Δεν υπάρχει πιο σπαστικό πράγμα από την έλλειψη φυσικών κουμπιών/διακοπτών. Είμαι τώρα στον 6ο χρόνο που οδηγώ καθημερινά αυτοκίνητο με οθόνη.
Μπαίνω στο παλιό focus και κάνω τα πάντα τυφλά στο δευτερόλεπτο.
- Δεν είμαι πολύ υπέρ του αυτόματου κλιματισμού. Τον χρησιμοποιώ μαξ 4-5 μήνες το χρόνο. Τον υπόλοιπο έχω κλειστό το σύστημα θέρμανσης/κλιματισμού. Ευτυχώς και τα 2 αυτοκίνητα είχαν/έχουν φυσικό διακόπτη για ενεργοποίηση του ξεθαμπώματος. Αλλά αν τον πατήσεις μετά ακόμη και να είχες κλειστό το σύστημα στο πάει στο auto και το πίσω θερμαινόμενο περιμένεις να κλείσει με χρονοδιακόπτη. Ναι είναι μόνο δύο touch αλλά σε μια οθόνη 12 ιντσών πρέπει να κοιτάξεις για να πατήσεις στα σωστά σημεία.
- Για το infotainment μου έχει σπάσει τα νεύρα στο καινούργιο ότι θέλω 4-5 κουμπιά για να πάω από το audio εφαρμογής του android auto στο ραδιόφωνο. Στο Peugeot είχε ένα κουμπί στο τιμόνι που πήγαινε κυκλικά σε όλα οπότε το έκανα χωρίς κόπο. Στο καινούργιο το πιο εύκολο είναι με φωνητική εντολή πατώντας το κουμπί στο τιμόνι.
- Στο καινούργιο είναι σπαστικό ότι πρέπει να πατήσεις τουλάχιστον φυσικό κουμπί για να μπεις στο μενού να διαλέξεις οδηγικό Mode, που είναι πιθανό να έχει και μερικές υποεπιλογές. Τόσο δύσκολο ήταν ένα περιστροφικό για τα βασικά; (Normal, Eco, Sport, Slippery κλπ κλπ)? Στο Peugeot αυτό ήταν μόνο ένα περιστροφικό χωρίς μενού.
Ίσως πρέπει να ασχοληθώ περισσότερο με την Alexa του αυτοκινήτου και να τα κάνω φωνητικά.
H Accura φέτος έβγαλε το παρακάτω στο ADX. Το είχα δει σε ένα άρθρο. Απόλαυση τα κουμπιά για το κλίμα και τα κουμπιά μπροστά από τον επιλογέα. Αλλά κακά τα ψέματα, μοιάζει συνολικά αν δεν μου έλεγε κάποιος κάτι πιο παλιό από το ταμπλώ του Peugeot 3008 σχεδόν 8 χρόνια πίσω.
Πάντως αυτό που πόσταρε ο Τάκης για το EuroNCAP που θα θέλει φυσικά κουμπιά για τα 5 αστέρια ήταν το μόνο που όχι μόνο μπορεί αλλά θα αλλάξει τα πράγματα.
Οι Κινέζοι προφανώς θα το κάνουν άμεσα και ξέρουμε ήδη πόσα 5στερα αυτοκίνητα έχουν.
Θέλω να δω συγκριτικό τεστ να λέει το νέο WV ή BMW ή Citroen έχει 4 αστέρια με τους Κινέζους 5 και να σου κάνουν ειδικό πλαίσιο για να εξηγήσουν ότι αυτό δεν έχει να κάνει με τις ζώνες παραμόρφωσης του αυτοκινήτου αλλά με τους διακόπτες.