Αποτελέσματα τυφλής δοκιμής καλωδίων ρεύματος!

Αυτή είναι μία, που εύκολα μπορούμε να εξαλείψουμε και έχει νόημα κάτι τέτοιο. Γιατί υποτίθεται, και όχι άδικα, ότι το "μαγικό" καλώδιο έχει χαμηλές τιμές παρασιτικών χαρακτηριστικών, ενώ το φτηνιάρικο υψηλές. Όταν λοιπόν το καλώδιο που δεν παίζει παραμένει συνδεδεμένο, το μαγικό επιβαρύνεται στη δοκιμή του με ένα παράλληλα συνδεδεμένο "βρώμικο" εξάρτημα, ενώ το φτηνό με ένα λιγότερο βρώμικο.

Πάντα με καλή διάθεση...

Μόνο το τελευταίο μέτρο πριν το μηχάνημα παίζει ρόλο. :flipout: Ετσι δεν μας έχουν μάθει να λέμε ?
Το δεύτερο καλώδιο, εκείνο δηλαδή που δεν έπαιζε, ήταν 1,5 μ πιο μακρυά, αφού ήταν συνδεδεμένο μόνο στο ένα άκρο, δηλαδή μόνο στην πλευρά του πολύπριζου.

Last edited:
Εχμμμ, ναι, σωστά!
Σοβαρά τώρα... το πράγμα έχει μπει σε καλό δρόμο, στις μελοντικές δοκιμές κάντε ένα κόπο παραπάνω, αποσυνδέστε τελείως το "μη παίζον".
ΟΧΙ όμως σε αυτήν της ΘΕΡΜΗΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗΣ του ποστ Ν°73. Απλά σύρτε τον Kokar στην ίδια άσχετη θέση ακρόασης και μην αλλάξετε τίποτα άλλο!

Εχμμμ, ναι, σωστά!
Σοβαρά τώρα... το πράγμα έχει μπει σε καλό δρόμο, στις μελοντικές δοκιμές κάντε ένα κόπο παραπάνω, αποσυνδέστε τελείως το "μη παίζον".
ΟΧΙ όμως σε αυτήν της ΘΕΡΜΗΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗΣ του ποστ Ν°73. Απλά σύρτε τον Kokar στην ίδια άσχετη θέση ακρόασης και μην αλλάξετε τίποτα άλλο!

Πάντως επειδή έχω πειραματιστεί αρκετά με αυτό το θέμα που αναφέρεις, ένα έχω να σου πω. Αν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να ακούσει πότε είναι το δεύτερο καλώδιο στο πολυπριζο και πότε δεν είναι, αυτόν τον άνθρωπο θα πρεπει να τον βάλουμε σε μια γυάλα και να τον πάμε για εξέταση και μελέτη στο Πανεπιστήμιο.

Σκέψου κάτι πάντως: στην συγκριτική δοκιμή, η παράλληλη ύπαρξη των δεύτερων καλωδίων αμβλύνει (ή ενισχύει...) τις όποιες διαφορές επί δύο.

Υ.Γ. όχι ότι θα στοιχημάτιζα ότι ακούγεται...

Χτες το βραδι δοκιμαζα ταυτοχρονως 2 διαφορετικα cd player (το ενα ενα ειχε μια διαφορα τιμης κατα 300 ευρω). Φωναξα την γυναικα μου την οποια την εβαλα χωρις να βλεπει το μηχανημα να μου λεει ποιο ακουει απο τα 2 cd καλυτερα. Εκανα 7-8 αλλαγες και το αποτελεσμα ηταν πεντακαθαρο. Ποσοστο 100% υπερ του ακριβωτερου. Τωρα το να εχεις ενα καλωδιο ρευματος των 5 ευρω και ενα των 500 και να μην εισαι σιγουρος 100% για αυτο που ακους αν πραγματι ειναι το ακριβωτερο τοτε η αγορα των ακριβων καλωδιων ειναι καθαρα ψυχολιγικη. Τα θωρακισμενα καλωδια κανουν μια αλλη χρησιμη δουλεια να προστατευουν τα υπολοιπα γειτονικα καλωδια. Εκει να δωσουμε κατι παραπανω. Αλλα προσωπικα ακραιες οικομικες περιπτωσεις για καλωδια ρευματος που ξεπερνουν τα 50-60 για το καθε καλωδιο τις θεωρω οτι ειναι για ατομα που και πανακριβα συστηματα εχουν και εχουν προβλημα ψυχολογικο μην τυχον δεν ακουστουν αυτα που αγορασαν.

Σκέψου κάτι πάντως: στην συγκριτική δοκιμή, η παράλληλη ύπαρξη των δεύτερων καλωδίων αμβλύνει (ή ενισχύει...) τις όποιες διαφορές επί δύο.

Υ.Γ. όχι ότι θα στοιχημάτιζα ότι ακούγεται...

Το δεύτερο καλώδιο δεν ήταν συνδεδεμένο με το CD player. Στο πολύπριζο θα μπορούσαν να είχαν τοποθετηθεί και άλλα καλώδια. Το να έχουμε dedicated line από τον πίνακα για κάθε συσκευή του συστήματος θα ήταν υπερβολή.

Re: Απάντηση: Αποτελέσματα τυφλής δοκιμής καλωδίων ρεύματος!

Το δεύτερο καλώδιο δεν ήταν συνδεδεμένο με το CD player. Στο πολύπριζο θα μπορούσαν να είχαν τοποθετηθεί και άλλα καλώδια. Το να έχουμε dedicated line από τον πίνακα για κάθε συσκευή του συστήματος θα ήταν υπερβολή.

Ας΄το πολύμπριζο ρε παλληκάρι.Εμένα η βασική μου ένσταση είναι εκείνος
ο διακλαδωτήρας που χρησιμοποιήθηκε και που μεσολαβούσε μεταξύ καλωδίων και CD player.

4. Η 1/10 επιτυχία έχει p=0,99, δηλαδή οι πιθανότητες το αποτέλεσμα να είναι τυχαίο είναι 99,9%.

Σε αυτό διαφωνώ.
Δοκίμασέ το και μόνος σου. Να ρίξεις π.χ. 10 φορές ένα νόμισμα και να φέρεις μόνο μία φορά γράμματα. Σίγουρα δεν είναι 99.9% οι πιθανότητες.
Συγκεκριμένα είναι 10/1024 γιατί πρακτικά είναι η ίδια πιθανότητα με το να φέρεις 9 φορές στις δέκα κεφαλή.

Από εκεί και πέρα δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο δείγμα ανθρώπων ή άλλο. ;)
Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) όσοι έλαβαν μέρος είναι από αυτούς που είναι αντίθετοι με τα ακριβά καλώδια ρεύματος. Και δεν είδα κανέναν να φεύγει και να λέει "Τελικά τα καλώδια ρεύματος είναι μούφα".
Το "Οι διαφορές είναι μικρές", "Δεν θα έδινα 3000 ευρώ για ένα καλώδιο ρεύματος", "Δύσκολα ξεχωρίζεις τις διαφορές σε τόσο μικρό διάστημα" είναι ατάκες που ακούστηκαν πάντως.

Εγώ θεωρώ ότι έβαλα το λιθαράκι μου ώστε να ξεκινήσουν κάποιες μελέτες από τη μεριά του AvClub. Όπως προείπα, αυτό το δείγμα δεν είναι στατιστικώς εκμεταλεύσιμο και κακώς προσπαθούμε να το ερμηνεύσουμε γιατί στατιστικώς έχει πολύ θόρυβο.
Καλό θα είναι, από τη στιγμή που το AvClub είναι forum χρηστών και όχι εμπόρων να καταλήξουμε κάποια στιγμή σε κάποια συμπεράσματα, είτε σαν "δοκιμαστές" είτε απλά σαν αναγνώστες που διαβάζουμε αυτό το forum.

Είμαι περίεργος να δω να οργανώνεται μία ανάλογη τυφλή δοκιμή από κάποιον με κορυφαίο σύστημα και ένα σετάκι "χρυσά αφτιά".

Ας μην τους ζαλίζουμε κι άλλο με κριτικές κι υποδείξεις-έστω και καλόπιστες.

Εξω απο τον χορό και κατόπιν εορτής,είναι ολίγον τι εκνευριστικό να τους την "λέμε".Σημασία έχει,ότι κόπιασαν και κουράστηκαν,κάνοντας κάτι σε ερασιτεχνικό επίπεδο,που κανείς άλλος μέχρι τώρα δεν το προσπάθησε μ' αυτόν τον τρόπο.Μόνο γι' αυτό είναι άξιοι συγχαρητηρίων.Απέδειξαν έμπρακτα,ότι έχουν ανοικτό μυαλό χωρίς "κολλήματα" κι αγαπάνε το χόμπυ μας.

Την επόμενη φορά σίγουρα θα το κάνουν πολύ καλύτερα,αξιοποιόντας την εμπειρία που αποκτήθηκε την πρώτη φορά.

Re: Απάντηση: Αποτελέσματα τυφλής δοκιμής καλωδίων ρεύματος!

Σημασία έχει,ότι κόπιασαν και κουράστηκαν,κάνοντας κάτι σε ερασιτεχνικό επίπεδο,που κανείς άλλος μέχρι τώρα δεν το προσπάθησε μ' αυτόν τον τρόπο.

BTW, έτσι για να λέμε και για τα παρασκήνια και επειδή μιλήσαμε για κόπο...
Η όλη ιστορία ξεκίνησε από την Παρασκευή το απόγευμα όπου έπρεπε τα μηχανήματα να αποσυνδεθούν και να φύγουν από το σύνθετο, πράγμα δύσκολο έτσι όπως έχουν στηθεί, και να στηθούν στο πάτωμα με τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται πολύ από μικροφωνισμούς και κραδασμούς από τη μεριά του ενισχυτή. Εδώ βοήθησαν πολύ τα αντικραδασμικά του Dipie. ;)
Το Σαββάτο, περίπου στις 10 ήρθε ο Γιώργος (IK) και κάναμε μία μικρή(?!?!) μετακόμιση στο σπίτι ώστε να βρούμε την καλύτερη θέση για το CD ώστε να μην βλέπουν οι ακροατές το καλώδιο ρεύματος.
Δοκιμάστηκαν διάφορα σενάρια, με πτυσσόμενες οθόνες για projector, μέχρι που αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον καναπέ για προπέτασμα.
Από εκείνη την ώρα μέχρι και τις 4 το απόγευμα ο Γιώργος ήταν οκλαδόν! Άκουγα τα γόνατά του να τρίζουν σε κάποια φάση και νόμιζα ότι είχε περισσότερη ανάλυση το καλώδιο που έβαζε!
O Kokar, με σπασμένο χέρι, στο τέλος δεν άντεξε και έστησε τη μηχανή του σε τρίποδο.
Τα υπόλοιπα παιδιά, και μόνο το να κάνουν "αναγκαστικές" ακροάσεις με το άγχος της "κριτικής" κουράστηκαν και απέκτησαν ένα μυαλό κουρκούτι.
Όσο νάναι, το να ακούς 6 ώρες το ίδιο τραγούδι δεν είναι και ότι καλύτερο μπορεί να σου τύχει... :p
Και μην ξεχνάμε και το μετά, όπου όλα τα μηχανήματα έπρεπε να τοποθετηθούν πάλι στο σύνθετο, να περάσουν τα καλώδια πίσω από το έπιπλο και να ξανασυνδεθούν, να μπουν τα αντικραδασμικά, να ξαναοριζοντιοποιηθεί το πικάπ...
Κουραστήκατε ακόμα και να το διαβάζετε ε; :flipout:

Την επόμενη φορά σίγουρα θα το κάνουν πολύ καλύτερα,αξιοποιόντας την εμπειρία που αποκτήθηκε την πρώτη φορά.

Θα το σκεφτούμε μετά τις φυσιοθεραπείες... :p
Τέτοια πράγματα πάντος μπορούν να οργανωθούν πολύ πιο εύκολα σε μαγαζί όπου δεν χρειάζεται ολόκληρη μετακόμιση.

Thanasi k. ερμήνευσε και τα αποτελέσματα ένα ένα και όχι ολα μαζι με μεσo όρο, να δουμε τι συμπεράσματα βγαίνουν. Γιατί αν εγώ π.χ. εχω σκορ 9-10 τι με νοιάζει αν οι άλλοι έχουν 2-10 η και το αντιθετο;;)

Τα συγχαρητήριά μου και μπράβο στον Tzimisce για το χρόνο του και το μεράκι για το άθλημα!
Δεν ήμουν στη δοκιμή, θα ήθελα να συμετάσχω, αλλά μου ήταν αδύνατο.

Μερικές παρατηρήσεις για κάποια πράγματα που γράφτηκαν:

1. Τα καλώδια δεν έιναι για να διορθώνουν προβλήματα της παροχής. Αν ήταν έτσι θα τεστάραμε UPS και αντιπαρασιτικά.
Τα σωστά καλώδια απλά είναι σαν να μην υπάρχουν, δηλαδή δεν προσθέτουν και δεν αφαιρούν!

2. Επειδή οι απαιτήσεις ρεύματος ενός cd player είναι περιορισμένες αλλά και σταθερές (ελάχιστα μεταβάλλεται η απαίτηση σε ρεύμα), μάλλον δύσκολα θα ανιχνευθούν διαφορές. Θέλω να πω πως σε ένα cd player δεν "αξίζει" να βάλεις κάτι ακριβό σε καλώδιο ρεύματος, όχι πως δεν θα ακουστεί, απλά, το χρειάζεται λιγότερο.
Για να είναι τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, η σύγκριση καλωδίων ρεύματος θα έπρεπε να γίνει σε κάποιον ενισχυτή.

3. Οσον αφορά την επίδραση του μη ενεργού καλωδίου πάνω στο πολύπριζο. Ας αναλογιστούμε τι θα γινόταν, αν ο Tzimisce είχε και ένα FM Tuner στο σύστημά του, που ήταν πάνω στο πολύπριζο την ώρα της δοκιμής.....

Απάντηση: Re: Αποτελέσματα τυφλής δοκιμής καλωδίων ρεύματος!

2. Επειδή οι απαιτήσεις ρεύματος ενός cd player είναι περιορισμένες αλλά και σταθερές (ελάχιστα μεταβάλλεται η απαίτηση σε ρεύμα), μάλλον δύσκολα θα ανιχνευθούν διαφορές. Θέλω να πω πως σε ένα cd player δεν "αξίζει" να βάλεις κάτι ακριβό σε καλώδιο ρεύματος, όχι πως δεν θα ακουστεί, απλά, το χρειάζεται λιγότερο.
Για να είναι τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, η σύγκριση καλωδίων ρεύματος θα έπρεπε να γίνει σε κάποιον ενισχυτή.

Η δική μου εμπειρία στο σύστημά μου είναι εντελώς αντίθετη.

Γιατί αν εγώ π.χ. εχω σκορ 9-10 τι με νοιάζει αν οι άλλοι έχουν 2-10 η και το αντιθετο;;)

Λογικό και αυτό...
Γιατί εύκολα, αν ξαναγίνει η δοκιμή και 2-3 άτομα από το τελικό δείγμα πιάσουν 9 στα 10 ή 10 στα 10, το υπόλοιπο "δείγμα" θεωρείται άκυρο για διάφορους λόγους.
Είτε λόγω συστήματος, είτε λόγω "καλλιέργειας αφτιού".
Μην ξεχνάμε ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε το φαγητό ενός εστιατορίου αν είναι καλό σαν δοκιμαστές, ενώ υπάρχουν άτομα που κάνουν αυτή τη δουλειά για να δώσουν τα αστέρια.
Το σίγουρο είναι ένα. Από αυτή τη δοκιμή, πιο πολλά μάθαμε εμείς που συμμετείχαμε παρά ο κορυφαίος στατιστικολόγος από τα ξερά νούμερα που γράψαμε. Όπως και το ότι περάσαμε καλύτερα από εσάς που διαβάζετε το thread τώρα. :BDGBGDB55:

.... Στο πολύπριζο θα μπορούσαν να είχαν τοποθετηθεί και άλλα καλώδια. Το να έχουμε dedicated line από τον πίνακα για κάθε συσκευή του συστήματος θα ήταν υπερβολή.

Μα ναι, ναι, ναι, δεν διαφωνώ στο ότι οι συνθήκες έμοιαζαν με αυτές που σχεδόν πάντα επικρατούν στην πράξη, ούτε ότι το αποτέλεσμα απέχει από αυτό.
Όμως εδώ πρόκειται για εξειδικευμένη δοκιμή με σκοπό να ανιχνεύσει τις όποιες διαφορές των καλωδίων, και κατ' αρχήν την ύπαρξή τους ή όχι. Και καλό είναι "χάριν ευκρίνειας", ή και αποφυγής λαθεμένων συμπερασμάτων αν θέλεις, κάθε παράμετρος που θα μπορούσε να αμβλύνει (ή ενισχύσει) αυτές τις διαφορές και μπορεί να ακυρωθεί εύκολα, να ακυρώνεται. Μειώνονται οι αμφιβολίες για το αποτέλεσμα έτσι...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αποτελέσματα τυφλής δοκιμής καλωδίων ρεύματος!

Ας´το πολύμπριζο ρε παλληκάρι.Εμένα η βασική μου ένσταση είναι εκείνος
ο διακλαδωτήρας που χρησιμοποιήθηκε και που μεσολαβούσε μεταξύ καλωδίων και CD player.

Το μη χείρον βέλτιστο. Χωρίς τον διακλαδωτήρα, θα έσβυνε-κρύωνε ίσως-ξαναάναβε το μηχάνημα και θα μεγάλωνε σημαντικά το κενό μεταξύ των ακροάσεων. Χειρότερο...

Εγώ θεωρώ ότι έβαλα το λιθαράκι μου ώστε να ξεκινήσουν κάποιες μελέτες από τη μεριά του AvClub.

Αυτό είναι σίγουρο. Ίσως το μόνο ...

Καλό θα είναι, από τη στιγμή που το AvClub είναι forum χρηστών και όχι εμπόρων να καταλήξουμε κάποια στιγμή σε κάποια συμπεράσματα, είτε σαν "δοκιμαστές" είτε απλά σαν αναγνώστες που διαβάζουμε αυτό το forum.

Χλωμό, πολύ χλωμό να συμφωνήσουν τόσοι άνθρωποι ...

Απάντηση: Re: Αποτελέσματα τυφλής δοκιμής καλωδίων ρεύματος!

Λογικό και αυτό...
Γιατί εύκολα, αν ξαναγίνει η δοκιμή και 2-3 άτομα από το τελικό δείγμα πιάσουν 9 στα 10 ή 10 στα 10, το υπόλοιπο "δείγμα" θεωρείται άκυρο για διάφορους λόγους.
Είτε λόγω συστήματος, είτε λόγω "καλλιέργειας αφτιού".
Μην ξεχνάμε ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε το φαγητό ενός εστιατορίου αν είναι καλό σαν δοκιμαστές, ενώ υπάρχουν άτομα που κάνουν αυτή τη δουλειά για να δώσουν τα αστέρια.
Το σίγουρο είναι ένα. Από αυτή τη δοκιμή, πιο πολλά μάθαμε εμείς που συμμετείχαμε παρά ο κορυφαίος στατιστικολόγος από τα ξερά νούμερα που γράψαμε. Όπως και το ότι περάσαμε καλύτερα από εσάς που διαβάζετε το thread τώρα. :BDGBGDB55:

Για την τελευταία παράγραφο, ξαναπέστο! :)

Για τα άλλα διαφωνώ λίγο, ως προς την οπτική γωνία.
Το υπόλοιπο δείγμα δεν θεωρείται "άκυρο" αν κάποιοι έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Το ποσοστό αυτών που ακούνε τις διαφορές, ως προς το σύνολο των ακροατών, αποτελεί και αυτό χρήσιμη πληροφορία για εμάς.

Διαφωνώ και ως προς την "επιστημονική, στατιστικολογική" οπτική γωνία ορισμένων. Αν είχαμε ένα τεράστιο (και... ακριβό) δείγμα and that's it, εντάξει.
Από την στιγμή όμως που το δείγμα είναι μικρό αλλά μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε τα καλά αυτιά, κερδίζουμε ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ (επιμένω πολύ εδώ), αν τους... ξαναδοκιμάσουμε. Αν φέρουν 50/50 αυξάνονται οι πιθανότητες η πρώτη τους επιτυχία να ήταν τυχαία. Αν φέρουν μία από τα ίδια, ε, κάτι αρχίζει να σημαίνει αυτό. (Ξαναδοκιμάστε τους! :):):) )

Ας μην τους ζαλίζουμε κι άλλο με κριτικές κι υποδείξεις-έστω και καλόπιστες.
Εξω απο τον χορό και κατόπιν εορτής,είναι ολίγον τι εκνευριστικό να τους την "λέμε".

Δεν έχω την αίσθηση ότι "τους την λέει" κανείς. Μόνο συγχαρητήρια βλέπω να έχουν αποσπάσει για την στάση και τον κόπο τους.
Και αυτός ο κόπος θα κερδίσει θεαματικά σε πρακτική αξία αν τους... ξαναδοκιμάσουν!!!

Δεν θα πάψω να το γράφω συνέχεια, χε,χε, σαν τον Coyias και τις "κότες" του!