Πρωινό: Καφές (εγώ έπινα και ένα ποτήρι γάλα)
Δεκατιανό: 1 Μήλο (εγώ έπινα και κανά λάτε)
Μεσημεριανό: Πράσινη σαλάτα (ελάχιστο λάδι) + ψητό άπαχο κατά προτίμηση (συκωτάκι, ψάρι, ψαρονεύφρι - φιλέτο κοτόπουλο - μοσχάρι) (εγώ έτρωγα και χοιρινές και γύρο και λουκάνικα, σουβλάκια κοτόπουλο, ίσως και κανά χοιρινό σουβλάκι)
Απογευματινό: 1 Μήλο (εγώ έπινα και κανά λάτε)
Βραδυνό: το ίδιο με το μεσημερινό
ποσότητα σε μεσημεριανό-βραδινό: unlimited όσο θες.
απαγορεύεται: ψωμί και συναφή, αλκοόλ, ζάχαρη και γενικά οτιδήποτε δεν περιγράφεται πιο πάνω
σε περίπτωση λιγούρας μόνο καρότο...
αρχίζει και δουλεύει μόνο μετά την 25 μέρα περίπου δηλαδή τις 3 πρώτες βδομάδες δεν θα δείτε αλλαγή
αρνητικά:
χάνεις πολύ βάρος (το βάρος πρέπει να χάνεται σιγά σιγά)
μονοτονία σε φαγητό - διατροφική αξία - αποκλεισμός κατηγοριώντροφής
πρέπει να είσαι εξαιρετικά προσεκτικός στην συνέχεια.
η γενική αίματος τι δείχνει μετά;
αυτά!
Χαμηλή σε υδατάνθρακες, (δυνητικά) υψηλή σε κακά λιπαρά, καθόλου ισορροπημένη διατροφή. Πολύ δύσκολο να την ακολουθήσει άτομο που γυμνάζεται διότι οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας. Αν δεν τους έχει το σώμα, θα καταβολίσει μυικό ιστό.
Ας μιλήσουμε με αριθμούς.
Το ημερήσιο πλάνο που έγραψες, ισοδυναμεί με
1700-1800 θερμίδες, αν υποθέσουμε ότι μεσημεριανό και βραδυνό περιελάμβαναν από 350 gr φιλέτο κοτόπουλο ή μοσχάρι σχετικά άπαχο (πχ ποντίκι). Όσον αφορά την αναλογία μακροστοιχείων έχουμε περίπου
50% πρωτεΐνες-32% λιπαρά-18% υδατάνθρακες, αστείο έστω και να σκεφτούμε να χαρακτηρίσουμε ως ισορροπημένη τέτοια διατροφή.
Πάμε παρακάτω.
Έστω ότι μιλάμε για άνδρα 45 ετών, ύψους 1,75, βάρους 95 kg.
α) με τον αδρό υπολογισμό, αυτός ο άνδρας για να διατηρήσει σταθερό το βάρος του πρέπει να ακολουθήσει διατροφή με 30-35 kcal/kg σωματικού βάρους, δηλαδή (
2850-3325 kcal) ενώ για να χάσει βάρος πρέπει να ακολουθήσει διατροφή με 22-27 kcal/kg σωματικού βάρους, δηλαδή (
2090-2565 kcal).
β) με την πιο λεπτομερειακή εξίσωση Harris-Benedict, ο άνδρας αυτός έχει Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (BMR-Basal Metabolic Rate) 1937 kcal, δηλαδή μένοντας στο κρεβάτι 24 ώρες θα καταναλώσει 1937 θερμίδες, απλώς για να μείνει εν ζωή. Αν στην εν λόγω εξίσωση, ως Συντελεστή Δραστηριότητας επιλέξουμε τον χαμηλότερο (που αντιστοιχεί σε καθιστική εργασία και μηδαμινή άσκηση) θα λάβουμε ως Θερμιδικό Επίπεδο Διατήρησης Βάρους (TDEE-Total Daily Energy Expenditure) τις
2324 kcal.
γ) με την ακόμη πιο λεπτομερειακή εξίσωση Katch-McArdle για την οποία απαιτείται η Καθαρή Μυική μάζα του ατόμου, θα παίρναμε παραπλήσια νούμερα όσον αφορά το TDEE.
Επομένως, απ'όπου και να το πιάσουμε η διατροφή αυτή των 1700-1800 θερμίδων, εστιάζει (κατ'αρχάς) στο παλιό αξίωμα του θερμιδικού ισοζυγίου, δηλαδή πόση ενέργεια (θερμίδες) προσλαμβάνουμε και πόση καταναλώνουμε. Αν δώσουμε στο σώμα παραπάνω ενέργεια από αυτή που καταναλώνουμε (ζωτικές λειτουργίες + οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα) το περίσσευμα θα αποθηκευτεί ως λίπος. Το θερμιδικό ισοζύγιο είναι ένας βασικός μπούσουλας πάνω στον οποίο μπορούμε να στηριχτούμε αλλά δεν είναι ο μόνος.
Κάτι άλλο (σημαντικό) που η διατροφή αυτή, όπως και άλλες, προσπαθεί με την μείωση των υδατανθράκων να περιορίσει (πέρα από τις θερμίδες), είναι
η έκκριση ινσουλίνης η οποία ευνοεί την αποθήκευση λίπους και εμποδίζει την καύση των λιπών. Αυτό όμως μπορεί να γίνει και μέσα από μια πολύ πιο ισορροπημένη διατροφή αν προτιμάμε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (προϊόντα ολικής άλεσης, καστανό ρύζι κλπ), σύνθετους υδατάνθρακες αντί για απλούς, αν ασκούμαστε, αν καταναλώνουμε ''καλά'' λιπαρά, αν προσλαμβάνουμε φυτικές ίνες κλπ.
Εν κατακλείδι, πριν κάποιος καταφύγει σε ακραίες (και δυνάμει επικίνδυνες) δίαιτες οι οποίες είναι καταδικασμένες σε αποτυχία διότι είναι βραχύβιες, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να διορθώσει στην διατροφή του για ασφαλή και μακροχρόνιο έλεγχο του βάρους.