Audio Grade Ethernet Switch

Το κουλό είναι ότι έκανα μόλις τώρα άλλη ηχογράφηση, σπίτι μου, χωρίς να αλλάξω τίποτα απολύτως και δεν υπάρχει θόρυβος! :unsure:
Βοηθά λίγο αυτό??
Αυτό είναι ένα γνωστό ζήτημα που έχει αναφερθεί από πολλούς χρήστες του Tascam DR-40 (και σε ορισμένες περιπτώσεις, και του DR-40X). Ο υψηλής συχνότητας θόρυβος, συχνά περιγράφεται ως ένα σφύριγμα (whine), βόμβος (buzz), ή "ελικοπτεροειδής" ήχος (helicopter sound), είναι συνήθως σημάδι ηλεκτρονικής παρεμβολής. Το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται πάντα υποδηλώνει ότι η αιτία είναι πιθανότατα εξωτερική ή εξαρτάται από τις συνθήκες λειτουργίας.
🎧 Πιθανές Αιτίες & Λύσεις
Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες πηγές του προβλήματος και οι αντίστοιχες ενέργειες που μπορείτε να δοκιμάσετε:
1. Ηλεκτρομαγνητικές Παρεμβολές (RF/EMI)
Ο DR-40 μπορεί να είναι ευαίσθητος σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές από άλλες συσκευές.
* Κινητά Τηλέφωνα & Wi-Fi: Απενεργοποιήστε τα κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi, Bluetooth και άλλες ασύρματες συσκευές ή απομακρύνετέ τα όσο το δυνατόν περισσότερο από τον καταγραφέα και τα καλώδια.
* Περιβάλλον: Δοκιμάστε να ηχογραφήσετε σε διαφορετική τοποθεσία. Μπορεί να υπάρχει κάποιος αναμεταδότης Wi-Fi, ψηφιακό ρολόι, λάμπα ή άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό κοντά που προκαλεί το θόρυβο.
* Εσωτερική Θωράκιση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρείται ότι η εσωτερική θωράκιση του ίδιου του Tascam δεν είναι επαρκής.
2. Τροφοδοσία Ρεύματος
Ο τρόπος τροφοδοσίας μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο θορύβου.
* Μπαταρίες έναντι AC Adapter: Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τον καταγραφέα μόνο με μπαταρίες (μην χρησιμοποιείτε εξωτερικό τροφοδοτικό AC). Εάν ο θόρυβος εξαφανιστεί, τότε η παρεμβολή προέρχεται από το τροφοδοτικό AC ή από το ηλεκτρικό δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένο.
* USB Power (μόνο για το DR-40X, αλλά αξίζει να το ελέγξετε): Εάν τον χρησιμοποιείτε συνδεδεμένο σε υπολογιστή μέσω USB, δοκιμάστε με μπαταρίες.
3. Καλώδια και Εξωτερικά Μικρόφωνα
Εάν χρησιμοποιείτε εξωτερικά μικρόφωνα, το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται εκεί.
* Καλώδια: Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε θωρακισμένα (shielded) και ισορροπημένα (balanced) καλώδια XLR καλής ποιότητας. Ελέγξτε αν κάποιο καλώδιο έχει φθαρεί.
* Φανταστική Τροφοδοσία (Phantom Power): Εάν χρησιμοποιείτε μικρόφωνο που απαιτεί phantom power (48V), δοκιμάστε να το τροφοδοτήσετε με δικές του μπαταρίες (εάν διαθέτει) ή βεβαιωθείτε ότι το phantom power του DR-40 λειτουργεί σωστά.
* Αχρησιμοποίητες Είσοδοι: Μπορεί να ακούγεται θόρυβος σε κανάλι όπου δεν έχετε συνδέσει τίποτα, αλλά η είσοδος είναι ενεργοποιημένη (crosstalk). Χαμηλώστε το GAIN των καναλιών που δεν χρησιμοποιείτε.
* Dual Mode: Ορισμένοι χρήστες βρήκαν λύση χρησιμοποιώντας τη λειτουργία MONO ή DUAL (αντί για STEREO) όταν χρησιμοποιούν μόνο μία εξωτερική είσοδο.
4. Επίπεδα και Ρυθμίσεις του Καταγραφέα
Οι υψηλές ρυθμίσεις απολαβής (Gain) φέρνουν στην επιφάνεια τον εγγενή θόρυβο του προενισχυτή.
* Gain (Απολαβή): Ο DR-40 έχει σχετικά υψηλό noise floor στους προενισχυτές του. Εάν η απολαβή (Input Level) είναι ρυθμισμένη πολύ ψηλά (π.χ., πάνω από 50-60), μπορεί να ακούτε τον εγγενή θόρυβο της συσκευής (hiss).
* Λύση: Προσπαθήστε να φέρετε το μικρόφωνο πιο κοντά στην πηγή ήχου, ώστε να μπορείτε να ηχογραφείτε με χαμηλότερο Gain.
* Low Cut Filter (Φίλτρο Χαμηλών): Χρησιμοποιήστε το Low Cut Filter (L-Cut) του DR-40 για να αφαιρέσετε τους χαμηλής συχνότητας θορύβους (που είναι διαφορετικοί από τον υψηλής συχνότητας θόρυβο, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε για κάθε ενδεχόμενο).
* Format: Δοκιμάστε να ηχογραφήσετε σε μορφή WAV (Linear PCM) στα 24-bit/48 kHz ή 24-bit/96 kHz αντί για MP3, καθώς η συμπίεση MP3 μπορεί μερικές φορές να παράγει "τεχνουργήματα" (artifacts) που ακούγονται σαν περίεργοι θόρυβοι.
📝 Σύνοψη & Δοκιμές
Για να εντοπίσετε την πηγή, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:
* Δοκιμή με ενσωματωμένα μικρόφωνα: Ηχογραφήστε σε ένα ήσυχο περιβάλλον, χωρίς εξωτερικά μικρόφωνα και καλώδια, χρησιμοποιώντας μόνο μπαταρίες. Εάν ο θόρυβος εμφανιστεί, το πρόβλημα είναι πιθανότατα εσωτερικό του DR-40.
* Δοκιμή με εξωτερικά μικρόφωνα: Εάν το βήμα 1 είναι "καθαρό", συνδέστε τα εξωτερικά σας μικρόφωνα με τα δικά τους καλώδια. Εάν ο θόρυβος εμφανιστεί, δοκιμάστε διαφορετικά καλώδια.
* Απομάκρυνση: Μετακινηθείτε σε άλλη τοποθεσία. Εάν ο θόρυβος αλλάξει, πρόκειται για εξωτερική παρεμβολή.
Θέλετε να ψάξω για συγκεκριμένες οδηγίες ή συμβουλές σχετικά με την αναβάθμιση firmware του Tascam DR-40, καθώς αυτό έχει βοηθήσει ορισμένους χρ
ήστες με παρόμοια προβλήματα;

@mdvq
Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος! :cool: 🦉

Υ.Γ. Έχεις αρχίσει να γράφεις "σεντόνια", μεγαλύτερα από τα δικά μου! 😙 😲
Έχω βοηθό ρε Μάικ 😄
Από το Gemini είναι ....σιγά μην εγραφα εγώ όλα αυτά.😸

Στις φωτό που είδα, ακριβώς δίπλα από το tascam έχει τοποθετηθεί το ντεσιμπελομετρο.
Με βάση τα παραπάνω....λες να????
Επεκτείνοντας τις "άρρωστες" σκέψεις μου,μπας και με αυτό βρίσκουμε αν ο χώρος μας είναι τίγκα στις παρεμβολές???

• Like
  • Wow
Reactions: petronik and vlad66
To ντεσιμπελόμετρο δεν θα έπρεπε να εκπέμπει κάτι.
Θα το δοκιμάσουμε σήμερα στον Βλαδίμηρο πάλι.
Με το ντεσιμπελόμετρο δίπλα του και χωρίς.

• Like
Reactions: vlad66 and mdvq
Φίλε μου πολύ πιο μεγάλη αναβάθμιση για σένα θα ήταν ο χαλκός παρά το swich.
φίλε μου ο χαλκός μου φέρνει περίπου....8mbit στο σπίτι, είμαι μακρυά απ'τον πολιτισμό, γι'αυτό επελέγη το 5g.
Το router της tplink είναι 2 ορόφους επάνω και συνδέεται με καλώδιο σε ένα ομόσταυλο deco mesh m4 και απο εκεί με καλώδιο εθερνετ στο στρημεράκι μου.

φίλε μου ο χαλκός μου φέρνει περίπου....8mbit στο σπίτι, είμαι μακρυά απ'τον πολιτισμό, γι'αυτό επελέγη το 5g.
Το router της tplink είναι 2 ορόφους επάνω και συνδέεται με καλώδιο σε ένα ομόσταυλο deco mesh m4 και απο εκεί με καλώδιο εθερνετ στο στρημεράκι μου.
Θέλω κι εγώ μακρυά από τον πολιτιστικό και ας ειναι με καθόλου mbit. Σε κάθε περίπτωση όπως γράφει ο Δημήτρης θα έχεις ηχητική διαφορά όλοι είχαμε.