Αυτοκινητιστικά νέα

Στα προ πολέμου επίπεδα επιστρέφει η διεθνής τιμή του πετρελαίου – Νέα μείωση στις τιμές των καυσίμων στην αντλία.​

1782538943661.png
Στα προ πολέμου επίπεδα επιστρέφει η διεθνής τιμή του πετρελαίου, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές από τη Μέση Ανατολή. Η μείωση αυτή, αποτυπώνεται και στην αντλία, με τις τιμές των καυσίμων να συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία.

Παράλληλα, η μέση πανελλαδική τιμή για την αμόλυβδη διαμορφώνεται στα 1,923 ευρώ το λίτρο, για το πετρέλαιο κίνησης στα 1,615 ευρώ, ενώ το υγραέριο κίνησης έχει υποχωρήσει κάτω από το 1€ στα 0,984 ευρώ το λίτρο.

Στην Αττική οι τιμές είναι ακόμα χαμηλότερες. Η μέση τιμή είναι στο 1,89 για την αμόλυβδη και στο 1,58 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης. Μόνο στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα η τιμή της αμόλυβδης παραμένει πάνω από τα 2 ευρώ, ωστόσο, με πτωτική πορεία.

οι τιμές στις αντλίες, για μένα είναι πάρα πολύ αυξημένες, εκτιμώ ότι από τον Ιούλιο, "τεχνητά" θα αυξηθούν κι άλλα και ας έχει επέλθει συμφωνία.

Θα το ξαναπω κι ας ακουστώ γραφικός: όποιος θέλει φτηνή βενζίνη μετακομίζει σε άλλο κράτος. Δεν κάνω καμιά πλάκα.

Γεράσαμε κι ακόμα περιμένουμε φτηνή βενζίνη.....είναι τόσο βαθιά ριζωμένες κάποιες πρακτικές σε αυτή την χώρα, που πλέον δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε.
Οπως λέει και ο φίλος μου που μετανάστευσε Αυστραλία πριν 15 χρόνια: αφού δεν αλλάζει η χώρα, αλλάζω εγώ.

Θα το ξαναπω κι ας ακουστώ γραφικός: όποιος θέλει φτηνή βενζίνη μετακομίζει σε άλλο κράτος. Δεν κάνω καμιά πλάκα.

Γεράσαμε κι ακόμα περιμένουμε φτηνή βενζίνη.....είναι τόσο βαθιά ριζωμένες κάποιες πρακτικές σε αυτή την χώρα, που πλέον δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε.
Οπως λέει και ο φίλος μου που μετανάστευσε Αυστραλία πριν 15 χρόνια: αφού δεν αλλάζει η χώρα, αλλάζω εγώ.
όταν η Κύπρος πράγματι προμηθεύεται καύσιμα από τα ελληνικά διυλιστήρια, τα οποία στη συνέχεια διαθέτει στην αγορά της σε σημαντικά χαμηλότερη τελική τιμή από την Ελλάδα, κάτι σάπιο συμβαίνει, το οποίο και " βαφτίζεται ειδικός διπλός φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ (24%)...

• Like
Reactions: donk
Αν δεν υπήρχαν δασμοί - φόροι κι ότι άλλο έχουν σκεφτεί θα είχαν ήδη κλείσει τα μαγαζιά της Ευρώπης. Δεν θα πω για μοντέλα των 40-50Κ αλλά φαντάσου το μικρό byd για παράδειγμα να ερχόταν στα 9-10Κ που είχε στη χώρα παραγωγής.. Δεν θα βλέπαμε άλλο μικρό στα κέντρα των πόλεων.

Same Sh1t...Different Day.
το μικρο byd (seagull) ειναι αρκετα διαφορετικο οχημα απο το dolphin surf που ηρθε στην ευρωπη. Προφανως ομως υπαρχει διαφορα στην τιμη ακομα και στα ιδια ακριβως μοντελα

• Like
Reactions: karajim80

Μας δουλεύετε 120 φορές με τα όρια ταχύτητας;​

View attachment 273842

Το ερώτημα είναι απλό, καθημερινό και απολύτως πρακτικό. Διότι μπορεί ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας να προβλέπει αλλαγές στα όρια, μπορεί να ακούμε για 30 ή 50 χιλιόμετρα μέσα στις πόλεις και για ανώτατο όριο 130 χλμ./ώρα στους αυτοκινητόδρομους, όμως στον δρόμο η πραγματικότητα είναι άλλη.

Έκανα τη διαδρομή Αθήνα – Βόλος. Μια διαδρομή σε βασικό εθνικό άξονα, σε αυτοκινητόδρομο, με διόδια, με παραχωρησιούχους, με υποτίθεται σύγχρονη διαχείριση. Και πουθενά, μα πουθενά, δεν είδα πινακίδα πάνω από 120. Δηλαδή τα παλιά. Άρα τι ισχύει τελικά; Το 130 του νόμου ή το 120 της πινακίδας;

Και ρωτώ το απλούστατο: αν με πιάσει το ραντάρ με 130, τι θα πω στον τροχονόμο; Ότι «κύριε τροχονόμε, ο νόμος λέει 130»; Και εκείνος τι θα μου απαντήσει; «Η πινακίδα γράφει 120». Θα πρέπει δηλαδή να βγάλω το κινητό, να ανοίξω Google, να ψάξω τον νόμο του κράτους και να του αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας;

Αυτό δεν είναι σοβαρό κράτος.

Είναι κράτος που ανακοινώνει αλλαγές πριν εξασφαλίσει ότι μπορούν να εφαρμοστούν καθαρά, ενιαία και χωρίς παγίδες για τον πολίτη.

Και υπάρχει και συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, δήμοι και περιφέρειες πλακώνονται ή πετούν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι για το ποιος έχει την ευθύνη να αλλάξει τις πινακίδες. Ποιος θα πληρώσει, ποιος θα υπογράψει, ποιος θα αποφασίσει. Μα αν το κράτος δεν μπορεί να αλλάξει μερικές πινακίδες στους δρόμους, πώς περιμένουμε να αλλάξει νοοτροπία; Πώς περιμένουμε να αλλάξει σε θέματα κράτους δικαίου, ακρίβειας, καθημερινότητας, δημόσιας διοίκησης;

Και ας δεχθούμε ότι στους δήμους και στις περιφέρειες υπάρχουν συγκρούσεις αρμοδιοτήτων. Στους αυτοκινητόδρομους όμως; Εκεί όπου υπάρχουν ιδιωτικοί φορείς, παραχωρησιούχοι, δεν θα έπρεπε οι πινακίδες να έχουν ήδη αλλάξει, όπου βέβαια επιτρέπεται το 130;

Εκτός αν και οι ίδιοι απευθύνονται στους αρμοδίους και δεν μπορούν να πάρουν σαφή απάντηση. Αν συμβαίνει αυτό, τότε το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι μόνο αν το όριο είναι 120 ή 130. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει κράτος που μπορεί να εφαρμόσει αυτά που νομοθετεί. Γιατί νόμοι χωρίς εφαρμογή είναι βιτρίνα. Και πινακίδες που λένε άλλα από όσα ανακοινώνονται είναι παγίδα.

Μας δουλεύουνε;

Στον ελληνικό δρόμο, η απάντηση συχνά γράφεται πάνω σε μια παλιά πινακίδα: Μας δουλεύουν 120 φορές

Νομίζω πως η πινακίδα υπερτερεί του γενικού ορίου. Αν δεν υπάρχει πινακίδα, ο αυτοκινητόδρομος με 2 λωρίδες και ΛΕΑ έχει όριο 130, αν έχει πινακίδα ισχύει η πινακίδα. 90 έχει ο επαρχιακός, 30 πλέον (από 50) μέσα σε αστικές περιοχές και 110 νομίζω σε αυτοκινητόδρομο χωρίς ΛΕΑ (με επιφύλαξη αυτό). Κι επειδή όλα τα χωριά που περνάει από μέσα τους επαρχιακός δρόμος είχαν πινακίδες με 50 (και άρα υπερισχύει η πινακίδα του ορίου των 30) έτρεξαν πολλοί δήμοι να τις αλλάξουν με νέες με 30. Με όλο το σεβασμό στον ΚΟΚ, όταν πάω στον επαρχιακό Θεσσαλονίκης - Καβάλας και περνάει ο δρόμος από Ζαγκλιβέρι, Βασιλικά κτλ εγώ δε κόβω από τα 90 στα 30. Έχει οδηγήσει κανείς με 30 να δει πως είναι; Θεμιτό το 30 σε στενά πόλης με παρκαρισμένα ένθεν κακείθεν και κόσμο στα πεζοδρόμια αλλά όχι τώρα και στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο που περνάει από το χωριό.

Έχει οδηγήσει κανείς με 30 να δει πως είναι; Θεμιτό το 30 σε στενά πόλης με παρκαρισμένα ένθεν κακείθεν και κόσμο στα πεζοδρόμια αλλά όχι τώρα και στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο που περνάει από το χωριό.

Ειδικά επειδή περνάει από χωριό πρέπει να είναι 30 . Ζω 15 χρόνια σε τέτοιο χωριό και το όριο ήταν 40 . Δεν υπάρχει χρόνος αντίδρασης μέσα στο χωριό που θα σου πεταχτεί από παιδί σκυλί μέχρι και αγροτικό που βγαίνει από την αυλή ή τον παράδρομο.
Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκα από δρόμο με stop αφού είχα ελέγξει μέσα στο χωριό και ξαφνικά άκουσα κόρνα και έναν να είναι στα φρένα . Για να μη τον έχω δει στα 200 μέτρα που είχα ορατότητα φαντάσου με πόσο πήγαινε. Και ζητούσε και τα ρέστα σε δρόμο με όριο 30. Και φυσικά η ατάκα του ήταν "ζω 33 χρόνια εδώ " . Κάτι αντίστοιχο "στο χωριό μου δεν θα μου πεις πως οδηγαω" .

• Like
Reactions: avpap
Σωστό αυτό. Είναι τρομερά επικίνδυνο να τρέχει κανείς εντός χωριών. Εχει χαθεί πολύς κόσμος άδικα…

• Like
Ειδικά επειδή περνάει από χωριό πρέπει να είναι 30 . Ζω 15 χρόνια σε τέτοιο χωριό και το όριο ήταν 40 . Δεν υπάρχει χρόνος αντίδρασης μέσα στο χωριό που θα σου πεταχτεί από παιδί σκυλί μέχρι και αγροτικό που βγαίνει από την αυλή ή τον παράδρομο.
Δε μιλάω γενικά αλλά για το συγκεκριμένο δρόμο και τα συγκεκριμένα χωριά. Μπορείς να δεις πως είναι στο google maps street view. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σου πεταχθεί, θεωρώ το 30 αστείο όριο σε αυτή την περίπτωση. Μια χαρά ήταν το 50. Και αν τέλει κανείς δε πάει με 30 (εδώ αρκετοί δε πήγαιναν και με 50 όταν το όριο ήταν 50).

Δε μιλάω γενικά αλλά για το συγκεκριμένο δρόμο και τα συγκεκριμένα χωριά. Μπορείς να δεις πως είναι στο google maps street view. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σου πεταχθεί, θεωρώ το 30 αστείο όριο σε αυτή την περίπτωση. Μια χαρά ήταν το 50. Και αν τέλει κανείς δε πάει με 30 (εδώ αρκετοί δε πήγαιναν και με 50 όταν το όριο ήταν 50).
Δεν βλέπω διαφορα απο τον επαρχιακό που ζω εγώ. Νέο Ρυσιο-Βασιλικα.

Το όριο ήταν 70 εκτός χωριών. 50 πριν τις εξόδους και 40 εντός χωριών με εξαίρεση την Αγία Παρασκευή που περνάει μπροστά από σχολείο που ήταν πάντα 30 .

Πλέον 70 υπάρχει μόνο σε ένα κομμάτι που είναι η μεγάλη ευθεία μετά την Αγία Παρασκευή , μέχρι το μοναστήρι του Παισιου . Έχει διπλή διαχωριστική και όμως όχι μόνο δεν σέβονται το όριο αλλά ούτε την διπλή. Στον συγκεκριμένο δρόμο τα 15 χρόνια που ζω έχουν σκοτωθεί 5 άτομα. Δεν θυμάμαι πόσα τροχαία μόνο με τραυματιες μέχρι και ένα άλογο που βγήκε από τον στάβλο νύχτα και έγινε "σφαγη" . Όλα έχουν γίνει 50 και εντός χωριών 30 . Στη Σουρωτη υπάρχει μια ξεχασμένη πινακίδα 40 εντός του χωριού αμέσως μετά το νηπιαγωγείο..
Είναι δρόμος που έχει πολλούς ποδηλάτες και μεγάλη κίνηση από λεωφορεία προς το μοναστήρι.

Ναι τα 30 μου φαίνονται πως το αμάξι έχει πρόβλημα. Αλλά δοκίμασε να δεις με 30 το χρόνο αντίδρασης μέχρι να πατήσεις φρένο και πόσα μέτρα θα κάνεις. Τώρα με το tesla μπορεί να είναι ακαριαιο σε εσένα, αλλά σε αυτόν τον δρόμο η πλειοψηφία γράφει από πίσω t yo a...

Ο Athlon6401 αναφέρεται στον επαρχιακό δρόμο με δύο λωρίδες κατεύθυνσης που περνάει μέσα από τα χωριά. Άπειρα τέτοια παραδείγματα. Δεν αναφέρεται γενικά για τους δρόμους μέσα σε ένα χωριό.

Εγώ συγκεκριμένα, όποτε έφτανε ο δρόμος να περνάει μέσα από το χωριό, έκοβα πολύ, εκεί στα 50-60 ποτέ παραπάνω. Δεν το έχω δοκιμάσει με τον νέο ΚΟΚ το όριο των 30 σε τέτοια περίπτωση ακόμα.

Ο Athlon6401 αναφέρεται στον επαρχιακό δρόμο με δύο λωρίδες κατεύθυνσης που περνάει μέσα από τα χωριά. Άπειρα τέτοια παραδείγματα. Δεν αναφέρεται γενικά για τους δρόμους μέσα σε ένα χωριό.

Εγώ συγκεκριμένα, όποτε έφτανε ο δρόμος να περνάει μέσα από το χωριό, έκοβα πολύ, εκεί στα 50-60 ποτέ παραπάνω. Δεν το έχω δοκιμάσει με τον νέο ΚΟΚ το όριο των 30 σε τέτοια περίπτωση ακόμα.
Για ιδιο δρόμο μιλάω και εγώ. Είναι ο κανόνας.
Όλη η Θεσσαλονίκη τέτοιους δρόμους έχει ανατολικά και δυτικά.
Δύο κεντρικοι ανατολικά περνάνε μέσα από όλα τα χωριά προς Χαλκιδική πέρα από την Μουδανιών.
50-60 ειναι πλέον το όριο σε αυτούς τους δρόμους. Όχι μέσα στα χωριά...

Για ιδιο δρόμο μιλάω και εγώ. Είναι ο κανόνας.
Όλη η Θεσσαλονίκη τέτοιους δρόμους έχει ανατολικά και δυτικά.
Δύο κεντρικοι ανατολικά περνάνε μέσα από όλα τα χωριά προς Χαλκιδική πέρα από την Μουδανιών.
50-60 ειναι πλέον το όριο σε αυτούς τους δρόμους. Όχι μέσα στα χωριά...

Όλη η επαρχία είναι έτσι στους επαρχιακούς δρόμους. Το πρόβλημα είναι όταν περνάς μέσα από τα χωριά για να πας αλλού, πρέπει να κόψεις πολύ γιατί στην κυριολεξία οι αυλές των σπιτιών είναι πάνω στο δρόμο.

Βλέπω πολλούς που δεν κόβουν και έχει τύχει και να μου αναβοσβήσουν τα φώτα επειδή εγώ έκοψα. Εϊναι που είναι στραβός ο σχεδιασμός με τους δρόμους να περνάνε μέσα από την κατοικημένη περιοχή αντί έξω από αυτήν, έχεις και τη νοοτροπία είτε του ντόπιου είτε εκείνου που πάει διακοπές και είναι από εκεί, να θεωρούν ότι ξέρουν καλύτερα.

Παραδειγμα...
Εχετε παρατηρησει ποσοι -ακομη και σημερα- οδηγουν χρησιμοποιωντας το κινητο με το αλλο χερι ? Σταθειτε σε κανενα φαναρι για 5-10 λεπτα και βγαλε στατιστικη.
Λετε να εχουν ολοι αυτοι, συναισθηση της ταχυτητας με την οποια κινουνται η θα επρεπε να κινουνται, που οπως και να το κανουμε ειναι κομματακι πιο δυσκολο απο το -ας πουμε- να μη χρησιμοποεις το ρημαδι το κινητο οταν οδηγεις ?
Εξω στον δρομο, ειτε πεζος ειτε εποχουμενος, απο τυχη ζουμε ... :cool: ειναι πιο πολλοι αυτοι απο εμας :D

• Like
Η νοοτροπία των πολιτών συμβαδίζει με την νοοτροπία των κυβερνώντων.
Η νομοθεσία λέει ότι όταν κατασκευάζεται αυτοκινητόδρομος προδιαγραφών ΤΕΝ-Τ με συγρχρηματοδότηση πρέπει ο δρόμος όταν παραδωθεί να έχει όριο το όριο της χώρας (130 εδώ). Υπάρχει βεβαίως πρόβλεψη για αιτιολογιμένη μελέτη μείωσης του ορίου σε σημεία του δρόμου η οποία ενεργοποιείται με Υπουργική Απόφαση.
Από όσο έχω ακούσε τέτοια μελέτη/Υπουργική Απόφαση υπάχει για το δρόμο από Κόρινθο ως Πάτρα, αλλά δεν υπάρχει για όλη την Ιονία μέχρι τα Ιωάννινα.

Πάντως ακόμη και στο δρόμο για Πάτρα σε ένα σημείο πέφτεις σταδιακά από τα 130 στα... 60 για λιγότερα από 100 μέτρα που είναι το μπλόκο συνήθως και μετά 130 πάλι.

Εδώ ήμουν έτοιμος να πατήσω Post reply, αλλά σκέφτηκα τι τα έχουμε τόσα ΑΙ εργαλεία και έβαλα να τρέξει μια μικρή έρευνα. Τα αποτελέσματα πιο κάτω:
  • Γενικός κανόνας για επιβατικά σε ελληνικό αυτοκινητόδρομο: 130 km/h.
  • Νόμιμη μόνιμη απόκλιση σε συγκεκριμένο τμήμα αυτοκινητοδρόμου: χρειάζεται μελέτη και απόφαση Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.
  • Εφαρμογή στον δρόμο: από την τοποθέτηση των προβλεπόμενων πινακίδων.
  • Δεν υπάρχει κανόνας υποχρεωτικής αρχικής παράδοσης με 130 km/h. Μπορεί να υπάρχει εξαρχής χαμηλότερο όριο, αν έχει ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία.
Άρα είχα πολλές ανακρίβειες στο αρχικό μου μήνυμα. Μετά το έβαλα να ψάξει για υπουργικές αποφάσεις. Η απάντηση:

Πρώτα, υπάρχει η γενική ΥΑ ΔΟΥ/οικ/5776/2015, ΦΕΚ 253/ΑΑΠ/21.12.2015, με τίτλο «Χαρακτηρισμός και Αρίθμηση Αυτοκινητοδρόμων». Αυτή δεν αφορά όρια ταχύτητας, αλλά είναι κρίσιμη γιατί χαρακτηρίζει και αριθμεί το εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων: η Ιόνια Οδός ως Α5, η Κεντρική Πελοπόννησος / Μορέας ως Α7, και η Αθήνα–Πάτρα / Ολυμπία Οδός ως Α8.
Για τον Αυτοκινητόδρομο Μορέας υπάρχουν σαφείς δημοσιευμένες αποφάσεις για όρια ταχύτητας. Η πρώτη είναι η Α/00/08/19/7996, ΦΕΚ Β΄ 883/21.6.2010, με τίτλο «Καθορισμός των ορίων ταχύτητας στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος–Τρίπολη» για συγκεκριμένες χιλιομετρικές θέσεις. Η απόφαση επικαλείται μελέτη προσδιορισμού σταθερών ορίων ταχύτητας, πιστοποιητικό έγκρισης από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό και αίτημα της παραχωρησιούχου ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. για έκδοση της ΥΑ.
Η απόφαση του 2010 είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τη διαδικασία: αναφέρει ότι ο παραχωρησιούχος όφειλε να μελετήσει ενιαίες κυκλοφοριακές απαιτήσεις και ότι τα όρια λειτουργικής ταχύτητας θα καθορίζονταν με κατάλληλη μεθοδολογία και προδιαγραφές. Η ίδια απόφαση λέει ότι η μελέτη ήταν σύμφωνη με την τεχνική οδηγία «Ανάπτυξη Πλαισίου Διαμόρφωσης Συστήματος Ταχυτήτων στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο» και ότι τα όρια ισχύουν από την τοποθέτηση των οικείων πινακίδων.
Υπάρχει επίσης νεότερη ΥΑ για τον Μορέα: Α1/00/00/19/24898, ΦΕΚ Β΄ 1656/23.6.2014, με τίτλο «Καθορισμός ορίων ταχύτητας στον Αυτ/μο Κόρινθος–Τρίπολη–Καλαμάτα». Καλύπτει τμήματα από τη σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα–Κόρινθος έως τον Α/Κ Παραδείσιας, καθώς και το τμήμα Α/Κ Τσακώνα έως την είσοδο Καλαμάτας, και υπογράφεται από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Η ΥΑ του 2014 στηρίζεται σε σειρά πιστοποιητικών έγκρισης μελετών «Προσδιορισμός Σταθερών Ορίων Ταχύτητας», αναφέρει την ίδια τεχνική οδηγία διαμόρφωσης συστήματος ταχυτήτων και εγκρίνει συγκεκριμένο πίνακα ορίων ανά χιλιομετρική θέση και κατεύθυνση. Περιλαμβάνει όρια 130 km/h σε πολλά τμήματα, αλλά και χαμηλότερα όρια όπως 120, 110, 100 και 80 km/h. Η ίδια απόφαση ορίζει ότι ισχύει από την τοποθέτηση των προβλεπόμενων πινακίδων και καταργεί την προγενέστερη απόφαση του 2010.
Για την Ιόνια Οδό, εντόπισα την απόφαση χαρακτηρισμού/αρίθμησης ως Α5, αλλά όχι αντίστοιχη δημοσιευμένη ΥΑ καθορισμού σταθερών ορίων ταχύτητας για τον άξονα Αντίρριο–Ιωάννινα. Το μόνο σχετικό τεχνικό εύρημα που εντόπισα είναι μελέτη 2008–2009 για «καθορισμό αξιόπιστων ορίων ταχύτητας» στους άξονες Αντίρριο–Ιωάννινα, Πάτρα–Πύργος, Θεσσαλονίκη–Στρυμόνας και ΒΟΑΚ, με πελάτη τη ΔΜΕΟ του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό δείχνει ότι υπήρξε μελετητική εργασία για τον διάδρομο, όχι όμως ότι δημοσιεύθηκε ΥΑ ορίων ταχύτητας για την Ιόνια Οδό ως αυτοκινητόδρομο.
Η νομική σημασία του ευρήματος είναι η εξής: ο Μορέας παρέχει καθαρό προηγούμενο ότι για χαμηλότερα ή διαφοροποιημένα σταθερά όρια σε αυτοκινητόδρομο υπάρχει πράγματι διαδικασία μελέτη → έγκριση/πιστοποίηση μελέτης → Υπουργική Απόφαση → τοποθέτηση πινακίδων. Αυτό είναι πλήρως συνεπές με το άρθρο 112 παρ. 7 του ισχύοντος ΚΟΚ, το οποίο προβλέπει ότι για τους αυτοκινητοδρόμους τα όρια εκτός των ανώτατων επιτρεπόμενων καθορίζονται και μεταβάλλονται ύστερα από μελέτη και με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ενώ εφαρμόζονται από την τοποθέτηση των προβλεπόμενων πινακίδων.Το προσεκτικό συμπέρασμα είναι: υπάρχουν δημοσιευμένες υπουργικές αποφάσεις τέτοιου τύπου, σίγουρα για τον Μορέα. Για Ιόνια Οδό και Ολυμπία Οδό, από τον έλεγχο που έκανα, βρίσκω δημοσιευμένες πράξεις χαρακτηρισμού ως αυτοκινητοδρόμων και σχετικές συμβατικές/μελετητικές αναφορές, αλλά όχι δημοσιευμένη ΥΑ καθορισμού σταθερών ορίων ταχύτητας αντίστοιχη με τις ΥΑ του Μορέα. Αυτό δεν αποδεικνύει οριστικά ότι δεν υπάρχει τέτοια πράξη σε μη καλά ευρετηριασμένο ΦΕΚ ή σε πράξη με μη προφανή τίτλο, αλλά σημαίνει ότι δεν είναι άμεσα εντοπίσιμη με τα ονόματα των αξόνων και τις τυπικές φράσεις «καθορισμός ορίων ταχύτητας» / «προσδιορισμός σταθερών ορίων ταχύτητας».

Το έβαλα να κάνει και πιο ευρεία αναζήτηση αλλά δεν βρήκε κάτι παραπάνω.

Το δικό μου συμπέρασμα; Κάτι δεν πάει καλά. Και είναι αδιανόητο ολοκαίνουργιος αυτοκινητόδρομος να μην έχει ούτε για 500 μέτρα όριο 130 πουθενά όπως ο δρόμος για τα Ιωάννινα. Σε αντίθεση ο αυτοκινητόδρομος Μορέας έχει κάνει τα πάντα by the book...

Η Ιόνια διαφημιζόταν πως θα κάνει το Αντίριο - Ιωάννινα σε 1 ώρα και 40 λεπτά. Αν κινηθείς με τα υπάρχοντα όρια θες 2 ώρες. Οπότε όντως κάτι έχει πάει λάθος με την Ιόνια

Κοίτα κάτι "πλεμπαιοι" που κράζουν την Luce. Τς τς .
Και ο συγκεκριμένος δεν έχει τόσο πρόβλημα η ferrari να τον κάνει "ban" επειδή έβγαλε στη φόρα το spam mail που προφανώς στέλνει η Ferrari σε όλους του πελάτες της μπας και πιάσει τίποτα κορόιδα...

Σε άλλα νέα ο υπεύθυνος marketing της Ferrari παραιτήθηκε. Οι κακές γλώσσες θα το συνδυάσουν με την Luce .

Αλλά διαβάζοντας και το mail που έστειλε η ferrari " The Luce is not an electric car that happens to be a Ferrari-it is a Ferrari that just happens to be electric."

Το τμήμα marketing έχει θέμα
c6da2cc39f373518b6db2751a6ca6058.jpg
e9732767bc4a0b4bf4674afc36467842.jpg
ba3ad53a01bae9ffba3ee619bf5c3b79.jpg

Και φυσικά δεν υπάρχει πουθενά πινακίδα για τις διασταυρώσεις με τους χωματόδρομους. Η πολιτική πινακίδων απ' ότι φαίνεται είναι να κοτσάρουμε απαγορευτικές και να ξεχνάμε την ύπαρξη ενημερωτικών και προειδοποιητικών πινακίδων που επεξηγούν γιατί μπαίνουν οι απαγορευτικές.
Η λλύση σε κάτι τέτοια είναι να πεις "μπήκα από τον χωματόδρωμο, δεν είχε καμιά πινακίδα ταχύτητας".