Άρνηση επιστροφής προϊόντος από μεγάλο ιντερνετικο κατάστημα

=silent=

AVClub Fanatic
2 August 2006
11,360
Homeless
Την προηγουμένη Πεμπτη παρήγγειλα online απο ενα ιντερνετικο κατάστημα ενα ασύρματο πληκτρολόγιο.

Την επόμενη κιόλας μέρα παρέλαβα το πληκτρολόγιό και οταν ανοιξα την συσκευασία διαπίστωσα ότι το πληκτρολόγιο δεν είχε πάνω τυπωμένο το ελληνικό αλφάβητο. Το πρώτο πράμα που έκανα ήτανε να δω την σελίδα του προϊόντος και να δω εαν αναφέρει την απουσία του Ελληνικού αλφάβητου πάνω στο πληκτρολόγιο. Δεν ανεφερε τιποτα. Ουτε οτι δεν εχει ελληνικα ουτε οτι ειναι αγγλικό. Διάβασα λιγο τις ορους επιστροφης του καταστηματος και προχώρησα στην άμεση επιστροφή επιτόπου στο τοπικό κατάστημα. Ο υπάλληλος του καταστήματος με ενημέρωσε οτι θα στείλει το έτυμα μου στα κεντρικά και οτι θα μου απαντήσει την Δευτέρα (σήμερα δηλαδή) για το τι θα γίνει με το προϊόν. Να πω οτι οταν έγραφε το mail στα κεντρικά ανέφερε και το είδα με τα ματάκια μου οτι το πληκτρολόγιο ειναι ok και ότι παραλήφθηκε σε άψογη λειτουργική κατάσταση. Του κουτιού δηλαδη. Μου ειπε οτι δεν μπορει να το παραλαβει εφ όσον δεν εχει παρει το ok απο τα κεντρικα και ετσι εφυγα με το προϊόν.

Και ερχομαστε στο σήμερα οπου με πηρε τηλ ο πωλητης για να με ενημερωσει οτι δεν το δεχονται απο τα κεντρικά και οτι εφ όσον ανοίχτηκε η συσκευασία δεν δέχονται επιστροφή. Επειδή ο πωλητής δεν μπορούσε να κανει κατι αλλο αποφασισα να παρω τηλεφωνο στα κεντρικα και εκει εγινε το ελα να δεις. Απαντήσεις τυπου. Εμεις εχουμε σαν ορο τα προϊόντα να επιστρέφονται μονο σφραγισμένα και εσεις το ανοιξατε. Εγω ναι το ανοιξα αλλα ουτε έσκισα το κουτι ουτε πεταξα κατι. Το κουτι ητανε χαρτινο και ειχε απλα 2 αυτοκόλλητα τα όποια και αφαίρεσα χωρις να σκίσω την συσκευασία. Εκει πανω τους ειπα οτι εγω κυριοι δεν επιστρεφω κατι γιατι δεν μου αρεσε ή γιατι δεν με βολευει αλλα απο δικη σας και μόνο υπαιτιότητα. Ειστε υποχρεωμένοι να αναγράφετε αναλυτικά το προιον τι περιλαμβανει και τι οχι. Και στην τελικη λεω στην Ελλάδα είμαστε και το θεωρω αυτονόητο οτι θα πρεπει να ειναι και ελληνικό. Το οτι εγω επιστρεφω το πληκτρολογιο σε σας εχει να κανει με την ελλειπή περιγραφή κατι για το οποίο ευθύνεστε εσεις και οχι εγω. Και ολα αυτα λεω περί δικους σας ορους επιστροφης εγω δεν τα καταλαβαίνω. Εφ όσον το λάθος είναι δικο σας εσείς είστε υπεύθυνοι είτε να μου αντικαταστήσετε το προϊόν με κάτι άλλο είτε να μου επιστρέψετε τα χρήματα μου.

Ακρη δεν εβγαλα. Το μονο που εγινε ήτανε να συγχυστώ άπειρα και το δίκιο μου δεν το βρήκα.

Στο Ελλαδισταν λοιπόν κύριοι το κάθε κατάστημα μπορει να εχει τους δικους του ορους πώλησης επιστροφής αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα του καταναλωτή. Αμερικαν μπαρ:violent-smiley-030:

Και ερωτώ. Εγώ σαν καταναλωτής σε αυτή την περίπτωση τι δικαιώματα έχω?
 
Re: Απάντηση: Άρνηση επιστροφής προϊόντος από μεγάλο ιντερνετικο κατάστημα

[FONT=&quot]Εγγυήσεις και Δικαιώματα Καταναλωτή[/FONT]

[FONT=&quot]Διαβάζω συχνά σε αυτό το φόρουμ για το δικαίωμα εγγύησης 2 ετών και το δικαίωμα επιστροφής του προϊόντος εντός κάποιων ημερών -


Α. Σχετικά με τα 2 έτη "εγγύησης":

1. Πολύς κόσμος (ακόμα και δικηγόροι) συχνά συγχέουν την εγγύηση με το εξής δικαίωμα:

Ο αγοραστής έχει το δικαίωμα χωρίς επιβάρυνση να απαιτήσει, διόρθωση ή αντικατάσταση, ή να μειώσει το τίμημα, ή να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση πώλησης, ή να απαιτήσει αποζημίωση. Τα δικαιώματα αυτά μπορεί να τα ασκήσει σε περίπτωση που ο πωλητής ευθύνεται για πραγματικό ελάττωμα, ή για έλλειψη συμφωνημένης ιδιότητας του αντικειμένου που πουλήθηκε. Τα δικαιώματα αυτά παραγράφονται μετά από δύο έτη.
Ο πωλητής ευθύνεται για πραγματικό ελάττωμα, ή για έλλειψη συμφωνημένης ιδιότητας, αν το αντικείμενο που παραδίδει στον αγοραστή δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση και ιδίως:
1. δεν ανταποκρίνεται στην περιγραφή που έχει γίνει από τον πωλητή ή στο δείγμα ή υπόδειγμα που ο πωλητής είχε παρουσιάσει στον αγοραστή
2. δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό της συγκεκριμένης σύμβασης και ιδιαίτερα για τη σύμφωνη με το σκοπό αυτόν ειδική χρήση
3. δεν είναι κατάλληλο για τη χρήση για την οποία προορίζονται συνήθως πράγματα της ίδιας κατηγορίας
4. δεν έχει την ποιότητα ή την απόδοση που ο αγοραστής ευλόγως προσδοκά από πράγματα της ίδιας κατηγορίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημόσιες δηλώσεις του πωλητή, του παραγωγού ή του αντιπροσώπου του, στο πλαίσιο ιδίως της σχετικής διαφήμισης ή της επισήμανσης, εκτός αν ο πωλητής δεν γνώριζε ούτε όφειλε να γνωρίζει τη σχετική δήλωση.
(άρθρα 534, 540, 543 και 554 του Αστικού Κώδικα, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το νόμο 3043/2002, προς προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/44)

Άρα ο αγοραστής μπορεί να απαιτήσει τα ανωτέρω αν εντός 2 ετών από την αγορά διαπιστώσει πραγματικό ελάττωμα, ή έλλειψη συμφωνημένης ιδιότητας (π.χ. διαφορετικό [/FONT][FONT=&quot]configuration[/FONT][FONT=&quot] από αυτό της διαφήμισης). Μια εταιρία δεν μπορεί να περιορίσει την ευθύνη της για πραγματικό ελάττωμα, ή για έλλειψη συμφωνημένης ιδιότητας για χρονική περίοδο μικρότερη από 2 έτη. Τέτοιος περιορισμός θα είναι άκυρος και θα ισχύουν τα 2 έτη.

2. Επιπλέον εφόσον πρόκειται για πώληση προς καταναλωτή (και εδώ μιλάμε κυρίως για τέτοιες πωλήσεις), ισχύουν ειδικότερες διατάξεις:

Ο παραγωγός ευθύνεται για κάθε ζημία που οφείλεται σε ελάττωμα του προϊόντος του. Ελαττωματικό προϊόν, είναι αν δεν παρέχει την εύλογα αναμενόμενη ασφάλεια εν όψει όλων των ειδικών συνθηκών και ιδίως της εξωτερικής εμφάνισής του, της εύλογα αναμενόμενης χρησιμοποίησής του και του χρόνου κατά τον οποίο τέθηκε σε κυκλοφορία. Δεν είναι ελαττωματικό ένα προϊόν για μόνο το λόγο ότι μεταγενέστερα τέθηκε σε κυκλοφορία άλλο τελειότερο. Οι αξιώσεις κατά του παραγωγού για ζημιές παραγράφονται μετά τριετία αφότου ο ζημιωθείς πληροφορήθηκε ή όφειλε να πληροφορηθεί τη ζημία, το ελάττωμα και την ταυτότητα του παραγωγού.(άρθρο 6 «Ευθύνη του παραγωγού για ελαττωματικά προϊόντα» του Νόμου 2251/1994 «Για την προστασία των καταναλωτών», όπως αυτός τροποποιήθηκε με το νόμο 3043/2002, προς προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/44)

Επομένως αν πρόκειται για πώληση προϊόντος σε καταναλωτή, το οποίο περιέχει ελάττωμα που βλάπτει την ασφάλεια του καταναλωτή, και λόγω του οποίου ο καταναλωτής υπέστει πράγματι ζημιά, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση μέχρι τρία χρόνια από τότε που έπαθε τη ζημιά.

3. Σε αντίθεση με τα ανωτέρω δικαιώματα του αγοραστή/καταναλωτή, εγγύηση είναι η εξής:

Κατά την πώληση, ο προμηθευτής οφείλει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος. Πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος είναι ο εύλογα αναμενόμενος χρόνος κατά τον οποίο το προϊόν θα μπορεί να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τον προορισμό του, έστω και έπειτα από επισκευή ή αντικατάσταση ανταλλακτικών, εωσότου η φθορά από την τακτική χρήση καταστήσει το προϊόν άχρηστο ή την περαιτέρω χρήση του οικονομικά ασύμφορη. Η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος. Ειδικά για τα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με το χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται ότι θα παραμένουν σύγχρονα από τεχνολογική άποψη, αν ο χρόνος αυτός είναι συντομότερος από την πιθανή διάρκεια ζωής τους. (άρθρο 5(2),(3) «Πώληση καταναλωτικών αγαθών και εγγυήσεις» του Νόμου 2251/1994 «Για την προστασία των καταναλωτών», όπως αυτός τροποποιήθηκε με το νόμο 3043/2002, προς προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/44).

Όπως γίνεται αντιληπτό, η εγγύηση μπορεί να είναι για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ακόμα και μικρότερο από 2 χρόνια – όσο θέλει η εταιρία, αρκεί να είναι εύλογο. Το τί είναι εύλογο, εξαρτάται κάθε φορά από τις περιστάσεις. Γι’ αυτό έχει εμπορική αξία για μια εταιρία να δίνει μεγαλύτερη εγγύηση από μια άλλη – γιατί δεν καθορίζεται από υποχρέωση εκ του νόμου, άρα δείχνει ότι πιστεύει ότι το προϊόν της θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια αξιοποιήσιμης ζωής.


Β. Σχετικά με τη δυνατότητα επιστροφής:

Κατ’ αρχάς η δυνατότητα επιστροφής δίνεται και κατά τα ανωτέρω, ακόμα και για 2 χρόνια μετά τη πώληση («δικαίωμα υπαναχώρησης») σε περίπτωση που ο πωλητής ευθύνεται για πραγματικό ελάττωμα, ή για έλλειψη συμφωνημένης ιδιότητας.

Επιπλέον η δυνατότητα επιστροφής δίνεται για 10 ημέρες χωρίς κανένα συγκεκριμένο λόγο αν το προϊόν αγοράστηκε από καταναλωτή με σύμβαση που συνάφθηκε από απόσταση (όπως π.χ. μέσω τηλεφωνικής ή διαδικτυακής παραγγελίας):

Σύμβαση από απόσταση, είναι κάθε σύμβαση που αφορά αγαθό ή υπηρεσία και συνάπτεται στο πλαίσιο ενός συστήματος προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από απόσταση, που οργανώνεται από τον προμηθευτή χωρίς ταυτόχρονη φυσική παρουσία του προμηθευτή και του καταναλωτή, με τη χρησιμοποίηση τεχνικής επικοινωνίας από απόσταση για τη διαβίβαση της πρότασης για σύναψη της σύμβασης και της αποδοχής. Μέσα τεχνικής επικοινωνίας από απόσταση, με την έννοια του άρθρου αυτού, είναι ιδίως τα έντυπα χωρίς παραλήπτη, τα έντυπα με παραλήπτη, οι τυποποιημένες επιστολές, τα διαφημιστικά έντυπα με στέλεχος παραγγελίας, οι κατάλογοι, το τηλέφωνο με ή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, το ραδιόφωνο, το εικονοτηλέφωνο, το βιντεοτέξτ (μικροϋπολογιστής και τηλεοπτική οθόνη) με πληκτρολόγιο ή οθόνη αμφίδρομης επικοινωνίας, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η τηλεομοιοτυπία και η τηλεόραση. Σε κάθε σύμβαση από απόσταση ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να υπαναχωρήσει αναιτιολογήτως μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής του αγαθού ή της υπηρεσίας, αν δεν συμφωνήθηκε μακρότερη προθεσμία, επιστρέφοντας το αγαθό στην αρχική του κατάσταση. (άρθρο 4 «Εμπορία από απόσταση αγαθών» του Νόμου 2251/1994 «Για την προστασία των καταναλωτών», όπως αυτός τροποποιήθηκε με το νόμο 3043/2002, προς προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/44)

Αυτά λέει ο νόμος - το πώς εφαρμόζεις τα δικαιώματά τα σου είναι άλλο θέμα[/FONT]
 
Last edited:
Παρεπιπτόντως, μιας και είμαστε στην ανάλογη κατηγορία, προτείνω τη δημιουργία ενός θρεντ παραπόνων - ευχαριστιών σε σχέση με καταστήματα.

Φυσικά για να μην υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει να αναγράφονται λεπτομερώς ΟΛΕΣ οι λεπτομερειες, ημερομηνίες, ονόματα, προϊόντα κλπ, ώστε να μη βρεθεί κάποιος επιτήδειος να μας κατηγορήσει για συκοφαντική δυσφήμιση κι αλλα φαιδρά που μπορεί να σκαρφιστούν οι μαγαζάτορες προκειμένου να προστατεύσουν το νταραβέρι τους...
 
Επίσης καλό θα είναι να μας πεις ποιό είναι το κατάστημα. Το να το αποφύγει ένα ολόκληρο avclub είναι η καλύτερη ηθική λύση στο πρόβλημα σου....

Περιμενω να ακουσω τις αποψεις τις διαχείρισης και μετα βλέπουμε.
 
Kαλό θα ηταν να αναφερθεί το κατάστημα...
Οσο για το πληκτρολόγιο έχω να πώ οτι αν είναι της Logitech,εχω αλλάξει 2 φορες πληκτρολόγιο Logitech και κανένα δεν είχε ελληνικούς χαρακτ'ηρες..
Πολιτική της εταιρίας μήπως;.Τι να πώ;
Η μας έχουν γραμμένους..κανονικά;
 
Παρεπιπτόντως, μιας και είμαστε στην ανάλογη κατηγορία, προτείνω τη δημιουργία ενός θρεντ παραπόνων - ευχαριστιών σε σχέση με καταστήματα.

Φυσικά για να μην υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει να αναγράφονται λεπτομερώς ΟΛΕΣ οι λεπτομερειες, ημερομηνίες, ονόματα, προϊόντα κλπ, ώστε να μη βρεθεί κάποιος επιτήδειος να μας κατηγορήσει για συκοφαντική δυσφήμιση κι αλλα φαιδρά που μπορεί να σκαρφιστούν οι μαγαζάτορες προκειμένου να προστατεύσουν το νταραβέρι τους...
Εχω πολλααααα να σας πω καθως έχω κάνει πάμπολλες φορές καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτών του ΥΠ.ΑΝ.
Ιδανικά θα ήθελα να κάνω τις καταγγελίες μου ΚΑΙ στο ΙΝΚΑ, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο φορέα. Καλό είναι πιστεύω να γράψει κάποιος μια λίστα με λινκς ή/και e-mails που θα μπορούσαμε να στέλνουμε καταγγελίες.
 
Δεν νομίζω οι διαχειριστές να έχουν πρόβλημα να γράψεις το όνομα του μαγαζιού. Δεν κάνεις δυσφήμιση αναφέροντας ένα περιστατικό αληθινό. Αντί να ντρέπονται αυτοί με την ελλιπή πληροφόρηση που δίνουν να ντρεπόμαστε εμείς να αναφέρουμε τί μας έτυχε?
 
manhattan δεν ξέρω αν είσαι συνάδελφος δικηγόρος αλλά υπάρχει και γνωμοδότηση νομικού συμβούλου του κράτους που έχω ποστάρει και ταυτίζει ουσιαστικά την διετία με την εγγύηση...
Εκτός αν έχεις αντίθετη νομολογία που να λέει πως άλλο να χαλάσει το προιόν και άλλο να έχει "πραγματικό ελλάττωμα"... Μην παίζουμε με τις λέξεις.

Όποιος έχει ακόμα αμφιβολία και έχει χαλάσει κάτι εντός διετίας, θα του κάνω τζάμπα την αγωγή και τα λάφυρα fifty-fifty....
 
Μιας και εισαι δικηγόρος δεν μου λες και μενα πως θα τους φοβισω λιγο γιατι δεν βλεπω να πτοούνται αμα δεν δουνε κανα νομο παραγραφο ταδε.
 
Κάνε ένα εξωδικάκι για αρχή.

Έτσι πήρε ένας γνωστός πίσω 500 ευρώ για ένα iPhone πχ....Συνήθως σκέφτονται ας μην μπλέξουμε.

Βέβαια αν μιλάμε για πολύ μικρή αξία, απευθύνσου με μία επιστολή στην Διεύθυνση Εμπορίου και στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
 
Νομίζω πως θα είναι χρήσιμο για όλους να αναφερθεί το κατάστημα στο οποίο συνέβη το περιστατικό, όπως και γενικότερα τέτοιες περιπτώσεις. Από κει και πέρα ο καθένας θα κρίνει και θα αξιολογήσει το συγκεκριμένο γεγονός με τα δικά του κριτήρια, με τα δικά του μέτρα και σταθμά. Νομίζω πως δε ζητάμε δυσφήμηση αλλά ενημέρωση!!!
 
Δίχως να είμαι ο αρμόδιος διαχειριστής της παρούσας κατηγορίας, υπενθυμίζω πως υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική σχετικά με τις καταγγελίες, θα πρέπει τα στοιχεία του καταγγέλοντος να δίδονται στη διάθεση της σελίδας, μια και μιλάμε για επώνυμη καταγγελία και μόνο.
 
Δίχως να είμαι ο αρμόδιος διαχειριστής της παρούσας κατηγορίας, υπενθυμίζω πως υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική σχετικά με τις καταγγελίες, θα πρέπει τα στοιχεία του καταγγέλοντος να δίδονται στη διάθεση της σελίδας, μια και μιλάμε για επώνυμη καταγγελία και μόνο.

Δεν εχω κανει επώνυμη καταγγελια και δεν αναφέρω και το καταστημα οποτε δεν τίθεται θεμα. Εαν πω ομως να κανω τοτε τι ενεργιες κανει το avclub?
 
Τα έχουμε μπερδέψει λίγο νομίζω...η καταγγελία είναι άλλο πράγμα...και εντελώς διαφορετικό να αναφέρει κάποιος επώνυμα τί του έτυχε σε ένα μαγαζί...όχι και να αυτο-μουγκωνόμαστε ρε παιδιά...