Το Πλαισιο ειναι υποδειγμα σε αυτα τα πραγματα. Και 10% να ηταν ακριβοτερο παλι μονο απο εκει θα ψωνιζα.
Α. Θα διαφωνίσω οριζοντίως και καθέτως!
Πέρσι είχα πάρει ένα εξωτερικό δίσκο WD MyBook USB τον οποίο για κάποιο περίεργο λόγο δεν τον αναγνωριζε καθόλου το desktop μου. Το λάπτοπ μου τον έβλεπε κανονικά.
Όταν τον πήγα πίσω και τους είπα ότι δεν τον βλέπει το pc μου και θα ήθελα να πάρω ένα e-sata μου είπαν ότι μπορούν να τον αλλάξουν μόνο αν έχει πρόβλημα και να τον πάω στη Ζαίμη στο σέρβις να τον τσεκάρουν.
Όπως ήταν φυσικό, δεν βρήκαν πρόβλημα στο pc που τον συνέδεσαν και μου είπαν ότι δεν μπορούν να τον αλλάξουν αφού "ανοίκτηκε η συσκευασία".
Μετά που ξεκίνησα να ουρλιάζω και να τους φωνάζω ότι ο νέος νόμος προστασίας των καταναλωτών επιτρέπει την επιστροφή σε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ αγοράσεις από καρφίτσα μέχρι αεροπλάνο μέσα σε 14 μέρες, με χλεύασαν ότι αυτά είναι παραμύθια που σοφίζονται οι οργανώσεις καταναλωτών και δεν στέκουν νομικά.
Όταν ανέβασα περισσότερο τους τόνους και τους είπα ότι θα τους καταγγείλω, τελικά δέκτηκαν να μου βγάλουν πιστωτικό για να μπορέσω να τον ανταλλάξω με τον e-sata που ήθελα.
Β. Σε μια άλλη περίπτωση, είχα πάει στον Κωτσόβολο στην Πλατεία Κοτζιά και στο μαγαζί μια Κυρία ήθελε να πάρει κινητό.
Όταν τον ρώτησε αν μπορεί να το επιστρέψει αν δεν τη βολεύει, αυτός της είπε το γνωστό ποίημα ότι δεν μπορεί να το επιστρέψει αν ανοίξει τη συσκευασία.
Εκεί τα πήρα στο κρανίο και πετάγομαι και λέω στην Κυρία ότι έχει κάθε δικαίωμα να το επιστρέψει εντός 14 ημερών αν δεν είναι ικανοποιημένη.
Εκεί ξεκινάει ένας έντονος διάλογος με τον πωλητή που επιμένει ότι ο νόμος δεν λέει πουθενά ότι μπορεί να επιστραφεί προιόν που έχει ανοιχτεί απο συσκεύασία και μου λέει κιόλας "-φίλε θα μου μάθεις και τη δουλειά μου?? Όλη μέρα ασχολούμαι με αυτά...."
Επίσης μου είπε και καλά ότι δεν στέκει η επιστροφή ανοιγμένου προϊόντος και ότι ακόμη και νομικά να πάει κάποιος θα χάσει....
Του είπα να πάρει στο 1520 (Γενική Γραμματεία Καταναλωτών του ΥΠΑΝ) για να μάθει τον νόμο διότι δεν τον ήξερε καθόλου (όπως δυστυχώς και οι περισσότεροι καταναλωτές όμως) και σηκώθηκα και έφυγα.
Γ. Είχα παραγγείλει Online από το e-shop και αφού πέρασαν 2-3 μέρες πήρα ένα e-mail ότι η παραγγελία μου δεν μπορεί να προχωρήσει διότι πριν από την 1η Online αγορά πρέπει απαραιτήτως να τους σταλεί με φαξ ή e-mail φωτοτυπία ή σκανάρισμα της ταυτότητας (και από τις δύο πλευρές) και της πιστωτικής κάρτας του αγοραστή και τα οποία θα κρατηθούν σε αρχείο!!!!!!!
Τους απάντησα ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο και ότι δεν επιτρέπεται να κρατάνε σε αρχείο προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικής.
Μου απάντησαν ότι αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας και αφού επέμειναν, έκανα καταγγελία στο ΥΠΑΝ.
Η κοπέλα που χειρίστηκε (πάρα πολύ επαγγελματικά ομολογώ) την καταγγελία από το ΥΠΑΝ, έστειλε επιστολή στο e-shop ζητώντας εξηγήσεις για αυτή την πρακτική όπως και για την νομιμότητα της.
Η απάντηση που πήραμε από το e-shop ήταν πραγματικά για γέλια. Μπορώ να σας την κοινοποιήσω, αλλά η περίληψη με δικά μου λόγια λίγο πολύ ήταν "Λυπούμαστε που ο εν λόγο πελάτης (εγώ δηλαδή) θεωρεί ότι αυτή η πρακτική δεν είναι σωστή αφού κανείς άλλος δεν έχει διαμαρτυρηθεί μέχρι τώρα! (Και καλά ότι έγω είμαι ο "περίεργος")"
Το έχουν ΟΛΟΙ παραξηλώσει.