Kosh
AVClub Fanatic
Θα διαφωνήσω με το τελευταίο και μόνο. Αν έχεις ηλεκτρικό και σκοπεύεις να πας ταξίδι που θα χρειαστεί να φορτίσεις πρέπει να ανοίξεις ABRP ή PlugShare.
Τι ειναι αυτα ρε σεις ?
Και εκτος Ελλαδας ειναι απαραιτητα ?
Θα διαφωνήσω με το τελευταίο και μόνο. Αν έχεις ηλεκτρικό και σκοπεύεις να πας ταξίδι που θα χρειαστεί να φορτίσεις πρέπει να ανοίξεις ABRP ή PlugShare.
Ναι αλλά δεν θα κάνει διαφορά το 10% μεταξύ 90 και 100%.Μα δεν είναι το πρόβλημα στον αυτοκινητόδρομο.
Να έχει σπίτι γύρω από τη στυμφαλία που θέλει να μείνει 5-6 μέρες και να μην μπορεί να φορτίσει από τη πρίζα του για τον οποιονδήποτε λόγο. Εάν είσαι για μικρότερο διάστημα σε τέτοιο προορισμό, μια χαρά λογικό είναι να το φορτίσεις πλήρως και να κάνεις πλάνο να ξαναφορτίσεις στην επιστροφή.
Τα περισσότερα χωριά δεν έχουν καμμία επιλογή destination charging. Κάνε ένα planning να έχεις σπίτι στην Ελάτη και να μείνεις 10 μέρες, κάνοντας χιλιόμετρα στη περιοχή. Θα βγείς από τον δρόμο σου για να ψάχνεις φορτιστή. Έχει έναν στα 25 λεπτά στη μέση του πουθενά σε ένα βενζινάδικο, που για το δικό μου tolerance level να περιμένω 1+ ώρα στον 60άρη είναι no go, οπότε αναγκαστικά θα πας στα Τρίκαλα.
Κάνε διακοπές 15 μέρες στον Πλακιά, στο Νότιο Ρέθυμνο, σε ξενοδοχείο χωρίς φορτιστή και θα καταλήξεις να έχεις επιλογή στη πόλη του Ρεθύμνου, έναν ταχυφορτιστή με ένα CCS2 connector. Όταν πας και εάν τύχει να τον βρείς άδειο, δεν θα το φορτίσεις στο 100% για να συνεχίσεις τις διακοπές σου επειδή φορτίζει με 20KW.
Στην οικογένεια εγώ έχω ηλεκτρικό, το οποίο είναι και στη Κρήτη και το καταχαιρόμαστε. Δεν έχω τίποτα με την ηλεκτροκίνηση, ίσα ίσα που μου αρέσει πολύ. Ε, δεν είναι σώνει και καλά αυτός που θα κάτσει μέχρι το 100% ηλίθιος, ούτε αυτός που δεν έκανε planning στο ABRP πριν φύγει ακατάλληλος.
Τι ειναι αυτα ρε σεις ?
Και εκτος Ελλαδας ειναι απαραιτητα ?
Αν δεν μπορείς να το χωνέψεις αυτό, μην πάρεις ηλεκτρικό, είσαι ακατάλληλος για αυτό και αυτό είναι ακατάλληλο για εσένα. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα.
Μήπως κρίνουμε λίγο εξ ιδίων τα αλλότρια;
Στο navi του αυτοκινήτου θα το βάλουν και όπου τους πεί να σταματήσουν, εκεί θα σταματήσουν. Αυτό είναι το baseline και μια χαρά θα φτάσουν όπου θέλουν να φτάσουν. Εάν καταλήξουν να ταλαιπωρηθούν στον προορισμό, είναι άλλο θέμα.
Eμείς οικογενειακώς έχουμε 2 αμάξια, ένα ηλεκτρικό και ένα πετρέλαιο, μέσα στην Αθήνα και σε κοντινές και σύντομες εξορμήσεις εκτός νομού πάμε με το ηλεκτρικό, άλλα σε μεγάλα ταξίδια μακριά και πολλές μέρες πάντα με το πετρέλαιο για να έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο χωρίς άγχος και αναμονές για φόρτιση κλπ.Δεν είναι ακριβώς έτσι. Χρειάζεται ένα scouting πριν το ταξίδι για να ξέρεις τι ενδέχεται να αντιμετωπίσεις αναφορικά με τους διαθέσιμους φορτιστές και το capacity τους. Πχ εγώ άφοβα κατέβασα το αμάξι Σαντορίνη γιατί έχει κοντά μου 2 120ρηδες αλλά δεν θα το πάρω Ιο όπως σκόπευα διότι μέσω του PlugShare διαπίστωσα πως όλο το νησί έχει 2-3 22kw (άρα 11).
Sent from my iPhone using Tapatalk
Μήπως κρίνουμε λίγο εξ ιδίων τα αλλότρια;
Στο navi του αυτοκινήτου θα το βάλουν και όπου τους πεί να σταματήσουν, εκεί θα σταματήσουν. Αυτό είναι το baseline και μια χαρά θα φτάσουν όπου θέλουν να φτάσουν. Εάν καταλήξουν να ταλαιπωρηθούν στον προορισμό, είναι άλλο θέμα.
Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση μια και σε λίγες ημέρες θα φύγουμε οικογενειακώς για Κέρκυρα με ηλεκτρικό (όχι Tesla) ονομαστικής εμβέλειας 420 km (60,4kw battery).
Έχοντας κάνει ένα σχεδιασμό της διαδρομής, κάνω 2 στάσεις. Η μία στον Ψαθοπυργο για 47 λεπτά (για καφεδάκι) και μια στην Πρέβεζα για 39 λεπτά (για μεσημεριανό φαγητό) και φτάνω Ηγουμενίτσα με 40% όπως πρέπει.
Είναι το πρώτο μου μεγάλο ταξίδι και μια έννοια την έχω.
Κανένα tip? Απο τους πιο έμπειρους;
Atto 3δεν ξερω ποιο οχημα εχεις, αλλα αναφεροντας 60.4kwh μπαταρια το μυαλο μου παει σε byd dolphin ή αττο. Ο ψαθοπυργος εχει το καλο οτι το ΣΕΑ εχει goodys αλλα απο τη στιγμη που δεν μπορεις να φορτισεις στον supercharger, η μοναδικη σου επιλογη ειναι ο 50αρης ΕΛΠΕ που βρισκεται μπροστα στο βενζιναδικο. Υποψιν οτι ειναι μονός, οποτε αν ειναι αλλος και φορτιζει, την εβαψες. Αλλη λυση ειναι ο electrip στο epirus plaza μετα τη γεφυρα του Ριο. Διπλος 180αρης. Βεβαιως, εσυ (αν οντως εχεις ενα απο τα byd που ανεφερα), μπορεις να φορτισεις με peak 88kw, επομενως δεν θα δεις τα 180. Και παλι ομως, ειναι καλυτερα απο τα 50 του ελπε.
Eμείς οικογενειακώς έχουμε 2 αμάξια, ένα ηλεκτρικό και ένα πετρέλαιο, μέσα στην Αθήνα και σε κοντινές και σύντομες εξορμήσεις εκτός νομού πάμε με το ηλεκτρικό, άλλα σε μεγάλα ταξίδια μακριά και πολλές μέρες πάντα με το πετρέλαιο για να έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο χωρίς άγχος και αναμονές για φόρτιση κλπ.
Atto 3
To ηλεκτρικό Tesla Model Y Και το πετρέλαιο ένα Pegeuot 308SW...απλά σε μεγάλα ταξίδια δεν την παλεύω με το άγχος, πίεση και να περιμένω συγκεκριμένο χρόνο κλπ. να υπολογίζω πόσα χιλιόμετρα έχει ακόμα ειδικά τώρα που με τέτοια ζέστη βάζουμε κλιματισμό στου φουλ, που ακριβώς θα σταματήσω, πως κινούμε για να μην τρώω υπερβολικά την μπαταρία κλπ ....με το πετρελαιάκι έχω την ξενοιασιά μου, σταματώ γεμίζω όπου βρω και σε 3 λεπτά είμαι στον δρόμο....Το Τesla Y μας έχει σώσει μέσα στην Αθηνα, για ημερίσια μπάνια, βολτούλες, ημερίσεις εκδρομές κλπ. άλλα σε ταξίδια μακρινά δεν αλλάζω με τίποτα το πετρέλαιο, προς το παρών φυσικά, αν στο μέλλον έχουμε ηλεκτρικά ξέρω εγώ με 1.500-2.000 χλμ. πραγματική αυτονομία με κλιματισμό και τα όλα του, θα αναθεωρήσω..Δεν θα διαφωνησω με την τοποθετηση σου πριν μαθουμε ποια ειναι τα δυο αμαξια. Πχ αν το πετρελαιο ειναι κανενα bmw X5 και το ηλεκτρικο ειναι το hyundai inster, θα συμφωνησω οτι και εγω θα επελεγα το ντηζελ για ταξιδι!!!![]()
Υπάρχει navi αυτοκινήτου που να περιλαμβάνει μέσα όλους τους φορτιστές; Δε νομίζω.
Αρα από Αθήνα να πάω πρώτη στάση Ψαθοπυργο ή κάπου νωρίτερα. Η επόμενη θέλω να είναι Πρέβεζα.
Επισης, ποια rfid προτείνεις να βγάλω;
To ηλεκτρικό Tesla Model Y Και το πετρέλαιο ένα Pegeuot 308SW...απλά σε μεγάλα ταξίδια δεν την παλεύω με το άγχος, πίεση και να περιμένω συγκεκριμένο χρόνο κλπ. να υπολογίζω πόσα χιλιόμετρα έχει ακόμα ειδικά τώρα που με τέτοια ζέστη βάζουμε κλιματισμό στου φουλ, που ακριβώς θα σταματήσω, πως κινούμε για να μην τρώω υπερβολικά την μπαταρία κλπ ....με το πετρελαιάκι έχω την ξενοιασιά μου, σταματώ γεμίζω όπου βρω και σε 3 λεπτά είμαι στον δρόμο....Το Τesla Y μας έχει σώσει μέσα στην Αθηνα, για ημερίσια μπάνια, βολτούλες, ημερίσεις εκδρομές κλπ. άλλα σε ταξίδια μακρινά δεν αλλάζω με τίποτα το πετρέλαιο, προς το παρών φυσικά, αν στο μέλλον έχουμε ηλεκτρικά ξέρω εγώ με 1.500-2.000 χλμ. πραγματική αυτονομία με κλιματισμό και τα όλα του, θα αναθεωρήσω..
Υ.Γ. Μάλιστα για να βγάλω την αυτονομία που μου δίνει θεωρητικά η Tesla πρέπει να κινούμε με Max 120χλμ και με κλιματισμό στο μέτριο....ε όχι, έχω αμάξι που μπορεί να τρέξει, κάνει και τρελή ζέστη, ε δεν μπορώ να είμαι με το άγχος να κοιτάζω συνεχώς τα χιλιόμετρα, να κάνω συνεχώς προγραμματισμό κλπ. είμαι και ψυχαναγκαστικός...
Επισης, ποια rfid προτείνεις να βγάλω;
Δεν είμαι τόσο πορωμένος με αμάξια και μου αρέσει γενικά η αίσθηση του ντιζελοκινητήρα, τώρα τα 5 φορές καλύτερο δεν μου λέει τίποτα....ο βασικός λόγος που πήρα Tesla είναι επειδή το φορτίζω τσάμπα στην δουλειά και δεν πληρώνω κάτι άλλα και επειδή μπορώ να έχω τρελές ρεπριζ κλπ. Οπως είπα σε ταξίδι προτιμώ το 308SW έχει πολύ περισσότερους χώρους που μας βοηθάει με τα παιδιά και τα συμπράκαλα και σε 2 λεπτά το γεμίζω σε ένα βενζινάδικο...το Tetsla μόνο για ημερήσιες μετακινήσεις, ενώ το φοβάμαι να πάω πολύ μακριά με αυτό μην πάθει κάτι και άντε να βρεις άκρη μετά να το φτιάξεις ή να βρεις κάποιον που να ξέρει από Tesla στην μέση του πουθενά. Μου έχει βγάλει 1-2 τέτοια προβληματάκια άλλα εδώ στην Αθήνα , οπότε εύκολα το πήγα για service....Βέβαια περι ορέξεως...Ε οχι, αμαρτια απο τον θεο..... 5 φορες καλυτερο αμαξι ειναι το Υ απο το 308, αλλα τεσπα, ο καθενας κανει τις επιλογες του.
Διαφωνω επισης με το υστερογραφο σου. Το γεγονος οτι εχω αμαξι που παει 220km/h και κανει 0-100 σε 5'', δεν σημαινει οτι πρεπει να εξασκω αυτην του τη δυνατοτητα συνεχεια. Για τον κλιματισμο να σου πω ενα tip που με εχει σωσει, διοτι τα τεσλα εχουν οντως λιγο παραξενο κλιμα. Βαλε τη θερμοκρασια εκει που θελεις (πχ 21-22C) και αυξησε το fan speed. Προσωπικα εγω παιζω μεταξυ 5 και 6 και ειμαι μια χαρα! υποψιν οτι ειμαι ανθρωπος που ζεσταινεται πολυ. Δυστυχως τα τεσλα οταν πιασουν την επιθυμητη θερμοκρασια κατεβαζουν πολυ (στο 1-2) το fan speed και μετα νιωθεις οτι ζεσταινεσαι, οποτε θες να κατεβασεις τη θερμοκρασια για να παρει μπρος παλι ο fan. Εχω παρει μαλιστα και sexy knob και το κανω με 2 κλικ απο το knob.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.