Διαβάζω αυτή τη συζήτηση και πραγματικά απορώ αν αυτά που γράφονται τα έχουμε δει με τα μάτια μας ή αν αποτελούν urban legend.
Για να μη θεωρηθώ μεροληπτικός, σας ενημερώνω πως από τα χέρια μου έχουν περάσει ΠΟΛΛΑ Γερμανικά, Γαλλικά και Ιαπωνικά αυτοκίνητα. Αυτή τη στιγμή έχω ενα Golf MkV GTI DSG, ενα RAV4 (τελευταίο μοντέλο) και ενα άλλο επίσης Γερμανικό κύρους το οποίο δεν υπάρχει λόγος ν' αναφέρω.
Ως προς τις παρατηρήσεις για τα VW, θα διαφωνήσω εν μέρει με τον αγαπητό κατά τα άλλα Υπερίωνα. Ναι, βγάζουν μικρές και χαζές βλάβες όπως γρύλους παραθύρων και πολλαπλασιαστές. Ναι, τα εξουσιοδοτημένα είναι της μαύρης συμφοράς. Ναι, τα ανταλλακτικά και τα service είναι πανάκριβα. Λυπάμαι όμως, θα διαφωνήσω στα υπόλοιπα. Το Golfάκι μου έχει 90.000km, είναι πειραγμένο και δεν έχει κάνει ΤΣΙΚ. Η ποιότητα κατασκευής του μπορεί να μην είναι εφάμιλλη της AUDI αλλά ποτέ δεν είχα τριγμούς ή αδικαιολόγητες φθορές. Είναι τιμιότατο, αξιοπρεπέστατο, ασφαλέστατο, έχει κύρος, επιδόσεις και δεδομένης της ισχύος του (260 bhp) και του βάρους του (1434kg) η κατανάλωσή του (11,4 lt σε συνθήκες καθημερινής Αθηναϊκής τρέλλας) είναι λογικότατη. Μη μου πείτε ότι ένα Type-R καίει λιγότερο γιατί απλούστατα ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ._
Όσον αφορά τις άλλες παρατηρήσεις για την αξιοπιστία των turbo κινητήρων, τι να σχολιάσω? Τα σφυρήλατα εντόσθια? Τα ενισχυμένα μπλοκ? Το αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης? Προσωπικά δεν έχει περάσει από τα χέρια μου αυτοκίνητο turbo που να μη σκαλίσω και ΠΟΤΕ δεν αντιμετώπισα αυτά τα τραγικά προβλήματα που προαναφέρθηκαν. 3000 ευρώ για τουρμπίνα S3 8L? Η πολλαπλή κοστίζει 200 ευρώ και η τουρμπίνα 800. Μήπως ο εν λόγω κύριος είχε κάνει κάποια βελτίωση της μαύρης συμφοράς και ράγισε καπάκι από θερμοκρασίες (λέγε με φτωχό μίγμα)? Εγώ στο παλαιό μου S3 (επίσης πειραγμένο) το μόνο που άλλαζα ήταν σκάστρες και MAF.
Εν πάσει περιπτώσει, εγώ αγαπητοί μου ξέρω πως χτυπώ τη λαμαρίνα του RAV και κάνει σα τσίγκος. Ξέρω πως όταν βρέχει πρέπει ν' αυξήσω το volume γιατί ο ήχος της βροχής στην οροφή υπερκαλύπτει τα πάντα. Ξέρω πως ο συμπλέκτης του έχει αντικατασταθεί 2 φορές, τα πίσω αμορτισέρ άλλες 2, οι καθρέπτες κλείνουν από την αεροδυναμική αντίσταση, το κιβώτιο δεν παίρνει εύκολα την 1η και τα ημίμπαρα κρεμαγιέρας χρήζουν αντικατάστασης κάθε λίγο και λιγάκι και όλα αυτά χωρίς χρήση εκτός δρόμου. Ξέρω πως πίσω χοροπηδάει σα καγκουρώ και πως ο κλιματισμός του εξασφαλίζει μόνιμη ψύξη στο πρόσωπο από Μάιο έως Οκτώβριο. Ξέρω επίσης πως τα πλαστικά του είναι από ανακυκλωμένα κεσεδάκια γιαουρτιών, η εργονομία του πάσχει, το image του είναι ανύπαρκτο και η γενικότερη τεχνολογία του θυμίζει κάτι από Sputnik.
Μετά είναι και η όλη Ιαπωνική φιλοσοφία: Λενε για θερμαινόμενα καθίσματα και εννοούν πως θα ζεσταίνεται ο πισινός σου αλλά θα παγώνει η πλάτη σου. Έχουν άλλη βάση για τον αντιθαμβωτικό και άλλη για τον αισθητήρα βροχής, με τα καλώδια και στους δύο να φαίνονται από τους αισθητήρες έως το κάλυμα της οροφής. Το αυτόματο σύστημα προβολέων για τα τούνελ έχει σχεδιαστεί προφανώς από βρυκόλακες και απευθύνεται αποκλειστικά σε οδηγούς-νυχτερίδες (βλ. BATMAN). Στα διάφορα κουμπάκια δε μπορούσαν να βάλουν τα σύμβολα των καθρεπτών ή των παραθύρων αλλά έπρεπε να γράψουν με 8άρι font 'MIRROR', 'WINDOWS' κλπ. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζεις το σύστημα Μπράιγ γιατί τα κουμπιά αυτά δε φωτίζονται καν. Θα μπορούσα να γράφω επί ώρες αλλά ειλικρινά συγχίζομαι.
Για το τέλος άφησα τα 7 χρόνια εγγύησης. 7 χρόνια εγγύησης σημαίνει πως επί 7 χρόνια θα πρέπει να σε αρμέγει ο κάθε Σφακιανάκης για το Honda σου, ο κάθε Σαρακάκης για το Mitsubishi σου, ο τάδε και ο δείνα. Το τραγικό είναι πως μετά από 7 χρόνια το αυτοκίνητό σου έχει φτάσει να κοστίζει όσο ένα γεύμα σε ενα gourmet εστιατόριο. Λιγότερο κι απ' τα τέλη κυκλοφορίας σου. Κακά τα ψέμματα, η καλύτερη εποχή να αντικαταστήσεις ενα αυτοκίνητο είναι στα 3-4 χρόνια max. Και αυτά τα 4 χρονάκια, κρίμα είναι να μη τα χαρείς γιατί διάβασες στο Auris Club (λέμε τώρα) πως οι TSI σπάνε, καίνε και δεν πάνε.