Άθληση και Διατροφή

Επειδή στο Διαδίκτυο, και στο youtube ειδικότερα, κυκλοφορεί πακτωλός πληροφορίας σχετικά με την Διατροφή και την Άσκηση, πρέπει κάποιος να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός για την αξιοπιστία αυτών που διαβάζει/βλέπει. Αντιλαμβάνομαι ότι χωρίς κάποιο γνωστικό υπόβαθρο είναι δύσκολη τέτοιου είδους αξιολόγηση, οπότε παραθέτω κάποια κανάλια.

Οι κορυφαίες επιλογές
Σχεδόν 100% αξιόπιστη πληροφόρηση
Youtube
Atlean-X (το κανάλι του Jeff Cavaliere)
Shredded Sports Science (νέο σχετικά κανάλι του πολύ διαβασμένου James Linker)
Thibarmy (το κανάλι του γκουρού Christian Thibaudeau)
Sites
Τα άρθρα του Christian Thibaudeau στο site T-Nation
Το site του Brad Schoenfeld (πολύ βαρύ όνομα στον χώρο)
Προσθέτω και το Renaissance Periodization κυρίως λόγω του Mike Israetel​.

Οι επόμενες επιλογές
Κατά κανόνα δίνεται σωστή πληροφόρηση.
Youtube
Jeff Nippard
ScottHermanFitness
Gravity Transformation

Απάντηση: Re: Άθληση και Διατροφή

Δυο ερωτησεις στον Διονυση για οποτε εχει χρονο
Ποια ειναι η αποψη σου για την διαιτα 16-8 (16ωρες δεν τρωμε τιποτα πινουμε μονο νερο,χυμο η καφε,συμπεριλαμβανομενου του 8ωρου υπνου και 8 ωρες τρωμε ισορροπημενα) την χρησιμοποιουν καποιοι αθλητες διεθνους βεληνεκους οπως π.χ Λ.Σκολα,παλιοτερα λεγανε τρωμε μικρα γευματα ανα 4ωρο για να μην αποθηκευει λιπος ο οργανισμος και να δουλευει ο μεταβολισμος καλυτερα
ενω με το 16-8 ανατρεπεται αυτο λεγοντας οτι δεν ισχυει αυτο με τα μικρα γευματα, καποιες νεες μελετες δειχνουν οτι με την 16ωρη νηστεια εκλυονται καποιες ουσιες ευεργετικες για τον οργανισμο.
Και δευτερον μια cheat day (τρωμε οτι τραβαει η ψυχη μας) την βδομαδα εχει νοημα σε μια καλη ισορροπημενη διατροφη?

Και κατι πιο "σκληροπυρηνικο" που διαβαζα χθες:
πληρης νηστεία (water fasting).
Απο 1 εως 5 24ωρα (συνηθως 48 ή 72 ώρες) ακολουθουμενα απο σταδιακη αυξηση της τροφης (μεχρι και μια δυο μερες με ελαφρα υπερκαταναλωση τροφης), με προσοχη βεβαια μετα στην ισορροπια.

Η ιδεα ειναι αφου εξαντλήσεις τα αποθεματα γλυκοζης και γλυκογονου, να μην εχεις γευματα που προκαλουν εκκριση ινσουλινης, κι ετσι και να αρχισει ο οργανισμος σου να καιει λιπος.

https://youtu.be/HTYv3FcEcus

https://youtu.be/DghrZNUP5vo

Ο παραπανω υποστηριζει οτι για συντομες νηστειες (3 ημερων) δεν επηρεαζεται ο μυικος ιστος περισσοτερο απο ό, τι σε μια διαιτα με θερμιδικο έλλειμμα 15%.

Επισης αλλου εχω διαβασει οτι, στα πλαισια μιας διαιτας, μια μερα με κανονική καταναλωση τροφης ή και ελαφρα υπερκαταναλωση, ειναι ευεργετικη για την εκκριση λεπτινης, η οποια δρα ευεργετικα στην αυξηση του μεταβολισμου. Αρα βλεπω καποια λογικη στη στρατηγικη της πληρους νηστειας και της εναλλαγης με κανονικη καταναλωση.. ..

Το θέμα με αυτές τις σκληροπυρηνικές προσεγγίσεις, είναι το κατά πόσον είναι εφικτές για τον καθένα. Όσο πιο ακραία μια προσέγγιση τόσο λιγότερο εφαρμόσιμη είναι (άσχετα από την αποτελεσματικότητά της).

Εδώ και χρόνια υπάρχει η ιδέα του εβδομαδιαίου θερμιδικού ελλείμματος. Υπάρχουν δηλαδή μέρες με αυξημένη πρόσληψη και μέρες με μειωμένη (non linear intake). Αυτό θα ταίριαζε σε κάποιους που δεν μπορούν να διαχειριστούν ψυχολογικά την καθημερινή πίεση ή σε κάποιους που θέλουν να ρυθμίζουν την πρόσληψη ανάλογα με τις μέρες άσκησης.

Το ζήτημα Διονύση θεωρώ ότι είναι περισσότερο η επίδραση της δίαιτας στη μείωση του μεταβολικού ρυθμού, όχι η σύγκριση του μεταβολικού ρυθμού αδυνάτων και παχύσαρκων.

Εν ολίγοις: έστω ότι διατηρώ, όντως διατηρώ, δίαιτα 20% λιγότερων θερμίδων από όσες ημερησίως καταναλώνω, με μόνη αναπροσαρμογή την περαιτέρω μείωση όταν υπάρχει κάποια απώλεια βάρους (δλδ 5% απώλεια -5% μείωση θερμίδων).

Θα παραμείνει αυτό το έλλειμμα του 20%;
Ή θα μειωθεί -ή και ισοφαριστεί- απο κάποια μείωση του μεταβολικού ρυθμού;

Διονύση οφείλω να σου αναγνωρίσω τον τρόπο που παρουσιάζεις και την ψύχραιμη στάση σου απέναντι σε υπερβολές και υστερίες ασιτίας !

Σε ένα επικεντρώνομαι : Θερμιδική έλλειψη.

Ολα τα άλλα απλά δεν μου κάνουν.

Και αν είναι να υποφέρω για κάτι,μη σώσει και γίνει..

Σημερα δοκιμασα να μην φαω τιποτα το πρωι. Απο τις 10 το βραδυ (που τρωω ενα κεσεδακι γιαουρτι και μια ενισχυμενη σαλατα - τοματα, τοματινια, μισο κρεμμυδι, φυλλα σπανακι, αγγουρακι, λιγα ρεπανακια, δυο φρυγανιες με κατικι και αλεσμενες τσιλι, χθες και ενα αυγο) εφαγα κατευθειαν στις 3 το μεσημερι.

Θα μπορουσα να το κανω μερα παρα μερα...

Παντως μετα απο εναμιση μηνα κοψιματος γλυκων και σχεδον 1 κανονικης διατροφης, αρχισε να επιβραδυνει αρκετα η απωλεια βαρους... Γι αυτο και οι ερωτησεις για επιβραδυνση του μεταβολισμου.

Παντως κραταω μια χαρα. Μεθαυριο κλεινω μηνα.
Θα παω απέναντι στον Μιλτο να μου παρω εναν μπαμπά! Ή παγωτο, αν δεν βρω. Το πρωτο μου γλυκο-γλυκο εδω και πανω απο εναμιση μηνα.
Ας εχει μπαμπά, fingers crossed.

@send , χωρίς να είμαι ειδικός, αλλά μου φαίνεται ότι δεν κάνεις καλά να αφήνεις τον εαυτό σου χωρίς ενέργεια τόσες ώρες, κι ειδικά τις πρωινές ώρες που την έχεις ανάγκη.

Και εγώ δεν είμαι ειδικός αλλά μου φαίνονται υπερβολικά αυτά με το να μην τρως για πολλές ώρες.

Προσωπική γνώμη ότι εκτός πως μου φαίνεται ως αρχή ενός είδους "εμμονής", σίγουρα οδηγεί σε έλλειψη συγκέντρωσης και αν συντρέχουν και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες βάση για να είναι κανείς περισσότερο ευερέθιστος.

Και άντε όλα αυτά μπορεί να περάσουν, αλλά να το ξαναπώ πως ίσως είναι καλύτερα να ρωτήσει κάποιος και ένα γαστρεντερολόγο αν έχει σκοπό να το κάνει αυτό συνεχόμενα.

Κι ομως.
Το πρωι που σηκωθηκα, εκανα και γυμναστικουλα, πους απς και κοιλιακους (ειδικα τα πους απς που ακολουθω ενα app, θελουν καποια ενεργεια). Και μετα εκανα τις δουλειες μου (ειχα να παω υποθηκοφυλακειο) με το ποδηλατο. Δεν ενιωσα ιδιαιτερη πεινα ή εξαντληση.
Βεβαια ειναι και η συνηθεια, δεν εφτασα αποτομα σε αυτο.
Σημερα εφαγα το μεσημεριανο, που ηταν μια σαλατα σαν την παραπανω (μια κουταλια ελαιολαδο, αλλα ειχε και ενα μικρο παντζαρι και μια μικρη φλωρινης ψητη) με ενα γενναιο στηθος κοτοπουλο - καπου 180-200 γραμμ. σε αψητο- στη σχαρα (διχως λαδι) και ενα ποτηρι κρασι, μια μικρη μπανανα για απογευμα, και προ ολιγου παλι μια σαλατα οπως παραπανω. Α ψεμματα και ενα καπουτσινο διχως ζαχαρη φυσικα (ουτως η αλλως δεν εβαζα στον καφε, χαλαει τη γευση) το πρωι, αλλα σιγα τι ψυχη εχουν 100 μλ αποβουτυρωμενο γαλα.
Ειχα ξεκινησει με το να τρωω μια τοματα και μισο κρεμμυδι με το γιαουρτι μου, αλλα ειπα, δεν το κανω σε σαλατα να πιανει κανονικο δειπνο;

Δεν εχω κατσει να υπολογιζω θερμιδες, παντως τι στην ευχη, πρεπει να ειναι πολυ λιγα.

Αλλη ερωτηση προς Διονυση..τρωω με θερμιδικο ελλειμμα και μαλιστα πολυ αλλα τρωω σαβουρα με λιπαρα αυτα τα λιπαρα αποθηκευονται?

Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Απο τις 10 το βραδυ... εφαγα κατευθειαν στις 3 το μεσημερι.

Ουσιαστικά εφήρμοσες Διαλειμματική νηστεία (Intermittent Fasting).
Εδώ υπάρχει μια αρκετά ουδέτερη, χωρίς μεσσιανικές φανφάρες, παρουσίαση του διατροφικού αυτού μοντέλου. Μην παρασυρθείτε από την ελευθεριάζουσα κάποιες φορές γλώσσα του. Ο τύπος είναι διαβασμένος.

Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Κι ομως.
Το πρωι που σηκωθηκα, εκανα και γυμναστικουλα, πους απς και κοιλιακους (ειδικα τα πους απς που ακολουθω ενα app, θελουν καποια ενεργεια). Και μετα εκανα τις δουλειες μου (ειχα να παω υποθηκοφυλακειο) με το ποδηλατο. Δεν ενιωσα ιδιαιτερη πεινα ή εξαντληση.
Βεβαια ειναι και η συνηθεια, δεν εφτασα αποτομα σε αυτο.
Σημερα εφαγα το μεσημεριανο, που ηταν μια σαλατα σαν την παραπανω (μια κουταλια ελαιολαδο, αλλα ειχε και ενα μικρο παντζαρι και μια μικρη φλωρινης ψητη) με ενα γενναιο στηθος κοτοπουλο - καπου 180-200 γραμμ. σε αψητο- στη σχαρα (διχως λαδι) και ενα ποτηρι κρασι, μια μικρη μπανανα για απογευμα, και προ ολιγου παλι μια σαλατα οπως παραπανω. Α ψεμματα και ενα καπουτσινο διχως ζαχαρη φυσικα (ουτως η αλλως δεν εβαζα στον καφε, χαλαει τη γευση) το πρωι, αλλα σιγα τι ψυχη εχουν 100 μλ αποβουτυρωμενο γαλα.
Ειχα ξεκινησει με το να τρωω μια τοματα και μισο κρεμμυδι με το γιαουρτι μου, αλλα ειπα, δεν το κανω σε σαλατα να πιανει κανονικο δειπνο;

Δεν εχω κατσει να υπολογιζω θερμιδες, παντως τι στην ευχη, πρεπει να ειναι πολυ λιγα.

Κανενα ψησιμο στην ταρατσα ποτε θα κανουμε;

Αλλη ερωτηση προς Διονυση..τρωω με θερμιδικο ελλειμμα και μαλιστα πολυ αλλα τρωω σαβουρα με λιπαρα αυτα τα λιπαρα αποθηκευονται?

Η σύντομη απάντηση: αν τρως υποθερμιδικά, όχι, δεν αποθηκεύονται. Η περίσσια ενέργεια αποθηκεύεται, απ'όπου κι αν προέρχεται (υδατάνθρακες, λίπη κλπ). Έχει καταρριφθεί ο μύθος ''τρώω λιπαρά επομένως θα βάλω λίπος''. Απλώς οι λιπαρές τροφές i) είναι θερμιδικά πυκνές (πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα τροφής), ii)προκαλούν ελάχιστη τροφογενή θερμογένεση, iii) παρέχουν ελάχιστο αίσθημα κορεσμού.

Πιθανό πρόβλημα 1: το να νομίζεις ότι τρως υποθερμιδικά (θερμιδικό έλλειμμα), ενώ στην πραγματικότητα τρως υπερθερμιδικά (θερμιδικό πλεόνασμα).
Πιθανό πρόβλημα 2: αν όντως τρως υποθερμιδικά αλλά όχι με αρκετή πρωτεΐνη και χωρίς άσκηση με αντιστάσεις (βάρη κλπ), ενδέχεται να χάσεις μυικό ιστό.

caloric-density.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Thermal-Effect-Food.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Satiaton.jpg

Ταρατσα; Στο μπαλκονι μου ψηνω. Τωρα βεβαια, ψησιμο 1 κιλο στηθος κοτοπουλο.. σιγα τα αυγα. Βολικο σε αυτο το αεριο παντως.