Αθήνα - Ιωάννινα. Προτιμότερη διαδρομή;

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,726
Αθήνα
Ποια είναι η συντομότερη διαδρομή από την Αθήνα προς τα Ιωάννινα; Από Ρίο ή από Στερεά Ελλάδα;
Μιλάω για χρόνο και όχι για απόσταση.
Πριν 15 μέρες ανέβηκα (και κατέβηκα) μέσω Ρίου και απηύδησα στο κομμάτι Κόρινθος - Πάτρα όπου είναι σχεδόν όλο ένα εργοτάξιο με μια λωρίδα και μέση ταχύτητα <80 km.
Μεθαύριο έχω πάλι ταξίδι και δεν ξέρω τι να προτιμήσω.

Όχι απο Στερεά Ελλάδα πάντως... Χίλιες φορές το Κόρινθος-Πάτρα.
Η άλλη επιλογή είναι από Καλαμπάκα Μέτσοβο αλλά έχω χρόνια να πάω, δεν ξέρω τι συμβαίνει με τα καινούρια κομμάτια που έδωσαν στην κυκλοφορία.

Μία η άλλη είσαι,μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Αν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω θα πήγαινα από Στερεα,το κομμάτι Κόρινθος-Πάτρα δεν παλεύεται και πληρώνεις και διόδια
Εγώ με τη μηχανή πάω από την παλιά εθνική

Σκέφτηκες καθόλου αεροπλάνο και ενοικίαση αυτοκινήτου γιά τις τοπικές μετακινήσεις; Αν σκεφτείς τα διόδια, γέφυρες κλπ. δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά! Προσωπικά εγώ, χωρίς πρόβλημα χρόνου θα διάλεγα τη μέσω Λαμίας-Δομοκού-Τρικάλων κλπ οδό. Μή σου πώ ότι πάω από Μπράλλο και τρομάξεις!

Απάντηση: Re: Αθήνα - Ιωάννινα. Προτιμότερη διαδρομή;

Η τελευταία επιλογή έχει πάντως και τη λιγότερη κίνηση. Και λιγότερα διόδια, νομίζω. Μετά τη Λαμία πληρώνεις μόνο ένα διόδιο, 2.40, πριν το Μέτσοβο.

Αεροπλάνο δεν γίνεται διότι ταξιδεύουμε τρεις συν μέρος της οικοσκευής του υιού φοιτητή.
Ο Μπράλος δεν με τρομάζει καθόλου.

Αθηνα Λαμια ειναι η ΠΑΘΕ, Λαμια Καλαμπακα πολυ καλος, Καλαμπακα Εγνατια, 30χλμ περ ΧΑΛΙΑ με στροφες, και μετα Εγνατια με 2,40ε. Απο οτι μου ειπαν πρεπει να ειναι κανα μισαωρο πιο μακρυα αλλα πολλοι τον προτιμουν

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μπραλο γιατι;

Ο Μπράλος δεν με τρομάζει καθόλου.
Τότε σου προτείνω την παλιά διαδρομή Θήβα(από Κάζα)-Λειβαδιά-Αμφίκλεια-Μπράλλος-παράδρομος ΠΑΘΕ-έξοδος στην Ανθήλη (= 0 διόδια έως Λαμία).

H συντομοτερη που ζητησες ειναι η κλασικη μεσω Πατρας. Η ασφαλεστερη σημερα ειναι αυτη που προτεινα, πλην του τμηματος Καλαμπακα - Παναγιας (Εγνατια) για μιση ωρα (και λιγοτερο). Η πιο ταλαιπωρη, μακρυνη και μαλλον πιο επικινδυνη η Ανθηλης _ Μπραλου - Ιτεας - Ναυπακτου - Αγρινιου, Αγρινιο Γιαννενα σχεδον εγινε! Ουτε βουλευτης σε περιοδεια εκολογων!!!

Καλαμπακα Εγνατια, 30χλμ περ ΧΑΛΙΑ με στροφες, και μετα Εγνατια με 2,40ε.

Ε όχι και χάλια στροφές. Ξεχάσαμε μου φαίνεται την Κατάρα και τα 14 χιλιόμετρα πριν τη Μπαλντούμα.

Είναι καμιά 40ριά χιλιόμετρα με ήπιες στροφές, σε μισή ώρα τον βγάζεις. Και καμία σχέση με παλιά καθώς δεν έχει κίνηση, ιδίως όχι νταλίκες. Τώρα μπορεί βέβαια να σου καθίσει κανένα κοινό φορτηγό, αλλά εύκολα τα περνάς πλέον.

.
μα ειναι τοσο απλο
αθηνα - ριο - ιωαννινα

και αν θες εκδομουλα Τζουμερκα ( Συρρακο Καλαρρυτες τα ωραιοτερα χωρια της Ελλαδος )

H συντομοτερη που ζητησες ειναι η κλασικη μεσω Πατρας. Η ασφαλεστερη σημερα ειναι αυτη που προτεινα, πλην του τμηματος Καλαμπακα - Παναγιας (Εγνατια) για μιση ωρα (και λιγοτερο). Η πιο ταλαιπωρη, μακρυνη και μαλλον πιο επικινδυνη η Ανθηλης _ Μπραλου - Ιτεας - Ναυπακτου - Αγρινιου, Αγρινιο Γιαννενα σχεδον εγινε! Ουτε βουλευτης σε περιοδεια εκολογων!!!
Ισχύουν απόλυτα τα παραπανω.
Καταγομαι απο Γιάννενα κι επισης σπουδασα εκεί 5 χρόνια. Έχω κανει άπειρες φορες τη διαδρομή. Επιπλέον, η γυναικα μου κατάγεται απο Πάτρα, οποτε την Κορίνθου - Πατρών την έχω κανει άπειρες φορες Χ2!!

Σήμερα, με την αναγκαστική μείωση της μέσης ταχύτητας στην Κορίνθου - Πατρων (λόγω των έργων), έχουν μειωθεί αισθητά τα τροχαία και στον εν λόγω δρόμο. Ωστόσο, περιστασιακα όλο και κάποιο πολύ σοβαρό συμβάν τυχαινει απο θερμοκεφαλους που βγάζουν τα απωθημενα τους αναμεσα στις κορίνες, ενω λογω των χιλιάδων ανακλαστικών η οδήγηση τη νύχτα είναι απο εξαιρετικά εκνευριστικη ως επικίνδυνη (για κάποιον που δεν ξέρει καλά τη διαδρομή).

Στάλθηκε από το GT-P5100 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ισχύουν απόλυτα τα παραπανω.
Καταγομαι απο Γιάννενα κι επισης σπουδασα εκεί 5 χρόνια. ..........................

Κι εγω ... γαμπρος στα (απο) Γιαννενα, οποτε καταλαβαινεις για το ΤΙ εμπειριες 40 ετων συσσωρευθηκαν!

Συρρακο; σχετη ταλαιπωρια! Καλαρρυτες; ε...ενταξει...ενα τυπικο ηπειρωτικο χωριο α λα Ζαγορια., Τα Ζαγοροχωρια ειναι ακαταμαχητα!

Last edited by a moderator:
νομίζω και εγώ ότι μέσω πάτρας ειναι η καλύτερη. οκ έχει πρόβλημα η κορίνθου - πατρών αλλά στην αντιρίου - ιωαννίνων έχει δοθεί ένα μεγάλο τμήμα εξω από το αγρίνιο και ένα ακόμα εξω από την αρτα που σε ξεκουράζουν αρκετά. επειδή πήγα τα χριστούγεννα τελευταία φορά δεν ξέρω αν έχει δοθεί κάποιο άλλο. εχω πάει και κάποιες φορές μέσω καλαμπάκας και εγνατίας αλλά οι στροφές μέχρι να μπώ εγνατία με κούρασαν και αν θυμάμαι καλά πρέπει να είναι και κανένα 40άρι χιλιόμετρα παραπάνω.

Αθηνα- Ριο- Γιαννενα. Απο το 2002 έως σήμερα κάνω την διαδρομή αυτή σχεδον κάθε ένα με 2 μηνες. Είναι προτιμότερη απ όλες τις αλλες. Αν επιλέξεις να πάς απο πάνω κάνεις κύκλο.
Ο γιόκας σου πέρασε ίσως στην καλύτερη φοιτητούπολη της Ελλάδας. Να περάσει καλά εκεί πάνω!!!

Παίδες σας ευχαριστώ όλους για τη συνεισφορά σας στη συζήτηση!!!
Με βοηθήσατε να διαμορφώσω εικόνα για τις δύο διαδρομές.
conduire.gif

Απάντηση: Re: Αθήνα - Ιωάννινα. Προτιμότερη διαδρομή;

νομίζω και εγώ ότι μέσω πάτρας ειναι η καλύτερη. οκ έχει πρόβλημα η κορίνθου - πατρών αλλά στην αντιρίου - ιωαννίνων έχει δοθεί ένα μεγάλο τμήμα εξω από το αγρίνιο και ένα ακόμα εξω από την αρτα που σε ξεκουράζουν αρκετά. επειδή πήγα τα χριστούγεννα τελευταία φορά δεν ξέρω αν έχει δοθεί κάποιο άλλο. εχω πάει και κάποιες φορές μέσω καλαμπάκας και εγνατίας αλλά οι στροφές μέχρι να μπώ εγνατία με κούρασαν και αν θυμάμαι καλά πρέπει να είναι και κανένα 40άρι χιλιόμετρα παραπάνω.

Όχι,δεν έχει δοθεί άλλο.

Όταν τελειώσουν τα έργα σε Πατρών - Κορίνθου και Ιόνια οδό, δε θα υπάρχει αμφιβολία για τη πιο γρήγορη διαδρομή. Όπως είναι τώρα και με τόσα έργα ειδικά στην Πατρών - Κορίνθου, νομίζω είναι μία η άλλη σε χρόνο και ίσως να είναι και πιο αργό από Ρίο αφού σε πάρα πολλά σημεία δεν υπάρχει καμία δυνατότητα προσπέρασης και αν τύχεις σε κομβόι φορτηγών την έκατσες. Τα διόδια λογικά πρέπει να είναι φτηνότερα από Λαμία.