Και μένα σαν απλός χρήστης, μου έρχεται αυτομάτως η εξής ερώτηση: αφού υπάρχει η όλη τεχνογνωσία τόσα χρόνια με το υδρογόνο γιατί δεν πηγαμε εκεί και μας έχουν πρήξει τον έρωτα με τα ηλεκτρικά;
Τάσο το υδρογόνο είναι φορέας ενέργειας. Δεν υπάρχει στη φύση αλλά μπορούμε να το παράξουμε με ένα σκασμό διαφορετικούς τρόπους από ανανεώσιμες μέχρι κάρβουνο και πυρηνικά, με θερμότητα, ηλεκτρισμό ή απευθείας από βιομαζά.
Το υδρογόνο είναι το βασικό καύσιμο των πυραύλων ενώ κυψέλες καυσίμου υδρογόνου έδιναν ενέργεια στα διαστημόπλοια της NASA από τη δεκαετία του 60. Υδρογονοκίνητα οχήματα έχουμε εδώ και έναν αιώνα. Όμως η πιο οικονομική πηγή για να παράξεις υδρογόνο ήταν εντός των διυλιστηρίων με αργό. Πες μου εσύ αν συμφέρει να συνεχίσεις να πουλάς βενζίνη/πετρέλαιο ή να πας σε κάτι που δεν έχει υποχρεωτικά σαν πρώτη ύλη κάτι πεπερασμένο που το έχουν λίγοι και το βγάζεις από τη γη.
Έτσι το κόστος έμεινε στο θεό, και πρακτικά ακόμη είναι. Δεν υπάρχει οικονομική τεχνολογία άμεσα διαθέσιμη να φανταστείς για να καλύψει τους στόχους της επίσημα υιοθετημένης στρατηγικής για το υδρογόνο από την ΕΕ. Το υδρογόνο έφτασε εδώ που είναι σήμερα γιατί πρακτικά είναι το βασικό εργαλείο για να κάνεις βιώσιμη περιβαλλοντικά την βαριά βιομηχανία, δες χαλυβουργεία, τσιμέντα κλπ. Επίσης όσο και να το ψάξανε στις οδικές μεταφορές δεν συνέφερε τίποτε άλλο. Η άλλη υλοποιήσιμη λύση ήταν να κάνουν τους τράκτορες τρόλεϊ.
This summer, a new 5 km e-highway test track with catenary overhead lines entered service on the A5 Autobahn in Hessen, near Frankfurt in Germany.
insideevs.com
Προσωπικά με το να τα κάνεις τρόλεϊ χάνεις την ελευθερία κίνησης. Πιο πρακτικό αλλά με επίσης τεράστιο κόστος να φορτίζεις επαγωγικά (ασύρματα) από το οδόστρωμα, αλλιώς πήγαινε με τρένο στην τελική.
Stellantis has run a successful trial for an EV that can charge itself without having to stop.
www.euronews.com
Προσωπική άποψη, όπως είπα πιο πάνω, είναι ότι το υδρογόνο ξεκόλλησε από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση να πωλείται από υπάρχοντες σταθμούς ανεφοδιασμού υγρών και αέριων καυσίμων. Γιατί πρακτικά οι πετρελαϊκές εξασφάλισαν κατά ελάχιστο το τελευταίο στάδιο.
Η αυτοκίνηση πάει στα ηλεκτρικά σίγουρα και θα υπάρχει παράλληλα το υδρογόνο αλλά όχι mainstream.
Επίσης κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει με τα electric fuels. Δηλαδή ξεκινάς με ήλιο / αέρα / νερό και διοξείδιο του άνθρακα και φτιάχνεις όποιο καύσιμο θέλεις. Οι βαθμοί απόδοσης είναι αστείοι (κάτω του 10%) άρα μιλάμε για τρελή σπατάλη ενέργειας, όμως πχ δεν έχεις άλλη εναλλακτική για τα αεροπλάνα ή τα πλοία (τα πλοία θα πάνε μάλλον σε φυσικό αέριο μετά σε ανανεώσιμο φυσικό αέριο που από χημικής άποψης είναι το ίδιο και ίσως κάποια γυρίσουν και σε αμμωνία).
Και Τάσο να με θυμηθείς εδώ θα είναι το μεγάλο νέο πανηγύρι με το βιο-CO2 για να φτιάξεις τα παραπάνω που σήμερα εμπορικά μπορείς να το πάρεις μόνο από βιομάζα και ίσως σύντομα να το δεσμεύσεις απευθείας από τον αέρα αλλά κανείς δεν ξέρει με τι τελικό κόστος. Ευτυχώς πάντως που δεν βάφτισαν βιώσιμο / ανανεώσιμο το CO2 που μαζεύεις από τη βιομηχανία που καίει ορυκτά καύσιμα.
Άρα το πρόβλημα Τάσο είναι πολυπαραγωντικό. Που βρίσκεται η κάθε τεχνολογία, ποια είναι τα κόστη τώρα και πόσο μπορούν να πέσουν με συγκεκριμένες επιδοτήσεις και σε πόσο χρόνο, πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε υπάρχουσες υποδομές χωρίς να τις απαξιώσουμε κλπ. Νομίζω ότι σίγουρα θα έχει μεγάλη πέραση το ανανεώσιμο φυσικό αέριο γιατί το πετάς μέσα στις υπάρχουσες αλυσίδες, το υδρογόνο σίγουρα για τη βιομηχανία και επειδή θα υπάρχει για εκεί και για τις οδικές μεταφορές θα μας κλείνει το μάτι κλπ.
Πάντως το κράτος μας έχει απαγορεύσει να φτιάχνουμε δικό μας καύσιμο στην πίσω αυλή μας. Δεν ξέρω όμως πόσο εύκολο θα είναι να το κάνει και με το υδρογόνο μελλοντικά. Σήμερα αν έχεις φωτοβολταϊκά και αγοράσεις ένα ηλεκτρικό μικρό μηδενίζεις το κόστος μετακίνησης για μια δεκαετία για μέσα στην πόλη και υπό προϋποθέσεις και περισσότερο ή και εκτός αστικού κέντρου. Σκέψου να μπορείς να παράγεις και υδρογόνο μόνος σου φθηνά. Αυτό πάντως και μόνο ίσως κάνει τη βιομηχανία να το πουλάει τελικά με τόσο χαμηλό κόστος ώστε να μην σε νοιάζει να το φτιάξεις μόνος σου.
Για να το δούμε και πιο σφαιρικά, ήδη σήμερα αντλία θερμότητας αέρα-νερού που ζεσταίνει το ζεστό νερό για συμβατικά καλοριφέρ σε συνδυασμό με Net-metering φωτοβολταϊκά είναι το πιο φθηνό σύστημα θέρμανσης (οκ ο αέρας σαν μέσο θέρμανσης είναι πιο φθηνός, αλλά δεν αρέσει σε πολλούς) αν σου βγάλει η αντλία πάνω από 12-15 χρόνια πριν χαλάσει...Ενεργειακή ανεξαρτησία σήμερα είναι εμπορικά εφικτή απλά σε συμφέρει να μην αποσυνδεθείς πλήρως γιατί τα κάνεις όλα πολύ φθηνότερα σε σχέση με την ενέργεια στο σπίτι σου. Η ελεύθερη αγορά πιστεύω ότι θα οδηγήσει εκεί σε 2-3 δεκαετίες και όλα τα καύσιμα. Απλά είμαστε οι γενιές που θα φάμε στην πλάτη μας/χρηματοδοτήσουμε τη μεγάλη μετάβαση. Πάντως προτιμώ αυτή την κληρονομία να αφήσω στα παιδιά μου από μια καταστροφική κλιματική αλλαγή που άφησαν σε εμάς οι προηγούμενες γενιές...