Απάντηση: Arrival (2016)
χρονικο παραδοξο ηταν Μανο.
Σκεψου το λιγο.
π.χ. αυριο θα παω βολτα στο βουνο ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ. Βλεπω με οραμα οτι γκρεμοτσακιζομαι.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ να αλλαξω αυτη την εκβαση και ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ να παω σε μια λιμνη βολτα και ετσι σωζομαι.
Πρεπει για να μην συμβει παραδοξο να εχω ΗΔΗ αποφασισει αμετακλητα να πραξω μια ενεργεια και να την πραξω, ωστε στο οραμα ή στο επομενο οραμα να δω την εκβαση που θα εχει αυτη η αποφαση μου.
Στην ταινια η αποφαση να καλεσει τον κινεζο, ερχεται υστερα απο το οραμα. Απο την στιγμη που ΔΕΝ ειχε αποφασισει (να το κατεβασει η κουτρα της δηλαδη) να καλεσει τον κινεζο, το οραμα ηταν ακυρο. (παραδοξο)
Για να συμβει στο μελλον αυτο που της εδειξε το οραμα, θα επρεπε εστω και για ενα κλασμα δευτερολεπτου πριν το οραμα, να ειχε παρει ΗΔΗ την αποφαση να καλεσει τον κινεζο.
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Ειτε το βαφτισουμε οραμα, ειτε ερχεται καποιος ταξιδιωτης απο το μελλον να με πληροφορησει οτι πεθανα, θα πρεπει να εχει συμβει το περιστατικο.
Και αν με πληροφορησει πριν το πραξω, μπορω να το αποτρεψω. Για να μου πει ομως ο ταξιδιωτης απο το μελλον οτι πεθανα, θα ΠΡΕΠΕΙ να εχω ηδη πεθανει εξ αρχης, να εχω κανει πραξη την αποφαση μου να παω βολτα στο βουνο.
Ετσι και στο οραμα απο το μελλον, θα επρεπε να εχω ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ να κανω πραξη το τηλεφωνημα στον κινεζο.
Για να ΜΗΝ υπαρχει παραδοξο, θα επρεπε και χωρις το οραμα, ετσι κι αλλιως και απο μονος μου να αποφασιζα στα επομενα δευτερολεπτα/λεπτα, να κανω ετσι κι αλλιως το τηλεφωνημα στον κινεζο.
Αρα ειτε στην προκειμενη περιπτωση το οραμα δεν λειτουργησε ως "βοηθεια" , ειτε αν λειτουργησε, εχουμε χρονικο παραδοξο.
Ο σκηνοθετης αν καταλαβα καλα, το πεταει ως σεναριακη βοηθεια για να την βοηθησει να βγει απο την δυσκολη θεση, αρα προφανως κατ εμε μιλαμε για χρονικο παραδοξο.
Αντιθετως για το παιδι δεν εχουμε χρονικο παραδοξο.
Γιατι εκει μπορουμε να δεχτουμε πως με ή χωρις οραματα, αποφασισε να κανει παιδι στο μελλον.
Και οταν ειδε οραμα ποια ηταν η καταληξη του παιδιου που θα εκανε, αποφασισε να μην αλλαξει την εκβαση.
Με αυτη τη λογικη, αποφευγεται το σεναριακο χρονικο παραδοξο.
Τα χρονικα παραδοξα για μενα ειναι παντα ΣΕΝΑΡΙΑΚΑ χρονικα παραδοξα, μιας και δεν ξερουμε τι γινεται στην πραξη.
Ενα χρονικο παραδοξο σε μια ταινια ειναι στην ουσια σεναριακη αδυναμια, ενας αυτοεγκλωβισμος.
Αρα οπως ειπα και πιο πανω, οσον αφορα το παιδι, δεν εχουμε παραδοξο, γιατι δεχομαστε οτι αποφασισε να κανει παιδι και το εκανε. (θα το εκανε και χωρις οραμα)
Απλα με το μελλοντικο οραμα αποφασισε να μην αλλαξει αυτο που θα ΕΚΑΝΕ πραξη ουτως ή αλλως.
Οπως επισης εξηγησα στη σκηνη με το τηλεφωνημα, εκει οντως υπαρχει χρονικο παραδοξο, επειδη ο σκηνοθετης για να την βγαλει σεναριακα απο τη δυσκολη θεση που το σεναριο την εβαλε, δημιουργησαν σεναριακα αυτο το χρονικο παραδοξο.
Τα σεναριακα χρονικα παραδοξα συνηθιζονται σε αρκετες ταινιες με θεμα τον χρονο.