Αθήνα-Επαρχία. Υπέρ και κατά

Ένα σχετικό / άσχετο.
Πάντα με τράβαγε το να μείνω σε μονοκατοικία με μεγάλο κήπο λίγο πιο έξω από τον αστικό ιστό σε κάποιο από τα προάστια που αναφέραμε πριν στην Αττική.
Αυτό που με έχει κάνει να μην το βάλω σε πλάνο είναι αυτά που ακούω από οικογενειακούς φίλους για το θέμα της ασφάλειας, για το πόσες κλοπές γίνονται, πόσες φορές έχουν μπει με όπλα όταν κόσμος είναι μέσα κλπ.
Δεν πίστευα όταν μου έδειξαν viber group από μια περιοχή που αφορούσε αποκλειστικά συμβάντα που ήταν εν εξελίξει και κάτοικοι πήγαιναν να κάνουν φασαρία πριν πάει η αστυνομία να φοβηθούν αυτοί που ήθελαν να μπουκάρουν μήπως και φύγουν. Μου φάνηκε τόσο ξένο και απίστευτο.

Από την άλλη υπάρχουν εντός του αστικού ιστού μεζονέτες είτε αυτόνομες είτε ισογείου πρώτου με ιδιόκτητους κήπους, ακόμη και με πισίνες. 9 στις 10 όπου βλέπω είναι πάντα κλειδαμπαρωμένες για ασφάλεια, ενώ ακόμη και στην Αγία Παρασκευή στη μονοκατοικίατου πατρικού στον κήπο δεν αφήναμε τίποτα γιατί υπήρχε πιθανότητα να μην το ξαναβρούμε το πρωί.

Σίγουρα οι κίνδυνοι σε πολυκατοικίες είναι μικρότεροι λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών και της παρουσίας αρκετού κόσμου.
Σίγουρα όταν είσαι σε μονοκατοικία είναι πιο επικίνδυνα, άλλα νομίζω υπάρχει μια υπερβολή, το πατρικό μου (μονοκατοικία με κήπο) είναι στα Μελίσσια, ε ποτέ δεν είχαμε κάποιο θέμα με ληστεία από το 1990 που το έχτισαν οι γονείς μου, ούτε άκουσα κάτι ακραίο από γείτονα...και τώρα στην περιοχή που μένω με μονοκατοικίες πάλι ησυχία υπάρχει...γενικά χτυπάνε μονοκατοικίες που κάνει μπαμ ότι είναι ακριβές...θες βέβαια όποσδηποτε συναγερμό και γενικά ωραία η ηρεμία άλλα δεν πας να πάρεις σπίτι μόνος σου στα κατσάβραχα και στα βουνά...ε ναι εκει είναι επικίνδυνα. Αλλα αν έχεις μια μονοκατοικία που δεν βγάζει μάτι ότι έκανε μια περιουσία, σε περιοχή κοντά σε άλλα σπίτια που και αυτά είναι μονοκατοικίες, έχεις και το συναγερμό σου κλπ... λίγο πολύ θα είσαι safe.

Υ.Γ. Από εκει και πέρα βέβαια όλα παίζουν ρόλο ανάλογα και την περιοχή που είσαι κλπ.

3δισ:1000€/ατομο= 3000.000ατομα ή
3δισ:2000€/ατομο= 1.500.000ατομα
Εφυγαν εξω;;;
Υπερβολικα δεν φαινονται;
Μηπως 3δισ€ "ταξιδεψαν" μονα τους εξω για σιγουρια;

• Like
Reactions: NassosT
Παρά τη βροχή, και πάλι σήμερα το πρωί η κίνηση ήταν ελάχιστη (με τα μέτρα του λεκανοπεδίου).

Λογικά με κλειστά τα σχολεία μεσοβδόμαδα, πολλοί θα επέλεξαν τηλε-εργασία ως για να είναι κοντά στα παιδιά τους.

Υπαρχει μια πολυ ωραια περιοχη στα Μεσογεια, ΚΑΡΕΛΑΣ. ειναι καπου μεταξυ Παιανιας-Κορωπιου, εκει κοντα ειναι και η ακαδημιες του Παναθηναικου. Σπιτια μεχρι δυοροφα, αρκετο πρασινο, καθαρος αερας, σχετικα καλοι δρομοι, ανετο παρκαρισμα, δεκα λεπτα απο σταθμο μετρο (με ΙΧ), παιδικες χαρες, λογικες τιμες.
Δεν υπαρχει συνκοινωνια με λεωφορεια, το ΙΧ απαραιτητο για μεταβαση σε μετρο, αγορες της περιοχης, σχολεια για τα παιδια.
Καλο θα ειναι ψηλος μαντροτοιχος, συναγερμος, σκυλος, δικανο, παρκινγκ αυτοκινητου μεσα στην αυλη. Χαμηλη εγκληματικοτητα μεν στην περιοχη, αλλα ποτε δεν ξερεις.
Ανθρωπινη διαμονη, με γρηγορη μεταβαση στα κεντρα. Εξαρταται βεβαια κι απο τις προτερεοτητες του καθενος. Προσωπικα δεν αντεχω πλεον να οδηγισω απο Παιανια που μενω σε Αθηνα η Πειραια, μεχρι Σταυρο Αγιας Παρασκευης το πολυ και πισω προς το Σουνιο. Το Σμαρτακι, στον κοντινοτερο σταθμο μετρο και με το τραινακι μια χαρα παω οπου θελω στο κεντρο (αχρηαστο ναναι). Υπαρχουν κι αλλες παρομοιες περιοχες στην Αττικη βεβαια.

Αυτό βέβαια τυπικά είναι εκτός λεκανοπεδίου, καθώς ο σταυρός ορίζει και το πέρασμα πίσω από τον Υμηττό π.χ.

...
Καλο θα ειναι ψηλος μαντροτοιχος, συναγερμος, σκυλος, δικανο, παρκινγκ αυτοκινητου μεσα στην αυλη. Χαμηλη εγκληματικοτητα μεν στην περιοχη, αλλα ποτε δεν ξερεις.
...
Αυτό με προβληματίζει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Γενικά μιλάω όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά για αρκετές εντός Αττικής που προσφέρουν αντίστοιχα θετικά πράγματα.
Νομίζω ότι προτιμώ την ταράτσα μου από ένα κήπο και ας είναι μικρή...πολύ μικρότερος κίνδυνος (προφανώς και πάλι όχι ανύπαρκτος).

Last edited:
  • Like
Reactions: lakiss51

Και εισαι καλα με αυτον τον διαρκη φοβο;

Αυτό βέβαια τυπικά είναι εκτός λεκανοπεδίου, καθώς ο σταυρός ορίζει και το πέρασμα πίσω από τον Υμηττό π.χ.
Στο λεκανοπέδιο μέσα, αν εξαιρέσεις κάποιες λίγες περιοχές (ούτε 10%) είναι δράμα, μπετό στο φουλ, κίνηση, θόρυβος, ανύπαρκτοι εξωτερικοί χώροι, βρωμιά, αστεία πεζοδρόμια, διαμερίσματα κλουβιά με ελάχιστο ήλιο να μπαίνει μέσα, τίγκα στα αμάξια στους δρόμους κλπ.....οπότε είναι όλα θέμα αναγκών....κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις...οπότε αν θες κάτι πιο χαλαρό και άνετο αναγκαστικά πρέπει να πας σε προάστεια έξω από το λεκανοπέδιο όπως το ορίζεις. Επειδή πολύς κόσμος ψάχνει πλέον αυτή την ηρεμία, έχουν αναπτυχθεί πολλές περιοχές μακριά από την Αθήνα και προσφέρουν και πολλά πράγματα πλέον....π.χ. το Κορωπί ή Παλλήνη πριν μερικά χρόνια ήταν χωριά, πλέον είναι Πόλεις που μπορείς να βρεις ότι θες μέσα στα σύνορα τους.

Στο λεκανοπέδιο μέσα, αν εξαιρέσεις κάποιες λίγες περιοχές (ούτε 10%) είναι δράμα, μπετό στο φουλ, κίνηση, θόρυβος, ανύπαρκτοι εξωτερικοί χώροι, βρωμιά, αστεία πεζοδρόμια, διαμερίσματα κλουβιά με ελάχιστο ήλιο να μπαίνει μέσα, τίγκα στα αμάξια στους δρόμους κλπ.....οπότε είναι όλα θέμα αναγκών....κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις...οπότε αν θες κάτι πιο χαλαρό και άνετο αναγκαστικά πρέπει να πας σε προάστεια έξω από το λεκανοπέδιο όπως το ορίζεις. Επειδή πολύς κόσμος ψάχνει πλέον αυτή την ηρεμία, έχουν αναπτυχθεί πολλές περιοχές μακριά από την Αθήνα και προσφέρουν και πολλά πράγματα πλέον....π.χ. το Κορωπί ή Παλλήνη πριν μερικά χρόνια ήταν χωριά, πλέον είναι Πόλεις που μπορείς να βρεις ότι θες μέσα στα σύνορα τους.

Προσωπικά αν είχα εύκολα προσβάσιμο μετρό, θα μπορούσα να μείνω σχεδόν παντού στο «μπετό».

Κλασικό παράδειγμα χτεσινό. Από τον σταθμό του Ευαγγελισμού κατεβηκα και πήγα σε ένα εστιατόριο εκεί κοντά με τα πόδια. Μόλις 5 λεπτά έκανα. Εάν από εκεί ήθελα να πάω στο σπίτι μου θα ήθελα 30-40 λεπτά για απόσταση 2 χιλιομέτρων με κάποιο μέσο (τις ώρες αιχμής).
Αυτά δεν είναι λυμένα στο λεκανοπέδιο, αλλιώς θα ήταν μια χαρά, πλην των πολύ ειδικών περιοχών που όντως δεν γίνεται να μείνεις.
Εάν αυτά ήταν λυμένα, τότε η διαφορά μεταξύ εντός και εκτός θα αφορούσε το πως σου αρέσει το περιβάλλον να είναι, πιο αραιή δόμηση, περισσότερο πράσινο κλπ.

Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο πράγματι. Πέρα από την ''ποιότητα ζωής'' παίζει ρόλο και ο χρόνος που θες να πας στην δουλειά ή και αν δουλευεις τηλεργασία...αν π.χ. μένεις στην Αρτέμιδα άλλα κάθε μέρα κατεβαίνεις κέντρο για δουλειά και τρως 4 ώρες στον δρόμο, αυτόματα ακυρώνεται το πλεονέκτημα της καλής ζωής και ίσως έχει νόημα να πας κάπου πιο κεντρικά...αν όμως λόγω τηλεργασίας πάς στην δουλειά 1-2 φορές την εβδομάδα ε τότε αλλάζει το πράγμα.....σίγουρα είναι βασικό να έχεις κοντά μετρό...δεν είναι τυχαίο ότι πάντα τα σπίτια που έχουν κοντά μετρό είναι πιο ακριβά και με πιο υψηλά ενοίκια.

Από την άλλη να μένω μέσα σε μπετό και ταυτόχρονα να τρώω και 3-4 ώρες στον δρόμο κάθε μέρα, έ όχι....ας τις έτρωγα αυτές τις 3-4 ώρες άλλα να ήμουν σε ένα σημείο που θα γύριζα μετά από την δουλειά και θα καθόμουν στον κήπο μου και θα έβγαινα έξω μια βόλτα με το ποδηλατάκι μου να χαλαρώσω με ηρεμία.

αν π.χ. μένεις στην Αρτέμιδα άλλα κάθε μέρα κατεβαίνεις κέντρο για δουλειά και τρως 4 ώρες στον δρόμο, αυτόματα ακυρώνεται το πλεονέκτημα της καλής ζωής
Επίτρεψε μου να πω ότι αυτό δεν ισχύει. Από το 2008 που επέστρεψα στην Αρτέμιδα, μέχρι το 2022, έκανα καθημερινά με το αυτοκίνητο 70 χιλιόμετρα προς κέντρο και πίσω. Η αίσθηση του να επιστρέφεις κάθε μέρα, από την κόλαση της Αθήνας στην εξοxή, είναι λυτρωτική και αναζωογονητική. Τα δε Σαββατοκύριακα νιώθεις ότι φεύγεις για τριημεράκι πιο συχνά κι από τον Μητσοτάκη.

• Like
Reactions: karamela
Επίτρεψε μου να πω ότι αυτό δεν ισχύει. Από το 2008 που επέστρεψα στην Αρτέμιδα, μέχρι το 2022, έκανα καθημερινά με το αυτοκίνητο 70 χιλιόμετρα προς κέντρο και πίσω. Η αίσθηση του να επιστρέφεις κάθε μέρα, από την κόλαση της Αθήνας στην εξοxή, είναι λυτρωτική και αναζωογονητική. Τα δε Σαββατοκύριακα νιώθεις ότι φεύγεις για τριημεράκι πιο συχνά κι από τον Μητσοτάκη.
Συμφωνώ και το έγραψα και πιο πριν, και εγώ έτσι είμαι πάνω κάτω, απλά καταλαβαίνω και τον αντίλογο, ότι αρκετός κόσμος δεν θέλει να τρώει 3-4-5 ώρες στον δρόμο κάθε μέρα....π.χ. η Κουμπάρα μας μένει στην Κυψέλη, μια όχι και ωραία περιοχή θα έλεγα...όμως πάει με τα πόδια στην δουλειά τόσο αυτή όσο και ο άντρας της...και αυτό το εκτιμάνε πάρα πολύ και τους βοηθάει επίσης πολύ με τα παιδιά, αν συμβεί κάτι, πετάγεται σπίτι πανευκολα και ξαναγυρνάει μετά στην δουλειά...όλα έχουνε τα θετικά τους και τα αρνητικά τους.

Για μένα αν τα βάλω σε κατάταξη έχω τα παρακάτω:

1) Μένω σε προάστειο π.χ. Αρτέμιδα και δουλεύω κυρίως τηλεργασία ή είμαι κοντά στην δουλειά (Το τέλειο σενάριο)
2) Μένω σε προάστειο π.χ. Αρτέμιδα και πάω κάθε μέρα στην δουλειά στο κέντρο τρώγοντας 3-4 ώρες στον δρόμο (ταλαιπωρία μεν επιστρέφεις σε ωραίο περιβάλλον δε μετά στο σπίτι).
3) Μένω στο κέντρο σε μπετό άλλα πάω στην δουλειά με τα πόδια ή έστω σε 10-15 λεπτά με το αμάξι (τρίτη λύση αποδεκτή ως ένα σημείο δε)
4) Μένω στο κέντρο σε μπετό άλλα πάω και έρχομαι στην δουλειά σε 2-3 ώρες ή και παραπάνω (απλά θα άλλαζα σπίτι ή δουλειά ή θα έφευγα από Αθηνα για επαρχία, εξωτερικό κλπ.)

Για μένα θα πήγαινα μέχρι τις 3 πρώτες επιλογές, η τέταρτη απορρίπτεται άμεσα.

Nαι σωστα. Αλλα μονο Γεωγραφικα. Εχω χρονομετρισει αρκετες φορες την διαδρομη με το μετρο μεταξυ Κορωπι και Ομονοια (με αλλαγη συρμου στο Συνταγμα) ειναι 48 εως 52 λεπτα. Με το αυτοκινητο θελω σχεδον δυο ωρες.

Nαι σωστα. Αλλα μονο Γεωγραφικα. Εχω χρονομετρισει αρκετες φορες την διαδρομη με το μετρο μεταξυ Κορωπι και Ομονοια (με αλλαγη συρμου στο Συνταγμα) ειναι 48 εως 52 λεπτα. Με το αυτοκινητο θελω σχεδον δυο ωρες.

Ε καλά. Κι εγώ από Παλλήνη μέχρι Σύνταγμα με τα ΜΜΜ μπορεί να θέλω 40 λεπτά και από το Σύνταγμα στο Παγκράτι άλλο τόσο. 🤣
Το πρωί είναι γενικώς πιο γρήγορα με τα ΜΜΜ παρά με το αυτοκίνητο.
Βοηθάνε οι λεωφορειολωρίδες πολύ στο πήγαινε. Στο έλα όχι τόσο γιατί δεν στρίβουν τόσοι πολλοί προς το βουνό από όσους στρίβουν προς τις άλλες περιοχές, το απόγευμα.

Αυτό με προβληματίζει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Γενικά μιλάω όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά για αρκετές εντός Αττικής που προσφέρουν αντίστοιχα θετικά πράγματα.
Νομίζω ότι προτιμώ την ταράτσα μου από ένα κήπο και ας είναι μικρή...πολύ μικρότερος κίνδυνος (προφανώς και πάλι όχι ανύπαρκτος).
Κοιταξε, δεν υπα;ρχει δικαιολογιμενος φοβος και ελαχιστα κρουσματα εχουν ακουστει στην ευρυτερη περιοχη των Μεσογειων. Εγω προσωπικα αν εμενα σε μονοκατοικια σε προαστειο των Αθηνων οπως Κηφησια, Βρηλισια Μεσογεια κτλ με αυτον τον τροπο θα επερνα τα μετρα μου. Ο γειτωνας μου, διπλα μου κολητα στην Παιανια εχει μερα νυχτα την αυλοπορτα του ορθανοικτη. Εγω θελω την καλυψη μου ακομα και ενα στο εκατομυριο.

Κοιταξε, δεν υπα;ρχει δικαιολογιμενος φοβος και ελαχιστα κρουσματα εχουν ακουστει στην ευρυτερη περιοχη των Μεσογειων. Εγω προσωπικα αν εμενα σε μονοκατοικια σε προαστειο των Αθηνων οπως Κηφησια, Βρηλισια Μεσογεια κτλ με αυτον τον τροπο θα επερνα τα μετρα μου. Ο γειτωνας μου, διπλα μου κολητα στην Παιανια εχει μερα νυχτα την αυλοπορτα του ορθανοικτη. Εγω θελω την καλυψη μου ακομα και ενα στο εκατομυριο.
Στην Αγία Παρασκευή που είναι το πατρικό μου, μονοκατοικία, έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα σπίτια στην ευρύτερη γειτονιά τα τελευταία χρόνια, ενώ υπήρξαν και ελάχιστα περιστατικά με μερική ομηρία και καλάσνικοφ (μέχρι να τελειώσει η ληστεία). Και εκεί τα σπίτια είναι το ένα δίπλα από το άλλο με κήπους της τάξης μερικών λίγων εκατοντάδων τετραγωνικών και όχι μεγάλους κήπους όπως πιο έξω. Για αυτό είμαι σκεπτικός.
Πουθενά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, και στο σπίτι που μένω τώρα έχω συναγερμό / κέντρο και κάμερες, αν και θεωρώ απειροελάχιστο το ενδεχόμενο να γίνει κάτι.

10%; Εάν συζητάμε για τον αστικό ιστό, από την Κατεχάκη (γραμμή Ψυχικό-Παπάγος) και μέχρι τον Διόνυσο είναι από αποδεκτά μέχρι και εξαιρετικά.
Το ίδιο και από την Αλίμου μέχρι τη Βουλιαγμένη.

Αυτό είναι πιο κοντά στο 35-40%.

10%; Εάν συζητάμε για τον αστικό ιστό, από την Κατεχάκη (γραμμή Ψυχικό-Παπάγος) και μέχρι τον Διόνυσο είναι από αποδεκτά μέχρι και εξαιρετικά.
Το ίδιο και από την Αλίμου μέχρι τη Βουλιαγμένη.

Αυτό είναι πιο κοντά στο 35-40%.
Για λεκανοπέδιο μίλησα, όχι για έξω από αυτό....Διόνυσος, Βουλιαγμένη κλπ. δεν είναι λεκανοπέδιο άλλα προάστια εκτός αστικού ιστού.

Και μέχρι την Ερυθραία λοιπόν να βάλεις το όριο βόρεια και νότια στη Βούλα, που είναι τα όρια του "λεκανοπεδίου", πάλι είναι πάρα πολλές οι καλές περιοχές.

Και μέχρι την Ερυθραία λοιπόν να βάλεις το όριο βόρεια και νότια στη Βούλα, που είναι τα όρια του "λεκανοπεδίου", πάλι είναι πάρα πολλές οι καλές περιοχές.
Αυτό που δεν έχουμε εύκολα και φθηνά στην Αθήνα είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που μπορείς να έχεις στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου. Δηλαδή να είσαι μέσα από τον περιφερειακό του Λονδίνου (M25) και να μένεις σε κάποιο χωρίο, με δάση γύρω γύρω και μονοκατοικίες και σε 30-40 λεπτά στο κέντρο. Δεν λέω ότι δεν έχουμε (πχ Πεντέλη, Εκάλη, Διόνυσος, Ιπποκράτειος Πολιτεία ή Θρακομακεδόνες) αλλά δεν είναι πολλές και μιλάμε εύκολα για πάνω από 1 ώρα για το κέντρο.