Audiophile USB cables

Συζήτηση να γίνεται...

Διαφορά στο φάσμα θορύβου ανάμεσα σε ένα "απλό" USB καλώδιο και σε ένα Audioquest:
http://marlene-d.blogspot.gr/2012/01/hot-voodoo-audio-differences-between.html

Αλλά και απουσία διαφοράς jitter ανάμεσα σε τρία κοινά καλώδια διαφορετικού μήκους σε τρία διαφορετικά interface:
http://archimago.blogspot.gr/2013/04/measurements-usb-cables-for-dacs.html

Και από ένα άλλο site:
The max jitter with both USB cables is 25sec. The shape of the curve is better with the Polestar.

Πάντως το πρόβλημα είναι ότι τα φθηνά καλώδια συχνά δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές. Προσέξετε ότι πολλά δεν γράφουν επάνω USB ή HDMI, ακριβώς γι' αυτό τον λόγο. Όταν μια συσκευή μπορεί να ξαναπροσπαθήσει δεν τρέχει τίποτα, αλλά ένα DAC δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ένας σκληρός δίσκος που είχα που κολλούσε όποτε μετέφερα αρχείο πάνω από 500MB. Μιλάμε για κόλλημα, ήθελε reset το μηχάνημα για να ξαναδουλέψει. Άλλαξα το καλώδιο και διορθώθηκαν όλα. Σε καθημερινή χρήση, το συγκεκριμένο καλώδιο τα έβγαζε πέρα μια χαρά. Τώρα κάνει παρέα στον φορτιστή του κινητού.

Last edited:
Και στο coaxial 0-1 δεν περνανε; με το usb ποια ειναι η καταλητικη διαφορα που το κανει αναισθητο;
Το coaxial δεν έχει error correction. Περνάει μόνο δεδομένα πραγματικού χρόνου. Και πρέπει να είναι τερματισμένο σωστά στα 75Ω για να δουλεύει η γραμμή μεταφοράς. Φαντάσου το σαν ένα υψίσυχνο αναλογικό σήμα, για να καταλάβεις τη διαφορά.

Αντιθετα με τα καλωδια usb τα καλωδια ethernet εξελισονται και εχουν συνεχως καινουργιες δυνατοτητες και φυσικα νεα πρωτοκολα ,αισιως φθασαμε στα cat7 .

Και τα καλώδια USB εξελίσσονται, έχουμε φτάσει στο πρωτόκολλο 3.01.

Αν ψάξετε στον οργανισμό USB, μόνο ένα γνωστό "επώνυμο" καλώδιο έχει περάσει έλεγχο τυποποίησης:
http://www.belkin.com/us/p/P-F3U133
Φυσικά υπάρχουν και εκατοντάδες κινέζικα που καταλήγουν με διάφορα ονόματα στην αγορά.

Μήπως ο Σταματάκος να κάνει ένα καλό συγκριτικό, όπως είχε κάνει για τα ομοαξονικά;

Last edited:
Που βρίσκεις την "σοφία" σε αυτή την κουβέντα αγαπητέ? αφού είπαμε ότι τα φτηνά καλώδια πολλές φορές δεν ακολουθούν το πρωτόκολλο αφενώς, και από την άλλη τα φτηνά καλώδια δεν σχεδιάστηκαν/κατασκευάστηκαν για να λειτουργούν με audio DAC.

Απλώς μου φαίνεται σοφό το ότι κάποιος βλέπει το αυτονόητο, την αναλογία χρημάτων.το ένα ευρώ με τα 10 - 15 δεν προκαλεί εντύπωση ενώ τα 10-15 με τα 100-200-500 προκαλούν εντύπωση.

Εκτός βέβαια προς χάριν κουβεντούλας και καφέ να συζητάμε και για USB...
Είνια λίγο ειρωνικό το στυλ σας.

Δεν βλέπω κάποια ειρωνία στο στυλ...
Άρα όπως όλα, είναι θέμα αντίληψης... :ADFADF1:

Το coaxial δεν έχει error correction. Περνάει μόνο δεδομένα πραγματικού χρόνου. Και πρέπει να είναι τερματισμένο σωστά στα 75Ω για να δουλεύει η γραμμή μεταφοράς. Φαντάσου το σαν ένα υψίσυχνο αναλογικό σήμα, για να καταλάβεις τη διαφορά.

Ανάλογα το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείς.
Coaxial χρησιμοποιούσαμε για να στήσουμε 10άρια δίκτυα. :smile:
Ακόμη και επί εποχής modem είχαμε zmodem, ymodem, kermit κλπ κλπ σε καλώδια τηλεφώνου. :p
Και πάλι, ούτε bit λάθος δεν είχαμε.

Μιά και αναφέρθηκε το συγκριτικό των ομοαξονικών spdif στο avmentor να θυμίσω οτι στο τεστ αυτό τα περισσότερα ΑΚΡΙΒΑ καλώδια ήταν αυτά που μετρούσαν εκτός προδιαγραφών (75Ω) παρά τα φτηνά.
Και φυσικά τα περισσότερα από αυτά είχαν "ιδιαίτερο" ήχο...

Ανάλογα το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείς.
Coaxial χρησιμοποιούσαμε για να στήσουμε 10άρια δίκτυα. :smile:
Ακόμη και επί εποχής modem είχαμε zmodem, ymodem, kermit κλπ κλπ σε καλώδια τηλεφώνου. :p
Και πάλι, ούτε bit λάθος δεν είχαμε.

Ναι, αλλά εδώ μιλάμε για S/PDIF σύνδεση. Του οποίου το error correction είναι να πετάει τα πακέτα. Το ίδιο πράγμα που κάνει το ισόχρονο USB αν δεν του φτάσει ο χρόνος για να ξανακαλέσει το πακέτο που έχει λάθος.

Μιά και αναφέρθηκε το συγκριτικό των ομοαξονικών spdif στο avmentor να θυμίσω οτι στο τεστ αυτό τα περισσότερα ΑΚΡΙΒΑ καλώδια ήταν αυτά που μετρούσαν εκτός προδιαγραφών (75Ω) παρά τα φτηνά.
Και φυσικά τα περισσότερα από αυτά είχαν "ιδιαίτερο" ήχο...

Ακριβώς εδώ βρίσκεται η ουσία.
Ιδιαίτερος ήχος δεν σημαίνει καλύτερος!

μια λύση υπάρχει......blind test.

images

Προσωπικά συμφωνώ πλήρως με τις απόψεις του Χρήστου (Chris1967) που διατυπώνονται κυρίως στα posts #80, #100 και #101.

Συμπληρωματικά θα προσθέσω τα εξής:
-Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όταν ψάχνουμε καλώδιο USB και μάλιστα για χρήση σε εφαρμογές Audio είναι ότι τα καλώδια δεν αναφέρουν κάν τις προδιαγραφές τους. Θα προτιμούσα χίλιες φορές ένα καλώδιο των 10 ευρώ που να αναγράφει ρητά επάνω και στη συσκευασία ότι είναι κατασκευασμένο με τα πρότυπα του πρωτοκόλλου USB 2.0, από οποιοδήποτε πανάκριβο καλώδιο ότι υλικό κι' αν έχει πάνω του, που δεν γράφει όμως τίποτα. Ασημένια και επίχρυσα καλώδια είναι εντελώς αδιάφορα όσον αφορά το πρωτόκολλο και γι' αυτό ακριβώς αποτελούν εξαπάτηση του καταναλωτή.

Όσο πιο αυστηρά τηρούνται οι προδιαγραφές, τόσο πιο σωστό από την άποψη του Audio. Γι' αυτό ακριβώς ένα φτηνό και σωστά κατασκευασμένο καλώδιο είναι αυτό που προτιμάται.

-Η γαλβανική απομόνωση συμφωνώ, είναι επιθυμητή. Για όποιον όμως δεν είναι DIYer, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, ούτε απλά. Υπάρχουν και έτοιμες λύσεις, ακριβές όμως. Σίγουρα όμως αξίζουν περισσότερο την προσοχή μας από τα όποια "Hi-End" πανάκριβα καλώδια που κοστίζουν περισσότερο από το καλό μας DAC!

Καλησπέρα , να κάνω μια ερώτηση , το Laptop μου έχει μόνο USB 3 θα έχω κάποιο πρόβλημα ή λόγο συμβατότητας προς τα κάτω το DCA ( μου έρχεται σε 10 ημέρες) δεν θα έχει πρόβλημα, θα φορτώσω τα Drivers της USB και θα πάνε όλα μια χαρά.

Νομίζω ότι εάν υπάρχει έστω και η υποψία ότι τα καλώδια USB παίζουν ρόλο, παρόμοιο με τα καλώδιο Audio, στην διαμεταγωγή σήματος και κατά συνέπεια της ηχητικής ποιότητας είναι καθαρά ΑΠΑΤΗ.

Η διαφορά ενδεχομένως που κάποιοι ακούνε είναι λόγω της μεταφοράς EMI/RFI (που εισάγεται) και τίποτε παραπάνω...

Τα καλώδια στο παραπάνω λινκ δεν έχουν τίποτε να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι τα ακριβότερα έχουν παραπανίσια απόρριψη RFI/EMI...

Οπότε και περιττή και η απόκτηση τους πληρώνοντας τα αρκετά χρήματα που ζητάνε.

Το belkin είναι πράγματι καλή αγορά, εγώ χρησιμοποιώ το μεγάλο μοντέλα της Hama (με διπλή θωράκιση) επίσης γύρω στα 10-15 ευρώ...ότι παραπάνω λεφτά ξοδεύετε είναι σαν τα πετάτε στα σκουπίδια...

Χρηστο οι προσωπικες μου εμπειριες με εχουν οδηγησει στο συμπερασμα οτι διαφορετικα καλωδια usb εχουν διαφορετικα ηχητικα αποτελεσματα
και πιστευω οτι εχει να κανει με την αποτελεσματικη απορριψη RFI/EMI αλλα και με την ποιοτητα των υλικων, τη γεωμετρια και τη χωρητικοτητα !

Γιώργο, η γεωμετρία, είναι δεδομένη βάση πρωτοκόλλου, αλλά και να μην είναι, πχ σε υποτιθέμενα "εξωτικά" καλώδια, έχει να κάνει ΜΟΝΟ με απόρριψη RFI/EMI, (πχ συστροφή μόνο των καλωδίων ρεύματος ή και των καλωδίων δεδομένων ξεχωριστά, βάζοντας απόσταση μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά θωράκισης κλπ κλπ...)

Η διαμεταγωγή δεδομένων ΔΕΝ επηρεάζεται από την χωρητικότητα... άρα δεν έχει απολύτως καμιά επίπτωση στον υποτιθέμενο "ήχο" των καλωδίων USB... αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα αναλογικά καλώδια όχι όμως στην περίπτωση μας.

Η ποιότητα υλικών επίσης δεν έχει να κάνει με την διαμεταγωγή δεδομένων, παίζει μονάχα ρόλο στην απομόνωση και θωράκιση... πολύ πυκνή πλέξη χάλκινης θωράκισης πχ είναι ακριβότερη από πχ έλλειψη της και χρήση απλής συστροφής... αλλά ποιοτικότερη...

Οπότε όπως προείπα είναι όλα θέμα απόρριψης EMI/RFI τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο...

Παιδιά μπορείτε να βάλετε κανα link (απο ελλάδα) για usb2 (θα προτιμούσα double shield - gold plated) hama, belkin (ή όποια άλλη εταιρεία δοκιμάσατε/εμπιστεύεστε σε αντίστοιχα χαμηλές τιμές (έως 30 )?
(προσπαθώ να βρω στο skroutz αλλά ή είμαι κουλός ή δεν υπάρχουν... όχι τουλάχιστον στα μεγέθη που ψάχνω... 1-2 μέτρα)

Επίσης εκτός απο τα data που μεταφέρονται απο το pc στο dac υπάρχει "θέμα" και με αυτά απο εξωτερικό δίσκο ή docking station στο pc?
Xρησιμοποιώ docking usb3 και καλώδιο (της συσκευασίας) usb3 - θα υπάρξει θέμα αν χρησιμοποιήσουμε usb2 καλώδιο ή αρκεί που υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω?

Και κάτι ακόμα. Φερίτες? θεωρείται αξίζει η δοκιμή και σε κάτι τέτοιο? (και πως επηρεάζουν - τι εξυπηρετούν στη μεταφορά data?)

Υπόψιν δεν έχω πρόβλημα (ή έτσι νομίζω) χρησιμοποιώντας ότι να 'ναι (ακόμα και εκτυπωτή), αλλά θέλω να δοκιμάσω.

thanks

Last edited:
Και εγώ ψάχνω αλλά τα Media Markt δεν έχουν πια αυτά τα Hama που είναι στην καλύτερη ποιότητα έχουν μόνο τα απλά...

Οι φερίτες παίζουν ρόλο και αυτοί στην απόρριψη EMI/RFI... Τα Hama έχουν επάνω ενσωματωμένο, αλλά μπορείς να βάλεις και εσύ αν δεν έχει το καλώδιο σου και να δοκιμάσεις αν κάνει διαφορά προς το καλύτερο.