Αναρωτηθηκε αραγε κανεις γιατι εφοσον προβληθηκε η ταινια εδω και ημερες δεν εχει κυκλοφορησει παρα ελαχιστο φωτογραφικο υλικο ?
Γιατι δεν εχουν δει τα ματια μας ακομα στα promotion παρα ελαχιστο υλικο παρα συγκεκριμενες φωτογραφιες και αρτίστικες προσεγγισεις του κοσμου της Πανδωρα ?
Η απαντηση ειναι απλη. Γιατι ο κοσμος που δημιουργησε ο Καμερον (3d) αποτελει τον μεγαλο του διεμβολισμο στις αισθησεις των θεατων του.
Ειναι τετοια η εκπληξη για αυτο το περιβαλλον στο οποιο σε βυθιζει που ξεχνας οτι βλεπεις ταινια.
Ναι ετσι ειναι .Ειπε καποιος οτι αυτο δεν ειναι κινηματογραφος. Συμφωνω απολυτα. Αυτο ειναι το επομενο βημα στην 7η τεχνη.
Αν υποθεσουμε οτι για καποιο λογο καποιος θεατης ειχε σταματησει να βλεπει κινηματογραφο τα τελευταια 15 χρονια και εβλεπε αυτην την ταινια η αντιστοιχη συγκριση θα ηταν σαν να τον πεταγαν απο τον βωβο κινηματογραφο στα σινεμασκοπ του 50.
Αν εχετε δει αλλα 3d μπορειτε να τα ξεχασετε. Τεχνικα, δεν αντιμετωπισα καμια ενοχληση,ζαλάδα η κατι αλλο. Τιποτα.
Οσοι ξερετε τι επαγγελμα κανω θα καταλαβετε ποσο δυσκολο μου ηταν αυτο που θα περιγραψω :
Yπηρξαν στιγμες που πιεσα τον εαυτο μου να απομονωσει τεχνικα χαρακτηριστικα της ταινιας για να τα κρινω. Φωτογραφια, τεχνικη 3d , ηχος , αρτιοτητα προβολης.
Μου ηταν αδυνατον. Λες και ειχα μπει σε μια γιγαντια τσουληθρα στην οποια επεφτα με ιλλιγιωδη ταχυτητα και δεν μπορουσα να εχω αλλες σκεψεις παρα την αδρεναλινη που με κυριευσε.
Ολα ηταν σε αρμονια και εξυπηρετουσαν την ταινια. Τιποτα δεν ηταν εκθαμβωτικα υπερμεγεθες.
Η σοβαροτερη παρενεργεια μαλλον ηταν οτι ανεβασα παλμους. Επιασα τον εαυτο μου να εχει χτυποκαρδι για το πρωτογνωρο αυτο θεαμα. Οπως οταν ερωτευεσαι. Γιατι αν δεν ηταν ερωτας αυτος για τον κοσμο του καμερον τι ηταν ?
Ταινια παντως με την εννοια που εχουμε συνηθισει ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
Οσοι δεν την εχετε δει ακομα μην κανετε το λαθος να στερησετε απο τον εαυτο σας την πιθανοτητα να δειτε κατι τοσο μοναδικο. Δειτε το 3d.
Πανε 32 χρονια απο την προβολη του Πολεμου των Αστρων..
Δεν ειναι καθολου τυχαιο το οτι συγκριθηκε με την ταινια αυτη. Κανεις αλλος πριν δεν ειχε τολμησει να συγκρινει το πιο καλτ διαστημικο γουεστερν με τιποτα αλλο. Εως τωρα.....
Πιστευω οτι ο Λουκας βλεποντας την ταινια του Καμερον πρεπει να αισθανθηκε τρομερα μακακας που ενω εφερε το βαρος της πρωτης τριλογιας επελεξε να κανεις τις ταινιες που εκανε τελευταια χωρις να προσδωσει κατι μοναδικο οπως ειχε κανει το 1977.
Πρεπει πραγματικα να του εφυγε το αιμα απο το κεφαλι απο την ζηλεια του ξεροντας οτι θα μπορουσε να το επιχειρησει και ο ιδιος.
Δεν ξερω αν το Avatar θα γινει καλτ και θα δημιουργησει ουρες οπως εκανε το Star Wars. Ειναι και διαφορετικη εποχη. Παντως για μενα η εισαγωγη στον κοσμο του Καμερον δεν εχει γυρισμο.
Καλα τα σεναρια , καλος ο ηχος , καλη η υπεροχη φωτογραφια , καλη η σκηνοθετικη δεξιοτεχνια αλλα το να σηκωνεις την καμερα και να φανταζεσαι και κυριως να υλοποιεις αυτο που εφτιαξε ο Καμερον (ανεξαρτητως της ιστοριας και της αφελους της ισως για πολλους προσεγγισης της) ειναι κατι πολυ σπουδαιο.
Νομιζα πως με την τριλογια του Αρχοντα του δαχτυλιδιου ειχα δει το τελευταιο συγχρονο παραμυθι.
Λαθος μου. Το Avatar 3d ειναι το μεγαλυτερο παραμυθι . Δεν υπαρχει μεγαλυτερος τιτλος για ταινια του ειδους για μενα.