Αυτοκινητιστικά νέα

Απλά όλα σε ένα άρθρο

Η ανακοίνωση της ZF Friedrichshafen ότι περικόπτει 7.600 θέσεις εργασίας επιδεινώνει τα προβλήματα της γερμανικής βιομηχανίας προμηθευτών, καθώς οι κατασκευαστές εξαρτημάτων αγωνίζονται να διαχειριστούν τη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα, μαζί με τη μειωμένη ζήτηση για εξαρτήματα κινητήρων καύσης και τον αυξημένο ανταγωνισμό από τους Κινέζους προμηθευτές.

Συμπεριλαμβανομένων των απωλειών θέσεων εργασίας στις Volkswagen, Audi και Porsche, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να καταργήσει σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας έως το 2030, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Οι πτωχεύσεις μεταξύ των Γερμανών προμηθευτών αυξάνονται απότομα, με αναμενόμενες 30% περισσότερες το 2025 σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Falkensteg.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, η Falkensteg κατέγραψε 36 πτωχεύσεις προμηθευτών, από 33 το προηγούμενο έτος. Η έκθεση παρακολούθησε προμηθευτές με έσοδα τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2024, αναφέρει το Bloomberg.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι βιομηχανίες προμήθειας αυτοκινήτων και ηλεκτρολογίας κατέγραψαν από 11 εταιρικές πτωχεύσεις η καθεμία, ο υψηλότερος αριθμός σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην αδελφή έκδοση το Automotive News Europe. Κατά το πρώτο τρίμηνο, καταγράφηκαν 18 πτωχεύσεις προμηθευτών.

Οι Κινέζοι ανταγωνιστές είναι ταχύτεροι, πιο καινοτόμοι. Οι προμηθευτές δυσκολεύονται παρά την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, επειδή το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης συμβαίνει στην Κίνα, όπου ο ανταγωνισμός με τους τοπικούς προμηθευτές είναι έντονος, όπως και ο ρυθμός ανάπτυξης καινοτομικών προγραμμάτων, δήλωσε ο αναλυτής της Gartner, Πέντρο Πασέκο.

«Στην κινεζική αγορά, τα πράγματα συμβαίνουν πολύ πιο γρήγορα όσον αφορά την ταχύτητα ανάπτυξης και το πόσο γρήγορα κινούνται οι κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού» είπε. «Αν θέλετε να παίξετε μεγάλο ρόλο σε αυτήν την αγορά, πρέπει να καλύψετε τη διαφορά με αρκετούς προμηθευτές που ήδη δραστηριοποιούνται εκεί».

Πηγη Newsbeast από άρθρο Γερμανικού περιοδικού

Επειδή το γράψατε εδώ πήγα και το είδα σήμερα.Όλα ωραία και καλά αλλά δεν χωράνε 2 βαλίτσες στο πορτ μπαγκαζ.καθόλου χώρος πίσω ενώ μέσα είναι ευρύχωρο πολύ άνετο κτλ.300 λίτρα λέει ο πωλητής.

Άρα μία άχρηστη βλακεία όπως πολύ σωστά λέει και ο @vlad66. Ούτε πόλης είναι ούτε για ταξίδια.
Για εμένα, ο χώρος στο πορτ παγκάζ που (και καλά) κερδίζεις από την κλήση των καθισμάτων, ΔΕΝ θεωρείται χώρος.
Δηλαδή αν βάλουν και 5 εκατοστά κάτω από τα καθίσματα, σε μήκος όλου του αυτοκινήτου θα το μετρήσουν για χώρο αποθήκευσης επειδή μπορείς να πετάς εκεί τις μπίλιες σου;
Όταν πας ταξίδι δεν βάζεις τα πράγματά σου σε σακουλάκια για να χωρέσουν στο τριγωνικό μέρος του πορτ παγκάζ.

Έτσι όπως το βλέπω, ούτε 120 λίτρα ωφέλιμο δεν έχει.

• Like
Reactions: vlad66
Άρα μία άχρηστη βλακεία όπως πολύ σωστά λέει και ο @vlad66. Ούτε πόλης είναι ούτε για ταξίδια.
Για εμένα, ο χώρος στο πορτ παγκάζ που (και καλά) κερδίζεις από την κλήση των καθισμάτων, ΔΕΝ θεωρείται χώρος.
Δηλαδή αν βάλουν και 5 εκατοστά κάτω από τα καθίσματα, σε μήκος όλου του αυτοκινήτου θα το μετρήσουν για χώρο αποθήκευσης επειδή μπορείς να πετάς εκεί τις μπίλιες σου;
Όταν πας ταξίδι δεν βάζεις τα πράγματά σου σε σακουλάκια για να χωρέσουν στο τριγωνικό μέρος του πορτ παγκάζ.

Έτσι όπως το βλέπω, ούτε 120 λίτρα ωφέλιμο δεν έχει.
Βαλε μπαγκαζιέρα εσύ :p 😂

Βαλε μπαγκαζιέρα εσύ :p 😂

Μπαγκαζιέρα βάζω και σε ένα πόλης που θα κάνει πιο καλά τη δουλειά του.
Δεν χρειάζομαι παραφουσκωμένο Atos. :p
Σιγά μη του βάλω και τρέιλερ.

Πάντως το σχήμα όντως μετράει. Πχ στο 3008 μπορούσες να έχεις την εταζέρα σε 2 επίπεδα, σχεδόν πάντα την είχα στο πιο κάτω και μεγάλωνε ο χώρος απλά αποκτούσε κατώφλι.
Στο Ford τώρα το πίσω κάθισμα πάει μπροστά-πίσω σημαντικά. O ελάχιστος χώρος είναι 412 λίτρα που για καθημερινή χρήση είναι οκ, αλλά πρακτικά εγώ 1.82 μπορώ κυριολεκτικά να κάτσω στραυροπόδι άνετα με το κάθισμα του οδηγού ρυθμισμένο για μένα. Τα παιδιά μόνο στο τελείως μπροστά είναι λίγο στριμωχτά. Αν τους δώσεις λίγα εκατοστά εκεί ο χώρος γίνεται 520+ λίτρα.
Αλλά μετράει πολύ και η διάταξη. Αν πχ έχει θόλους στα δύο άκρα, πολύς όγκος πάει χαμένος. Το αντίθετο ισχύει αν μπορείς να βάλεις βαλίτσες όρθιες, οπότε μεγιστοποιείς τη χρηστικότητα.

Η αν μπορείς να βάλεις σακ βουαγιάζ κάθετα, ώστε να χωράνε 3-4 μεγάλα στο πλάτος του πορτ παγκάζ.
Αν χωράνε και άλλα 2 στο μήκος, στο χώρο που θα αφήσουν τα άλλα 3-4 τότε μιλάμε για οικογενειακό αυτοκίνητο.
Από εκεί και πέρα, έχεις τον χώρο πάνω από τα σακ βουαγιάζ για να βάλεις βαλίτσες, τσάντες κλπ κλπ.
Και στη μπαγκαζιέρα βάζεις άλλα 4 σακ βουαγιάζ και καμιά σακούλα.

Ναι ρε! Έχετε πάει διακοπές με δύο γυναίκες να δείτε τι παίρνουν μαζί τους; 😂

Μπαγκαζιέρα βάζω και σε ένα πόλης που θα κάνει πιο καλά τη δουλειά του.
Δεν χρειάζομαι παραφουσκωμένο Atos. :p
Σιγά μη του βάλω και τρέιλερ.
Κακώς . Ελα να σου δώσω κ τρέιλερ να είσαι κομπλέ σαν τριαξονικό με συρόμενο :p 😂😂

• Haha
Reactions: Tzimisce
Κακώς . Ελα να σου δώσω κ τρέιλερ να είσαι κομπλέ σαν τριαξονικό με συρόμενο :p 😂😂

Αν πάρω κανένα τσόφλι με τέτοιο πορτ παγκάζ θα φωνάζω μεταφορική για να πάω διακοπές. 😂

και ο Ρίκος με το κλουβί του ;;; :love:

Δύο κλουβιά. Το ταξιδίου μπροστά και το κανονικό του (στο πορτ παγκάζ). 😂

• Haha
Reactions: vlad66 and DimAsi
Με αφορμή τα γραφόμενα και μίας ημέρας άδειας έκανα μια βόλτα και είδα ότι οι τιμές(που είχα αρκετά χρόνια να δω) έχουν ξεφύγει για τα καλά.Για ένα (όχι από το πάνω ράφι) αυτοκίνητο θέλεις 30Κ και τα περισσότερα μέτρια δεν έχουν σχεδόν καθόλου πορτ μπαγκαζ.
Skoda να ξεκινάνε από 30
Κια xceed 27
Chery το μικρό κάνα 26-27
Ford puma 26 με ταμπουρα πίσω?
2008 γύρω στα 30 και πάνω αν θυμάμαι καλά.Για Honda ούτε από έξω μπορείς να περάσεις πλέον(έχω civic).Δλδ στα 25Κ δεν βρήκα κάτι που να πω αυτό καλύπτει μια οικογένεια 4 ατόμων.Τι να πω...Μάλλον γέρασα πολύ και παραξενεψα....

Same Sh1t...Different Day

• Like
Reactions: karamela
Τα ταμπούρα έχουν "αναγεννηθεί" με τα υβριδικά / ηλεκτρικά. Το κύριο μέρος του φρεναρίσματος πια το κάνει η ανάκτιση ενέργειας και το κυρίως σύστημα πέδησης εμπλέκεται ελάχιστα σε καθημερινή οδήγηση.
Έχω ακούσει ότι δεν είναι παράξενο να κάνουν ακόμη και πάνω από 150,000 κμ για να αλλάξουν τακάκια μπροστινά. Για τα πίσω ούτε λόγος. Αυτό βέβαια έχει και την αρνητική πλευρά του. Τα τακάκια μπορούν να αποκτίσουν ανομοιόμορφη φθορά και να οξειδωθούν μετά από τόσα χρόνια χρήσης.
Επίσης μιας και αρχίζουν και μετράνε και τις εκπομπές των οχημάτων πέρα από την εξάτμιση, δύο άλλες βασικές κατηγορίες είναι τα λάστιχα και τα τακάκια.
Ε, βάζοντας ταμπούρα πίσω, γλυτώνεις από την ανομοιόμορφη φθορά και την πιθανή οξείδωση και δεν έχεις και εκπομπές γιατί η σκόνη μένει μέσα στο ταμπούρο. Είναι και φθηνότερα προφανώς.

Πάντως και εγώ το βλέπω ότι ένα χρόνο μετά τα τακάκια μου γρατζουνάνε πολύ τους δίσκους γιατί πρακτικά εμπλέκονται μαλακά σε πολύ χαμηλες ταχύτητες. Κάνω μια φορά το μήνα ένα φρενάρισμα πανικού να μπει το ABS τουλάχιστον να λιπαίνονται τα εμβολάκια που έχει το ABS, γιατί πρακτικά δεν μπαίνει ποτέ σε λειτουργία.

Και στην επόμενη γενιά άντε και με ταμπούρα σε όλους τους τροχούς....

Με γειά σας παιδιά...
Να χαίρεστε τα entertainment και τις οθόνες στα αμάξια σας....

• Like
Reactions: karajim80
Εδω και 15 χρόνια χρησιμοποιώ υδραυλικά δισκόφρενα....στο ποδήλατο.Μου φαίνεται κάπως το ταμπουρο στο 2025.Και η αναγέννηση τους

• Like
Reactions: vlad66
Το colt έχει πίσω ταμπουρά. Μόνο τα εισαγωγής και το raliart είχαν πίσω δισκόφρενα ( να το ξέρετε και σε περίπτωση αγοράς μεταχειρισμένου).
Μηδαμινό κόστος λειτουργίας, απλή συντήρηση. Αλλά... Όταν μου έσπασε το ταμπούρο με 100χλμ και μπλοκαρε ο πισω τροχος στιγμιαια , τα χρειάστηκα. Και είχε περάσει έλεγχο λίγες μέρες πριν . Το κακο είναι ότι δεν αναγνωρίζεις όπως τα τακάκια την φθορά τους .

Δεν μπορώ να δικαιολογήσω την χρήση τους σε κανένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Ειδικά όταν σήμερα έχουν 200+ άλογα και επιταχυνσεις κάτω από 7 sec . Ωραία ξεκινάνε, αλλά πρέπει και ωραία να σταματάνε .

Το colt έχει πίσω ταμπουρά. Μόνο τα εισαγωγής και το raliart είχαν πίσω δισκόφρενα ( να το ξέρετε και σε περίπτωση αγοράς μεταχειρισμένου).
Μηδαμινό κόστος λειτουργίας, απλή συντήρηση. Αλλά... Όταν μου έσπασε το ταμπούρο με 100χλμ και μπλοκαρε ο πισω τροχος στιγμιαια , τα χρειάστηκα. Και είχε περάσει έλεγχο λίγες μέρες πριν . Το κακο είναι ότι δεν αναγνωρίζεις όπως τα τακάκια την φθορά τους .

Δεν μπορώ να δικαιολογήσω την χρήση τους σε κανένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Ειδικά όταν σήμερα έχουν 200+ άλογα και επιταχυνσεις κάτω από 7 sec . Ωραία ξεκινάνε, αλλά πρέπει και ωραία να σταματάνε .
Πάντως τα ταμπούρα είναι πολύ πιο περίπλοκα στη ρύθμιση και θες εξειδικευμένο συνεργείο φρένων για να ασχοληθεί. Αν πας σε οποιονδήποτε γενικό η αντιπροσωπεία δεν θα ασχοληθούν ποτέ ούτε για 1 λεπτό.
Το MG ZR που είχα, είχε ταμπούρα πίσω και όταν τα ρύθμισα σωστά πρώτη φορά ήταν η μέρα με τη νύχτα η αίσθηση στο πεντάλ γιατί το ταμπούρο έδινε την αίσθηση. Προφανώς επίσης θέλουν συντήρηση (γρασάρισμα, ρεγουλάρισμα κλπ) για να αποδόσουν σωστά. Είμαι εναντίον στην επανεμφάνισή τους γιατί κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί να τα ρυθμίσει / συντηρίσει σωστά και για κανένα άλλο λόγο. Εξάλλου έτσι και αλλιώς τα μπροστά φρένα έχουν 70+% του συνολικού φρεναρίσματος - για αυτό και θέλουν άλλαγμα πολύ συχνότερα και έρχονται σχεδόν πάντα με μεγάλη διάμετρο αεριζόμενους δίσκους.

Πάντως τα ταμπούρα είναι πολύ πιο περίπλοκα στη ρύθμιση και θες εξειδικευμένο συνεργείο φρένων για να ασχοληθεί. Αν πας σε οποιονδήποτε γενικό η αντιπροσωπεία δεν θα ασχοληθούν ποτέ ούτε για 1 λεπτό.
Το MG ZR που είχα, είχε ταμπούρα πίσω και όταν τα ρύθμισα σωστά πρώτη φορά ήταν η μέρα με τη νύχτα η αίσθηση στο πεντάλ γιατί το ταμπούρο έδινε την αίσθηση. Προφανώς επίσης θέλουν συντήρηση (γρασάρισμα, ρεγουλάρισμα κλπ) για να αποδόσουν σωστά. Είμαι εναντίον στην επανεμφάνισή τους γιατί κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί να τα ρυθμίσει / συντηρίσει σωστά και για κανένα άλλο λόγο. Εξάλλου έτσι και αλλιώς τα μπροστά φρένα έχουν 70+% του συνολικού φρεναρίσματος - για αυτό και θέλουν άλλαγμα πολύ συχνότερα και έρχονται σχεδόν πάντα με μεγάλη διάμετρο αεριζόμενους δίσκους.
Εκεί που πάω ασχολούνται γιατί κάτι ρυθμίζουν κάθε φορά γιατί έχω την εντύπωση ότι έχει σχέση και με το χειρόφρενο και το ελέγχουν αν έχει χαλαρώσει η ντιζα.

Με αφορμή τα γραφόμενα και μίας ημέρας άδειας έκανα μια βόλτα και είδα ότι οι τιμές(που είχα αρκετά χρόνια να δω) έχουν ξεφύγει για τα καλά.Για ένα (όχι από το πάνω ράφι) αυτοκίνητο θέλεις 30Κ και τα περισσότερα μέτρια δεν έχουν σχεδόν καθόλου πορτ μπαγκαζ.
Skoda να ξεκινάνε από 30
Κια xceed 27
Chery το μικρό κάνα 26-27
2008 γύρω στα 30 και πάνω αν θυμάμαι καλά.Για Honda ούτε από έξω μπορείς να περάσεις πλέον(έχω civic).Δλδ στα 25Κ δεν βρήκα κάτι που να πω αυτό καλύπτει μια οικογένεια 4 ατόμων.Τι να πω...Μάλλον γέρασα πολύ και παραξενεψα....

δυστυχως ετσι ειναι η κατασταση. Με ενα 25αρια, κανα supermini μπορεις να παρεις και αυτο οχι καλα εξοπλισμενο. Τα "οικογενειακα" ξεκινουν γυρω στα 40 και ουτε καν premium. Οποιος εχει τη δυνατοτητα φορτισης σπιτι, ας κοιταξει ηλεκτρικα γιατι γλυτωνει ολο το φπα (δηλαδη εννοω οτι τα ηλεκτρικα δεν υποκεινται σε φπα)

• Sad
  • Like
Reactions: karajim80 and ln()
Δείτε τις τιμές στα μεταχειρισμένα μικρά που παίζουν στις αγγελίες και συγκρίνετέ τα με τις τιμές που είχαν τα ίδια καινούργια πριν 10 χρόνια... :(

• Like
Reactions: avpap
Όταν πέρασα από κια το πρωί για να δω το sportage που δεν υπήρχε κιόλας αυτό που λες μου έκανε μεγάλη εντύπωση.Η αντιπροσωπεία είχε αρκετά xceed stonic κι ένα ev3.Μπήκα σε όλα Και μου λέει ο πωλητής έχω κι ένα μτχ xceed του 21 με 60Κ χιλιόμετρα και τιμή 18Κ.Λέω δεν είναι δυνατόν αυτοκίνητο 5ετιας να μου λέει 18κ ενώ καινούργιο ξεκινάει 5κ πάνω.

• Like
Reactions: karamela