Αθήνα-Επαρχία. Υπέρ και κατά

Ισχύουν όσα λες, το θέμα είναι πόσοι κάτοικοι της Αθήνας μπορούν να απολαύσουν όλη αυτή την ποικιλία?
Όπως είπα στην φίλη μου όταν έφερε αυτό το επιχείρημα κατά την μετακόμισή μου στον Βόλο:
"Όντως έχει τόσα θέατρα, αλλά από πότε έχεις να πας στο θέατρο;"

• Like
Reactions: FSword
Τα οποία αν άνοιγαν στην Θεσσαλονίκη μετά από λίγα χρόνια θα έκλειναν. Δεν χρειαζόμαστε πολλαπλάσια σε αριθμό όλων αυτών που αναφέρεις. Εχουμε το 1/4 του πληθυσμού και η μετακίνηση με αυτοκίνητο ή ΜΜΜ στον νομο δεν συγκρινεται με την Αττική. Μπορείς να είσαι από το ένα σημείο στο άλλο σε λιγότερο από ώρα. Μεγάλη ευκολία το μετρο της Αθήνας δεν λέω, αλλά μόνο όπου εξυπηρετεί. Μετά το χάος.

Τώρα είναι και τι ανάγκες έχεις. Ο Βόλος είναι από τις καλύτερες επαρχιακές πόλεις και ειδικά για νέους. Δεν ξέρω φοιτητή που σπούδασε Βόλο και να νιώθει ριγμενος που δεν σπούδασε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Ίσως μετά τα 40 και με οικογένεια που αλλάζουν οι προτεραιότητες να υστερεί, αλλά σε 3 ώρες είσαι Θεσσαλονίκη να απολαυσεις οτι σου λειπει και τον συνδυασμό βουνό θάλασσα δεν θα τον βρεις σε καμία άλλη πόλη.
Και σε 3.5 ώρες είσαι Αθήνα αλλά θα θες επιπλέον ώρα να πας εκεί που θες .
Δεν καταλαβες το point μου. Το γεγονός ειναι οτι στην Αττική υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε όλα, ανεξαρτήτως του λογου για τον οποίο συμβαίνει αυτο (που προφανως εχει να κάνει με το οτι μένει εδω η μισή Ελλάδα).

Όπως είπα στην φίλη μου όταν έφερε αυτό το επιχείρημα κατά την μετακόμισή μου στον Βόλο:
"Όντως έχει τόσα θέατρα, αλλά από πότε έχεις να πας στο θέατρο;"

Δεν πολύ στέκει το επιχείρημα. Αν σου αρεσει το θέατρο μια χαρα πηγαινεις οσες φορές θέλεις.
Αν δεν σου αρέσει, δεν θα πήγαινες ετσι και αλλιώς.

• Like
Reactions: takisot
Δεν πολύ στέκει το επιχείρημα. Αν σου αρεσει το θέατρο μια χαρα πηγαινεις οσες φορές θέλεις.
Αν δεν σου αρέσει, δεν θα πήγαινες ετσι και αλλιώς.
Μα αυτό ακριβώς λέει: ότι πολλοί Αθηναίοι προβάλλουν ως επιχείρημα τις επιλογές της Αθήνας σε θέατρο, φαγητό κτλ. ενώ στην πράξη δεν τις εκμεταλλεύονται. Οπότε ουσιαστικά ακυρώνουν το επιχείρημα αυτό. Φυσικά δεν είναι όλοι έτσι (όπως ο takisot παραπάνω), πολλοί όμως λένε ότι ο βασικός λόγος που κάθονται εδώ είναι οι επιλογές της πρωτεύουσας σε διασκέδαση ενώ η πραγματικότητα έχει να κάνει με άλλους λόγους (εργασία, εύκολη πρόσβαση σε νοσοκομεία, ευκαιρίες για τα παιδιά, συνήθεια κτλ.).

Φυσικά απολύτως σεβαστοί και οι πραγματικοί λόγοι (και ακόμα περισσότερο για την ακρίβεια, αφού μιλάμε για βασικότερα θέματα από τη διασκέδαση), αλλά αν όντως θεωρεί κάποιος ότι κάθεται για το θέατρο και το φαγητό ενώ πάει μια φορά τη σεζόν σε μια παράσταση και σ' ένα καλό restaurant, ε αυτό μπορεί να το κάνει μένοντας και στην επαρχία. Στην τελική κανονίζει ένα ταξιδάκι για Αθήνα 3-4 μέρες και πάει όπου θέλει. Νομίζω αξίζει πολύ περισσότερο απ' το να θυσιάζει την καθημερινότητά του για την ιδέα ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα εύκολα. Απλά στην πράξη οι λόγοι είναι πολύ βασικότεροι απ' τη διασκέδαση.

EDIT: Χμ, μόλις πρόσεξα τον τίτλο του θέματος. Μάλλον ξεφύγαμε λιγάκι. :)

Όντως, ξεφύγαμε. Θα παρακαλέσω να μείνουμε στα θέματα του αυτοκινήτου.

Έγινε crossover.
Αν μένω επαρχία και θέλω να πηγαίνω θέατρο, αξίζει το ηλεκτρικό ή θα πρέπει να ξεκινάω αχάραγα για να προλαβαίνω να φορτίζω και να πηγαίνω με 100;

Έγινε crossover.
Αν μένω επαρχία και θέλω να πηγαίνω θέατρο, αξίζει το ηλεκτρικό ή θα πρέπει να ξεκινάω αχάραγα για να προλαβαίνω να φορτίζω και να πηγαίνω με 100;
bojack-horseman.gif

Δεν καταλαβες το point μου. Το γεγονός ειναι οτι στην Αττική υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε όλα, ανεξαρτήτως του λογου για τον οποίο συμβαίνει αυτο (που προφανως εχει να κάνει με το οτι μένει εδω η μισή Ελλάδα).
Ξέρω Αθηναίους πάντως που δεν έχουν πάει ποτέ στην Ακρόπολη...

Όντως έχετε ποικιλία, σε φαγητά ειδικά. Αλλά είστε ένα αστικό χάος. Μου έλεγε ο άλλος στα Βριλήσσια ότι δεν έχει πάει ποτέ και ούτε έχει σκοπό να βγει βόλτα στο Περιστέρι. Δεν του χρειάζεται γιατί τα έχει όλα στα Βριλήσσια...

Οπότε όλες αυτές τις επιλογές είναι πολλές μόνο για λέμε ότι ειναι πολλές αφού ένα μεγάλο ποσοστό ποτέ δεν θα ασχοληθεί...

Όντως έχετε ποικιλία, σε φαγητά ειδικά. Αλλά είστε ένα αστικό χάος. Μου έλεγε ο άλλος στα Βριλήσσια ότι δεν έχει πάει ποτέ και ούτε έχει σκοπό να βγει βόλτα στο Περιστέρι. Δεν του χρειάζεται γιατί τα έχει όλα στα Βριλήσσια...

Οπότε όλες αυτές τις επιλογές είναι πολλές μόνο για λέμε ότι ειναι πολλές αφού ένα μεγάλο ποσοστό ποτέ δεν θα ασχοληθεί...

Όσοι είχαμε προλάβει να πάμε παλιότερα μερικές φορές, προλάβαμε. Κάναμε και τον ξεναγό σε όσους επισκέπτονταν από την επαρχία. Κανας θείος και θεία, κανας γνωστός κλπ. Τώρα με τέτοιο εισιτήριο, παράθυρο χρόνου επίσκεψης και τόση κοσμοσυρροή από τουρίστες, δεν παίζει να καταλάβεις και πολλά ανεβαίνοντας στον βράχο. Όλο και λιγότεροι θα ανεβαίνουν από τους κατοίκους.

Άσε που δεν είναι και μέρος εκεί για αυτοκίνητο, για να μην είμαι off topic. :p

Εστιατόριο με δυο αστέρια Μισλέν έχει πολύ κοντά μου και δεν πρόκειται να το επισκεφτώ ποτέ. Προτιμώ τα εξειδικευμένα μέρη σε συγκεκριμένους τύπους πιάτων και συγκεκριμένες κουζίνες. Αντιθέτως, προσπάθησε να βρεις εισιτήριο στην Εθνική Λυρική Σκηνή να δεις όπερα. Δεν θα βρεις εύκολα πριν από... τρίμηνο.
Τα ΣΚ χωρίς κίνηση, βοηθούντων των λεωφόρων που τότε δεν υποφέρουν από μποτιλιάρισμα, πηγαίνεις παντού και εδώ είναι το πλεονέκτημα. Έχεις πολύ περισσότερες επιλογές στην Αθήνα από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, συνολικά.

Last edited:
Όσοι είχαμε προλάβει να πάμε παλιότερα μερικές φορές, προλάβαμε. Κάναμε και τον ξεναγό σε όσους επισκέπτονταν από την επαρχία. Κανας θείος και θεία, κανας γνωστός κλπ. Τώρα με τέτοιο εισιτήριο, παράθυρο χρόνου επίσκεψης και τόση κοσμοσυρροή από τουρίστες, δεν παίζει να καταλάβεις και πολλά ανεβαίνοντας στον βράχο. Όλο και λιγότεροι θα ανεβαίνουν από τους κατοίκους.

Άσε που δεν είναι και μέρος εκεί για αυτοκίνητο, για να μην είμαι off topic.

Εστιατόριο με δυο αστέρια Μισλέν έχει πολύ κοντά μου και δεν πρόκειται να το επισκεφτώ ποτέ. Προτιμώ τα εξειδικευμένα μέρη σε συγκεκριμένους τύπους πιάτων και συγκεκριμένες κουζίνες. Αντιθέτως, προσπάθησε να βρεις εισιτήριο στην Εθνική Λυρική Σκηνή να δεις όπερα. Δεν θα βρεις εύκολα πριν από... τρίμηνο.
Τα ΣΚ χωρίς κίνηση, βοηθούντων των λεωφόρων που τότε δεν υποφέρουν από μποτιλιάρισμα, πηγαίνεις παντού και εδώ είναι το πλεονέκτημα. Έχεις πολύ περισσότερες επιλογές στην Αθήνα από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, συνολικά.
Φίλε μου η Αθήνα στην μετακίνηση είναι χάος. Εδώ έχουμε έναν περιφερειακό που κολλάει λόγω έργων αλλα δεν είναι ο κανόνας. Εδώ θέλω 50 λεπτά για να είμαι σε ταβέρνα της Χαλκιδικής με το αυτοκινητο , ορεινής ή παραθαλάσσιας ακόμη και με ΚΤΕΛ δεν κάνεις πάνω από 1.5 ώρα. Αθήνα έκανα 3.5 ώρες να πάω από σταθμό Λαρίσης σε ένα ωδειο στα Βριλήσσια τρεις φορές μάλιστα, με τα ΜΜΜ. Όσες επιλογές δεν έχει μια επαρχιακή πόλη τις βρίσκεις παραδίπλα σε εφαμιλλους χρόνους μετακίνησης με την Αθήνα...

Υπερβολές στο μέγιστο. Χάος μπορεί να υπάρξει σε συγκεκριμένους οδικούς άξονες σε συγκεκριμένες ώρες.
Και σε 1,5 ώρα βρίσκεσαι στην Αραχωβα, στη Βυτινα ή στα Τρίκαλα Κορινθίας από την Αθήνα, τι σημαίνει αυτό;
Το ότι σε ακτίνα 30 λεπτών έχει τα πάντα η Αττική, είναι το μεγάλο της ατού.

By the way, ο φίλος σου από τα Βριλήσσια προφανώς σου είπε ότι δεν θέλει να πάει στο Περιστέρι επειδή δεν είναι του στυλ του (πιο Λαϊκή γειτονιά) όχι επειδή δεν μπορεί. Και αντιστοίχως ένας από το Περιστέρι μπορεί να απεχθάνεται την ιδέα της εξόδου στη Κηφισιά ή το Κολωνάκι. Αλλά αυτό είναι το ωραίο στην Αθήνα: κάθε συνοικία έχει ωραία μέρη, από το Περιστέρι και τον Κορυδαλλό ως τη Νέα Πεντέλη, τη Κηφισιά, τη Γλυφάδα και τη Βούλα.

Παιδιά προφανώς και η Αθήνα είναι ένα χάος στις μετακινήσεις, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό....άλλα τι να κάνουμε έχει και πάρα πολλά πλεονεκτήματα που δεν τα βρίσκεις αλλού....ένα σωρό επιλογές στην εκπαίδευση, τις περισσότερες και καλύτερα αμοιβόμενες δουλειές, το καλύτερο σύστημα υγείας, τις περισσότερες επιλογές για κάθε βαλάντιο σε γεύση, κουλτούρα, διασκέδαση, μουσεία κλπ. Αεροδρόμιο που μπορείς να πας αν ταξιδεύεις σχεδόν παντού, λιμάνια που παίρνεις το καράβι και πας σε ένα σκασμό νησιά άμεσα και έχεις και κοντά βουνό θάλασσα και ότι άλλο θες, ήπιο κλίμα, τεράστια ποικιλία σε αγορές και μαγαζιά...τα πλεονεκτήματα δεν έχουν τελειωμό...ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχει καν Πόλη και στο εξωτερικό που να συνδιάζει όλα αυτά που είπα, γιατί έρχονται νομίζετε τόσσοι φραγκάτοι ξένοι και μένουν μόνιμα στην Αθήνα?......ε δεν είναι τυχαία ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας εκει....προσωπικά αν έφευγα ποτέ από Αθήνα μόνο σε καμιά μεγάλη Πόλη του εξωτερικού θα πήγαινα και αυτό με επιφύλαξη.....

Υ.Γ. Στην Επαρχία, βάζω και την θεσσαλονίκη μέσα, έχεις το πλεονέκτημα ότι πας πιο γρήγορα όπου θες, άλλα εκει τελειώνουν τα πλεονεκτήματα...σε όλα τα άλλα η Αθήνα είναι καλύτερη....ακόμα και σε σπίτια λέμε την Αθήνα μπετό (που είναι μπετό), ναι είδα και τις άλλες μεγάλες επαρχιακές Πόλεις, τίγκα στο μπετό, προβλήματα στο παρκάρισμα και διαμερίσματα κλουβιά.

Last edited:
Υπερβολές στο μέγιστο. Χάος μπορεί να υπάρξει σε συγκεκριμένους οδικούς άξονες σε συγκεκριμένες ώρες.
Και σε 1,5 ώρα βρίσκεσαι στην Αραχωβα, στη Βυτινα ή στα Τρίκαλα Κορινθίας από την Αθήνα, τι σημαίνει αυτό;
Το ότι σε ακτίνα 30 λεπτών έχει τα πάντα η Αττική, είναι το μεγάλο της ατού.
Χάος; 1 ώρα περίμενα στη στάση του Αστικού έξω από σταθμό μετρό και δεν περνούσε ούτε άνθρωπος Σάββατο 13:00... Δεν ήταν θέμα μποτιλιαρισματος αλλά ότι τα ΜΜΜ που συνδέουν περιφερειακους δήμους λειτουργούν με ρυθμούς δημοσιου από όσο κατάλαβα. Μάλιστα είχα ωαλρι εφαρμογής για να μου δείχνει πότε θα περάσει το αστικό και έλεγε ότι πέρασε και έφυγε ένα στη στάση που ήμουν. Μάλλον μεμπηρε ο ύπνος και δεν το είδα

Χάος; 1 ώρα περίμενα στη στάση του Αστικού έξω από σταθμό μετρό και δεν περνούσε ούτε άνθρωπος Σάββατο 13:00...

Περιπτωσιολογικα, ο καθένας λέει τις δικές του εμπειριες, όχι μόνο για την Αθήνα φυσικά. Πχ πρόπερσι που ήμουν Θεσσαλονίκη στις γιορτές, το μποτιλιάρισμα στους δρόμους ήταν απερίγραπτο.

Μιλώντας χρόνια με κόσμο που ζει σε μικρές επαρχιακές πόλεις, το θεωρούν ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι θα πηγαίνουν με τα πόδια στην δουλειά.
Μερικούς μήνες μετά την μετακόμισή μου στον Βόλο πέρασα από την παλιά δουλειά στην Αθήνα να δω πώς πάνε. Το αφεντικό ρωτάει:
– Πώς είναι η ζωή στον Βόλο;
– Πολύ ωραία, αλλά και επικίνδυνη.
– Μα τι επικίνδυνο μπορεί να έχει η ζωή στον Βόλο;
– Να παχύνεις!
– Κι εγώ, αν έκανα 20 λεπτά με τα πόδια να πάω στη δουλειά, κάθε μεσημέρι στα τσίπουρα θα ήμουν!
Σκεφτείτε ότι έκανε καθημερινά με το ΙΧ το Νέα Ερυθραία - Δάφνη...