Άθληση και Διατροφή

Ε ποδήλατο τοτε. Έφτιαξε ο καιρός καιρός να το ξαναβγάλω έξω.
Θυμάμαι στα 22 μου που πήγαινα μέχρι τη Μηχανιώνα και γύριζα... 70 km

Δυο ερωτησεις στον Διονυση για οποτε εχει χρονο
Ποια ειναι η αποψη σου για την διαιτα 16-8 (16ωρες δεν τρωμε τιποτα πινουμε μονο νερο,χυμο η καφε,συμπεριλαμβανομενου του 8ωρου υπνου και 8 ωρες τρωμε ισορροπημενα) την χρησιμοποιουν καποιοι αθλητες διεθνους βεληνεκους οπως π.χ Λ.Σκολα,παλιοτερα λεγανε τρωμε μικρα γευματα ανα 4ωρο για να μην αποθηκευει λιπος ο οργανισμος και να δουλευει ο μεταβολισμος καλυτερα
ενω με το 16-8 ανατρεπεται αυτο λεγοντας οτι δεν ισχυει αυτο με τα μικρα γευματα, καποιες νεες μελετες δειχνουν οτι με την 16ωρη νηστεια εκλυονται καποιες ουσιες ευεργετικες για τον οργανισμο.
Και δευτερον μια cheat day (τρωμε οτι τραβαει η ψυχη μας) την βδομαδα εχει νοημα σε μια καλη ισορροπημενη διατροφη?

16 ώρες νηστικός κάθε μέρα με χυμούς και καφέδες δεν ξέρω τι κάνει στις πατσοκοιλιές, αλλά καβάτζωσε ένα καλό γαστρεντερολόγο από τώρα μήπως σου χρειαστεί αργά ή γρήγορα για το στομάχι, λέω με το φτωχό μυαλό μου (και το παθημένο στομάχι)

Όλες οι βίαιες δίαιτες καταπονούν τον οργανισμό.
Εγώ, δεν μπορώ να κάνω τέτοια δίαιτα λόγω συγκεκριμένης διατροφής.
Και είμαι κολλημένος στα 88 +-4.
Αλλά!
Ζάχαρη θα φάω 5 6 φορές το χρόνο.
Αναψυκτικά άλλες τόσες.
6 κουτάκια μπύρας τον μήνα αν είναι ζεστός ο καιρός, 1 μπουκάλι ουίσκι στους 4 μήνες.
Σουβλάκια και πίτσες δεν με τρελαίνουν αλλά θα φάω μια φορά τον μήνα και αν.
Κάνω 5 γεύματα την ημέρα που τα 3 από αυτά είναι της τάξης του ενός τοστ μόνο με τυρί.
Τα γεύματα μου είναι αυστηρά 1 είδος υδατάνθρακα με ένα είδος πρωτεΐνη και σαλάτα.
Δηλαδή, όχι και ζαμπόν και τυρί στο τοστ, καθόλου ψωμί με πατάτες ή μακαρόνια κλπ.
Ψωμί, κάπου στις 4 με 5 φέτες την εβδομάδα.

Ε, τι να κόψω! :D
Μόνο κάτι τσιπουράκια με φίλους 2 3 φορές τον μήνα έχουν μείνει και αυτά δεν κόβονται.

Ολοκληρη η σημερινη κοινωνια (η νεοελληνικη, των αστικων κεντρων) αβανταρει ΑΙΣΧΡΑ την καταναλωση ΥΠΕΡλιπαρων τροφων.
Οπου και να στρεψεις το βλεμμα, γυραδικα, τυροπιταδικα(-ψωμαδικα), κρεπερι, τζελατερι, σκα@τερι .... και του Λουκουλου ο κωλος.
Για τον απλουστατο λογο, οτι μια σαλατα (αντε και με λιγη σογια) απαιτει υλικα που ΔΕΝ μπορεις να τα αφησεις στο ψυγειο πανω απο βδομαδα.
Το κρεας (και τις σοκολατες) ΜΠΟΡΕΙΣ. Την ευκολια τους αβανταρουν εδω και δεκαετιες ... οι αξιοτιμοι "ετοιματζηδες" συμπολιτες μαγαζατορες.
Ειναι εξωφρενικα πολλα αυτα που χρειαζονται ΠΡΟΣΟΧΗ (και logistics) σε μια ισορροπημενη διατροφη. Γιαυτο και λεγεται .... σπιτικο φαγητο !
Γιατι μονο οι μανες μας (που μας υπεραγαπουν) ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ και στην επιλογη-αγορα και στην προετοιμασια-παρασκευη (και ενιοτε ακομα
και στην συντηρηση-αποθηκευση). Οι υπολοιποι ..... την οικονομια και τσεπη τους κοιταζουν.

Και δυστυχως .... η υπερβολη σε υδατανθρακες, λιπαρα και γλυκοζες .... εχει στειλει το 90% της νεοελληνικης κοινωνιας στα ιατρεια.

Ισως πριν 60 χρονια (που η μπετονιερα δουλευε ασταματητα αλλα και η τσουγκρανα στους αγρους) τετοιες υπερλιπαρες τροφες
να "καιγονταν". Σιγουρα καποιος που δουλευει ΜΠΕΤΑ σε οικοδομες, δεν προλαβαινει να αποθηκευσει σε λιπος ΟΤΙ και αν φαει
(αν φαει, το ΠΡΩΙ, οχι το βραδυ). Γιατι οι μυες του στριγγλιζουν για ενεργεια (οτι και αν τους δωσεις). Θυμαμαι πριν 30 χρονια
εναν αλβανο που ηρθε να βαψει το σπιτι της μανας μου (ζουσε και ο πατερας μου). Η μανα μου τον προσφερε ενα κουτακι Μερεντα,
ενα κυβακι ΒΙΤΑΜ, ψωμι και .... ενα μαχαιρακι για επαλειψη. ΤΟ ΖΩΟΝ ο αλβανος (απο τι βουνο κατεβηκε) εκοψε το ΒΙΤΑΜ στη μεση

.... και ΚΑΤΑΠΙΕ το μισο :blink::blink::blink: ... σε δυο μπουκιες !!!! :bang::bang::bang:

ΟΧΙ, δεν ηταν κητος (πετσι και κοκκαλο ηταν) ... και ΟΧΙ δεν ηξερε τι ηταν βουτυρο. Μας το πε μετα, που ενιωθε να ζαλιζεται.
Και φυσικα ΔΕΝ ηταν επειδη εβαφε ενα σπιτι ολοκληρο (μονος του). Τι θελω να πω με ολα αυτα .....

H EΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΙΑΣ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ .... για το μεγαλυτερο μερος του πλυθησμου μας.

Ομως παρεμεινε η υπερλιπαρη διατροφικη συνηθεια (απο τα καθε ειδους πρωινα ετοιματζιδικα). Εξαιρετικα ζημιογονο για
ολο τον λαο. Γιατι ακομα και στις προπολεμικες εποχες (που δεν υπηρχαν σοκολατες και κοκορετσια σε καθημερινη βαση)
ο κοσμακης ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ να δουλευει βαριες χειρωνακτικες εργασιες χωρις να πεφτει κατω. Οποτε ? Τι αλλαξε απο
το 1955-1960 και μετα ?

Η "ευκολια" που προσφερουν οι γλυκοζες και τα λιπαρα και οι υδατανθρακες αλλαξε ..... που βασταει μεχρι σημερα
(και ΟΧΙ ΜΟΝΟ στην Ελλαδα).

ΑΥΤΟ ΑΛΛΑΞΕ !!!!!

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ και η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ που πρεπει να δωσετε ...... ειναι στο ΜΑΤΙ ...... που κατακλυζεται απο λιχουδικες
σειρηνες με το που θα ξεμυτισετε απο το σπιτι. Ακομα και οταν γυρισετε. Και υπαρχει και ενας ακομα πολεμος που
πρεπει να δωσετε : οι βραδιατικες ταινιες μπροστα στην 55αρα LED. Εκει ειναι η αντισταση και το στοιχημα.
Γιατι εγω χανω 15 κιλα καθε καλοκαιρι ? Επειδη ειμαι αθληταρας ?

ΟΧΙ !

να προσθέσω αλάτια και να διευκρινίσω στα λιπαρά τα πολύ κακά λιπαρά

κάθε φορά που παραγγέλνω έξω του λέω χωρίς αλάτι

ένα φύλο πίτας από αρτοποιού δεν έχει καμία σχέση με ένα φύλλο πίτας της γιαγιάς (λόγω λιπαρών)

και γω όλη τη μέρα το καλοκαίρι την περνάω παραλία αλλά δεν έχω χάσει γραμμάριο

ένα καλοκαίρι πήρα κιλά λόγω της μια τυρόπιτας που έπαιρνα μαζί στη παραλία

ο μόνο λόγος που διατηρώ τα κιλά πιστεύω είναι ότι δεν μπαίνω μέσα σε φούρνο

Τελικα .... δεν μας ειπες .... ποιoν βλεπουμε στο avatar σου ?
Γιατι, μεχρι να αρχισεις να γραφεις για σενα, (νομιζα) οτι βλεπαμε εσενα.
Και ψιλοεγινα ρεζιλι (αποκαλωντας σε "φιλεναδα").

Οποτε ? :smash:

Απάντηση: Re: Άθληση και Διατροφή

.....

και γω όλη τη μέρα το καλοκαίρι την περνάω παραλία αλλά δεν έχω χάσει γραμμάριο

ένα καλοκαίρι πήρα κιλά λόγω της μια τυρόπιτας που έπαιρνα μαζί στη παραλία

ο μόνο λόγος που διατηρώ τα κιλά πιστεύω είναι ότι δεν μπαίνω μέσα σε φούρνο

Όταν πήγαινα γυμναστήριο 3-4 φορές την έβδομάδα η παρασπονδία μου τον χειμώνα ήταν καθημερινά η πρωινή καυτή μπουγάτσα με πικρό καφέ !

το καλοκαίρι παγωτό τριπλής σοκολάτας...

Δυο ερωτησεις στον Διονυση για οποτε εχει χρονο
Ποια ειναι η αποψη σου για την διαιτα 16-8 (16ωρες δεν τρωμε τιποτα πινουμε μονο νερο,χυμο η καφε,συμπεριλαμβανομενου του 8ωρου υπνου και 8 ωρες τρωμε ισορροπημενα) την χρησιμοποιουν καποιοι αθλητες διεθνους βεληνεκους οπως π.χ Λ.Σκολα,παλιοτερα λεγανε τρωμε μικρα γευματα ανα 4ωρο για να μην αποθηκευει λιπος ο οργανισμος και να δουλευει ο μεταβολισμος καλυτερα
ενω με το 16-8 ανατρεπεται αυτο λεγοντας οτι δεν ισχυει αυτο με τα μικρα γευματα, καποιες νεες μελετες δειχνουν οτι με την 16ωρη νηστεια εκλυονται καποιες ουσιες ευεργετικες για τον οργανισμο.
Και δευτερον μια cheat day (τρωμε οτι τραβαει η ψυχη μας) την βδομαδα εχει νοημα σε μια καλη ισορροπημενη διατροφη?

Η Διαλειμματική νηστεία (Intermittent fasting) έχει γίνει μόδα αλλά και πεδίο διαμάχης τα τελευταία χρόνια. Υποστηρίζεται από αρκετές μελέτες αλλά υπάρχουν και κάποια γκρίζα σημεία όσο αφορά την ορμονική λειτουργία (κορτιζόλη, ινσουλίνη, τεστοστερόνη) και την αποτελεσματικότητά της όταν ο στόχος είναι η μυική υπερτροφία. Επίσης προκύπτουν πρακτικά θέματα που πρέπει να διαχειριστεί ο υποψήφιος. Ταιριάζει στον τρόπο ζωής του; Θα αντέξει τις πιθανές ψυχολογικές, κοινωνικές επιπτώσεις; Θα επιδείξει πειθαρχία στο 8ωρο παράθυρο; Μην ξεχνάμε ότι για απώλεια λίπους απαιτείται θερμιδικό έλειμμα. Το βασικότερο όμως μειονέκτημα είναι ότι όπως όλες οι δίαιτες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υιοθετηθεί ως μόνιμο διατροφικό πλάνο. Επανερχόμαστε λοιπόν στην αναγκαιότητα μιας ισορροπημένης διατροφής στην οποία το άτομο μπορεί να επενδύσει χρόνο και προσπάθεια και να την διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και εφ'όρου ζωής.

Όσον αφορά την cheat day, εξαρτάται από τον άνθρωπο. Για άλλους λειτουργεί καλύτερα μία cheat day/εβδομάδα για άλλους μία/μήνα, για κάποιους άλλους ένα cheat meal/εβδομάδα κοκ. Ότι μας βοηθάει να μένουμε προσηλωμένοι στον ευρύτερο στόχο είναι αποδεκτό.

Το ανέβασμα της σκάλας είναι μια χαρά γυμναστική και για τα πόδια και για την καρδιά/αναπνοή. Ειδικά 2 - 2 τα σκαλιά, κι αν μπορείς στις μύτες των ποδιών, για να φτιάξεις και γάμπες.
Το κατέβασμα όχι. Επιβαρύνει πολύ τα γόνατα. Ανεβαίνεις με τη σκάλα, κατεβαίνεις με ασανσέρ.
Να δούμε αν θα επιβεβαιώσει κι ο Skakinen.
[edit]
Μάλλον είναι μπούρδα αυτό που έγραψα. Ας περιμένουμε το Διονύση.

Το ανέβασμα 2-2 τα σκαλοπάτια είναι (μυικά και καρδιοαναπνευστικά) πιο απαιτητική (αλλά και πιο αποτελεσματική) άσκηση.
Στο κατέβασμα όντως ασκούνται μεγαλύτερες φορτίσεις στο γόνατο. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατεβαίνουμε με ασανσέρ. Κάποιος με υγιή γόνατα προφανώς μπορεί να κατεβαίνει από τις σκάλες αλλά ελεγχόμενα διότι η βαρύτητα δεν είναι σύμμαχος. Κάποιος υγιής αλλά γυμνασμένος μπορεί να κατεβαίνει 2-2 τα σκαλοπάτια, κάποιος πιο γυμνασμένος 1-1 με το ένα πόδι (κουτσό), κάποιος ακόμη και πιο γυμνασμένος 1-1 με κουτσό και επιπλέον βάρος (αλτήρες) κοκ. Υπάρχουν ασκήσεις για όλα τα επίπεδα, τις ηλικίες, τους σωματότυπους κλπ.

εγώ που έχω γόνατα ο γιατρός είπε όχι σκάλες όχι βαθύ κάθισμα...

Με αφορμή αυτό που γράφεις, να πω κάτι γενικό: το εύκολο για τους γιατρούς είναι να πουν ''κόψε το τρέξιμο'', ''κόψε το ποδήλατο'', ''κόψε τις σκάλες'' κλπ.

Προφανώς δεν αμφισβητώ τον γιατρό σου, ούτε καν ξέρω τι έχεις, οστεοαρθριτικό γόνατο, γόνατο με αρθροπλαστική, με επιγονατιδομηριαίο πόνο κλπ.
Έχοντας όμως συνεργαστεί με γιατρούς αλλά και από φίλους και γνωστούς δρομείς (χρόνια στο χώρο του τρεξίματος), έχω δει και ακούσει πολλά. Η επιλογή γιατρού είναι πολύ σημαντική. Όποιος έχει ορθοπεδικό, μυοσκελετικό θέμα και είναι (και θέλει να συνεχίσει να είναι) ενεργός αθλητικά, πρέπει να συμβουλεύεται γιατρούς που ξέρουν από αθλητές και αθλούμενους.

Τελικα .... δεν μας ειπες .... ποιoν βλεπουμε στο avatar σου ?
Γιατι, μεχρι να αρχισεις να γραφεις για σενα, (νομιζα) οτι βλεπαμε εσενα.
Και ψιλοεγινα ρεζιλι (αποκαλωντας σε "φιλεναδα").

Οποτε ? :smash:

δεν τρέχει τίποτα! είμαι fun της συγκεκριμένης όπως και συ και αν το ήθελε και αυτή θα χώριζα και θα την παντρευόμουν επόμενη μέρα!
https://youtu.be/AZDPuYeQQNM?t=86

Προφανώς δεν αμφισβητώ τον γιατρό σου, ούτε καν ξέρω τι έχεις, οστεοαρθριτικό γόνατο, γόνατο με αρθροπλαστική, με επιγονατιδομηριαίο πόνο κλπ.
Έχοντας όμως συνεργαστεί με γιατρούς αλλά και από φίλους και γνωστούς δρομείς (χρόνια στο χώρο του τρεξίματος), έχω δει και ακούσει πολλά. Η επιλογή γιατρού είναι πολύ σημαντική. Όποιος έχει ορθοπεδικό, μυοσκελετικό θέμα και είναι (και θέλει να συνεχίσει να είναι) ενεργός αθλητικά, πρέπει να συμβουλεύεται γιατρούς που ξέρουν από αθλητές και αθλούμενους.

έχω περάσει τα 50 και δε ξέρω για πόσο ακόμα θα μπορώ να κάνω τρέξιμο, έτσι προσέχω τα γόνατα γιατί συνεχώς τα νιώθω και π.χ. αυτές τις μέρες που δεν έχω διάδρομο τα νιώθω να ζορίζονται και να πονάνε πάνω στην άσφαλτο

μακάρι να μπορούσα να βρω κάποιον να με κατατοπίσει ή καλύτερα κάποιο να με βοηθήσει να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω χωρίς αυτά τα γενικά " κόψε το τρέξιμο" γιατί με σκοτώνει ψυχολογικά καταρχάς!!

Διονύση (τώρα που βρήκαμε παπά μου φαίνεται θα θάψουμε 5-6) ποιο θερμιδικό έλλειμμα θεωρείται το ιδανικό για απώλεια λίπους; Ας πούμε με καποια μέτρια λογω εγκλεισμού φυσική δραστηριότητα, εν προκειμενω 10.000 βηματα ημερησιως και καποιες ασκησεις ενδυναμωσης μερα παρα μερα. Πόσο πρέπει να είναι αυτό το έλλειμμα για να μην φτάσουμε σε καύση μυϊκου ιστου; Ο βαθμός της άσκησης παίζει ρόλο στο εύρος αυτού του ελλείματος;

@skakinen, ευχαριστώ.
Ισχύει ακόμα ότι τα asics gel running shoes είναι τα καλύτερα παπούτσια για τρέξιμο? Είχα αγοράσει παλιότερα κάτι Kayano κι ήταν με μεγάλη διαφορά ότι καλύτερο έχω φορέσει σε παπούτσι για τρέξιμο.

10 ανεβοκατεβάσματα (660 σκαλοπάτια!) μέσα σε 16,5 λεπτά. Ιδρωσα. Στο τέλος μέτρησα τους σφυγμούς μου με το δάχτυλο στο λαιμό είχα γυρω στους 25 μέσα σε 10 δεύτερα δηλαδή 150 το λεπτο. Πάντως δεν λαχανιασα, σταμάτησα από κούραση. Ξέχασα να πω ότι τη μιάμιση φορά δηλαδή έξι πατώματα την έκανα με 2-2 τα σκαλοπάτια στο ανεβασμα, όντως πιάνει πολύ παραπάνω.
Αποκλείεται να το έκανα αυτό πριν τρεις εβδομάδες θα είχα πεθάνει.

Διονύση (τώρα που βρήκαμε παπά μου φαίνεται θα θάψουμε 5-6) ποιο θερμιδικό έλλειμμα θεωρείται το ιδανικό για απώλεια λίπους; Ας πούμε με καποια μέτρια λογω εγκλεισμού φυσική δραστηριότητα, εν προκειμενω 10.000 βηματα ημερησιως και καποιες ασκησεις ενδυναμωσης μερα παρα μερα. Πόσο πρέπει να είναι αυτό το έλλειμμα για να μην φτάσουμε σε καύση μυϊκου ιστου; Ο βαθμός της άσκησης παίζει ρόλο στο εύρος αυτού του ελλείματος;

Το ιδανικό είναι σχετικό. Δεν αντιδρούν όλα τα σώματα το ίδιο. Γενικά όμως καλό είναι να ξεκινάμε σχετικά συντηρητικά (-10% έως -15%) και βλέποντας και κάνοντας.
Από τη στιγμή όμως που βάζουμε νούμερα στη συζήτηση, πρέπει να ξέρουμε (υπολογίζουμε) την καθημερινή θερμιδική μας πρόσληψη και τα μακροστοιχεία (πρωτεΐνες - λίπη - υδατάνθρακες). Δεν είναι εύκολο για τους περισσότερους ανθρώπους. Σε ποιον να πεις ότι πρέπει να ζυγίζει ό,τι τρώει, θα σε κοιτάζει σαν εξωγήινο. Είναι συνήθεια όμως και υπάρχουν και πολλές εφαρμογές που βοηθάνε (MyFitnessPal, Calorie Counter - EasyFit) κλπ.
Μπορεί βέβαια να γίνει και πιο μπακαλίστικα, εμπειρικά. Έχοντας κατά νου το ποσό των θερμίδων που πρέπει να κόψουμε και ξέροντας στο περίπου τι αντιπροσωπεύει αυτό το ποσό (από πλευράς τροφής) κάνουμε την ρύθμιση. Επίσης θα μπορούσαμε να γράψουμε, με ακρίβεια, τι έχουμε φάει ανά ημέρα, επί μια αντιπροσωπευτική εβδομάδα μας, ώστε να ρυθμίσουμε αναλόγως. Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε και πιο εύκολα τις πιθανές ατασθαλίες οι οποίες είναι οι πρώτες που πρέπει να κοπούν ή περιοριστούν.

Από εδώ μπορείς να κατεβάσεις ένα excel που έχω φτιάξει, με τους τρόπους υπολογισμού ανάλογα με το φύλο, ηλικία, επίπεδο δραστηριότητας κλπ για να πάρεις μια ιδέα. Όλ'αυτά όμως είναι μέσοι όροι, μην το ξεχνάμε. Εδώ υπάρχουν πίνακες (δεν είναι δικοί μου) για να πάρει κάποιος μια ιδέα για τις θερμίδες και τα μακροστοιχεία των τροφών.

Όσον αφορά τους παλμούς, να κάνεις μέτρηση για 20''-30'', έτσι μειώνεις την συνολική απόκλιση σε περίπτωση λάθους. Δυό παλμοί λάθος στα 10'' ισοδυναμούν με 12 στο λεπτό αλλά δύο λάθος στα 30'' ισοδυναμούν με 4 στο λεπτό.

Ισχύει ακόμα ότι τα asics gel running shoes είναι τα καλύτερα παπούτσια για τρέξιμο? Είχα αγοράσει παλιότερα κάτι Kayano κι ήταν με μεγάλη διαφορά ότι καλύτερο έχω φορέσει σε παπούτσι για τρέξιμο.
Όχι πλέον, έχουν βγει πολλές καλές μάρκες. Τα Kayano, Nimbus κλπ ήταν βαριά παπούτσια με μεγάλη απορροφητικότητα κραδασμών. Εξαρτάται για ποιον μιλάμε, υπάρχει ο ερασιτέχνης δρομέας των 95 kg και του 6:00/km που τρέχει 30km/εβδομάδα (όλα τα τρεξίματά του) και υπάρχει ο γρήγορος ερασιτέχνης των 70-75 Kg και του 4:30/km με εβδομαδιαίο όγκο 90-100 km. Δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες, είτε πρόκειται για προπονητικά είτε για αγωνιστικά παπούτσια.

Ο μεγαλος με εξευτελισε.
Εκανε τα ιδια 10 ανεβοκατεβασματα σε κατω απο 10 λεπτα, και συνεχισε να κανει αλλα 3.

@skakinen, είσαι θησαυρός ! Ευχαριστώ.
Το πεδίο καθαρή μυική μάζα το χρησιμοποιεί η formula? Η μέτρηση της xiaomi ζυγαριάς θεωρείται αξιόπιστη για τέτοιου είδους μετρήσεις ?

Last edited: