Άθληση και Διατροφή

Re: Πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε καιρό καραντίνας

Πάντως ρε παιδιά, λίγο το ότι (λόγω φόβου) έκοψα μαχαίρι τα ντελίβερυ εδώ και πάνω από μήνα, λίγο το ότι, λόγω φόβου πάλι, στα SM ψωνίζω μόνο τα απολύτως απαραίτητα και συσκευασμένα (άρα έχω περιορίσει πολύ ψωμιά, τυριά, αλλαντικά κλπ, αλλά και το αλκοόλ), λίγο ότι κάθε μέρα βγαίνουμε για μία ώρα έντονο περπάτημα, που το περιμένουμε με τόση λαχτάρα λες κι είμαστε σκυλιά, άρα δεν το παραλείπουμε, αν μη τι άλλο μέχρι να μας το κόψουν...

... τελικά δε με βλέπω να παχαίνω, μάλλον το αντίθετο!

(φυσικά, αυτό είναι παρηγοριά στον άρρωστο, ας έβγαινα έξω καθημερινα κι ας έβαζα και 5 κιλά... )

Πάντως ρε παιδιά, λίγο το ότι (λόγω φόβου) έκοψα μαχαίρι τα ντελίβερυ εδώ και πάνω από μήνα, λίγο το ότι, λόγω φόβου πάλι, στα SM ψωνίζω μόνο τα απολύτως απαραίτητα και συσκευασμένα (άρα έχω περιορίσει πολύ ψωμιά, τυριά, αλλαντικά κλπ, αλλά και το αλκοόλ), λίγο ότι κάθε μέρα βγαίνουμε για μία ώρα έντονο περπάτημα, που το περιμένουμε με τόση λαχτάρα λες κι είμαστε σκυλιά, άρα δεν το παραλείπουμε, αν μη τι άλλο μέχρι να μας το κόψουν...

... τελικά δε με βλέπω να παχαίνω, μάλλον το αντίθετο!
(φυσικά, αυτό είναι παρηγοριά στον άρρωστο, ας έβγαινα έξω καθημερινα κι ας έβαζα και 5 κιλά... )

Δεν θα ήταν όμως καλύτερο να έχεις και τα δύο; Και το έξω και ένα ικανοποιητικό επίπεδο fitness; Προφανώς!
Όλα γίνονται λοιπόν αρκεί να υπάρχει θέληση.:grandpa:

Πάντως ρε παιδιά, λίγο το ότι (λόγω φόβου) έκοψα μαχαίρι τα ντελίβερυ εδώ και πάνω από μήνα, λίγο το ότι, λόγω φόβου πάλι, στα SM ψωνίζω μόνο τα απολύτως απαραίτητα και συσκευασμένα (άρα έχω περιορίσει πολύ ψωμιά, τυριά, αλλαντικά κλπ, αλλά και το αλκοόλ), λίγο ότι κάθε μέρα βγαίνουμε για μία ώρα έντονο περπάτημα,

Jason, από τις αλλαγές που έκανες, το περπάτημα έχει την μικρότερη συμβολή στον έλεγχο του βάρους σου (σε ωφελεί σε άλλους τομείς εννοείται). Τα άλλα που έκανες συνέβαλαν τα μέγιστα.
Τα αλλαντικά είναι πολύ θερμιδογόνα, τυριά να προτιμάς με χαμηλά λιπαρά, ψωμί να προτιμάς ολικής άλεσης (συνήθεια είναι).
Καλό είναι, εκτός από το περπάτημα να βάλεις και κάποια ρουτίνα με ασκήσεις ενδυνάμωσης. Θα μπορούσες να την εκτελείς κάθε δεύτερη μέρα, αντικαθιστώντας ή μειώνοντας (την μέρα εκείνη) τον χρόνο περπατήματος.
Η ηλικία ευνοεί (ή περιορίζει) ως ένα βαθμό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία.
Keep up the good work!

output_PwzCzF.gif

Θα ήθελα να ρωτήσω αν μια διατροφή βασισμένη καθαρά σε πρωτεΐνη μπορει να μειώσει το σωματικό βαρος σε υπέρβαρους

Last edited:
Μπορώ να σου πω μια σίγουρη δίαιτα αλλά σκοτώνει οπότε δεν θα μπορούσε να την κάνει κάποιος χωρίς να συμβουλευτεί τον γιατρό του....!!

Θα ήθελα να ρωτήσω αν μια διατροφή βασισμένη καθαρά σε πρωτεΐνη μπορει να μειώσει το σωματικό βαρος σε υπέρβαρους

Τι εννοείς ''βασισμένη καθαρά σε πρωτεΐνη''; Να τρώει κάποιος μόνο κρέας, τυρί, γάλα, γιαούρτι κλπ;
Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας για το σώμα και δεν είναι σωστό να τους κόψουμε.
Έστω ότι αυτή η δίαιτα (όπως και οποιαδήποτε άλλη), έστω λέω, ότι έχει κάποιο αποτέλεσμα, βραχυπρόθεσμα. Τι γίνεται μετά; Συνήθως το άτομο επιστρέφει στις παλιές του διατροφικές του συνήθειες και ξαναπαίρνει το βάρος που έχασε.
Το βασικό για τον έλεγχο του βάρους είναι το ενεργειακό ισοζύγιο: πόση ενέργεια προσλαμβάνουμε - πόση ενέργεια καταναλώνουμε (αρκεί βέβαια να παίρνουμε επαρκή θρεπτικά συστατικά και από τις τρεις ομάδες, πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες). Αν το άτομο δεν υιοθετήσει μια λελογισμένη διατροφή, την οποία θα μπορεί να κρατήσει για πάντα, θα ταλαιπωρείται με δίαιτες, θα χάνει κάποιο βάρος, μετά θα επιστρέφει στην κακή διατροφή και θα το ξαναπαίρνει κοκ.
Καμία δίαιτα, παλαιότερες και καινούργιες μόδες, δεν είναι καλύτερη από μια ισορροπημένη διατροφή.

Τι εννοείς ''βασισμένη καθαρά σε πρωτεΐνη''; Να τρώει κάποιος μόνο κρέας, τυρί, γάλα, γιαούρτι κλπ;
Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας για το σώμα και δεν είναι σωστό να τους κόψουμε.
Έστω ότι αυτή η δίαιτα (όπως και οποιαδήποτε άλλη), έστω λέω, ότι έχει κάποιο αποτέλεσμα, βραχυπρόθεσμα. Τι γίνεται μετά; Συνήθως το άτομο επιστρέφει στις παλιές του διατροφικές του συνήθειες και ξαναπαίρνει το βάρος που έχασε.
Το βασικό για τον έλεγχο του βάρους είναι το ενεργειακό ισοζύγιο: πόση ενέργεια προσλαμβάνουμε - πόση ενέργεια καταναλώνουμε (αρκεί βέβαια να παίρνουμε επαρκή θρεπτικά συστατικά και από τις τρεις ομάδες, πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες). Αν το άτομο δεν υιοθετήσει μια λελογισμένη διατροφή, την οποία θα μπορεί να κρατήσει για πάντα, θα ταλαιπωρείται με δίαιτες, θα χάνει κάποιο βάρος, μετά θα επιστρέφει στην κακή διατροφή και θα το ξαναπαίρνει κοκ.
Καμία δίαιτα, παλαιότερες και καινούργιες μόδες, δεν είναι καλύτερη από μια ισορροπημένη διατροφή.
εμένα πάντως κρατάει για 5 χρόνια περίπου αν δε προσέξω πολύ οπότε την έχω κάνει 2 φορές και ήταν η μοναδική που δούλεψε

τώρα αν ρωτάς για το τι δείχνουν οι εξετάσεις μετά από όλα αυτά εκεί είναι που φοβάμαι και δεν την ξανακάνω....

πάντως αν θέλετε σας την γράφω εδώ είναι πολύ εύκολη σαν κανόνας και κρατάει 30-45 μέρες...δεν την μπορούσα παραπάνω!

κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι σκας στο φαγητό σε σημείο που δεν θες να ξαναφάς πια...

Πρωινό: Καφές (εγώ έπινα και ένα ποτήρι γάλα)
Δεκατιανό: 1 Μήλο (εγώ έπινα και κανά λάτε)
Μεσημεριανό: Πράσινη σαλάτα (ελάχιστο λάδι) + ψητό άπαχο κατά προτίμηση (συκωτάκι, ψάρι, ψαρονεύφρι - φιλέτο κοτόπουλο - μοσχάρι) (εγώ έτρωγα και χοιρινές και γύρο και λουκάνικα, σουβλάκια κοτόπουλο, ίσως και κανά χοιρινό σουβλάκι)
Απογευματινό: 1 Μήλο (εγώ έπινα και κανά λάτε)
Βραδυνό: το ίδιο με το μεσημερινό

ποσότητα σε μεσημεριανό-βραδινό: unlimited όσο θες.

απαγορεύεται: ψωμί και συναφή, αλκοόλ, ζάχαρη και γενικά οτιδήποτε δεν περιγράφεται πιο πάνω

σε περίπτωση λιγούρας μόνο καρότο...

αρχίζει και δουλεύει μόνο μετά την 25 μέρα περίπου δηλαδή τις 3 πρώτες βδομάδες δεν θα δείτε αλλαγή

αρνητικά:

χάνεις πολύ βάρος (το βάρος πρέπει να χάνεται σιγά σιγά)
μονοτονία σε φαγητό - διατροφική αξία - αποκλεισμός κατηγοριώντροφής
πρέπει να είσαι εξαιρετικά προσεκτικός στην συνέχεια.
η γενική αίματος τι δείχνει μετά;

αυτά!

μετά τις 30 μέρες υπολόγισε 4-8 κιλά περίπου ανάλογα με το ποιος είσαι τι έχει φάει ακριβώς κλπ.

Εγώ με τη μόνη δίαιτα που έχω χάσει κιλά 2-3 φορές που χρειάστηκε είναι μια ανάλογη πρωτεϊνούχα δίαιτα παραλλαγή της Duncan, έχει απαραίτητα βρώμη στο πρωινό και η σαλάτα είναι μέρα πάρα μέρα , από πρωτεΐνη τρως όσο θέλεις μέχρι να σκάσεις, γάλα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, χυμούς φτιάχνουμε με σκονίτσες σε αναβράζον νερό κλπ. Αν την κάνω καλοκαίρι χάνω στάνταρ γιατί απαιτεί και πολύ νερό που εγώ δεν πίνω εύκολα μόνο μέσω του καφέ (που πίνω πολύ)

Το καλό είναι οτι το μενού το επιμελείται η σύζυγος που αυτοσχεδιάζει και φτιάχνει ακόμη και γλυκά π.χ. μπουγάτσα προχθές πρωί (με βρώμη) , κέικ, πίτσα εχθές βράδυ κλπ. Τώρα που έμεινε σπίτι λόγω πανδημίας και μαγειρεύει καθημερινά ο υιός μου σε 3 βδομαδες περίπου έχασε 9 κιλά, αυτή καμιά 10ρια και εγώ 4-5 και θέλω άλλα τόσα (έχω βέβαια τα λιγότερα κιλά να χάσω).

Όταν φτάσεις στον στόχο σου μετά ακολουθείς τη συντήρηση όπου συμπληρώνονται και πολλές άλλες τροφές. Αν τη συνδιασεις από ένα σημείο και μετά και με γυμναστήριο δεν πέρνεις τίποτε πίσω ακομη και να τρως κανονικά και γίνεται φυσικά και η απαραίτητη ενδυνάμωση.

Μάλιστα σταμάτησα πέρυσι το γυμναστήριο μου που είχα καλομάθει γιατι είχε τα πάντα μέσα (έκλεισε και δεν βρήκα τίποτε αντάξιο) και παρότι ξεσκίστηκα στο φαΐ έκανα 1 χρόνο να πάρω κιλά (αυτά που παλεύω να χάσω τώρα). Λόγω σοβαρών προβλημάτων μέσης/ποδιών σχεδόν ολα όσα έκανα παλιότερα στο γυμναστήριο (με εξαίρεση την πισινα) δεν επιτρέπονται πια οπότε είναι απαραίτητη πλέον η σωστή διατροφή (όχι δίαιτα). Αυτό για να μην ξεφεύγω εύκολα σε κιλά και παράλληλα ψάχνω να βρω νέους αποδοτικούς τρόπους εκγύμνασης που συνάμα να με ευχαριστούν (γιατί ειδάλλως δεν θα τους κάνω).

Επειδή όμως δεν είναι ισσοροπημένη δίαιτα θελει κανονικά και συμπληρωμα βιταμινών σε οτι λείπει από τον οργανισμό.

Μεσημεριανό: Πράσινη σαλάτα (ελάχιστο λάδι) + ψητό άπαχο κατά προτίμηση (συκωτάκι, ψάρι, ψαρονεύφρι - φιλέτο κοτόπουλο - μοσχάρι) (εγώ έτρωγα και χοιρινές και γύρο και λουκάνικα, σουβλάκια κοτόπουλο, ίσως και κανά χοιρινό σουβλάκι)

απαγορεύεται: ψωμί και συναφή, αλκοόλ, ζάχαρη και γενικά οτιδήποτε δεν περιγράφεται πιο πάνω

αρχίζει και δουλεύει μόνο μετά την 25 μέρα περίπου δηλαδή τις 3 πρώτες βδομάδες δεν θα δείτε αλλαγή

αρνητικά:

αυτά!

Κλασικη χημικη διαιτα atkins

Πολυ επικινδυνη για τον οργανισμο και καθολου ισορροπημενη.

Εγώ από τις 18 Μαρτίου που σταμάτησα ουσιαστικά να κατεβαίνω στο γραφείο έκοψα εντελώς τα γλυκά και περιόρισα τα ψωμωείδη στο ήμισυ. Επίσης δεν τρώω καθόλου από delivery ή πατατάκια κλπ μπινελικια. Ταυτόχρονα άρχισα συστηματικά περπάτημα, περίπου 10.000 βήματα τη μέρα. Από τις αρχές αυτού του μήνα ξεκίνησα όπως συμβούλεψε ο Διονύσης ανεβοκατέβασμα, καθε δευτερη μερα, τις σκάλες της οικοδομής και έχω ηδη δει βελτίωση ( χθες ανεβοκατέβηκα τους τέσσερις ορόφους εννέα φορές σε 14,5 λεπτά). Ομοίως κάθε δεύτερη μέρα κάνω ασκήσεις με αλτήρες πάλι σε χαλαρό επίπεδο. Τις μέρες που ας το πούμε αθλούμαι περπατάω λίγο λιγοτερο, τις ενδιάμεσες λίγο παραπάνω. Βαθμιαία περιόρισα και λίγο το πόσο τρώω και έκανα τα γεύματα μου πιο κανονικά.
Εδω και μία εβδομάδα ακολουθώ το παρακάτω διαιτολόγιο δεν είναι καμία δίαιτα εγώ το έχω φτιάξει:
Το πρωί τρώω μία γαβάθα κουάκερ με τρεις κουταλιές σούπας βρώμη, μία κουταλιά σούπας bran, και μία κουταλιά σούπας crunchy muesli με σοκολάτα με άπαχο γάλα όλα αυτά. Ενδιαμέσως τρώω ένα φρούτο συνήθως πορτοκάλι ή μπανάνα, και πίνω τον καφέ μου καπουτσίνο με άπαχο γάλα δίχως καθόλου ζάχαρη. Μπορεί να πιω έναν χυμό στημένο πορτοκαλί γκρέιπφρουτ αλλιώς θα πάρω ένα αναβράζον βιταμίνες. Γεύμα τρώω κανονικό όπως οι λοιποί, αλλά όχι παχυντικά δηλαδή έχουμε βάλει στο διαιτολόγιο μας πιο συχνά όσπρια λαδερά και λοιπά.
για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μία μέρα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα μία μέρα φακές δύο μέρες λαχανοντολμάδες της μανούλας μου ( τι να κάνω μου είπε να περάσω μετα το γραφειο να τους πάρω και τους φτιάχνει ωραίους) μία μέρα φασολάκια λαδερά μία μέρα χορτόσουπα με μανιτάρια και την Κυριακή των Βαΐων ψάρι και θαλασσινά. Όλα αυτά με ένα ποτήρι κρασί κάθε φορά, και την απαιτούμενη σαλατούλα η οποία βέβαια δεν είναι διαίτης π.χ. αλάδωτη αλλά έχει κανονικό το ελαιόλαδο της μπορεί λίγο ξερό σύκο ή κανένα καρύδι ή κανένα ντάκο η και αβοκάντο μέσα. Για απογευματινό τρώω λίγες φράουλες ή ένα πορτοκάλι ή μήλο. Τρώω 6 άψητα αμύγδαλα με τη φλούδα τους και ένα κομματάκι 15gr μαύρη σοκολάτα. Για βραδινό τρώω δύο φρυγανιές krispies ή Cream Crackers στις οποίες αλείφω μία ωραία σαλτσούλα ντομάτας καθώς και ένα μικρό κομμάτι γραβιέρα μαζί με περίπου 1 κεσεδάκι άπαχο γιαούρτι.
Μεχρι στιγμης εχω χασει 3-4 κιλα. Χωρια η ήδη εμφανης βελτιωση, εστω και με τοσο λιγο, της φυσικης καταστασης. Η συζυγος νηστευει και ανεβαλα να κανω καποια κανονικη διαιτα, προκειμενου να ξεκινησουμε μαζι. Θα ηθελα να κανω μια για να εκμεταλλευτώ το διάστημα του εγκλεισμού ο οποίος για κάποιον λόγο με βάζει σε μία πειθαρχία - πέραν της προφανούς ευκολίας να έχω εντελώς κανονικό πρόγραμμα γευμάτων. Μπορει βεβαια και απλως να συνεχισω το παραπανω, που δεν ειναι για μένα καθόλου καταναγκαστικό από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πειρασμοί π.χ. καμία ταβέρνα με φίλους

Σας μιλάει ίσως ο πιο αγύμναστος και αδιάβαστος σε θέματα διατροφής άνθρωπος του φόρουμ.

Αυτό που βλέπω να λειτουργεί πάντα από άποψη διατροφής είναι ένα γενικό πλάνο που περιλαμβάνει 3 φορές την εβδομάδα όσπρια/λαδερά (μου αρέσουν και δεν πεινάω εύκολα μετά), 1 φορά καμιά μπριζόλα, 1 φορά ρύζι ή μακαρόνια με το κάτι τις τους, 1 φορά καμιά καφρίλα, και την μία ημέρα που απομένει κάτι από τα προηγούμενα ανάλογα το πόσο εγκρατής ή κάφρος θέλεις/χρειάζεσαι να νιώσεις.

Ανάλογα την περίοδο, αν θέλεις συντήρηση ή να χάσεις λίγο αυξομειώνεις τα περιφερειακά όπως σαλάτες κτλ. Τα ψωμιά να αποφεύγονται σε ποσότητα αλλά να τα απολαμβάνουμε σε μικρές δόσεις όπως και το κρασί και κανένα γλυκάκι. Το βράδυ τρώω μικρές ποσότητες φαγητού από το μεσημέρι ή κάτι γαλακτοκομικό και φρούτα.

Μια στο τόσο, όταν μου την δίνει η τόση προβλεψιμότητα τρώω απίστευτες ποσότητες γλυκών και παπατακίων για να συνέλθω.

Δεν νιώθω καμιά στέρηση των περισσότερο καιρό, εκτός κάποιες ξαφνικές λυγούρες για κατανάλωση γλυκών που έτσι και αλλιώς μου αρέσουν από τότε που με θυμάμαι, αλλά τις αντιμετωπίζω με τον παραπάνω τρόπο. Οι λίγες φορές που έχω κάνει εξετάσεις αίματος έως τώρα βγήκαν χωρίς κανέναν αστερίσκο.

Θα αθληθώ μόνο όταν μου το ζητήσει επιτακτικά γιατρός. Μέχρι τότε αλλάζω πεζοδρόμιο όταν περνάω από γυμναστήρια και αν ήταν δυνατόν θα πάρκαρα μέσα στο καθιστικό :flipout:

Κλασικη χημικη διαιτα atkins

Πολυ επικινδυνη για τον οργανισμο και καθολου ισορροπημενη.

εντάξει υπάρχουν απόψεις και έτσι και αλλιώς, σίγουρα την φοβάμαι πολύ όπως έχω γράψει και πιο πάνω!

εμένα μου την πρότεινε ένα γιατρός γιατί δεν πήγαινε άλλο η κατάσταση με το πάχος και την έκανα και άλλη μια φορά μόνος μου γιατί το είχα ρίξει στα γλυκά...

αρνητικά:

αυτά!

Χαμηλή σε υδατάνθρακες, (δυνητικά) υψηλή σε κακά λιπαρά, καθόλου ισορροπημένη διατροφή. Πολύ δύσκολο να την ακολουθήσει άτομο που γυμνάζεται διότι οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας. Αν δεν τους έχει το σώμα, θα καταβολίσει μυικό ιστό.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς.
Το ημερήσιο πλάνο που έγραψες, ισοδυναμεί με 1700-1800 θερμίδες, αν υποθέσουμε ότι μεσημεριανό και βραδυνό περιελάμβαναν από 350 gr φιλέτο κοτόπουλο ή μοσχάρι σχετικά άπαχο (πχ ποντίκι). Όσον αφορά την αναλογία μακροστοιχείων έχουμε περίπου 50% πρωτεΐνες-32% λιπαρά-18% υδατάνθρακες, αστείο έστω και να σκεφτούμε να χαρακτηρίσουμε ως ισορροπημένη τέτοια διατροφή.
Πάμε παρακάτω.
Έστω ότι μιλάμε για άνδρα 45 ετών, ύψους 1,75, βάρους 95 kg.
α) με τον αδρό υπολογισμό, αυτός ο άνδρας για να διατηρήσει σταθερό το βάρος του πρέπει να ακολουθήσει διατροφή με 30-35 kcal/kg σωματικού βάρους, δηλαδή (2850-3325 kcal) ενώ για να χάσει βάρος πρέπει να ακολουθήσει διατροφή με 22-27 kcal/kg σωματικού βάρους, δηλαδή (2090-2565 kcal).
β) με την πιο λεπτομερειακή εξίσωση Harris-Benedict, ο άνδρας αυτός έχει Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (BMR-Basal Metabolic Rate) 1937 kcal, δηλαδή μένοντας στο κρεβάτι 24 ώρες θα καταναλώσει 1937 θερμίδες, απλώς για να μείνει εν ζωή. Αν στην εν λόγω εξίσωση, ως Συντελεστή Δραστηριότητας επιλέξουμε τον χαμηλότερο (που αντιστοιχεί σε καθιστική εργασία και μηδαμινή άσκηση) θα λάβουμε ως Θερμιδικό Επίπεδο Διατήρησης Βάρους (TDEE-Total Daily Energy Expenditure) τις 2324 kcal.
γ) με την ακόμη πιο λεπτομερειακή εξίσωση Katch-McArdle για την οποία απαιτείται η Καθαρή Μυική μάζα του ατόμου, θα παίρναμε παραπλήσια νούμερα όσον αφορά το TDEE.

Επομένως, απ'όπου και να το πιάσουμε η διατροφή αυτή των 1700-1800 θερμίδων, εστιάζει (κατ'αρχάς) στο παλιό αξίωμα του θερμιδικού ισοζυγίου, δηλαδή πόση ενέργεια (θερμίδες) προσλαμβάνουμε και πόση καταναλώνουμε. Αν δώσουμε στο σώμα παραπάνω ενέργεια από αυτή που καταναλώνουμε (ζωτικές λειτουργίες + οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα) το περίσσευμα θα αποθηκευτεί ως λίπος. Το θερμιδικό ισοζύγιο είναι ένας βασικός μπούσουλας πάνω στον οποίο μπορούμε να στηριχτούμε αλλά δεν είναι ο μόνος.
Κάτι άλλο (σημαντικό) που η διατροφή αυτή, όπως και άλλες, προσπαθεί με την μείωση των υδατανθράκων να περιορίσει (πέρα από τις θερμίδες), είναι η έκκριση ινσουλίνης η οποία ευνοεί την αποθήκευση λίπους και εμποδίζει την καύση των λιπών. Αυτό όμως μπορεί να γίνει και μέσα από μια πολύ πιο ισορροπημένη διατροφή αν προτιμάμε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (προϊόντα ολικής άλεσης, καστανό ρύζι κλπ), σύνθετους υδατάνθρακες αντί για απλούς, αν ασκούμαστε, αν καταναλώνουμε ''καλά'' λιπαρά, αν προσλαμβάνουμε φυτικές ίνες κλπ.

Εν κατακλείδι, πριν κάποιος καταφύγει σε ακραίες (και δυνάμει επικίνδυνες) δίαιτες οι οποίες είναι καταδικασμένες σε αποτυχία διότι είναι βραχύβιες, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να διορθώσει στην διατροφή του για ασφαλή και μακροχρόνιο έλεγχο του βάρους.

Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Εγώ από τις 18 Μαρτίου που σταμάτησα ουσιαστικά να κατεβαίνω στο γραφείο έκοψα εντελώς τα γλυκά και περιόρισα τα ψωμωείδη στο ήμισυ. Επίσης δεν τρώω καθόλου από delivery ή πατατάκια κλπ μπινελικια. Ταυτόχρονα άρχισα συστηματικά περπάτημα, περίπου 10.000 βήματα τη μέρα. Από τις αρχές αυτού του μήνα ξεκίνησα όπως συμβούλεψε ο Διονύσης ανεβοκατέβασμα, καθε δευτερη μερα, τις σκάλες της οικοδομής και έχω ηδη δει βελτίωση ( χθες ανεβοκατέβηκα τους τέσσερις ορόφους εννέα φορές σε 14,5 λεπτά). Ομοίως κάθε δεύτερη μέρα κάνω ασκήσεις με αλτήρες πάλι σε χαλαρό επίπεδο. Τις μέρες που ας το πούμε αθλούμαι περπατάω λίγο λιγοτερο, τις ενδιάμεσες λίγο παραπάνω. Βαθμιαία περιόρισα και λίγο το πόσο τρώω και έκανα τα γεύματα μου πιο κανονικά.
Εδω και μία εβδομάδα ακολουθώ το παρακάτω διαιτολόγιο δεν είναι καμία δίαιτα εγώ το έχω φτιάξει:
Το πρωί τρώω μία γαβάθα κουάκερ με τρεις κουταλιές σούπας βρώμη, μία κουταλιά σούπας bran, και μία κουταλιά σούπας crunchy muesli με σοκολάτα με άπαχο γάλα όλα αυτά. Ενδιαμέσως τρώω ένα φρούτο συνήθως πορτοκάλι ή μπανάνα, και πίνω τον καφέ μου καπουτσίνο με άπαχο γάλα δίχως καθόλου ζάχαρη. Μπορεί να πιω έναν χυμό στημένο πορτοκαλί γκρέιπφρουτ αλλιώς θα πάρω ένα αναβράζον βιταμίνες. Γεύμα τρώω κανονικό όπως οι λοιποί, αλλά όχι παχυντικά δηλαδή έχουμε βάλει στο διαιτολόγιο μας πιο συχνά όσπρια λαδερά και λοιπά.
για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μία μέρα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα μία μέρα φακές δύο μέρες λαχανοντολμάδες της μανούλας μου ( τι να κάνω μου είπε να περάσω μετα το γραφειο να τους πάρω και τους φτιάχνει ωραίους) μία μέρα φασολάκια λαδερά μία μέρα χορτόσουπα με μανιτάρια και την Κυριακή των Βαΐων ψάρι και θαλασσινά. Όλα αυτά με ένα ποτήρι κρασί κάθε φορά, και την απαιτούμενη σαλατούλα η οποία βέβαια δεν είναι διαίτης π.χ. αλάδωτη αλλά έχει κανονικό το ελαιόλαδο της μπορεί λίγο ξερό σύκο ή κανένα καρύδι ή κανένα ντάκο η και αβοκάντο μέσα. Για απογευματινό τρώω λίγες φράουλες ή ένα πορτοκάλι ή μήλο. Τρώω 6 άψητα αμύγδαλα με τη φλούδα τους και ένα κομματάκι 15gr μαύρη σοκολάτα. Για βραδινό τρώω δύο φρυγανιές krispies ή Cream Crackers στις οποίες αλείφω μία ωραία σαλτσούλα ντομάτας καθώς και ένα μικρό κομμάτι γραβιέρα μαζί με περίπου 1 κεσεδάκι άπαχο γιαούρτι.
Μεχρι στιγμης εχω χασει 3-4 κιλα. Χωρια η ήδη εμφανης βελτιωση, εστω και με τοσο λιγο, της φυσικης καταστασης. Η συζυγος νηστευει και ανεβαλα να κανω καποια κανονικη διαιτα, προκειμενου να ξεκινησουμε μαζι. Θα ηθελα να κανω μια για να εκμεταλλευτώ το διάστημα του εγκλεισμού ο οποίος για κάποιον λόγο με βάζει σε μία πειθαρχία - πέραν της προφανούς ευκολίας να έχω εντελώς κανονικό πρόγραμμα γευμάτων. Μπορει βεβαια και απλως να συνεχισω το παραπανω, που δεν ειναι για μένα καθόλου καταναγκαστικό από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πειρασμοί π.χ. καμία ταβέρνα με φίλους

Τασο ποσα κιλα ησουν?