (Υ. Παιδειας).
Μαλλον ειναι πολυ "ριγμενοι". (οι Δασκαλοι)


Δεν εχω διαβασει ολο το θεμα. Το μεγαλυτερο προβλημα που αντιμετωπιζουν σημερα οι Δασκαλοι (για μενα) δεν ειναι ουτε ο μισθος, ουτε οι ωρες εργασιας.

Ειναι ο σεβασμος προς το προσωπο τους.
Οι μεγαλυτεροι θα θυμουνται καλυτερα τον σεβασμο που "εβγαζε" ενας Δασκαλος....
Τωρα?

Στην παροιμια: "Ας με λενε Κοκοντινα κι ας ψωφαω απο την πεινα", σε Δασκαλο δεν εχει την βαση της ή κανω λαθος.

Τελος παντων, μακαρι να βρεθει η καλυτερη λυση.
 
Σημερα στα ΝΕΑ .......

ενδιαφερον.....











Στροφή στις Παιδαγωγικές Σχολές

Πρώτες στις προτιμήσεις των μαθητών γιατί εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Δάσκαλοι θέλουν να γίνουν χιλιάδες μαθητές Λυκείου, την ίδια στιγμή που οι δάσκαλοι βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας καλύτερους μισθούς!

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των προτιμήσεων που εξέφρασαν οι μαθητές στα τελευταία τους Μηχανογραφικά, τα οποία επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα χθες, την ημέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου των εκπαιδευτικών και μαθητών, το υπουργείο Παιδείας.

Στις πρώτες προτιμήσεις των Μηχανογραφικών του 2006 βρίσκονται οι Παιδαγωγικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ όλες τις Παιδαγωγικές Σχολές της χώρας δήλωσαν ως πρώτη τους προτίμηση 6.321 μαθητές και συνολικά οι Παιδαγωγικές σχολές δηλώθηκαν (ανεξαρτήτως προτίμησης) από... 82.934 μαθητές!

Η μαζική στροφή στα παιδαγωγικά εξηγείται από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των δασκάλων έχει έλλειψη, με αποτέλεσμα να διορίζονται οι απόφοιτοι αμέσως στα σχολεία.

Όπως επισημαίνει ο ερευνητής κ. Χρ. Κάτσικας, η αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης μέσα σ' ένα περιβάλλον ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας πρωτοστατεί στις επιλογές σπουδών των νέων. «Μηχανοδηγός» των προτιμήσεών τους είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, δηλαδή η επαγγελματική προοπτική των σπουδών. Έτσι Παιδαγωγικά, Σχολή Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Αστυνομίας για το Δημόσιο, Μηχανικών Η/Υ, Νομική, Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων και Μάρκετινγκ για τον ιδιωτικό τομέα, ήταν οι κύριες επιλογές των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα «άσημα» μέχρι πριν από πέντε χρόνια Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης ελκύουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις. Ο λόγος; Το γεγονός ότι στην αγορά εργασίας (δημόσιο και ιδιωτικό σχολείο) από το 2002 και μετά δεν καλύπτεται η ζήτηση δασκάλων.
 
Κείμενα όπως αυτό που παρατέθηκε (με copy paste υποθέτω) κυκλοφορούν τώρα τελευταία και πράγματι χρειάζονται απαντήσεις όπως αυτή του φίλου και συνάδελφου Μιχάλη.
Εκτός απο αυτό όμως πρέπει να παρατηρήσω οτι δεν πρέπει να τα δούμε σαν "αντιπαράθεση δύο διαφορετικών απόψεων". Με το συμπάθειο αλλά είναι κουκιά μετρημένα. Παραθέτω λοιπόν (σαν δείγμα μόνο διότι φυσικά "μπάζει απο χίλιες μεριές) το παρακάτω απόσπασμα:

"Οι 166 αυτες μερες σε αντιστοιχια με εναν υπαλληλο του ιδιωτικου τομεα (8ωρο!!) ειναι για τον δάσκαλο (3ωρο, απο 12:45 εως 3:45, ολοημερο) 166 Χ
3/8
62 μερες!!
Τοσες μερες εργαστηκε το σωτήριον σχολικο ετος 2005-2006....
Παμε στα οικονομικα τωρα....
15.000 ευρω που παίρνει ετησίως / 62 μερες
242 ευρω την ημερα!
242 ευρω / 3 ωρες εργασιας
81 ευρω την ωρα!!"


όπου είναι ηλίου φαεινότερον οτι ενώ αρχικά γίνεται "αναγωγή" στο οκτάωρο και έτσι οι 166 ημέρες γίνονται 62, μετά η διαίρεση γίνεται όχι με το 8 αλλά με το 3.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλος μαθηματικός λοιπόν για να διαπιστώσει οτι το παραπάνω κείμενο όχι μόνο είναι λάθος, αλλά εκτός αυτού έχει γραφεί για να προκαλέσει εντυπώσεις, χώρια που υποτιμάει τη νοημοσύνη μας.

Τέτοια κείμενα είναι η πιό απτή απόδειξη σε ποιό "επικοινωνιακό" επίπεδο κινούνται οι κυβερνώντες και οι παρατρεχάμενοί τους όταν "σφίξουν τα πράγματα".
 
Last edited: