Αυτοκινητιστικά νέα

Αν και δεν είμαι ακόμα υπέρ της ηλεκτροκίνησης και ο Μάσκ είναι το λιγότερο περίεργος τύπος, αυτή η εγκατάσταση του είναι αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακή :

Δεν θα σας το κρύψω ότι πολλές φορές θα βάλω το PHEV σε δημόσιο φορτιστή αποκλειστικά για τη θέση στάθμευσης.

Εν τω μεταξύ, δείτε τι παρουσιάστηκε εχθές:

View attachment 265245

Σε σχετικά καλή τιμή για τη κατηγορία του, από 83 μέχρι 117KWh μπαταρία ανάλογα την έκδοση, μέχρι 810KM WLTP, 400KW φόρτιση.
Στη νέα γενιά οχημάτων, η συζήτηση για την αυτονομία πρακτικά λαμβάνει τέλος.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Οποίος φορτίζει στην Αμφίπολη, θα είναι είτε στο καφέ - βενζινάδικο δίπλα είτε στην ταβέρνα απέναντι. Είδες ότι ήταν χαμηλά η μπαταρία τους και ότι θα ήθελαν πολύ χρόνο να τελειώσουν; Για αυτό έφυγες;
Θυμάμαι ότι ήταν και οι δύο με τουρκικές πινακίδες, ο ένας μόλις είχε συνδέσει και ο άλλος ήταν στο 50% οπότε θεώρησα ότι θα αργούσε να φύγει. Αλλά μέχρι να πάω Κερδύλια και να γυρίσω (6-7 λεπτά max) είχε φύγει.

• Like
Reactions: avpap
Θυμάμαι ότι ήταν και οι δύο με τουρκικές πινακίδες, ο ένας μόλις είχε συνδέσει και ο άλλος ήταν στο 50% οπότε θεώρησα ότι θα αργούσε να φύγει. Αλλά μέχρι να πάω Κερδύλια και να γυρίσω (6-7 λεπτά max) είχε φύγει.
Κερδυλια τον φοβάμαι πιο πολύ γιατί είναι ένας 50αρης και κοντά στην παραλία. Πολύ επικίνδυνος να έχει κόσμο το καλοκαίρι. Αν πήγες χειμώνα, φαντάζομαι πολύ πιο άνετα τα πράγματα

Οριακά συμφέρει αλλά θεωρώ αδιανόητο να έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία για να κερδίσω 5 ευρώ ανά γέμισμα, στις διακοπές μου, ενώ έχω αγοράσει phev ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή θέλω να αποφύγω τέτοιες διαδικασίες. Δηλ αν κάποιος μπαίνει σε αυτή τη λογική, ας πάρει ev να έχει και όλα τα πλεονεκτήματα τους
Λίγο μονοδιάστατα το βλέπεις. Καταρχήν ποια είναι η διαδικασία που θες ν' αποφύγεις; Εδώ μιλάμε για φόρτιση στο ξενοδοχείο που μένεις, όχι να ψάξεις φορτιστή μεσ' την πόλη (αυτό εννοείται δεν το κάνεις με PHEV). Δηλαδή εκεί που θα πάρκαρες ούτως ή άλλως το βάζεις και στην πρίζα. Άρα δεν υπάρχει καμία ταλαιπωρία. Από άποψη οικονομίας καταλαβαίνω ότι δεν κερδίζεις κάτι ιδιαίτερο, όμως δε χάνεις κιόλας οπότε δεν έχεις λόγο να το αποφύγεις. Πέρα όμως απ' τη σχετική οικονομία, κερδίζεις κάποια χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικά που - απ' όσο λένε όλοι - είναι πολύ πιο ξεκούραστα. Ανάλογα το πρόγραμμα των διακοπών μπορεί και όλα τα χιλιόμετρα της μέρας να γίνουν σε EV mode (ή έστω ένα μεγάλο ποσοστό). Γιατί να μην έχεις αυτό το κέρδος λοιπόν;

Σε κάθε περίπτωση το παρααναλύουμε νομίζω, μιλάμε για μια υποπερίπτωση της υποπερίπτωσης, απλά δε μου φαίνεται παράλογο ένας κάτοχος PHEV να φορτίζει στο ταξίδι του αν προσφέρεται τέτοια δυνατότητα απ' το κατάλυμά του.

Εγώ πάντως το επιδιώκω να φορτίζω σε κατάλυμα. Ακόμη και με 0.45-0.50 €/kWh είναι φθηνότερο από βενζίνη, αν και δεν το κάνω για το κόστος. Είμαι σίγουρος ότι αν τα βάλω κάτω (κόστος βενζίνης στην Αθήνα, κόστος βενζίνης στην επαρχία, κόστος ρεύματος από δημόσιο φορτιστή) σίγουρα θα έχει μια σημαντική μείωση, αλλά δεν το κάνεις για αυτό. Το κάνεις γιατί έχεις τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρικού. Αθόρυβο και δεν μολύνεις ένα πιο αγνό περιβάλλον. Μπορείς να έχεις παράθυρα ανοικτά που πολλές φορές το προτιμώ για να μυρίζω λουλούδια, θάμνους, δένδρα.
Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχει βγει μια συσκευή που να μπορείς να βάζεις 4-5 σούκο 16Α που να φορτίζει όποιος θέλει και να απλοποιεί τις πληρωμές χωρίς πρακτικά να θέλεις νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση αν έχεις ακόμη και ενοικιαζόμενα δωμάτια με ενισχυμένο τριφασικό.

• Like
Reactions: FSword
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Θα δούμε τις βασικές τεχνολογίες σε Geely με πάνω από 20% κάτω τιμή όχι πολύ μακριά στο μέλλον. Προφανώς και σε Lync & Co πολύ πιο σύντομα.

Λίγο μονοδιάστατα το βλέπεις. Καταρχήν ποια είναι η διαδικασία που θες ν' αποφύγεις; Εδώ μιλάμε για φόρτιση στο ξενοδοχείο που μένεις, όχι να ψάξεις φορτιστή μεσ' την πόλη (αυτό εννοείται δεν το κάνεις με PHEV). Δηλαδή εκεί που θα πάρκαρες ούτως ή άλλως το βάζεις και στην πρίζα. Άρα δεν υπάρχει καμία ταλαιπωρία. Από άποψη οικονομίας καταλαβαίνω ότι δεν κερδίζεις κάτι ιδιαίτερο, όμως δε χάνεις κιόλας οπότε δεν έχεις λόγο να το αποφύγεις. Πέρα όμως απ' τη σχετική οικονομία, κερδίζεις κάποια χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικά που - απ' όσο λένε όλοι - είναι πολύ πιο ξεκούραστα. Ανάλογα το πρόγραμμα των διακοπών μπορεί και όλα τα χιλιόμετρα της μέρας να γίνουν σε EV mode (ή έστω ένα μεγάλο ποσοστό). Γιατί να μην έχεις αυτό το κέρδος λοιπόν;

Σε κάθε περίπτωση το παρααναλύουμε νομίζω, μιλάμε για μια υποπερίπτωση της υποπερίπτωσης, απλά δε μου φαίνεται παράλογο ένας κάτοχος PHEV να φορτίζει στο ταξίδι του αν προσφέρεται τέτοια δυνατότητα απ' το κατάλυμά του.
Το πρόβλημα ειναι και οτι γι αυτα τα 50km αυτονομιας (που φορτίζουν πολυ αργα btw) ενώ το ντεποζιτο είναι γεμάτο (ή εστω μισογεμάτο) γινεται κατάληψη μιας θεσης φόρτισης, που καποιο αμιγώς ev πραγματικά χρειάζεται, ενώ συνήθως, γινεται κατάχρηση της θέσης ως... σταθμεύσης επι ώρες. Για 2€ φόρτιση και 50km επιπλέον οταν εχεις ηδη 500 στο ντεπόζιτο στερείς απο καποιον άλλο το κύριο μέσο τροφοδοσίας του. Οταν το "δικαίωμα μου να φορτισω" υπερτερει της λογικής, του φιλότιμου και της κοινής λογικής τότε ξεκινάνε προβλήματα που κάποιος τα βλέπει μονο οταν 'ερθει η σειρά του... Φυσικά η κατάχρηση αυτη δε γινεται απ ολους η σε όλες τις περιπτώσεις και φυσικά γινεται και απο τους οδηγους ev ενίοτε που φορτίζουν επι ώρες ή σε ωρες αιχμής και πάνω απο 80-90% της μπαταρίας.

Εγώ πάντως το επιδιώκω να φορτίζω σε κατάλυμα. Ακόμη και με 0.45-0.50 €/kWh είναι φθηνότερο από βενζίνη, αν και δεν το κάνω για το κόστος. Είμαι σίγουρος ότι αν τα βάλω κάτω (κόστος βενζίνης στην Αθήνα, κόστος βενζίνης στην επαρχία, κόστος ρεύματος από δημόσιο φορτιστή) σίγουρα θα έχει μια σημαντική μείωση, αλλά δεν το κάνεις για αυτό. Το κάνεις γιατί έχεις τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρικού. Αθόρυβο και δεν μολύνεις ένα πιο αγνό περιβάλλον. Μπορείς να έχεις παράθυρα ανοικτά που πολλές φορές το προτιμώ για να μυρίζω λουλούδια, θάμνους, δένδρα.
Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχει βγει μια συσκευή που να μπορείς να βάζεις 4-5 σούκο 16Α που να φορτίζει όποιος θέλει και να απλοποιεί τις πληρωμές χωρίς πρακτικά να θέλεις νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση αν έχεις ακόμη και ενοικιαζόμενα δωμάτια με ενισχυμένο τριφασικό.
Περιγράφεις κατανάλωση 5*16*230=18.4kw
θα ήθελες ένα τριφασικό ρολόι ΜΟΝΟ για την «συσκευή» που αναφέρεις.
Πρακτικά, κανένας δεν θα το κάνει.
Αυτό που κάνουν τα ξενοδοχεία είναι συμφωνίες με εταιρείες φόρτισης, είτε μεγάλες (incharge κτλπ) είτε μικρότερες (πχ evloader) και αφήνουν αυτές να αναλάβουν την εγκατάσταση, συντήρηση και την διαχείριση των πληρωμών. Φαντάζομαι θα μοιράζονται με κάποια ποσόστωση, τα κέρδη.

Το πρόβλημα ειναι και οτι γι αυτα τα 50km αυτονομιας (που φορτίζουν πολυ αργα btw) ενώ το ντεποζιτο είναι γεμάτο (ή εστω μισογεμάτο) γινεται κατάληψη μιας θεσης φόρτισης, που καποιο αμιγώς ev πραγματικά χρειάζεται, ενώ συνήθως, γινεται κατάχρηση της θέσης ως... σταθμεύσης επι ώρες. Για 2€ φόρτιση και 50km επιπλέον οταν εχεις ηδη 500 στο ντεπόζιτο στερείς απο καποιον άλλο το κύριο μέσο τροφοδοσίας του. Οταν το "δικαίωμα μου να φορτισω" υπερτερει της λογικής, του φιλότιμου και της κοινής λογικής τότε ξεκινάνε προβλήματα που κάποιος τα βλέπει μονο οταν 'ερθει η σειρά του... Φυσικά η κατάχρηση αυτη δε γινεται απ ολους η σε όλες τις περιπτώσεις και φυσικά γινεται και απο τους οδηγους ev ενίοτε που φορτίζουν επι ώρες ή σε ωρες αιχμής και πάνω απο 80-90% της μπαταρίας.
Με τις δημοσιεσ θέσεις φόρτισης ac δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, διότι είναι η φύση τους τέτοια που το αφήνεις να φορτίζει πολλές ώρες.
Στα ξενοδοχεία όμως, ειδικά όταν δεν υπάρχουν κοντά φορτιστές, ε εκεί θα έπρεπε να υπάρχει προτεραιότητα στα ev. Δεν το συζητάμε για μέρη όπως Ιωάννινα, όπου έχει άπειρους φορτιστές.

Με τις δημοσιεσ θέσεις φόρτισης ac δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, διότι είναι η φύση τους τέτοια που το αφήνεις να φορτίζει πολλές ώρες.
Στα ξενοδοχεία όμως, ειδικά όταν δεν υπάρχουν κοντά φορτιστές, ε εκεί θα έπρεπε να υπάρχει προτεραιότητα στα ev. Δεν το συζητάμε για μέρη όπως Ιωάννινα, όπου έχει άπειρους φορτιστές.
Αυτό που πρακτικά λέω είναι ότι σε καταλλύματα ακόμη και η διάθεση μιας σούκο είναι υπέραρκετη για όσους έχουν PHEV και θέλουν να φορτίσουν για να αφήσουν τις 1-2 θέσεις των 22 kW άδειες για αμοιγώς ηλεκτρικούς ή ακόμη και για αμοιγώς ηλεκτρικούς αν το συγκρίνεις με το δεν έχω τίποτα. Σε 8 ώρες με 16 Α σίγουρα κάτι θα βάλεις - τουλάχιστον 25 kWh για να μην αγχωθείς στην επιστροφή να βρεις κανονικό φορτιστή.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Έχουμε δηλώσεις: https://getelectric.gr/diarki-leito...chethike-to-ypourgeio-ypodomon-kai-metaforon/

"ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κ. Κυρανάκης δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι θα υπάρξει συνέχεια στο Κινούμαι Ηλεκτρικά, δεν θα διακοπεί η επιδότηση και το πρόγραμμά θα “τρέχει” αδιάλειπτα, με το ποσό να μένει σταθερό ανά όχημα (π.χ. €3.000 για τα επιβατικά αυτοκίνητα). Δεν διευκρίνισε εάν ο νέος κύκλος θα είναι ονομάζεται Κινούμαι Ηλεκτρικά 4, αλλά έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στις επιδοτήσεις, ασχέτως της τρέχουσας διαθεσιμότητας πόρων."

Αλλά θα τα πάρεις; Ή θα σου πουν "έχασες" όπως μερικοί εκατοντάδες που έπεσαν στην τρύπα ανάμεσα στο τέλος και την επανέναρξη του προγράμματος;
Αυτό πάντως το "πληρώστε, κάντε τα δικαιολογητικά και θα σας τα δώσουμε" έχει γίνει της μόδας πανευρωπαϊκά. Και το τρενάρουν όσο δεν πάει την πληρωμή και ζητάνε κι άλλα χαρτία και αυτά που τους πας δεν είναι ποτέ ακριβώς σωστά. Μάλλον κάνουν το πάν να σε απορρίψουν για να γλυτώσουν κανα φράγκο...

Αλλά θα τα πάρεις; Ή θα σου πουν "έχασες" όπως μερικοί εκατοντάδες που έπεσαν στην τρύπα ανάμεσα στο τέλος και την επανέναρξη του προγράμματος;
Αυτό πάντως το "πληρώστε, κάντε τα δικαιολογητικά και θα σας τα δώσουμε" έχει γίνει της μόδας πανευρωπαϊκά. Και το τρενάρουν όσο δεν πάει την πληρωμή και ζητάνε κι άλλα χαρτία και αυτά που τους πας δεν είναι ποτέ ακριβώς σωστά. Μάλλον κάνουν το πάν να σε απορρίψουν για να γλυτώσουν κανα φράγκο...
δεν ισχυουν αυτα που λες. Η πλατφορμα του ΚΗ και τα χαρτια που ζητουσαν ηταν πανευκολα, ειδικα οταν αιτηση εκανε ιδιωτης και οχι εταιρεια.
Για την "τρυπα" ναι εχεις δικιο. Εκει τα σκατωσε η κυβερνηση. Μονη ενσταση που εχω ειναι οτι οι αγοραστες που πηραν στις αρχες του 2025 πηγαιναν σταν προβατα προς σφαγη και ακουγαν οτι τους ελεγαν οι πωλητες. Αγορασα τελος του 2024 και βιαζομουν να καταθεσω αιτηση γιατι ηξερα οτι τα λεφτα τελειωνουν.

Εγώ πάντως τα είχα πάρει εύκολα και σχετικά γρήγορα χωρίς ταλαιπωρία τότε που το πρόγραμμα ήταν 8.000 ευρώ, άλλα κινήθηκα γρήγορα δεν περίμενα στα τελειώματα του προγράμματος. Μάλιστα είχα εντυπωσιαστεί πόσο smooth και γρήγορη ήταν η όλη διαδικασία για τα επίπεδα τοιυ Ελληνικού κράτους.

Οι ανυπόμονοι αγόρασαν εδώ και καιρό, οι οποίοι θα αγόραζαν ακόμα και χωρίς επιδότηση.
Τώρα πλέον αγοράζουν όσοι πραγματικά έχουν τις προϋποθέσεις (καμιά πιλοτή, καμιά τσάμπα φόρτιση στην δουλειά τους κλπ) . Με άλλα λόγια οι προϋποθέσεις ΔΕΝ είιναι οικονομικές.

Οι ανυπόμονοι αγόρασαν εδώ και καιρό, οι οποίοι θα αγόραζαν ακόμα και χωρίς επιδότηση.
Τώρα πλέον αγοράζουν όσοι πραγματικά έχουν τις προϋποθέσεις (καμιά πιλοτή, καμιά τσάμπα φόρτιση στην δουλειά τους κλπ) . Με άλλα λόγια οι προϋποθέσεις ΔΕΝ είιναι οικονομικές.
Tα 8Κ ήταν μεγάλο όφελος, αν δεν ήταν αυτό προσωπικά ίσως δεν θα αγόραζα το ηλεκτρικό, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου να το αγοράσω, σε συνδιασμό ότι μπορώ να το φορτίσω σπίτι άλλα και στην δουλειά δωρεάν έδεσε το γλυκό. Αν δεν μπορούσα να φορτίσω σπίτι ή στην δουλειά και με τα μόλις 3Κ τώρα επιδότηση, δεν θα αγόραζα ηλεκτρικό αμάξι. Απλά τώρα αν κάποιος το θέλει και θα το αγόραζε, τα 3Κ του κάνουν πιο εύκολη την απόφαση, προφανώς αν κάποιος δεν θα αγόραζε, δεν θα του αλλάξουν την άποψη τα 3Κ.

Αν το αγοράσεις εταιρικό, προφανώς έχουν τεράστια σημασία οι οικονομικές ελαφρύνσεις (δεν έχει τέλος ταξινόμησης, περνάει 150% της αξίας του ως απόσβεση, έχει ένα ποσό επιστροφής που ήταν παλιά 8Κ, τώρα 3, μηδενική φορολόγηση παροχής σε είδος για τον εργαζόμενο έως τα 40Κ αξίας αυτοκινήτου, μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, πλήρης απαλλαγή φόρου πολυτελείας, δωρεάν στάθμευση στα δημοτικά parking, τεράστια οικονομία στα «καύσιμα» εφόσον υπάρχουν φορτιστές κλπ).

Sent from my iPhone using Tapatalk