από compact σε κάτι καλύτερο

Aπο τη στιγμη που δεν ειναι τσεπης, δηλαδη θελει δικη της τσαντα για κουβαλημα, ειναι συγκρισιμη με τις SLR. Ακομα κι εκει ομως απο ο,τι φαινεται τα παει πολυ καλα.

Παντως εναλλακτικη μιας κομπακτ δεν ειναι. Ισως μονο με τον σταθερο 16αρη, αλλα αυτοε βαζει πολλους περιορισμους για καθημερινη - τουριστικη χρηση.

H OLYMPUS EPL1 με τον 14-42 είναι πολύ πιο φορητή και χωρά σε τσέπη μπουφάν.

Παντως οταν την ειδα ζωντανη την PEN μου φανηκε πολυ μεγαλυτερη απο οσο ειχα την εντυπωση οτι ειναι. Σε τσεπη μπουφαν ειναι λογικο να χωραει.

Της ΝΕΧ δειχνει μικροτερο το σωμα αλλα πιο μεγαλος ο φακος ο 18-55.

To σωμα ειναι το μικροτερο απο ολες τις mirroless με διαφορα, αλλα χανει οταν της βαλεις πανω τον 18-55 .
Αν βαλεις τον σταθερο (ελπιζω οτι θα βγουν κι αλλοι στο μελλον) ειναι πολυ μικρη και ανετα χωραει παντου.
Το θεμα ειναι αν σου φτανει ενας σταθερος... εμενα μαλλον οχι.

Απάντηση: Re: από compact σε κάτι καλύτερο

Εσυ ακομα δεν πηρες την 550?

Για αυτό το μήνα το είχα προγραμματίσει αλλά ακόμα δεν έχω αποφασίσει σε σχέση με την G2 και τώρα ξαναμπαίνει στο κόλπο η ΝΕΧ5 (αν και θέλει αποκωδικοποίηση η γνώμη του Γιάννη δίπλα για το video... με τη πρώτη ματιά βλέπω κάποιες δυσκολίες...)

Με προβλημάτισε και αυτό για τα νέα μοντέλα... δεν ξέρω πότε συνήθως παρουσιάζονται οι νέες μηχανές (αν ισχύει κάτι τέτοιο), αν δλδ όπως οι τηλεοράσεις έχουν κάποιο δίμηνο που μπαίνουν στην αγορά πολλά νέα μοντέλα μαζί... ένα-δυό μήνες μπορώ να περιμένω αλλά στις γιορτές πρέπει να έχει λήξει αυτό το θέμα...

-bye-

Διαθέτω και DSLR και compact.

Για εμένα καμία compact όσο καλή και να είναι δεν θα αντικαταστήσει την DSLR μου (όπως επίσης και το αντίθετο) για τον λόγω του ότι η μια συμπληρώνει την άλλη.

Το ρημάδι το κράκ του κλείστρου δεν αντικαθίσταται με κανένα ηχογραφημένο κράκ ή με κανένα ψηφιακό πουλάκι που τιτιβίζει.

Δέχομαι ότι οι DLSR είναι ογκώδεις και βαριές και ότι τελευταία η γιγάντια Lowepro μου, άρχισε να με ενοχλεί αλλά καλώς ερχόντων των πραγμάτων με την αντικατάσταση του 18-55 VR με κάτι πιο αξιόλογο και με την αγορά μιας 2ης μπαταρίας (για να αποφύγω όσο γίνεται «περιττά» όπως τροφοδοτικά κ.λ.π.) το πακέτο γίνεται πολύ μικρό και άκρως φορητό.

Για εμένα η φωτογραφία είναι μια ιδιαίτερη υπόθεση που απαιτεί και κάποιον έστω υποτυπώδη προγραμματισμό. Δηλαδή που θα πάω, τι περίπου ώρα και τι έχω σκοπό να φωτογραφήσω.

Δεν είμαι της λογικής «όπου βρεθώ και όπου σταθώ να μπορώ να τραβήξω» κυρίως γιατί οι ρυθμοί του τρόπου που ζω (δουλειά-οικογένεια) είναι τόσο γρήγοροι που δεν μου αφήνουν τα χρονικά περιθώρια και την ψυχική ηρεμία αν και την compact την έχω πάντα μαζί μου.

Με compact δεν μπορείς να κάνεις πολλά εκτός αν πάρεις καμιά lx5. Έχω και με φιλμ που ρυθμίζεις τα πάντα και η compact μου φαίνεται άχρηστη χωρίς manual mode.

Πάντως η nex5 έχει αισθητήρα όπως μια dslr.

Απλά φοβάμαι ότι θα πάθω ότι ο Τάσος, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό θα σκέφτομαι το βάρος και θα την παρατάω σπίτι. Επίσης σε σχέση με την d90 μου αρέσει η κατασκευή πιο ανθεκτική τουλάχιστον φαίνεται.

Εγώ επιμένω ότι συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

Και εγω συμφωνώ μαζι σου.. Πρωτίστως ο φιλος θα πρέπει να ξεκαθαρισει τις ανάγκες του.. και να καταλαβει οτι οπως ειπες πιο πριν

" ... καμία compact όσο καλή και να είναι δεν θα αντικαταστήσει την DSLR μου (όπως επίσης και το αντίθετο) για τον λόγω του ότι η μια συμπληρώνει την άλλη"

Επισης καλό ειναι ο φιλος να δει τις μηχανες που τον ενδιαφερουν απο κοντά και να τις πιασει να δει πως καθονται στο χερι του και πως μπορει να τις χειριστεί πριν αποφασισει..

Τελος μιας και γινεται αναφορά στην D90 να θυμισω οτι μεσα στο μηνα (ισως και μεσα στην εβδομάδα που διανυουμε) θα ανακοινωθει ο αντικαταστάτης της..

Για εμένα η φωτογραφία είναι μια ιδιαίτερη υπόθεση που απαιτεί και κάποιον έστω υποτυπώδη προγραμματισμό. Δηλαδή που θα πάω, τι περίπου ώρα και τι έχω σκοπό να φωτογραφήσω.

Αυτό ισχύει όταν ξέρεις εκ των προτέρων τι θα φωτογραφήσεις.

Οταν πας ταξίδια όμως που ΔΕΝ ξέρεις τι θα συναντήσεις, ο προγραμματισμός πάει περίπατο. Και είναι πολλές περιπτώσεις όπου αυτό που θα φωτογραφίσεις ΔΕΝ εξαρτάται από σένα π.χ. βόλτες με καραβάκια σε κανά ποτάμι κλπ. Τι θα πεις του βαρκάρη; σταμάτα γιατί μου βγήκε κουνημένη ή δεν ήταν καλή η γωνία του ήλιου που έπεφτε;

Τάσο δεν διαφωνώ, ότι όμως ανέφερα επάνω ισχύει για εμένα με την μικρή εμπειρία στην φωτογραφία όπου για να βγάλω κάτι αξιόλογο θέλω το χρόνο μου.

Οι βόλτες με τα καραβάκια ή σε αξιοθέατα εμπίπτουν στην τουριστική φωτογραφία οπότε οι απαιτήσεις (μου) είναι πιο περιορισμένες.

Πάντως σαν νέος χομπίστας (άσχετα εάν έχω ξεκινήσει τη δεκαετία του 80´με Zenit) μια DSLR με βοηθάει πολύ περισσότερο από μια compact.

Last edited:
παιδες το δυσκολευουμε και ψαχνουμε λυσεις απο εκει που δεν υπαρχουν.
Σαρεσει η φωτογραφια ; Θες να πας σε ενα θεατρο ; σε ενα μουσειο ; Σε ενα βουνο ; ενα ταξιδακι στην Ιταλια και θες αστικες φωτογραφιες ;
Φροντιζεις ο εξοπλισμος σου να ειναι αμεσα προσβασιμος στα χερια σου και συμβιβαζεσαι με το βαρος , βαλιτσες κ ολα τα επακολουθα.
Εχω παει σε ΤΟΣΑ μερη στην Ελλαδα και παντα κουβαλαω τα πραγματα μου.Επειδη εχω παθος με την φωτογραφια ΠΟΤΕ δεν με κουρασε που κουβαλαω τοσα κιλα πανω μου.

Εχω παει σε ΤΟΣΑ μερη στην Ελλαδα και παντα κουβαλαω τα πραγματα μου.Επειδη εχω παθος με την φωτογραφια ΠΟΤΕ δεν με κουρασε που κουβαλαω τοσα κιλα πανω μου.

Εγώ μπορεί να το κάνω αυτό στο πρώτο μήνα άντε δίμηνο μέχρι να φύγει η κ@#$@ του καινούργιου. Βαριέμαι να κουβαλάω ακόμα και την βαλίτσα με τα ρούχα. :flipout:

Τελικά είναι θέμα πάθους όπως και σ' άλλα πράγματα.

Εκτός από θέμα πάθους είναι και θέμα συνθηκών. Με την Pen δεν είχα ποτέ πρόβλημα ,εδώ κι ένα χρόνο, να φωτογραφήσω οπουδήποτε. Δείχνει "ερασιτεχνική", αθώα και ακίνδυνη - ειδικά με τον 17άρη. Τον 14-42 τον έχουμε στην άλλη τσέπη, και όλα καλά - τσάντα δεν χρειάζεσαι.

Όσο το ψάχνω μου φαίνεται η d90 καλύτερη επιλογή. Οπότε ή θυσιάζω όλα τα καλούδια της d90 για την φορητότητα της nex5 ή επιλέγω d90 και κανέναν εύκολο τρόπο να την κουβαλάω μαζί μου.

Τώρα αν περιμένω να βγει ο αντικαταστάτης της d90 θα είναι πιο ακριβός και θα βγει προς τα Χριστούγεννα, πιστεύω ότι έχω την ανάγκη να έχω μηχανή νωρίτερα αυτό το μήνα, θα την χρειαστώ κάπου συγκεκριμένα...

Κάτι τελευταίο, στην d90 όποιος έχει εμπειρία, πως τα πάει στα 1600 & 3200 iso ; Με το boost 6400 iso γίνεται τίποτα ή είναι απλά για να υπάρχει ;

Ευχαριστώ όλους

Τώρα αν περιμένω να βγει ο αντικαταστάτης της d90 θα είναι πιο ακριβός και θα βγει προς τα Χριστούγεννα

Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να περιμένεις τόσο πολύ. Άσε που θα αρχίσει να κατεβαίνει (ελπίζω) και η τιμή της D90.

Για τα υψηλά ISO έχω δει ανάλογες φωτογραφίες του Gomar και πραγματικά με εντυπωσίασε ο χαμηλός θόρυβος.

Re: Απάντηση: Re: από compact σε κάτι καλύτερο

Αυτό ισχύει όταν ξέρεις εκ των προτέρων τι θα φωτογραφήσεις.

Οταν πας ταξίδια όμως που ΔΕΝ ξέρεις τι θα συναντήσεις, ο προγραμματισμός πάει περίπατο. Και είναι πολλές περιπτώσεις όπου αυτό που θα φωτογραφίσεις ΔΕΝ εξαρτάται από σένα π.χ. βόλτες με καραβάκια σε κανά ποτάμι κλπ. Τι θα πεις του βαρκάρη; σταμάτα γιατί μου βγήκε κουνημένη ή δεν ήταν καλή η γωνία του ήλιου που έπεφτε;

Εγώ για κάθε ταξίδι ετοιμάζομαι περίπου 15 μέρες πριν. Διαβάζω πολύ, κρατώ σημειώσεις και τις έχω μαζί μου, βλέπω ωράρια λειτουργιας, εστιατόρια, ξενοδοχεία με καλή θέα, ακόμη και εποχές επιλέγω κάποτε. Φυσικά σχεδιάζω τη διαδρομή έτσι ώστε να με βολεύει.

Ανάλογα παίρνω τον εξοπλισμό + κάτι παραπάνω για μια έκτακτη ανάγκη ή αναποδιά.

Το βάρος δεν μου δημιουργεί πρόβλημα. Π.χ. ανέβηκα στην κορυφή του Άθω με την d700 και δυο φακούς.

.......

Κάτι τελευταίο, στην d90 όποιος έχει εμπειρία, πως τα πάει στα 1600 & 3200 iso ; Με το boost 6400 iso γίνεται τίποτα ή είναι απλά για να υπάρχει ;

Ευχαριστώ όλους

Αναφέρομαι σε RAW αρχεία

Η D90 (όπως και η D5000 και η Πενταξ Κ-χ) έχουν εξαιρετικό ISO 1600.

Στα ψηλότερα ISO 3200 & 6400 εφαρμόζεται ενα είδος αποθορυβοποίησης που τελικά μειώνει κάπως την ευκρίνεια και αποχρωματίζει τα αρκετά σκοτεινά σημεία απλώνοντας τα (πολλές φορές έγχρωμα) στίγματα του θορύβου σε κηλίδες μειωμένης χρωματικότητας.

Θεωρώ προτιμότερο να έχει κανείς ανω όριο τα 1600ISO και για μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου απλά να υποεκθέτει (-1EV=3200, -2EV=6400 ...).

Αναφέρομαι σε RAW αρχεία

Η D90 (όπως και η D5000 και η Πενταξ Κ-χ) έχουν εξαιρετικό ISO 1600.

Στα ψηλότερα ISO 3200 & 6400 εφαρμόζεται ενα είδος αποθορυβοποίησης που τελικά μειώνει κάπως την ευκρίνεια και αποχρωματίζει τα αρκετά σκοτεινά σημεία απλώνοντας τα (πολλές φορές έγχρωμα) στίγματα του θορύβου σε κηλίδες μειωμένης χρωματικότητας.

Θεωρώ προτιμότερο να έχει κανείς ανω όριο τα 1600ISO και για μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου απλά να υποεκθέτει (-1EV=3200, -2EV=6400 ...).

Συμφωνω απολυτα..