Γιάννης Χατζηγεωργίου
AVClub Fanatic
- 19 June 2006
- 35,670
Γιάννη δεν νομίζω οτι στο κείμενο θεωρούνται ρατσιστές όλοι οι Ελληνες.Ξερεις οτι και εγώ ´βγάζω εξανθήματα´σε φωταδιστές που φτύνουν κάθε τι που συμβαίνει στην χώρα μου.Το πρόβλημα έγκειται πιό πολύ οτι τα δυό ρευματα που επικρατούν στην Ελλάδα είναι είτε τού Δυτικού μιμητισμού είτε ενός ´ανώτερου ελληνικού πολιτισμού´.Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στην μέση και δεν τα βλέπουν άσπρο-μαύρο αλλά χρειάζεται μονίμω ς να εξηγούν τι εννοούν, γιατί κατηγορούνται είτε σάν εθνικιστές ή ως ανθέλληνες.Και αυτό είναι η βασική επισήμανση τού Στάθη.
Στην Ελλάδα επικρατεί απαιδευσιά και αυτό διευκολύνει και ρατσιστικές παραμέτρους αλλά και ´αντιρατσιστικές´που προωθούν άλλα συμφέροντα.
Με άλλα λόγια εάν δεν είσαι είτε με το ´ασπρο´,είτε με το ´μαύρο´δεν γλυτώνεις το ξύλο.![]()
![]()
Όσον αφορά το πρώτο, συμφωνώ και είμαι το ίδιο ''αλλεργικός'' σε ψευτοκουλτούρες και ''προοδευτισμούς'' ( άλλωστε ποτέ δεν κατεννόησα έννοιες όπως Συντηρητικός, Προοδευτικός, Μετριοπαθής κλπ). Το άσπρο-μαύρο το εννοείς φαντάζομαι με την έννοια του ''μέτρου''. Το άσπρο-μαύρο είναι ''νομικό εφεύρημα'' για να θολώνει τα νερά. Το άσπρο-μαύρο (με την έννοια του μέτρου) το οριοθετεί καθένας προσωπικά σύμφωνα με την κρίση του, που άλλοτε είναι ορθή και άλλοτε λανθασμένη. Το να μπλέκω μία άσπρη ιδέα με μία μαύρη για να φτιάξω μια γκρίζα ιδεολογία μου φαίνεται μια εύκολη λύση για να μην χαλάω φαιά ουσία και να μην δυσαρεστώ τους πολλούς.
Κατόπιν τούτων, νομίζω, ότι το συγκεκριμένο κείμενο, και όχι άλλα του ίδιου, ''κατηγορεί'' συλλήβδην για ρατσιστική συμπεριφορά όλους τους Έλληνες διότι καταπιάνεται με όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής κοινωνίας (πολιτική, αθλητική, κοινωνική) καταλήγοντας στο παραπάνω συμπέρασμα. Από τις τρεις μέχρι τώρα αναγνώσεις που έχω κάνει στο εν λόγω χωρίο κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το κείμενο είναι ''άδικο'' γιατί γέρνει μονόπαντα...
Αλλά, πάλι, μπορεί να κάνω εγώ λάθος και όχι αυτός. Όμως για να με πείσει να κάνω το ''μαύρο'' μου ''άσπρο'' χρειάζεται να αναφέρει και τις 2 απόψεις και όχι να υποστηρίζει χαριτωμενιές του τύπου '' οι Έλληνες δεν τα πηγαίνουν καλά με τους Αλβανούς επειδή τους ζηλεύουν ή τους φοβούνται επειδή είναι πολλοί''........