Αυτοκινητιστικά νέα

Νομιζω οτι υπερβαλλουμε λιγο, τα περισσοττερα ΣΕΑ εχουν φορτιστές πλέον και οι αυτονομίες των EV ειναι ικανοποιητικές, για 1-2 ταξιδια το χρόνο (πανω απο 350km) δεν ειναι λογος ανησυχίας αυτος μπροστα σε 3000€ οικονομια σε καυσιμα το έτος +service, τέλη. Κανένα βουνό δεν υπάρχει... δεν ειμαστε στο 2020.
Φυσικά δεν ειναι τέλεια, δεν υποννοώ κάτι τέτοιο, απλα δεν υπάρχει λόγος για range anxiety.
Κοίτα δίκιο έχεις μεν, άλλα εξαρτάται και το ταξίδι, π.χ. πέρυσι το καλοκαίρι σε road trip μέσα στην Ελλάδα κάναμε σε 15 μέρες 3.500+ χιλιόμετρα χωρίς προγραμματισμό και πηγαίναμε και όπου και όπως βγει...ε αυτό με το ηλεκτρικό είναι δύσκολο ή εστω θέλει σωστό προγραμματισμό...επίσης αν έχεις παιδιά που εκείνη την στιγμή κοιμούνται στο αμάξι είναι δύσκολο να πεις ε σταματάω για 30-40-50 λετά για να φορτίσω, θες να κάνεις άμεσα ή γρήγορα χιλιόμετρα για να μην ακους γκρίνια...

Κοίτα δίκιο έχεις μεν, άλλα εξαρτάται και το ταξίδι, π.χ. πέρυσι το καλοκαίρι σε road trip μέσα στην Ελλάδα κάναμε σε 15 μέρες 3.500+ χιλιόμετρα χωρίς προγραμματισμό και πηγαίναμε και όπου και όπως βγει...ε αυτό με το ηλεκτρικό είναι δύσκολο ή εστω θέλει σωστό προγραμματισμό...επίσης αν έχεις παιδιά που εκείνη την στιγμή κοιμούνται στο αμάξι είναι δύσκολο να πεις ε σταματάω για 30-40-50 λετά για να φορτίσω, θες να κάνεις άμεσα ή γρήγορα χιλιόμετρα για να μην ακους γκρίνια...
Εντάξει, τωρα έπιασες μια τοσο ιδιαίτερη περίπτωση και δε μπορώ να διαφωνίσω μαζί σου, πάντως προσωπικά ακομα και με θερμικό, σε τέτοιο ταξίδι θα είχα πλάνο διαδρομής, απλά τωρα θα έβαζα και μια παράμετρο παραπάνω ώστε οι στάσεις που θα έκανα -ετσι κι αλλιως- να συνδυάζονται με φόρτιση. Με καθετήρα δε ταξιδεύει κανείς εξάλλου, ποσο μάλλον σε ενα ταξίδι τέτοιο, όπου χαίρεσαι την διαδρομή και ο χρόνος δεν είναι πάντα αντίπαλος.

• Like
Reactions: karamela
Η ασφάλεια πόσο πάει ; Μικτή; ( comprehensive) Αν ναι, με τι ποσό απαλλαγή;
Νομίζω έξω οι ασφάλειες είναι ακριβές.
Παίζει ρόλο ακόμα και σε τι περιοχή μένεις (άλλη τιμή αν μένεις εξαρχεια και άλλη Κηφισιά).

Μικτή, με 1000 απαλλαγή, χοντρικά 100/μηνα, αντί για κάπου 80 που πλήρωνα πριν. Στην Ελλάδα όταν πήραμε το Yaris hybrid (χοντρικά μισή τιμή αγοράς) πλήρωσα το πρώτο ασφάλιστρο περίπου τα μισά από αυτά, αν και δε θυμάμαι τι απαλλαγή είχε.

Αν αναλογιστείς τα κόστη στα συνεργεία, καλά είναι. Τη μια φορά που τράκαρα με το Α3 (έπεσε κάποιος πίσω μου σε φανάρι), η επισκευή κόστισε στην ασφάλεια 11 χιλιάρικα. Γι’αυτό και εδώ τα αμάξια γίνονται totalled για πλάκα, τα βλέπεις και λες στην Ελλάδα το έφτιαχνα με 2-3 χιλιάρικα.

Last edited:
Εντάξει, τωρα έπιασες μια τοσο ιδιαίτερη περίπτωση και δε μπορώ να διαφωνίσω μαζί σου, πάντως προσωπικά ακομα και με θερμικό, σε τέτοιο ταξίδι θα είχα πλάνο διαδρομής, απλά τωρα θα έβαζα και μια παράμετρο παραπάνω ώστε οι στάσεις που θα έκανα -ετσι κι αλλιως- να συνδυάζονται με φόρτιση. Με καθετήρα δε ταξιδεύει κανείς εξάλλου, ποσο μάλλον σε ενα ταξίδι τέτοιο, όπου χαίρεσαι την διαδρομή και ο χρόνος δεν είναι πάντα αντίπαλος.
Η εξέλιξη θα μειώσει τις περιπτώσεις που χαρακτηρίζουμε ιδιαίτερες.
- Μεγαλύτερες μπαταρίες στα αυτοκίνητα που ήδη τις βλέπουμε.
- Δυνατότητα φόρτισης σε λιγότερο χρόνο που επίσης ήδη έρχεται. Πολλές φορές δεν απαιτείται 10%-90%, αλλά πολύ γρήγορο πχ 20%-70%. Δύο στάσεις των 10 λεπτών είναι ίσως προτιμότερες σε πολλές περιπτώσεις από μία των 30 λεπτών.
- Περισσότερους και δυνατότερους φορτιστές σε μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή ώστε να μην χρειάζεται να κλείνεις ραντεβού με το φορτιστή ή να περιμένεις 5 φορές το χρόνο που θα χρειαστείς για τη φόρτιση καθαυτή.
Όσο τα παραπάνω αυξάνονται τόσο δεν θα έχουμε ιδιαίτερες περιπτώσεις. Και όλα τα βλέπουμε να βελτιώνονται σταθερά.

Αμφιβάλλω αν χρειαζόμαστε μεγαλύτερες μπαταριες που δινουν βάρος και ανεβάζουν το κόστος (εκτος αν βρεθεί καμμια μαγική συνταγή στο μέλλον), συμφωνώ όμως με περισσότερους και γρήγορους σταθμούς ώστε οι στάσεις να είναι σβέλτες του 10-15λεπτου για μια φόρτιση εως 70- 80% περίπου και καλύτερο effficiency. Όσες φορες χρειάστηκα να φορτίσω ετσι.... το αυτοκινητο με περίμενε κι εγω ακομα δεν ειχα κάνει το κυκλο αυτοκινητο-->wc--->καφες--->αυτοκινητο. Δεν καταλαβαινεις καν οτι σταματησες να φορτίσεις...

Αυτη την στιγμή κάποιοι κατασκευαστές βάζουν 90+kWh και εχουν αυτονομία ενος Τ με 75kWh. Δε ξερω αν ειναι τόσο θέμα αεροδυναμικότητας ή software αλλα οι διαφορές στο efficency μεγάλες και τα περιθώρια βελτίωσης πολλά...

Αμφιβάλλω αν χρειαζόμαστε μεγαλύτερες μπαταριες που δινουν βάρος και ανεβάζουν το κόστος (εκτος αν βρεθεί καμμια μαγική συνταγή στο μέλλον), συμφωνώ όμως με περισσότερους και γρήγορους σταθμούς ώστε οι στάσεις να είναι σβέλτες του 10-15λεπτου για μια φόρτιση εως 70- 80% περίπου και καλύτερο effficiency. Όσες φορες χρειάστηκα να φορτίσω ετσι.... το αυτοκινητο με περίμενε κι εγω ακομα δεν ειχα κάνει το κυκλο αυτοκινητο-->wc--->καφες--->αυτοκινητο. Δεν καταλαβαινεις καν οτι σταματησες να φορτίσεις...

Αυτη την στιγμή κάποιοι κατασκευαστές βάζουν 90+kWh και εχουν αυτονομία ενος Τ με 75kWh. Δε ξερω αν ειναι τόσο θέμα αεροδυναμικότητας ή software αλλα οι διαφορές στο efficency μεγάλες και τα περιθώρια βελτίωσης πολλά...
Και εγώ πίστευα ότι οι μεγάλες μπαταρίες δεν χρειάζονται. Όμως η καθημερινότητα με ένα αυτοκίνητο που το φορτίζω από την πρίζα μου άλλαξε τελείως αυτή την άποψη. Ακόμη και με αντλία θερμότητας για θέρμανση μπαταρίας (πρωτίστως) και της καμπίνας έχουμε κάπου 30% μείωση του range σε θερμοκρασίες της τάξης των 0-5 βαθμών σε σχέση με 20+.
Και επίσης πρέπει το αυτοκίνητο να μπορεί να πάει στους κλειστούς αυτοκινητόδρομους με το όριο ταχύτητας που σημαίνει σε πολλά τμήματα 130 χιλιόμετρα την ώρα σταθερά.

Στην πράξη για μένα θέλω ένα αυτοκίνητο με κατά ελάχιστο range 500 κμ (αυτό και για βενζίνη συμβατικό) με το όριο στον αυτοκινητόδρομο και κλιματισμό ενεργοποιημένο. Ε, για να μπορείς να πετύχεις τα 500 κμ στην πραγματικότητα θέλεις αυτονομία στα χαρτιά τις τάξης των 700-750 κμ. Εδώ έρχονται οι μεγαλύτερες μπαταρίες.

Ναι στο PHEV ακόμη και με 35 κμ range το καταχείμωνο είμαι οκ για τις διαδρομές εντός πόλης, αλλά ξενερώνω που το καλοκαίρι έχω 70-75 κμ αυτονομία στις ίδιες διαδρομές με τον ίδιο τρόπο οδήγησης. Όμως στην τελική δεν με ενοχλεί να βάλω το φορτιστή κάθε μέρα αντί για κάθε 2-3 ημέρες. Στο ταξίδι όμως είναι σημαντικό αυτό και θα είναι το βασικό κριτήριο για να φύγω από το PHEV και να πάω σε ηλεκτρικό.

• Like
Reactions: karamela

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αυτοκίνητα δεν είναι λεωφορεία. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί σχεδιασμοί, διαφορετικά βάρη ανά υλοποίηση, τελείως διαφορετικός εξοπλισμός κλπ. Όπως το X5 δεν έχει την ίδια κατανάλωση με το KIA Sportage, αντίστοιχα και το model 3 έχει μικρότερη κατανάλωση από το S6 etron, επειδή είναι διαφορετικά αυτοκίνητα και το καθένα έχει το κοινό του.

• Like
Reactions: takisot
Βασικά θέλουμε και πιο γρήγορες ακόμα φορτίσεις άλλα και μεγαλύτερες μπαταρίες...συμφωνώ πρέπει η αυτονομία να πάει στα χαρτιά τουλάχιστον 700Km για να βγάζεις στην πράξη 500Km που είναι ένα καλό όριο. Δεν θέλω να έχω όπως π.χ. με το Πετρέλαιο πριν που έβγαζα και 1.000 χλμ με ένα γέμισμα άλλα τα 500 είτε σε κρύο είτε σε ζέστη ρεαλιστικά τα θέλω με το ηλεκτρικό.

βλεπω ξανακυλισες :)

Tελικα το range είναι σαν να αγοράζεις δονητή: Ξέρεις αμέσως αν είναι αρκετά μεγάλο για σένα, και κανείς άλλος δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γιατί ναι ή όχι.

Στην πράξη για μένα θέλω ένα αυτοκίνητο με κατά ελάχιστο range 500 κμ (αυτό και για βενζίνη συμβατικό) με το όριο στον αυτοκινητόδρομο και κλιματισμό ενεργοποιημένο. Ε, για να μπορείς να πετύχεις τα 500 κμ στην πραγματικότητα θέλεις αυτονομία στα χαρτιά τις τάξης των 700-750 κμ. Εδώ έρχονται οι μεγαλύτερες μπαταρίες.
Δε χρειάζεσαι range 500km, νομίζεις πως το χρειάζεσαι. Αυτό που χρειάζεσαι είναι 200-250km με το 75% της μπαταρίας, φόρτιση γι' αυτό το 75% σε 10 λεπτά ή και πιο κάτω και φυσικά πλούσιο δίκτυο φορτιστών.

Βασικά θέλουμε και πιο γρήγορες ακόμα φορτίσεις άλλα και μεγαλύτερες μπαταρίες...συμφωνώ πρέπει η αυτονομία να πάει στα χαρτιά τουλάχιστον 700Km για να βγάζεις στην πράξη 500Km που είναι ένα καλό όριο. Δεν θέλω να έχω όπως π.χ. με το Πετρέλαιο πριν που έβγαζα και 1.000 χλμ με ένα γέμισμα άλλα τα 500 είτε σε κρύο είτε σε ζέστη ρεαλιστικά τα θέλω με το ηλεκτρικό.
Όχι δε χρειάζεσαι 500km range. Κανείς δε το χρειάζεται και κυρίως κανείς δε θα πλήρωνε πχ 10.000 ευρώ παραπάνω για να γλυτώνει 10 λεπτά φόρτισης στα 500km

'Oποιος θέλει να βγάζει km ιδια με το ονομαστικά μπορεί κάλλιστα να πηγαίνει με το όριο κίνησης στον αυτοκινητόδρομο. Θα εκπλαγεί!! :D

Kαι 700km αυτονομία πραγματικη καταχείμωνο να έχω, για να ανεβω θεσ/νικη (αυτη την μια φορα το χρόνο αντε 2 εστω και 3) θα κάνω 2 στάσεις έτσι κι αλλιώς. Γιατι να δωσω 80000€ για ενα premium EV 3t με 100kWh μπαταρία οταν θα κανω πάλι ιδιες στάσεις με ενα T 75kwh με τα μισά χρήματα και τις υπολοιπες 350μερες να κινουμαι σε αστικό κυκλο και φορτιση σπιτι μου? Τι έχετε πάθει με το range anxiety? Nορβηγια με σοβαρό κρύο και αποστάσεις αχανείς μια χαρά τα πάνε με τα ev's, εμεις εδώ με χειμώνα 20 μερες το χρόνο και αποστάσεις max 600km τα θέλουμε ολα large! Σορρυ αλλα διαφωνώ μαζί σας, θελω περισσοτερους γρηγορους σταθμους και καλυτερο efficiency και οχι τεράστιες βαριες μπαταρίες. Επισης δεν ειναι δικαιολογια οτι καθε εταιρεια εχει το κοινο της. Τι σημαινει αυτο ? οτι αντι να στρωνω το R&D (που αλλοι το εχουν ηδη κανε και γινεται) βαζω μεγαλυτερη μπαταρια, την οποια πληρώνει ο καταναλωτής αδρά, για να εχω το ιδιο αποτέλεσμα?

Όχι δε χρειάζεσαι 500km range. Κανείς δε το χρειάζεται και κυρίως κανείς δε θα πλήρωνε πχ 10.000 ευρώ παραπάνω για να γλυτώνει 10 λεπτά φόρτισης στα 500km
Oxι κανείς δεν θα δώσει παραπάνω 10.000...απλά με την βελτίωση της τεχνολογίας θα τα έχουμε αυτά σε λίγα χρόνια με τα ίδια χρήματα!! Και θα το δεις σε βάθος δεκαετίας τι αυτονομία θα έχουν τα τότε αμάξια και τι ταχύτητες φόρτισης...

Last edited:
  • Like
Reactions: Φρα.Πε.
'Oποιος θέλει να βγάζει km ιδια με το ονομαστικά μπορεί κάλλιστα να πηγαίνει με το όριο κίνησης στον αυτοκινητόδρομο. Θα εκπλαγεί!! :D

Kαι 700km αυτονομία πραγματικη καταχείμωνο να έχω, για να ανεβω θεσ/νικη (αυτη την μια φορα το χρόνο αντε 2 εστω και 3) θα κάνω 2 στάσεις έτσι κι αλλιώς. Γιατι να δωσω 80000€ για ενα premium EV 3t με 100kWh μπαταρία οταν θα κανω πάλι ιδιες στάσεις με ενα T 75kwh με τα μισά χρήματα και τις υπολοιπες 350μερες να κινουμαι σε αστικό κυκλο και φορτιση σπιτι μου? Τι έχετε πάθει με το range anxiety? Nορβηγια με σοβαρό κρύο και αποστάσεις αχανείς μια χαρά τα πάνε με τα ev's, εμεις εδώ με χειμώνα 20 μερες το χρόνο και αποστάσεις max 600km τα θέλουμε ολα large! Σορρυ αλλα διαφωνώ μαζί σας, θελω περισσοτερους γρηγορους σταθμους και καλυτερο efficiency και οχι τεράστιες βαριες μπαταρίες. Επισης δεν ειναι δικαιολογια οτι καθε εταιρεια εχει το κοινο της. Τι σημαινει αυτο ? οτι αντι να στρωνω το R&D (που αλλοι το εχουν ηδη κανε και γινεται) βαζω μεγαλυτερη μπαταρια, την οποια πληρώνει ο καταναλωτής αδρά, για να εχω το ιδιο αποτέλεσμα?
Δεν έχεις άδικο σε γενικές γραμμές, είναι στο μυαλό μας, απλά να πω ότι και με πολύ ζέστη έχουμε το ίδιο πράγμα.

Oxι κανείς δεν θα δώσει παραπάνω 10.000...απλά με την βελτίωση της τεχνολογίας θα τα έχουμε αυτά σε λίγα χρόνια με τα ίδια χρήματα!!

Οπότε αντί να βγει πιο οικονομικό το αυτοκίνητο, θα έχει μεγαλύτερη (και άχρηστη στο 95% του χρόνου μας) αυτονομία.

Καλό να υπάρχει σαν επιλογή, αλλά για τον περισσότερο κόσμο είναι πεταμένα λεφτά.

• Like
Reactions: athlon6401
Οπότε αντί να βγει πιο οικονομικό το αυτοκίνητο, θα έχει μεγαλύτερη (και άχρηστη στο 95% του χρόνου μας) αυτονομία.

Καλό να υπάρχει σαν επιλογή, αλλά για τον περισσότερο κόσμο είναι πεταμένα λεφτά.
Δεν θα είναι όλα έτσι άλλα θα έχεις επιλογή και σιγά σιγά με τα χρόνια όλα από τα πιο φτηνά θα ανεβάζουν σιγά σιγά την αυτονομία και την ταχύτητα φόρτισης...καλύτερες μπαταρίες, καλύτερα κυκλώματα, καλύτερη διαχείριση και ανάκτηση ενέργειας, πιο αποδοτικοί ηλεκτροκινητήρες κλπ. εξέλιξη λέγεται αυτό...κάποτε έπαιρνες π.χ. Clio γυμνό και σήμερα παίρνεις Clio με πράγματα πάνω που θα τα ζήλευε και Mercedes S Class 20 ετών.

Με την ίδια λογική και ένα απλό σύγχρονο Yaris επαρκεί για το 90%+ του κόσμου εκεί έξω, άλλα έλα που δίνουμε πολύ παραπάνω χρήματα για να πάρουμε πιο ακριβά αμάξια.

Υ.Γ. Τώρα αν θεωρείς εσύ ότι θα πέσουν οι τιμές στα αμάξια στο μέλλον τι να πω....μόνο προς τα πάνω θα πάνε, όπως όλα τα πράγματα πλέον.

Οι μπαταρίες αν δε γίνει κάποιο breakthrough δε γίνεται να φτάσουν 150KWh για να έχετε 500km αυτονομία σε εθνική με 130km/h. Μη περιμένετε φθηνές solid state αν δε περάσουν 10+ χρόνια. Ακόμα και τότε όμως, γιατί να κουβαλάω τα κιλά για 150KWh όταν θα μπορώ να έχω τα μισά με 75KWh και να φορτίζω σε 10 λεπτά; Λιγότερο βάρος, χαμηλότερη κατανάλωση, μικρότερο κόστος κίνησης. Τέτοιες μεγάλες μπαταρίες θα έχουν μόνο πολύ ακριβά ηλεκτρικά.

• Like
Reactions: ln()
Και το πόσα km κάνει εξαρτάται από το αεροδυναμικό του σχεδιασμό. Αυτοκίνητα τεράστια SUV θέλουν 27-28 KWh/100km όταν πηγαίνουν με 130km/h στην εθνική. Το Model 3 θέλει 19 KWh/100km.

• Like
Reactions: ln()