από compact σε κάτι καλύτερο

ela002

Established Member
28 May 2010
116
Γεια χαρά,

Ήρθε η ώρα που μπορώ να ξεκολλησω απο μια αρχαία compact μηχανή και μου έχουν γυαλίσει η nikon d90 και sony nex5. Η d90 κάνει παπάδες πολλά κουμπιά για να αλλάζεις οτιδήποτε από την άλλη ειναι μεγάλη και βαριά. Η nex5 φαίνεται να τραβάει καλές φώτο σε υψηλά iso είναι ελαφριά, φορητη και μπορείς να τη κουβαλάς στη τσέπη με τον 16mm. Το θέμα είναι να πάω στη d90 που είναι και 2 χρόνων μηχανή ή στην nex5; Σίγουρα την nex5 θα μπορώ να την κουβαλάω πιο εύκολα έστω με τον fixed φακό ενώ την d90 μάλλον όχι. Αν πάρω την nikon θα είναι με τον 18-105mm ενώ με nex5 16mm & 18-55mm. Είμαι λίγο μπερδεμένος μου αρέσουν οι λειτουργίες της d90 αλλά είναι μεγάλη μηχανή να την κουβαλάς συνέχεια εκτός αν βρω κάνα τρόπο κάποιο τσαντάκι που να βολεύει χωρίς να κουράζει.

ουσιαστικά το είδος της χρήσης της μηχανής καθορίζει και το σώμα της μηχανής που θα αγοράσεις. Στο διπλανό θέμα ρωτάς αν η ΝΕΧ5 έχει bulb. Δηλ. κατάσταση για τρίποδο και μεγάλες εκθέσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις η NIKON D90 και οι όμοιές της DSLR είναι καλύτερες αγορές δεν τον συζητώ.

Αν όμως έχεις απλώς απαιτήσεις από οπτική ποιότητα και θέλεις μια μηχανή να την έχεις σταθερά μαζί σου ώστε να τραβάς ότι σου παρουσιαστεί, τότε η ΝΕΧ5 ή οι olympus pen είναι καλύετερες αγορές.

Οπως λέει και ο Γιάννης Σπύρου η καλύτερη μηχανή είναι αυτή που την έχεις πάντα μαζί σου. Αφού μόνος σου λες ότι δεν θα κουβαλάς την D90 τι το σκέφτεσαι;

Κι εγώ που έχω dslr με το που πέρασε ο πρώτος ενθουσιασμός ξέρεις με τι τραβάω φωτογραφίες; με το iphone. Και επειδή δεν έχει flash δεν τραβάω ούτε μ' αυτό. Μου την δίνει αφάνταστα το κουβάλημα ειδικά όταν μιλάμε για εξωτερικό που έχεις χιλιόμετρα ποδαρόδρομο.

Αλλά αναγκαστικά πριν μερικά χρόνια ήταν μονόδρομος η dslr για να βγάλεις μια αποδεκτή φωτογραφία και να μην σου σπάει τα νεύρα το να πατάς το κουμπί σήμερα και να βγαίνει η φωτογραφία αύριο.

Τώρα όμως εχει κλείσει πααααααααάρα πολύ η ψαλίδα.

Re: Απάντηση: από compact σε κάτι καλύτερο

Τώρα όμως εχει κλείσει πααααααααάρα πολύ η ψαλίδα.

Αντιστοιχα ομως εχουν βελτιωθει και φθηνυνει οι DSLR. Eπεσε στα χερια μου ενα περιοδικο του 2005, που ειχε παρουσιαση των τοτε τρεχοντων σωματων. Canon 300D 1200 ευρω...Οσο κανει τωρα η 7D.

Είναι ανάλογα τη χρήση φυσικά, και προσωπικά με έχεις μπερδέψει.

Αν θέλεις φορητότητα τότε μια NEX είναι μονόδρομος.

Απάντηση: Re: Απάντηση: από compact σε κάτι καλύτερο

Αντιστοιχα ομως εχουν βελτιωθει και φθηνυνει οι DSLR. Eπεσε στα χερια μου ενα περιοδικο του 2005, που ειχε παρουσιαση των τοτε τρεχοντων σωματων. Canon 300D 1200 ευρω...Οσο κανει τωρα η 7D.

Μα δεν είναι οικονομικό το θέμα. Είναι θέμα φορητότητας/όγκου.

Aπο θεμα ποιοτητας εικονας, λυπαμαι που θα το πω, αλλα η nex5 ειναι μαλλον λιγο πιο μπροστα απο nikon d90 !!!
Δεν ειναι ομως τοσο γρηγορη στην εστιαση (οχι οτι ειναι αργη φυσικα).
Δεστε κι εδω για συγκριτικο μεταξυ nex5 - nikon d90 kai olympus epl1...
http://www.genphotography.com/sony-...-d90-high-iso-jpeg-noise-review-and-tutorial/

Σωστά το λέτε βασικά είναι σημαντικό να έχεις τη μηχανή πάνω σου όσο γίνεται περισσότερο χρόνο. Η d90 θα είναι καλή αν έχεις σκοπό να πας κάπου για να τραβήξεις φώτο αλλά πάντα υπάρχει κάτι που θέλεις να βγάλεις μια φωτογραφία αυτό φοβάμαι ότι θα το χάνω γιατί δεν θα μπορώ να έχω την d90 πάντα μαζί. Το άλλο θέμα είναι θα βγάλει η sony και άλλους φακούς στο μέλλον;

To θέμα με το menu της sony τι λέει; Δηλαδή αλλάζεις εύκολα ρυθμίσεις σε A/S ή full manual καθώς και iso; Είναι τόσο πονοκέφαλος να τα αλλάζεις κάθε φορά ή το συνηθίζεις; Δεν την θέλω να τραβάω σε auto.

Oυτε κι εγω τραβαω σε αυτο , ποτε.
Μετα απο λιγο το συνηθιζεις το μενου... και δεν σ ενοχλει.

Ουτε κι εγω περιμενα ποτε οτι θα ελεγα τοσο καλα λογια για μια φωτογραφικη Sony.
Εχω δοκιμασει πολλες μηχανες, και sony και πολλες αλλες, αλλα αυτη με εξεπληξε ευχαριστα!
Εχει φυσικα τα θεματα της, αλλα με λιγη καλη θεληση ξεπερνιουνται.

Συγνωμη ρε παιδια... αλλα θελετε να βγαζετε φωτογραφιες ακομα και...στην τουαλετα -που λεει ο λογος- και τις θελετε να ειναι και αψογες...???

Και αντε και εχεις μαζι σου τη μηχανη, τη μικρη τη φορητη, θα παραγγελνεις και τα ξαφνικα θεματα στην αποσταση/περισταση που σε βολευει?

Δηλαδη, με τη σονυ που συζητατε πχ, εκτος απο το -όποιο-shutter lag στο κλειστρο, ο χαμενος χρονος να αλλαξεις μεσω μενου, iso, διαφραγμα, ταχυτητα δεν μετραει?

Εχουν προοδευσει οι μηχανες και οι επιλογες αλλα μη τα ισοπεδωνουμε και ολα... αλλο η θεωρια και αλλο η πραξη...

Τα παραπανω στη λογικη του οτι "καλη μηχανη ειναι αυτη που εχεις μαζι σου"...

Last edited:
Ολες οι περιπτώσεις έχουν τα συν και τα πλην.

Νομίζω ότι όποιοι δεν τους πειράζει να κουβαλάνε κιλά μαζί τους και βαλιτσάκια δεν χρειάζεται να κοιτάνε για καμιά NEX5.

Φίλε Ηλία αυτά είναι που με ανησυχούν, σίγουρα θα χάσεις χρόνο αν πας από menu όσο και γρήγορος να είσαι.....

Την sony με 16mm πάντως μπορείς να την έχεις πάντα μαζί σου πάντως.

Στην τουαλέτα δεν θα τραβήξω φώτο αλλά επειδή περπατάω πολύ θα μπορούσαν να τραβήξω πολλές φώτο στο δρόμο.

Η nikon πάντως έχει τα πάντα πέρα του ότι είναι παλιά ,ι από φακούς έχεις άπειρες επιλογές. Για αυτό είμαι μπερδεμένος.

Πιστεύετε καλύτερα να πάρω την d90 ;

Για μένα το ερώτημα είναι αν μπορεί η ΝΕΧ5 να έχει την ίδια ποιότητα φωτογραφίας, προσθέτοντάς την ευκολία αυτοματισμών, χειρισμού, μεταφοράς με μια DSLR αντίστοιχης τιμής....
Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι που αγοράζουν φωτογραφικές μηχανές είναι ερασιτέχνες και όχι επαγγελματίες.

Προσωπικά παρ' ότι την είχα βγάλει από τις επιλογές μου, την επανέφερα μετά την παρουσίαση σε διπλανό νήμα...

Το μόνο που με προβληματίζει ακόμα είναι το video (μου χρειάζεται σε αντίστοιχο βαθμό με την φωτογραφία) και περιμένω με ανυπομονησία τις εντυπώσεις του Γιάννη...

Re: Απάντηση: από compact σε κάτι καλύτερο

Για μένα το ερώτημα είναι αν μπορεί η ΝΕΧ5 να έχει την ίδια ποιότητα φωτογραφίας,

Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι που αγοράζουν φωτογραφικές μηχανές είναι ερασιτέχνες και όχι επαγγελματίες.

Πχ. τραβωντας βραδυ, με σχετικα χαμηλη ταχυτητα, με τα χερια σε αναταση ή προταση για να σκοπευσεις... οσο αποτελεσματικη σταθεροποιηση και να εχεις, συνυπολογισε την τεχνικη ληψης, την αργοτερη εστιαση και την καθυστερηση κλειστρου και πες μου ποσες επιτυχημενες ληψεις θα εχεις... αναλογες μιας κανονικης slr...

Ειπαμε, ερασιτεχνες, αλλα με διαθεση για κατι παραπανω...
Αναντικαταστατη η φορητοτητα, αλλα ομοιως και οι δυνατοτητες, ενθεν και ενθεν...

Επισης, αλλου εστιαση, αλλου φωτομετρηση και αλλο καδραρισμα... πως παλευεται αυτο με αυτες τις μηχανες???

Last edited:
Γνώμη μου είναι ότι τέτοιες φωτογραφίες θα βγάλεις ελάχιστες σε σχέση με τις "κανονικές"...

Αν μια μηχανή είναι γενικώς καλύτερη δεν θα χαλαστώ αν με δυσκολεύει με τα χέρια ανάταση ή αν δεν είναι βολική στη παραλία. Προσωπική γνώμη και μόνον...

Επίσης βρε παιδιά επειδή η ΝΕΧ ήταν η πρώτη επιλογή μου πριν λίγο καιρό...
Τι διαφορά έχει στη φορητότητα από την 550d, ας πούμε... Το μισό κιλό βάρος? Τη γνώμη μου λέω φυσικά δεν "βολευόμαστε" όλοι με τον ίδιο τρόπο...

-bye-

Τους ιδιους προβληματισμους ειχα και εγώ οταν αγορασα την D90. Το αποτέλεσμα να εχω χασει δεκαδες ευκαιριες για φωτογράφηση επειδή πιστευα οτι ειναι βαρια για να την εχω μαζι μου συνέχεια. Πλεον το εχω ξεπεράσει και προσπαθώ να την εχω μαζι μου οπου μπορώ. Ακομα και οταν θελω να ειμαι τελειως light την θεση της την δινει στην D3000 που εχει η γυναικα μου (ειδικά σε ημερήσιες βολτες) . Με εναν 18-55 ειναι μια χαρά πακετάκι για να το εχεις μαζι σου παντου (την μερα) ενω σκεφτομαι να παρω και τον 35άρη f1.8 για low light καταστάσεις..

Επι της ουσιας νομιζω οτι ειμαστε λιγο υπερβολικοι με το βαρος (ενταξει δεν μιλαμε να κουβαλαμε καμμια σουπερ SLR με εναν 70-200 f2.8). Eξαλλου και η NEX με τον 18-200 μονο μικρή δεν ειναι (και σιγουρα θελει τσαντακι για μεταφορα).

Παντως οι υποψηφιοι αγοραστες καλο ειναι πριν προβουν σε αγορες τον μηνα αυτό να περιμενουν να τελειωσει η Photokina γιατι θα εχουμε ενδιαφερουσες ανακοινώσεις ...

Aπο τη στιγμη που δεν ειναι τσεπης, δηλαδη θελει δικη της τσαντα για κουβαλημα, ειναι συγκρισιμη με τις SLR. Ακομα κι εκει ομως απο ο,τι φαινεται τα παει πολυ καλα.

Παντως εναλλακτικη μιας κομπακτ δεν ειναι. Ισως μονο με τον σταθερο 16αρη, αλλα αυτοε βαζει πολλους περιορισμους για καθημερινη - τουριστικη χρηση.

sorry για το offtopic...
Oι ανακοινώσεις που αναμένονται αφορούν μοντέλα που θα δούμε πριν τα Χριστούγεννα? Γιατι αλλιώς πάει μακριά η βαλίτσα...

-bye-