Αυτοκινητιστικά νέα

Και να μην το φορτισεις δωρεάν στη δουλειά, αλλά μόνο στο σπίτι, πάλι σχεδόν τζάμπα βγαίνει.
Ισχύει για αυτό είπα ότι ηλεκτρικό αμάξι αν δεν έχεις φορτιστή σπίτι απλά δεν παίρνεις...

Πάντως για όσους το σκέφτονται, υπάρχουν και αρκετά PHEV στην αγορά. Ναι είναι ακριβότερα, αλλά κρατάς τα καλά του ηλεκτρικού για την πλειονότητα των καθημερινών μετακινήσεων και έχεις τον κινητήρα εσωτερικής καύσης για τα ταξίδια στην Πίνδο που δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για τίποτα.
Είμαι σίγουρος ότι δύσκολα κάποιος που θα πάρει PHEV δεν θα πάει στα τυφλά για ηλεκτρικό στο επόμενο.

Μιας και ξαναγύρισε η κουβέντα εκεί, να πω κι εγώ την δική μου εμπειρία με ηλεκτρικό...

Τον προηγούμενο μήνα είχαμε κλείσει ένα 5ήμερο στο Πόρτο-Χέλι οικογενειακώς, οπότε, προκειμένου να γλυτώσω τη μέση μου από 800+ χλμ. οδήγησης μονοκοπανιά, αποφασίσαμε να κατέβουμε αεροπορικώς στην Αθήνα και να νοικιάσουμε αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο. Θεώρησα ότι ήταν μια καλή και ασφαλής ευκαιρία να δοκιμάσω στην πράξη ένα ηλεκτρικό. Το βασικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιώ είναι ένα MB E200 Kompressor αυτόματο (W211 με τα 184 άλογα), οπότε αυτό θα είναι και το μέτρο σύγκρισης. Αρχικά, είχα κλείσει το VW ID4 σε "προσφορά", αλλά λόγω "διαθεσιμότητας", βρέθηκα με ένα KIA EV3 LR με την 80άρα μπαταρία.

Ξεκινώντας από το αεροδρόμιο λοιπόν, 4μελής οικογένεια με φουλ αποσκευές, να πω ότι η μόνη προετοιμασία που είχα κάνει, ήταν να ρωτήσω στο ξενοδοχείο αν έχουν θέσεις φόρτισης και κατέβασα το αντίστοιχο app στο κινητό. Το αυτοκίνητο παραδόθηκε με μπαταρία στο 100% και οδηγήθηκε με φουλ κλιματισμό, στο sport mode, όπως θα οδηγούσα και το δικό μου αυτοκίνητο, χωρίς να κάνω κάποια προσπάθεια οικονομίας. Η ένδειξη αυτονομίας όταν ξεκινήσαμε έδειχνε 494 χλμ. και όταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο έδειχνε 292, σύμφωνη με την απόσταση που είχαμε διανύσει. Το βράδυ, το κούμπωσα στον 22άρη φορτιστή του ξενοδοχείου μέχρι να φορτίσει πλήρως και η χρέωση από την Protergia ήταν 14,5 ευρώ. Αν κάποιος το φόρτιζε οικιακά, θα πλήρωνε περίπου 6,5 ευρώ. Το δικό μου αυτοκίνητο θα έκαιγε περίπου 35-40 ευρώ βενζίνη για την ίδια απόσταση.

Δεν χρειάστηκε να ξαναφορτίσω. Τις επόμενες μέρες κάναμε περίπου 100 χλμ στην γύρω περιοχή και όταν επιστρέψαμε στο αεροδρόμιο η ένδειξη αυτονομίας έδειχνε άλλα 190 χλμ, πάλι ακριβής σε σχέση με τα διανυθέντα χλμ.

Σε γενικές γραμμές, οι όποιοι θεωρητικοί ενδοιασμοί μπορεί να είχα προσωπικά ως προς την αυτονομία, εξανεμίστηκαν με το συγκεκριμένο όχημα και το συγκεκριμένο ταξίδι. Δεν υπήρχαν εκπλήξεις κατανάλωσης, η συνολική εμπειρία ήταν πολύ ευχάριστη και με τη συγκεκριμένη χωρητικότητα θα επιχειρούσα και μεγαλύτερο ταξίδι χωρίς άγχος.

Όσον αφορά τις επιδόσεις, δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα, μιας και το συγκεκριμένο όχημα είναι κοντά σε αυτό που χρησιμοποιώ καθημερινά, ο γενικός πολιτισμός όμως στη μετακίνηση που φέρνει το ηλεκτρικό είναι όντως εντυπωσιακός. Πλήρης απουσία μηχανικού θορύβου και κραδασμών, άοσμο και αυτό που μου άρεσε είναι ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν σε χτυπάει η κλασική ζεστίλα από το καπώ, όταν θα βγεις σε μια στάση και θα περάσεις από μπροστά του. Άκρως εντυπωσιακό ήταν και το κλιματιστικό, που ψύχραινε την καμπίνα πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο έχω οδηγήσει μέχρι στιγμής.

Θα άλλαζα το θερμικό που έχω τώρα με ένα ηλεκτρικό; Σίγουρα όχι, γιατί είναι σε εξαιρετική λειτουργική κατάσταση για την ώρα και δεν καίγομαι να δώσω 40 και βάλε χιλιάρικα αυτή τη στιγμή για τέτοιου είδους καπρίτσιο. Αν όμως χαλάσει αύριο beyond repair και πρέπει να το αντικαταστήσω, το πιο πιθανό είναι να επέλεγα κάποιο ηλεκτρικό με 80άρα μπαταρία...

Εντάξει δεν έκανες και τίποτα μεγάλα δρομολόγια. Και με μικρότερη μπαταρία μια χαρά θα σε έβγαζε.
Αν όμως σου τύχαινε κάτι επείγον και έπρεπε να οδηγήσεις πίσω 800 χιλιόμετρα, βάζω στοίχημα ότι θα ήταν διαφορετική ή εμπειρία σου.

Εντάξει δεν έκανες και τίποτα μεγάλα δρομολόγια. Και με μικρότερη μπαταρία μια χαρά θα σε έβγαζε.
Αν όμως σου τύχαινε κάτι επείγον και έπρεπε να οδηγήσεις πίσω 800 χιλιόμετρα, βάζω στοίχημα ότι θα ήταν διαφορετική ή εμπειρία σου.
Σε επαρχειακό δρόμο μπορείς να δεις τρελά νούμερα αυτονομίας αν οδηγείς νορμαλ (όχι αργά, αλλά στρωτα και χαλαρά) με το ηλεκτρικό.
Προσωπικά φεύγω πάντα φουλ φορτισμένος από το σπίτι και κρατάω όλη τη μπαταρία μόλις βγω στον επαρχειακό - το αυτοκίνητο τότε λειτουργεί σαν full hybrid στην εθνική γιατί έχει ένα ποσοστό της μπαταρίας πέρα από αυτό που σου δίνει για ηλεκτρική αυτονομία για χρήση τέτοια.

• Like
Reactions: takisot
ενα αθηνα - αλεξανδρουπολη ειναι μια διαδρομη που κανει καποιος συχνα για την πλακα του αλλωστε

να ρωτησω κατι ρε παλληκαρια.

Εχει κανα νοημα στις μερες μας να εχεις εκκινητη μπαταριας αυτοκινητου αυτης της κατηγοριας ?

τον εχω (τον ειχαμε για παλιο αυτοκινητο που δεν εχουμε χρονια πλεον) και θελει αλλαγη στοιχειου μεσα πια , η μονη του χρηση ηταν να φουσκωνω το οτιδηποτε μιας και εχει ενα μικρο πιεστικο αερα για κανα σαμπρελα, στρωμα κλπ.

Σύμφωνα με το ABRP για το KIA EV3 από Αλεξανδρούπολη στην Αθήνα θες 8 ώρες με τις στάσεις για φόρτιση. 6h 30m καθαρή οδήγηση. Όριο τα 150km/h και 20% υπέρβαση των ορίων (δηλαδή εκεί που έχει όριο 120 πας 144, όχι 150). Τον ίδιο χρόνο ένα ID4, 7h 44m ένα ID7, 7h 50m ένα Model Y LR και 7h 30m ένα Model 3 LR RWD. Αν υποθέσουμε πως και ο οδηγός θερμικού θα κάνει έστω 2 10λεπτες στάσεις, η διαφορά με το Tesla Model 3 είναι 40 λεπτά.

να ρωτησω κατι ρε παλληκαρια.

Εχει κανα νοημα στις μερες μας να εχεις εκκινητη μπαταριας αυτοκινητου αυτης της κατηγοριας ?

τον εχω (τον ειχαμε για παλιο αυτοκινητο που δεν εχουμε χρονια πλεον) και θελει αλλαγη στοιχειου μεσα πια , η μονη του χρηση ηταν να φουσκωνω το οτιδηποτε μιας και εχει ενα μικρο πιεστικο αερα για κανα σαμπρελα, στρωμα κλπ.

για να έχεις το κεφάλι σου "ήσυχο" , έχει νόημα..
αν το κόστος επισκευής είναι μεγάλο , άστο όπως είναι

• Like
Reactions: Kosh

Εκ των υστέρων αυτό αποδείχτηκε, αλλά με αυτά που διάβαζα για κλειστά κλιματιστικά ή γρήγορες πτώσεις σε συμφόρηση, ήθελα να έχω ικανό headroom στη μπαταρία σε περίπτωση που πετύχαινα κανένα βαρβάτο μποτιλιάρισμα στην επιστροφή...

30 χρόνια και 350.000 χλμ. οδηγός, δεν χρειάστηκε ποτέ να τρέξω επειγόντως να διανύσω 800 χλμ. με το αυτοκίνητο και πολύ αμφιβάλλω ότι θα μου παρουσιαστεί από εδώ και μπρος τέτοια πιθανότητα, άσε που η μέση μου πλέον έχει μικρότερη "αυτονομία"... :ROFLMAO:

Αποκάλυψη. Οι κλιματιστικές μονάδες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια οταν έξω εχει 43 βαθμούς και πορτες που ανοιγοκλεινουν.

Οι "πηγες" αγωνιούν μη και χαθούν τα τρόλεϊ από τα ηλεκτροκινητα.

• Like
Reactions: takisot
https://www.athensmagazine.gr/artic...aem_iEpwLTZsu2BEpfo2Dt00YQ#Echobox=1753869850

@vlad66 ισχυει αυτο ή συνηθεις χαζομαρες των "δημοσιογραφων";

δυστυχώς είμαι έξω από τα πράγματα από τον Απρίλη που αρρώστησα και με κατέβασαν από το τιμόνι..

δεν άκουσα κάτι από το πόστο που είμαι τώρα, αλλά μπορώ να μάθω.. όμως δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά ότι αυτό που θα μάθω, θα είναι η .."καθαρή" αλήθεια

• Like
Reactions: avpap
δυστυχώς είμαι έξω από τα πράγματα από τον Απρίλη που αρρώστησα και με κατέβασαν από το τιμόνι..

δεν άκουσα κάτι από το πόστο που είμαι τώρα, αλλά μπορώ να μάθω.. όμως δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά ότι αυτό που θα μάθω, θα είναι η .."καθαρή" αλήθεια
να ειμαι ειλικρινης δεν πιστευω σχεδον τιποτα προερχεται απο τον "τυπο", ειδικα σε οτι αφορα ηλεκτροκινηση και κυβερνητικες επενδυσεις. Θα εμπιστευομουν πολυ περισσοτερο πληροφορηση "εκ των εσω".

• Like
Reactions: vlad66
Τα τρόλεϊ πάντως θα μας αποχαιρετήσουν και αυτό γιατί δεν χρειάζονται πλέον αφού υπάρχουν ηλεκτρικά λεωφορεία. Και υπάρχουν και σε διαφορετικές διαστάσεις για να εξυπηρετούν περιοχές με πιο στενούς δρόμους.

Θα αποχαιρετήσουμε και τα εναέρια καλώδια. Λίγο πιο καθαρή θέα προς τον ουρανό και αποφυγή ατυχημάτων. Έχω δει να πέφτει το σίδερο που ενώνει εναέριες γραμμές καλωδίων μεταξύ τους, επάνω σε μοτοσυκλετιστή. Καλό είναι αυτό που θα γίνει.