Αυτοκινητιστικά νέα

Στα προ πολέμου επίπεδα επιστρέφει η διεθνής τιμή του πετρελαίου – Νέα μείωση στις τιμές των καυσίμων στην αντλία.​

1782538943661.png
Στα προ πολέμου επίπεδα επιστρέφει η διεθνής τιμή του πετρελαίου, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές από τη Μέση Ανατολή. Η μείωση αυτή, αποτυπώνεται και στην αντλία, με τις τιμές των καυσίμων να συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία.

Παράλληλα, η μέση πανελλαδική τιμή για την αμόλυβδη διαμορφώνεται στα 1,923 ευρώ το λίτρο, για το πετρέλαιο κίνησης στα 1,615 ευρώ, ενώ το υγραέριο κίνησης έχει υποχωρήσει κάτω από το 1€ στα 0,984 ευρώ το λίτρο.

Στην Αττική οι τιμές είναι ακόμα χαμηλότερες. Η μέση τιμή είναι στο 1,89 για την αμόλυβδη και στο 1,58 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης. Μόνο στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα η τιμή της αμόλυβδης παραμένει πάνω από τα 2 ευρώ, ωστόσο, με πτωτική πορεία.

οι τιμές στις αντλίες, για μένα είναι πάρα πολύ αυξημένες, εκτιμώ ότι από τον Ιούλιο, "τεχνητά" θα αυξηθούν κι άλλα και ας έχει επέλθει συμφωνία.

Θα το ξαναπω κι ας ακουστώ γραφικός: όποιος θέλει φτηνή βενζίνη μετακομίζει σε άλλο κράτος. Δεν κάνω καμιά πλάκα.

Γεράσαμε κι ακόμα περιμένουμε φτηνή βενζίνη.....είναι τόσο βαθιά ριζωμένες κάποιες πρακτικές σε αυτή την χώρα, που πλέον δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε.
Οπως λέει και ο φίλος μου που μετανάστευσε Αυστραλία πριν 15 χρόνια: αφού δεν αλλάζει η χώρα, αλλάζω εγώ.

Θα το ξαναπω κι ας ακουστώ γραφικός: όποιος θέλει φτηνή βενζίνη μετακομίζει σε άλλο κράτος. Δεν κάνω καμιά πλάκα.

Γεράσαμε κι ακόμα περιμένουμε φτηνή βενζίνη.....είναι τόσο βαθιά ριζωμένες κάποιες πρακτικές σε αυτή την χώρα, που πλέον δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε.
Οπως λέει και ο φίλος μου που μετανάστευσε Αυστραλία πριν 15 χρόνια: αφού δεν αλλάζει η χώρα, αλλάζω εγώ.
όταν η Κύπρος πράγματι προμηθεύεται καύσιμα από τα ελληνικά διυλιστήρια, τα οποία στη συνέχεια διαθέτει στην αγορά της σε σημαντικά χαμηλότερη τελική τιμή από την Ελλάδα, κάτι σάπιο συμβαίνει, το οποίο και " βαφτίζεται ειδικός διπλός φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ (24%)...

Αν δεν υπήρχαν δασμοί - φόροι κι ότι άλλο έχουν σκεφτεί θα είχαν ήδη κλείσει τα μαγαζιά της Ευρώπης. Δεν θα πω για μοντέλα των 40-50Κ αλλά φαντάσου το μικρό byd για παράδειγμα να ερχόταν στα 9-10Κ που είχε στη χώρα παραγωγής.. Δεν θα βλέπαμε άλλο μικρό στα κέντρα των πόλεων.

Same Sh1t...Different Day.
το μικρο byd (seagull) ειναι αρκετα διαφορετικο οχημα απο το dolphin surf που ηρθε στην ευρωπη. Προφανως ομως υπαρχει διαφορα στην τιμη ακομα και στα ιδια ακριβως μοντελα

• Like
Reactions: karajim80

Μας δουλεύετε 120 φορές με τα όρια ταχύτητας;​

View attachment 273842

Το ερώτημα είναι απλό, καθημερινό και απολύτως πρακτικό. Διότι μπορεί ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας να προβλέπει αλλαγές στα όρια, μπορεί να ακούμε για 30 ή 50 χιλιόμετρα μέσα στις πόλεις και για ανώτατο όριο 130 χλμ./ώρα στους αυτοκινητόδρομους, όμως στον δρόμο η πραγματικότητα είναι άλλη.

Έκανα τη διαδρομή Αθήνα – Βόλος. Μια διαδρομή σε βασικό εθνικό άξονα, σε αυτοκινητόδρομο, με διόδια, με παραχωρησιούχους, με υποτίθεται σύγχρονη διαχείριση. Και πουθενά, μα πουθενά, δεν είδα πινακίδα πάνω από 120. Δηλαδή τα παλιά. Άρα τι ισχύει τελικά; Το 130 του νόμου ή το 120 της πινακίδας;

Και ρωτώ το απλούστατο: αν με πιάσει το ραντάρ με 130, τι θα πω στον τροχονόμο; Ότι «κύριε τροχονόμε, ο νόμος λέει 130»; Και εκείνος τι θα μου απαντήσει; «Η πινακίδα γράφει 120». Θα πρέπει δηλαδή να βγάλω το κινητό, να ανοίξω Google, να ψάξω τον νόμο του κράτους και να του αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας;

Αυτό δεν είναι σοβαρό κράτος.

Είναι κράτος που ανακοινώνει αλλαγές πριν εξασφαλίσει ότι μπορούν να εφαρμοστούν καθαρά, ενιαία και χωρίς παγίδες για τον πολίτη.

Και υπάρχει και συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, δήμοι και περιφέρειες πλακώνονται ή πετούν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι για το ποιος έχει την ευθύνη να αλλάξει τις πινακίδες. Ποιος θα πληρώσει, ποιος θα υπογράψει, ποιος θα αποφασίσει. Μα αν το κράτος δεν μπορεί να αλλάξει μερικές πινακίδες στους δρόμους, πώς περιμένουμε να αλλάξει νοοτροπία; Πώς περιμένουμε να αλλάξει σε θέματα κράτους δικαίου, ακρίβειας, καθημερινότητας, δημόσιας διοίκησης;

Και ας δεχθούμε ότι στους δήμους και στις περιφέρειες υπάρχουν συγκρούσεις αρμοδιοτήτων. Στους αυτοκινητόδρομους όμως; Εκεί όπου υπάρχουν ιδιωτικοί φορείς, παραχωρησιούχοι, δεν θα έπρεπε οι πινακίδες να έχουν ήδη αλλάξει, όπου βέβαια επιτρέπεται το 130;

Εκτός αν και οι ίδιοι απευθύνονται στους αρμοδίους και δεν μπορούν να πάρουν σαφή απάντηση. Αν συμβαίνει αυτό, τότε το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι μόνο αν το όριο είναι 120 ή 130. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει κράτος που μπορεί να εφαρμόσει αυτά που νομοθετεί. Γιατί νόμοι χωρίς εφαρμογή είναι βιτρίνα. Και πινακίδες που λένε άλλα από όσα ανακοινώνονται είναι παγίδα.

Μας δουλεύουνε;

Στον ελληνικό δρόμο, η απάντηση συχνά γράφεται πάνω σε μια παλιά πινακίδα: Μας δουλεύουν 120 φορές

Νομίζω πως η πινακίδα υπερτερεί του γενικού ορίου. Αν δεν υπάρχει πινακίδα, ο αυτοκινητόδρομος με 2 λωρίδες και ΛΕΑ έχει όριο 130, αν έχει πινακίδα ισχύει η πινακίδα. 90 έχει ο επαρχιακός, 30 πλέον (από 50) μέσα σε αστικές περιοχές και 110 νομίζω σε αυτοκινητόδρομο χωρίς ΛΕΑ (με επιφύλαξη αυτό). Κι επειδή όλα τα χωριά που περνάει από μέσα τους επαρχιακός δρόμος είχαν πινακίδες με 50 (και άρα υπερισχύει η πινακίδα του ορίου των 30) έτρεξαν πολλοί δήμοι να τις αλλάξουν με νέες με 30. Με όλο το σεβασμό στον ΚΟΚ, όταν πάω στον επαρχιακό Θεσσαλονίκης - Καβάλας και περνάει ο δρόμος από Ζαγκλιβέρι, Βασιλικά κτλ εγώ δε κόβω από τα 90 στα 30. Έχει οδηγήσει κανείς με 30 να δει πως είναι; Θεμιτό το 30 σε στενά πόλης με παρκαρισμένα ένθεν κακείθεν και κόσμο στα πεζοδρόμια αλλά όχι τώρα και στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο που περνάει από το χωριό.