Αυτοκινητιστικά νέα

Όχι, εκεί δεν ασχολείσαι.
Αλλά δεν έχουμε 600 και 800 χλμ σε αυτοκινητόδρομο.

Σε πραγματικές συνθήκες, με μέση ταχύτητα διαδρομής τα 125 (διόδια κλπ), η πραγματική αυτονομία στο δικό μας ID7 με τη μπαταρία των 86KWh και πραγματική κατανάλωση γύρω στις 24KWh/100km σε αυτές τις ταχύτητες είναι περί τα 350χλμ. Επειδή δεν πας 100-0 SoC, ρεαλιστικά ανά 250χλμ πρέπει να σταματήσεις, στο 20% περίπου για να έχεις ένα buffer σε περίπτωση που δεν δουλεύει ο φορτιστής και πρέπει να βρείς άλλον και θα φορτίσεις μέχρι το 80-85%.

Μπορείς να πας με μ.ο. 100 και τα 350χλμ να γίνουν 430χλμ. Δεν το κρίνω, άλλοι το κάνουν και με το θερμικό τους. Προσωπική μου άποψη, να έχω δώσει τόσα χρήματα και να πηγαίνω με ταχύτητα ΚΤΕΛ το θεωρώ αστείο και εκτός συζήτησης.

Όταν τα 350χλμ στον αυτοκινητόδρομο γίνουν 500, τότε ναι, θα πάψει να έχει νόημα η συζήτηση.
Σημ. πως τα 350 στον αυτοκινητόδρομο είναι εύκολα 550 στη πόλη, σε ήπιο καιρό χωρίς πολλά preconditioning 600.
Έκανα παρόμοιο παράδειγμα όταν έψαχνα για το τωρινό αυτοκίνητο. Ακριβώς λόγω αυτών των αριθμών (με το πολλαπλασιαστή των μικρών παιδιών) πήγα σε PHEV.

Αν κουμπώσεις 10% παίρνεις 200KW μέχρι το 35%. Οπότε ναι έχεις σημαντική απώλεια αν κουμπώνεις στο 20%. Μήπως έχεις και το νούμερο πόσο πιάνει αν κουμπώσεις στο 30%; Δεν έχω δει κάτι τέτοιο online.

Είναι πολύ εύκολο να διαλέξεις το SoC που θα φτάσεις. Αν πχ έχεις υπολογίσει ότι θα φτάσεις με 20%, είτε πας πιο γρήγορα, είτε δε ξεκινάς με 100%. Έχεις δίκιο ότι ακόμα δεν είναι όλοι οι φορτιστές παντού ικανοί για 500Α που χρειάζεται το δικό σου για να τραβήξει 200KW, αλλά αυτό είναι προσωρινό, σύντομα θα υπάρχουν παντού τέτοιοι φορτιστές, ήδη η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ΄ ότι πριν ένα χρόνο.

140 στο cruise control είναι 137. Ο Battery Life κάνει τις δοκιμές με 133 (πραγματική 130). Λογικό να έχουμε χαμηλότερη μέση εδώ αφού έχουμε ένα σωρό μετωπικά διόδια. Οπότε από αυτά προκύπτει ότι επηρρεάζει σημαντικά την κατανάλωση οι 21" ζάντες.

Στο 30% δεν θυμάμαι να έχει τύχει να το βάλω σε DC φορτιστή. Το έχω βάλει στο 55%, και ήταν στα 110KW.
Για να πάρεις τα 200KW+ πρέπει να βρείς σε ΣΕΑ τους 300άριδες της incharge που δεν είναι διαθέσιμοι παντού. Στα περισσότερα σημεία έχουν 160KW, προφανώς και θα βελτιωθεί αυτό.

Edit: Ότι ταξίδι έχω κάνει είναι στο comfort όχι στο efficiency, "ευνουχίζει" τον κλιματισμό το δεύτερο.

Έκανα παρόμοιο παράδειγμα όταν έψαχνα για το τωρινό αυτοκίνητο. Ακριβώς λόγω αυτών των αριθμών (με το πολλαπλασιαστή των μικρών παιδιών) πήγα σε PHEV.

Γιώργο, με το ηλεκτρικό έχω πάει εκδρομές σε Παρνασό, Καλάβρυτα, Κρήτη (πολλές μέρες και πολλά χλμ), Βυτίνα και Ναύπλιο/Νεμέα κλπ. Ειδικά σε αυτά που έμεινα και 1-2 μέρες, με το destination charging, δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Σε τέτοιες αποστάσεις, κάτι περίεργο μου έχει συμβεί μια φορά, γυρνώντας από τη Βυτίνα, το Model 3 P επειδή δεν πρόλαβε να φορτίσει όσο θα έπρεπε στο ξενοδοχείο, λέμε να κάνουμε μια μικρή στάση στο σπαθοβούνι, εφόσον διαφορετικά θα έφτανε με 1% κατά το navi. Από τους 3 360άρηδες λειτουργούσαν οι 2 και έτυχε να είναι και οι 2 κατειλημμένοι οπότε κατέληξε σε παρακείμενους των 50KW. Στο ID7 ξεκίνησα με περίπου 85% και έφτασα Αθήνα με 35-40%.

Σε πιο μακρινές διαδρομές ή εάν δεν υπάρχει εύκολο destination charging, επειδή υπάρχει η επιλογή, πάω με PHEV.

Last edited:
Στο 30% δεν θυμάμαι να έχει τύχει να το βάλω σε DC φορτιστή. Το έχω βάλει στο 55%, και ήταν στα 110KW.
Για να πάρεις τα 200KW+ πρέπει να βρείς σε ΣΕΑ τους 300άριδες της incharge που δεν είναι διαθέσιμοι παντού. Στα περισσότερα σημεία έχουν 160KW, προφανώς και θα βελτιωθεί αυτό.

Γιώργο, με το ηλεκτρικό έχω πάει εκδρομές σε Παρνασό, Καλάβρυτα, Κρήτη (πολλές μέρες και πολλά χλμ), Βυτίνα και Ναύπλιο/Νεμέα κλπ. Ειδικά σε αυτά που έμεινα και 1-2 μέρες, με το destination charging, δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Σε τέτοιες αποστάσεις, κάτι περίεργο μου έχει συμβεί μια φορά, γυρνόντας από τη Βυτίνα, το Model 3 P επειδή δεν πρόλαβε να φορτίσει όσο θα έπρεπε στο ξενοδοχείο, λέμε να κάνουμε μια μικρή στάση στο σπαθοβούνι, εφόσον διαφορετικά θα έφτανε με 1% κατά το navi. Από τους 3 360άρηδες λειτουργούσαν οι 2 και έτυχε να είναι και οι 2 κατειλημμένοι οπότε κατέληξε σε παρακείμενους των 50KW. Στο ID7 ξεκίνησα με περίπου 85% και έφτασα Αθήνα με 35-40%.

Σε πιο μακρινές διαδρομές ή εάν δεν υπάρχει εύκολο destination charging, επειδή υπάρχει η επιλογή, πάω με PHEV.
Τελευταίο σκ που πήγαμε πριν τα Χριστούγεννα ήταν Άνω Χώρα / Ορεινή Ναυπακτία. Οι χάρτες έδειχναν φορτιστή 22 kW πάνω από μισή ώρα μακριά. Είδα έναν με Tesla να έχει ρίξει μπαλαντέζα από το ξενοδοχείο που μέναμε κάτω να φορτίσει (δεν ξέρω αν είχε πάρει άδεια - πάντως σε ξενοδοχείο που είχα ρωτήσει το καλοκαίρι μου το είχαν αρνηθεί ακόμη και για τις 12 kWh μόνο που ήθελα). Με παιδιά δεν θα το έκανα ποτέ να πάω εκεί ηλεκτρικά. Να μην πω ότι κοιμήθηκαν και το πήγα σερί γιατί δεν σταματάς αν κοιμηθούν τα παιδιά ποτέ. Για σιγουριά αν είχα ηλεκτρικό θα έπρεπε να σταματήσω στον 150αρι στη Ναύπακτο (ένας με 2 θέσεις φόρτισης) και να ελπίζω ότι θα είμαι χωρίς αναμονή και μετά λογικά και δεύτερη στάση για σιγουριά στην επιστροφή πάλι εκεί. Αν έπρεπε να φορτίσω σε μικρότερο καταστροφικό για τα παιδιά να φάμε 40-60 λεπτά.
Χοντρικά ήταν 600 κμ ταξίδι και γύρισα και είχα ακόμη αρκετή βενζίνη για 150-200 κμ ακόμη. Είχα φύγει γεμάτος και με μπαταρία και βενζίνη.

Πέρισυ στα Γιάννενα το ξενοδοχείο Grand Serai είχε 2 φορτιστές στα 22 kW και είχαμε οργανωθεί 2 Tesla και 2 με PHEV και καταφέραμε να φορτίσουμε όλοι και έκανα ένα τουρ Τζουμέρκα πρακτικά χωρίς βενζίνη καθόλου. Το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο. Δεν ξέρω φέτος όσοι πάνε σε τριήμερο πως θα οργανωθούν γιατί σίγουρα δεν θα είναι μόνο 4 αυτοί που θα θέλουν να φορτίσουν...

Τελευταίο σκ που πήγαμε πριν τα Χριστούγεννα ήταν Άνω Χώρα / Ορεινή Ναυπακτία. Οι χάρτες έδειχναν φορτιστή 22 kW πάνω από μισή ώρα μακριά. Είδα έναν με Tesla να έχει ρίξει μπαλαντέζα από το ξενοδοχείο που μέναμε κάτω να φορτίσει (δεν ξέρω αν είχε πάρει άδεια - πάντως σε ξενοδοχείο που είχα ρωτήσει το καλοκαίρι μου το είχαν αρνηθεί ακόμη και για τις 12 kWh μόνο που ήθελα). Με παιδιά δεν θα το έκανα ποτέ να πάω εκεί ηλεκτρικά. Να μην πω ότι κοιμήθηκαν και το πήγα σερί γιατί δεν σταματάς αν κοιμηθούν τα παιδιά ποτέ. Για σιγουριά αν είχα ηλεκτρικό θα έπρεπε να σταματήσω στον 150αρι στη Ναύπακτο (ένας με 2 θέσεις φόρτισης) και να ελπίζω ότι θα είμαι χωρίς αναμονή και μετά λογικά και δεύτερη στάση για σιγουριά στην επιστροφή πάλι εκεί. Αν έπρεπε να φορτίσω σε μικρότερο καταστροφικό για τα παιδιά να φάμε 40-60 λεπτά.
Χοντρικά ήταν 600 κμ ταξίδι και γύρισα και είχα ακόμη αρκετή βενζίνη για 150-200 κμ ακόμη. Είχα φύγει γεμάτος και με μπαταρία και βενζίνη.

Πέρισυ στα Γιάννενα το ξενοδοχείο Grand Serai είχε 2 φορτιστές στα 22 kW και είχαμε οργανωθεί 2 Tesla και 2 με PHEV και καταφέραμε να φορτίσουμε όλοι και έκανα ένα τουρ Τζουμέρκα πρακτικά χωρίς βενζίνη καθόλου. Το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο. Δεν ξέρω φέτος όσοι πάνε σε τριήμερο πως θα οργανωθούν γιατί σίγουρα δεν θα είναι μόνο 4 αυτοί που θα θέλουν να φορτίσουν...
Αν είχες το ID7 Pro S του anderm θα έφτανες Ορεινή Ναυπακτία από Αθήνα με 30% ενώ με 8-9 λεπτά στάση στο Epirus Plaza στον 180ρη της Electrip θα έφτανες με 60%. Τα PHEV δεν έχει νόημα να τα συζητάμε για ταξίδι με ρεύμα, ούτε μεγάλη μπαταρία έχουν ούτε φορτίζουν γρήγορα. Όσο για επιλογές από φορτιστές, άπειροι, και αυτός που αναφέρεις στη Ναύπακτο και στο Σκλαβενίτη στο Ρίο και 120ρηδες EKOCharge σε Ακταίο και Πλατανίτη. Αυτό το επιχείρημα "αν τους βρω γεμάτους τι θα κάνω" μη το λέτε βρε παιδιά, δε συμβαίνει ποτέ, ειδικά στο συγκεκριμένο σημείο που εντός 10-15km έχεις 5 επιλογές.

Αν είχες το ID7 Pro S του anderm θα έφτανες Ορεινή Ναυπακτία από Αθήνα με 30% ενώ με 8-9 λεπτά στάση στο Epirus Plaza στον 180ρη της Electrip θα έφτανες με 60%. Τα PHEV δεν έχει νόημα να τα συζητάμε για ταξίδι με ρεύμα, ούτε μεγάλη μπαταρία έχουν ούτε φορτίζουν γρήγορα. Όσο για επιλογές από φορτιστές, άπειροι, και αυτός που αναφέρεις στη Ναύπακτο και στο Σκλαβενίτη στο Ρίο και 120ρηδες EKOCharge σε Ακταίο και Πλατανίτη. Αυτό το επιχείρημα "αν τους βρω γεμάτους τι θα κάνω" μη το λέτε βρε παιδιά, δε συμβαίνει ποτέ, ειδικά στο συγκεκριμένο σημείο που εντός 10-15km έχεις 5 επιλογές.
Πάντως με την μικρή του μπαταρία πήγε από όταν βγήκα από την εθνική στο Αντίρριο, έκανε τις μικρές βόλτες στο βουνό και κατέβηκε (προφανώς επειδή ήταν κατηφόρα).
Πια το κάνω αυτό πολλές φορές, κρατάω μπαταρία για μετά και ενεργοποιώ στο επαρχειακό δίκτυο που σπάνια πας πάνω από 80-90 και η αυτονομία είναι σχετικά καλή για πιο ήρεμο ταξίδι. Εθνική ούτε 30 κμ δεν θα βγάλει η μπαταρία μου με 130 κμ/ώρα.
Επίσης σε 4 χρόνια που θα αλλάξω πάλι αυτοκίνητο τα παιδιά θα έχουν μεγαλώσει, ο μικρός θα είναι 10 και γενικά νομίζω ότι πολλά από αυτά που κοιτάμε εδώ θα έχουν λυθεί.
Ίσως πιο γρήγορα αλλάξω το focus 1.6 turbo που είναι 11 ετών περίπου - θα δείξει.

α.Παντα μου φαινεται φοβερα αστειο να βλεπω phev να φορτιζουν σε ξενοδοχεια.
β. το γραν σεραι εχει υπαλληλο που ασχολειται με το παρκινγκ, επομενως αν δεν ξεφυγει πολυ ο αριθμος των ηλεκτρικων, γινεται δουλιτσα
γ. ειναι αστειο να προβληματιζομαστε για φορτιση στα ιωαννινα. Υπαρχουν απειροι φορτιστες. Εχει γινει τουλαχιστον δυο φορες εκει πανελλαδικη συναντηση ηλεκτροκινησης, το οποιο σημαινει οτι ηρθαν μαζεμενα πολλα ηλεκτρικα οχηματα και κανενας δεν ζοριστηκε να φορτισει.

Last edited:
  • Like
Reactions: athlon6401
Εγώ σε λίγες μέρες συμπληρώνω 3 χρόνια με το ηλεκτρικό και σχεδόν 80.000 km, σοβαρό μέρος των οποίων σε εθνικές οδούς. Δύο φορές έτυχε να βρεθώ σε φορτιστή πιασμένο. Την πρώτη στον inCharge στη Λαμία στο Travel Stop, όταν φόρτιζαν δύο Jaguar πάνω από το 88%. Πήγα στο εστιατόριο, έβαλα μια φωνή και ο ένας ήρθε και ξεκούμπωσε αμέσως. Αναμονή 3-4 λεπτά. Η δεύτερη ήταν πρόσφατα, στο EcoCharge στην Αμφίπολη, ήταν και οι δύο θέσεις πιασμένες, έφυγα πήγα στον επόμενο στα 3km της inCharge (50ρης όμως ενώ της EcoCharge 120ρηδες), ήταν κι εκεί πιασμένος, γύρισα πίσω στον EcoCharge και ήδη είχε φύγει κάποιος. Κακώς δηλαδή δεν περίμενα εκεί 5-6 λεπτά. 2 φορές σε πάνω από 150 φορτίσεις έξω

Εγώ σε λίγες μέρες συμπληρώνω 3 χρόνια με το ηλεκτρικό και σχεδόν 80.000 km, σοβαρό μέρος των οποίων σε εθνικές οδούς. Δύο φορές έτυχε να βρεθώ σε φορτιστή πιασμένο. Την πρώτη στον inCharge στη Λαμία στο Travel Stop, όταν φόρτιζαν δύο Jaguar πάνω από το 88%. Πήγα στο εστιατόριο, έβαλα μια φωνή και ο ένας ήρθε και ξεκούμπωσε αμέσως. Αναμονή 3-4 λεπτά. Η δεύτερη ήταν πρόσφατα, στο EcoCharge στην Αμφίπολη, ήταν και οι δύο θέσεις πιασμένες, έφυγα πήγα στον επόμενο στα 3km της inCharge (50ρης όμως ενώ της EcoCharge 120ρηδες), ήταν κι εκεί πιασμένος, γύρισα πίσω στον EcoCharge και ήδη είχε φύγει κάποιος. Κακώς δηλαδή δεν περίμενα εκεί 5-6 λεπτά. 2 φορές σε πάνω από 150 φορτίσεις έξω
Οποίος φορτίζει στην Αμφίπολη, θα είναι είτε στο καφέ - βενζινάδικο δίπλα είτε στην ταβέρνα απέναντι. Είδες ότι ήταν χαμηλά η μπαταρία τους και ότι θα ήθελαν πολύ χρόνο να τελειώσουν; Για αυτό έφυγες;

Εχει πλάκα παντως να συζηταμε για μυθικές αυτονομιες 700- 800Km οταν η πλειοψηφία "γεμιζει" με 20€ (σκάρτα 150km) καυσιμο καθε δυο - τρεις μερες... το 98% των μετακινησεων...

• Like
Reactions: avpap
Φαντάζομαι όμως σε ταξίδι ακόμα κι όσοι συνήθως βάζουν 20 ευρώ θα το γεμίζουν κανονικά. Για τα ταξίδια άλλωστε γίνεται όλη η κουβέντα, όχι για την καθημερινότητα στην πόλη.

α.Παντα μου φαινεται φοβερα αστειο να βλεπω phev να φορτιζουν σε ξενοδοχεια.
Γιατί; Υπάρχουν πλέον PHEV που βγάζουν 70-80 km ηλεκτρικά. Άρα αν έχεις φτάσει στον προορισμό σου άνετα μπορεί να σε ωφελήσουν. Για το ίδιο το ταξίδι συμφωνώ, δε βλέπω να έχει νόημα να φορτίσεις ενδιάμεσα όταν με ταχύτητες ταξιδιού τρως την μπαταρία του PHEV σε 30-40 χιλιόμετρα... Από την άλλη βέβαια μειώνεις την κατανάλωση ακόμα κι αν δεν πας full EV, απλά δεν είναι και απαραίτητο.

Εχει πλάκα παντως να συζηταμε για μυθικές αυτονομιες 700- 800Km οταν η πλειοψηφία "γεμιζει" με 20€ (σκάρτα 150km) καυσιμο καθε δυο - τρεις μερες... το 98% των μετακινησεων...
Προσωπικά με τα αυτοκίνητα με καύσιμο σχεδόν πάντα το γέμιζα στο φουλ...πιο το νόημα να βάλω 20 ευρώ και μετά από μερικές μέρες ξανά άλλα 20 ευρώ? Τον χρόνο σου σπαταλάς έτσι....το γεμίζεις στο φουλ και είσαι έτοιμος...ο μόνος λόγος που δεν θα το γέμιζα φουλ και θα έβαζα 20αρικό ήταν μόνο αν ήξερα ότι δεν θα το χρησιμοποιούσα για καιρό και θα έμενε παρκαρισμένο.

Γιατί; Υπάρχουν πλέον PHEV που βγάζουν 70-80 km ηλεκτρικά. Άρα αν έχεις φτάσει στον προορισμό σου άνετα μπορεί να σε ωφελήσουν. Για το ίδιο το ταξίδι συμφωνώ, δε βλέπω να έχει νόημα να φορτίσεις ενδιάμεσα όταν με ταχύτητες ταξιδιού τρως την μπαταρία του PHEV σε 30-40 χιλιόμετρα... Από την άλλη βέβαια μειώνεις την κατανάλωση ακόμα κι αν δεν πας full EV, απλά δεν είναι και απαραίτητο.
Εδώ βλέπεις στους φορτιστές στα Lidl να πλακώνονται άτομα που έχουν Porsche για να φορτίσουν τσάμπα....ο Ελληνάρας και 5 ευρώ να μπορεί να γλιτώσει θα το κάνει και ας έχει φράγκα με ουρά και ας φανεί και γύφτος.

Φαντάζομαι όμως σε ταξίδι ακόμα κι όσοι συνήθως βάζουν 20 ευρώ θα το γεμίζουν κανονικά. Για τα ταξίδια άλλωστε γίνεται όλη η κουβέντα, όχι για την καθημερινότητα στην πόλη.
Μα φυσικά το γεμιζουν στο ταξιδι αναγκαστικά (η δε πάνε) το θεμα ειναι
1. Ποσα ειναι αυτα τα ταξιδια το έτος?
2. Αλλάζει κάτι αν αντι για μια σταση 15λεπτων κάνεις 2 20 λεπτες? ή μια 10λεπτη (wc) και μια 30λεπτη με πρόχειρο φαγητο?
3. Αν αξιζει να πληρωσεις 3000€ ετησιως σε καύσιμο παραπάνω για αυτο το 1 20λεπτο που θα γλιτώσεις για τα Χ ταξίδια σου?

Προσωπικά με τα αυτοκίνητα με καύσιμο σχεδόν πάντα το γέμιζα στο φουλ...πιο το νόημα να βάλω 20 ευρώ και μετά από μερικές μέρες ξανά άλλα 20 ευρώ? Τον χρόνο σου σπαταλάς έτσι....το γεμίζεις στο φουλ και είσαι έτοιμος...ο μόνος λόγος που δεν θα το γέμιζα φουλ και θα έβαζα 20αρικό ήταν μόνο αν ήξερα ότι δεν θα το χρησιμοποιούσα για καιρό και θα έμενε παρκαρισμένο.
Σωστο το σκεπτικο σου αλλα δε το βλεπουν ολοι ετσι... μολις αναψει κοκκινο το λαμπάκι... αντε να βαλουμε ενα 20αρικακι...

Μα φυσικά το γεμιζουν στο ταξιδι αναγκαστικά (η δε πάνε) το θεμα ειναι
1. Ποσα ειναι αυτα τα ταξιδια το έτος?
2. Αλλάζει κάτι αν αντι για μια σταση 15λεπτων κάνεις 2 20 λεπτες? ή μια 10λεπτη (wc) και μια 30λεπτη με πρόχειρο φαγητο?
3. Αν αξιζει να πληρωσεις 3000€ ετησιως σε καύσιμο παραπάνω για αυτο το 1 20λεπτο που θα γλιτώσεις για τα Χ ταξίδια σου?

Σωστο το σκεπτικο σου αλλα δε το βλεπουν ολοι ετσι... μολις αναψει κοκκινο το λαμπάκι... αντε να βαλουμε ενα 20αρικακι...
Το ξέρω ότι το κάνουν με αυτό τον τρόπο, άλλα δεν βρίσκω τον λόγο.....αδυνατώ να καταλάβω πως σκέφτονται αυτοί που το κάνουν.

Γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχολείσαι με φόρτιση ΚΑΙ πληρώνεις ακριβή kWh. Επομένως χάνεις χρόνο και ταλαιπωρεισαι για να γλυτώσεις πενταροδεκάρες. Η τιμή kWh σε δημόσιο ac είναι τουλάχιστον διπλάσια από την οικιακή

Δεν θα σας το κρύψω ότι πολλές φορές θα βάλω το PHEV σε δημόσιο φορτιστή αποκλειστικά για τη θέση στάθμευσης.

Εν τω μεταξύ, δείτε τι παρουσιάστηκε εχθές:

1769091790928.png

Σε σχετικά καλή τιμή για τη κατηγορία του, από 83 μέχρι 117KWh μπαταρία ανάλογα την έκδοση, μέχρι 810KM WLTP, 400KW φόρτιση.
Στη νέα γενιά οχημάτων, η συζήτηση για την αυτονομία πρακτικά λαμβάνει τέλος.

Γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχολείσαι με φόρτιση ΚΑΙ πληρώνεις ακριβή kWh. Επομένως χάνεις χρόνο και ταλαιπωρεισαι για να γλυτώσεις πενταροδεκάρες. Η τιμή kWh σε δημόσιο ac είναι τουλάχιστον διπλάσια από την οικιακή
Ακόμα και με διπλάσια τιμή kWh δε συμφέρει σε σχέση με τη βενζίνη; Άρα και τα αμιγώς EV φορτίζουν εκεί μόνο επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, όχι (και) για οικονομία; Για τους δημόσιους φορτιστές λέω πάντα.

Ακόμα και με διπλάσια τιμή kWh δε συμφέρει σε σχέση με τη βενζίνη; Άρα και τα αμιγώς EV φορτίζουν εκεί μόνο επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, όχι (και) για οικονομία; Για τους δημόσιους φορτιστές λέω πάντα.
Οριακά συμφέρει αλλά θεωρώ αδιανόητο να έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία για να κερδίσω 5 ευρώ ανά γέμισμα, στις διακοπές μου, ενώ έχω αγοράσει phev ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή θέλω να αποφύγω τέτοιες διαδικασίες. Δηλ αν κάποιος μπαίνει σε αυτή τη λογική, ας πάρει ev να έχει και όλα τα πλεονεκτήματα τους