Αρθρο για τις 4K τηλεοράσεις

Απάντηση: Re: Αρθρο για τις 4K τηλεοράσεις

...μου είπε γιατί η διαφορά δε θα φαινόταν τόσο πολύ, επειδή ακόμα και οι Full Hd της σαμσουνγκ έχουν ειδικούς επεξεργαστές που δείχνουν σαν 4Κ.................

Eιναι το συστημα I4kU.!

Invisible 4K Upscaler. :flipout:

...μου είπε γιατί η διαφορά δε θα φαινόταν τόσο πολύ, επειδή ακόμα και οι Full Hd της σαμσουνγκ έχουν ειδικούς επεξεργαστές που δείχνουν σαν 4Κ.................
........... >.>

Το σκοπό τους , όπως και να έχει , θα τον πετύχουν και θα γεμίσουν την αγορά ακόμα και με 22ares 4K.

Το πιο κακό από όλα είναι ότι η LED/OLED δεν είναι τέρατα κατασκευής όπως ήταν οι CRT με αποτέλεσμα λίγο μετά από το τέλος της εγγύησης να πηγαίνει στην ανακύκλωση.

Αυτό σημαίνει ότι μόλις σταματήσει η παραγωγή FHD το 4K θα είναι μονόδρομος και όσοι έχουμε σειρές σε 720P θα αχρηστευτούν , το FHD ( τα bluray μας ) θα είναι ελεεινά , αλλα αυτά σώζονται αν τα μετατρέψεις σε 4K , ενώ οι σειρές δεν προβλέπω να βγαίνουν σε 1080p με τα την καθιέρωση του 4K , ενώ το SD ( ειδικά για εμάς που έχουμε πολλά SD κανάλια από δορυφόρο ) θα είναι φρικαλέο.

Δεν ξέρω για εσάς , αλλα εγώ δεν έχω ιδέα του ΤΙ να κάνω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Υπάρχει μια τηλεόραση στον κόσμο που είναι , GODZILLA κατασκευής όχι απλά τέρας .... Η B & Ο.... Ohhh..... , Έτσι νομίζω τουλάχιστον , αλλα τα λεφτά που ζητάει είναι τρελα και δεν έχει και την καλύτερη 2D εικόνα...

Τα πράγματα , για όσους παρακολοθούν κανάλια γενικότερα από δορυφόρο η κεραία απλή θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Μας ΩΘΟΥΝ στο να έχουμε την TV μονο για ΤΑΙΝΙΕΣ και ΣΕΙΡΕΣ.

Αν είναι έτσι , όλοι θα πάμε σε προβολείς...

Αυτό το λέω , γιατί ένας φίλος πιο πάνω είπε για bitrate ( νομίζω ) στα 16 mbps...

Αν το πας με ποσοστό αυτό αγγίζει περίπου το 10-20% , οποτε σκεφτείτε ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ με το 8K , η poiothta του bitrate θα φτάσει το 5%.

Δηλαδή θα είναι κάπου στα 30mbps ( κάτι που θα είναι anyway αδύνατον στην ελλάδα να παρακολουθηθεί ) ενώ το πρέπον θα είναι 200 και βάλε mbps....

Τα έχω χαμένα , δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί...

Απλά προσεύχομαι να μην σταματήσει ποτε η παραγωγή FHD τηλεοράσεων.

Δεν θα κάνεις τίποτα, γιατί το 4Κ δεν θα πιάσει. Πολύ απλά: δεν υπάρχει περιεχόμενο. Και πιο σύνθετο: το υλικό δεν είναι έτοιμο. Χρειάζεται επενδύσεις, που από αυτά που μας σερβίρουν δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν. Οπότε, μην ανησυχείς.

Μου θυμιζει λιγο την ιστορια με τα Lazer disks που πειγαν ακλαφτα και την θεση τους πειρε το dvd. Κατι τετοιο θα γινει . Μου φαινεται πολυ μεταβατικη τεχνολογια το Ολο θεμα με το 4κ

Όσο αφορά το 4κ, πριν αρχίσω να πολυλογώ πιστεύω ότι σίγουρα θα ‛’πιάσει’’. Η κατάσταση απ’ ότι καταλαβαίνω, μέχρι σήμερα έχει ως εξής:
Θεωρητικά μιλώντας πάντα, αν δεν υπάρχει θέμα κόστους, αν κάποιος ήθελε να βλέπει ΣΗΜΕΡΑ 4κ στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, θα έπρεπε να παρακολουθεί υλικό από youtube σε native ανάλυση 4Κ ή 2 σειρές από Netflix αναφέρομε στα House of Cards & Breaking bad (χρησιμοποιώντας V.P.N. για χρήση εντός Ελλάδος και έχοντας αμερικάνικη πιστωτική κάρτα) θα έπρεπε να αγοράσει: από τηλεόραση την Panasonic TX-L65WT600 για να εχει hdmi 2.0 ή κάποιο μοντέλο με αντίστοιχα χαρακτηριστικά και ποιότητα κατασκευής, έναν ενισχυτή ξεκινώντας από τον Yamaha RX-V777 ή καλύτερο, ένα p.c. κόστους περίπου 1000 ευρώ εξοπλισμένο με κάρτα γραφικών π.χ σαν την Nvidia GTX 780 με hdmi 2.0 και μια σύνδεση ιντερνετ vdsl.
Τα δισκάκια “archival disks” που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν ταινίες 4κ blu-ray με extras (160gb+) θα βγουν από τα επόμενα Χριστούγεννα (2015) και μετά. Μέχρι τότε θα έχουν παρουσιαστεί και τα 4κ bluray players στην CES τον Ιανουάριο του 2015 Όσο για ελληνικά αλλά και ξένα τηλεοπτικά κανάλια σε 4κ……. ελπίζω να είμαι ζωντανός για να το δω να συμβαίνει, αλλά μιλάμε σίγουρα για μετά το 2020.
Ααα και όλα αυτά σε απόσταση θέασής μικρότερη από 3 μέτρα στις 65 ίντσες και πάνω.
Αν όμως σκεφτεί κανείς ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα υπάρχουν δισκάκια 4κ, players για να τα παίξουμε, φτηνότερες λύσεις htpc και φυσικά 4κ oled τότε θα καταλάβει ότι καλύτερα να ξαναμιλήσουμε για το μέλλον του 4k σε περίπου 13 μήνες.

Μερικά προβλήματα του τι κάνεις σήμερα είναι α) σε τι bitrate είναι το 4Κ από youtube/netflix (16Mbps στην καλύτερη περίπτωση; ), και β) όλος αυτός ο εξοπλισμός θα είναι άχρηστος αύριο, γιατί δεν έχει HDCP 2.2.

και το 8Κ ; όλη αυτή η ιστορία μου θυμίζει το HD ready 1280X720 και το full HD 1920Χ1080. Μήπως είναι καλύτερα, εφόσον ήδη υπάρχουν στα σπίτια μας νέες τηλεοράσεις fullHD, να περιμένουμε; πιστεύω ότι η τεχνολογία 8Κ θα γίνει προσιτή πολύ πιο γρήγορα από ότι φανταζόμαστε. Θυμηθείτε το κύκλο ζωής του CD μέχρι να βγει το DVD, μετά το DVD στο Bluray κλπ. Θα μου πείτε εδώ λέμε για τηλεοράσεις, έτσι και εγώ λέω για κύκλο ζωής ψηφιακής τεχνολογίας, πια με τα ψηφιακά ότι συσκευή αγοράζουμε "απαξιώνεται" σύντομα και μπαίνουμε στο τριπάκι για ανανέωση - άσχετα αν (πχ η τηλεόραση) μας καλύπτει ακόμα. Κλείνοντας πιστεύω ότι η διαφορά θα είναι στο 8Κ, εκεί θα έχουμε σημαντική διαφορά με τα τωρινά δεδομένα.

υγ. συμφωνώ με τον mclaren32

8K; Ποια ανάγκη θα καλύψει αυτό; Δύσκολα γίνεται εμπορικό κάτι που δεν εξυπηρετεί κάπου, εκτός και αν είναι πολύ φθηνό.

Σημασία δεν έχει πια τεχνολογία είναι διαθέσιμη στην αγορά, σημασία έχει ποια τεχνολογία υποστηρίζεται από την βιομηχανία παραγωγής υλικού για οικιακή χρήση και από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Για παράδειγμα οι στερεοφωνικές τηλεοράσεις ήταν ήδη διαθέσιμες από τα μέσα της δεκαετίας του 80, όμως στερεοφωνική εκπομπή και στερεοφωνικές βιντεοκασέτες στην Ελλάδα είδαμε τουλάχιστο 1 δεκαετία αργότερα. Τηλεοράσεις ικανές για λήψη σήματος 16:9 (αναλογικό Pal plus) είχαμε από τα μέσα της δεκαετίας του 90, όμως τελικά ποτέ δεν είδαμε το Pal plus να καθιερώνεται σε καμία χώρα του κόσμου μέχρι που περάσαμε κατευθείαν στην ψηφιακή μετάδοση. Σήμερα το 3D βρίσκεται στον εξοπλισμό σχεδόν σε κάθε σημερινής τηλεόρασης, όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να καθιερωθεί στις τηλεοπτικές εκπομπές και στο home cinema, και πολύ πιθανό με την σημερινή του μορφή να μην καθιερωθεί και ποτέ.

Αντίστοιχα δεν ξέρουμε τι θα γίνει και πότε με το 4K και το 8Κ. Μπορεί το 4Κ να καθιερωθεί γρήγορα και να παραμείνει για πολλά χρόνια, μπορεί να μην καθιερωθεί ποτέ και να καθιερωθεί απευθείας το 8Κ. Μπορεί να μην καθιερωθεί και κανένα από τα 2 και να βγει κάποιο άλλο φορμά που θα καθιερωθεί (π.χ. 6Κ σε 21:9 ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο..). Σε κάθε περίπτωση το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να δούμε προς τα που θα κινηθεί η βιομηχανία. Όποιος επενδύσει από τώρα σε εξοπλισμό μίας τεχνολογίας που δεν έχει ακόμα καθιερωθεί μόνο χαμένος μπορεί να βγει.

Όσο αφορά τους ενισχυτές: η τελευταία γενιά της onkyo έχει hdcp 2.2 και τηλεοράσεις υπάρχουν αρκετά μοντέλα από διάφορες εταιρίες που το υποστηρίζουν. Εφόσον μιλάμε για το τι κάνει κάποιος ΣΗΜΕΡΑ… σήμερα δεν υπάρχει δισκάκι. Μέχρι να βγει, είμαι σίγουρος πως όλη η αλυσίδα θα είναι με hdcp 2.2. Το youtube θα έχει βαριά συμπίεση για πολλά χρόνια ακόμη πιστεύω, αλλά δεν πειράζει γιατί θα έχει μόνο αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ και trailers. Το Netflix είναι όντως και αυτό με βαριά συμπίεση αλλά δυστυχώς προς το παρόν είναι μονόδρομος. Κάποιος που έχει προβεί σε αγορές προϊόντων hdmi 2.0 σήμερα που δεν υποστηρίζει hdcp 2.2 όταν βγουν τα δισκάκια αν δεν επιθυμεί να αλλάξει ξανά τα μηχανήματά του θα καταφύγει σε λύσεις όπως να κατεβάζει παράνομα από κάποιον hd tracker το full δισκάκι.
Άσχετα με τα παραπάνω όμως , νομίζω ότι αν δεν δούμε με τα μάτια μας τι ποιότητα έχει μια οθόνη oled 4k παίζοντας ένα από τα πολύ-αναμενόμενα δισκάκια, δεν αξίζει να βιαστούμε και να αγοράσουμε κάτι ακόμη. Απλά διαφωνώ με δηλώσεις όπως: ‛’δεν πρόκειται να πιάσει to 4k’’ ή ‛’θα είναι σαν το laserdisc’’ ή ‛’ αν δεν κάθεσαι στο ένα μέτρο απόσταση και στης 84’’ αποκλείεται να δεις κάποια διαφορά σε σχέση με το 1920 x 1080’’. Τέλος πιστεύω ότι η αναβάθμιση της αλυσίδας σε 4Κ αξίζει μόνο για τους ταινιόφιλους και αυτούς που παρακολουθούν τηλεοπτικές σειρές (που θα έχουν αγοράσει στη μορφή αυθεντικών δίσκων ή έστω κατεβασμένα παράνομα από κάποιο torrent ή hd tracker). Κάποιος που θέλει να παρακολουθήσει κάποιο αθλητικό γεγονός ή κάποιο αγώνα formula 1 σε 4Κ στην ξένη συνδρομιτική τηλεόραση θα πρέπει να περιμένει μερικά χρόνια ακόμα. Όσο αφορά την ελληνική τηλεόραση…βασικά δεν την αφορά.

Το τι θα καθιερωθεί σε βιομηχανικό περιβάλλον είναι άλλο θέμα, εκεί όλα είναι πιθανά. Όσον αφορά το HDCP 2.2, είναι λίγο αβέβαιο αν οι σημερινές συσκευές θα λειτουργούν απροβλημάτιστα με τα μελλοντικά 4Κ players και δισκάκια.
Όσον αφορά για τις μελλοντολογικές προβλέψεις, όλες εκτιμήσεις είναι. Το μέλλον θα δείξει ποιος πρόβλεψε σωστά και ποιος όχι. Στο τι φαίνεται όμως και τι δεν φαίνεται, είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Η διακριτική ικανότητα του ματιού γνωστή...

Όταν σκεφτόμασταν να αγοράσουμε την πρώτη μας full hd τηλεόραση, έχοντας συνηθίσει τις τηλεοράσεις 26’’ με κάδρο 4:3 νομίζαμε ότι μια τηλεόραση 32’’ θα ήταν αρκετά μεγάλη.

Τότε αρχίσαμε να διαβάζουμε στα περιοδικά ότι, δεδομένου ότι η μέση απόσταση θέασης είναι περίπου 3-4 μέτρα στο ελληνικό νοικοκυριό τότε για να αντιληφθούμε το όφελος των extra pixel θα πρέπει η τηλεόραση να είναι τουλάχιστον από 46’’ και πάνω. (το άρθρο ήταν στο περιοδικό hi tech αν θυμάμαι καλά) και πολλοί από μας τρέξαμε να αγοράσουμε τελικά μια μεγαλύτεροί τηλεόραση από αυτή που είχαμε αρχικά υπολογίσει. Φυσικά κανείς δεν νομίζω να μετάνιωσε αν πήρε περισσότερες ίντσες καθώς σίγουρα θα ήταν πιο κοντά στην ιδανική αναλογία μεγέθους pixel/ απόστασης.

Παρόλα αυτά όμως, αν σήμερα βάλουμε σε μια απόσταση 3-4 μέτρων μια 32’’ ή 40’’ full hd να παίζει ένα blu-ray, πολύ αμφιβάλω αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να την ξεχωρίσουν από μια ιδίου μεγέθους, τοποθετημένη στην ίδια απόσταση που όμως είναι ανάλυσης 1366x768 και παίζει dvd ή ακόμα και 720p. Δεν λέω ότι θα αξιοποιείται το 100% τον δυνατοτήτων του πάνελ αλλά σίγουρα κάποια αρκετή διαφορά φαίνεται με το μάτι. (Δεν έχω τέλεια όραση, απλά δεν φοράω γυαλιά. Ο πατέρας μου που είναι σχεδόν 70 ετών και φοράει και γυαλιά πάντως βλέπει την διαφορά ή τουλάχιστον έτσι μου λέει για να μην τον πρήζω) :flipout:

Δεν ξέρω αν είναι συγκρίσιμα πράγματα. Το πέρασμα από αναλογική τεχνολογία 600 γραμμών σε ψηφιακή 1080 γραμμών είχε σωρεία πλεονεκτημάτων, με αποτέλεσμα να το αγκαλιάσει η αγορά, και φυσικά να πνιγούμε στο περιεχόμενο. Για το 4Κ που μετρά σχεδόν 2 χρόνια στην αγορά, το περιεχόμενο είναι ακόμα το κατεβαστίρι της σόνυ.

Πάντως είμαι και λίγο εκτός θέματος, και δεν ξέρω αν οδηγεί πουθενά και η συζήτηση... :smile:

Εγώ πάντως ρε παιδιά απορώ με εσάς...

Πως είναι δυνατόν ( όχι μονο εσείς ) ο οποιοσδήποτε να συζητά για μια τεχνολογία που είναι ασύμφορη.

Αν οι 85ares κάνανε maximum 3.000 euro τότε θα έλεγα okay αλλα....

....Αλλα δεν είναι έτσι.

Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα που να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει η δυνατότητα να δεις διαφορα σε μια τηλεόραση λιγότερων ιντσών από τις 85 ?

Το είπα και αλλου και θα το ξαναπώ και εδώ.

Το T:Age of extinction έχει ένα trailer που παίζει σε 4K και άσχετα με την συμπίεση που έχει ΔΕΝ παύει είναι 4K και όταν το είδα να παίζει στη HU8500 65 inches στον κωτσόβολο , αφού κόλλησα κυριολεκτικά τα ματια μου στο panel , ΔΕΝ είδα καμια διαφορα.

Γιατί συζητάμε για κάτι που δεν μας ΑΦΟΡΑ , δεν μπορώ να καταλάβω.

Disclaimer: Σε περίπτωση που βρίσκομαι ανάμεσα σε μια ΕΛΙΤ κοινότητα η οποια μπορεί άνετα να εφοδιαστή με 75ares και 85ares , τότε ζητω συγγνώμη και παο πάσο...

Εγώ ξέρω ότι την βλέπω την διαφορά. Ιδικά αν κολλήσω το κεφάλι μου πάνω στην οθόνη την βλέπω και σε μικρότερή τον 65’’. Εδώ φαίνεται διαφορα σε εκείνα τα βίντεο για την Βιρμανία απ το youtube αλλά και στο ντοκιμαντέρ timescapes στο 24ρι monitor της dell. Τώρα μπορεί να είμαι φαντασιόπληκτος.

Ας με υπερασπιστεί κάποιος ρε παιδιά πάω να τρελαθώ. Δεν μπορεί να είναι αυθυποβολή!!

Έχω και 58ρα Samsung plasma full hd και αγόρασα projector full hd πριν 70 μέρες.

Δεν θα μου καιγόταν καρφί για το 4κ αν δεν έβλεπα σημαντική διαφορά, ούτε μου περισσεύουν 4000ε να πετάξω.

Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι στην 27άρα, μέχρι περίπου 60 εκατοστά, το βλέπεις. Χθες έκανα τους υπολογισμούς, επειδή ψάχνω οθόνη υπολογιστή. Για τις 24, δεν ξέρω...